1. Hoş geldiniz, Akvaryum Portalı ailesine katılım için kendinizi hazır hissediyorsanız üye olun.
    Yardım sayfasından forum kullanım desteği alın.

Karmaşasıyla Balık Başına Su Litresi

Başlığı 'Tatlısu Genel Konular Portalı' kategorisinde YIKIKTEMO tarafından 27 Ekim 2010 başlatılmıştır.

  1. YIKIKTEMO

    YIKIKTEMO

    Mesajlar:
    30.098
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert
    Selam arkadaşlar;

    Acemi hobici değilseniz karşılaşacağınız sorunlarla yüzleştiğinizde akvaryuma bir ayar çekmek zor değildir. Örnek olarak kurulumlarda aydınlatma, filtre malzemeleri, elektrik, ısıtma kolayca çözülebilirdir sizin için. Fakat karışıklıklar olabilir akvaryumu suyla doldurup ve hazır olunca canlılar gelmeye başlayınca. Genellikle toplu kombinasyon olan akvaryumda ortaya sıkı bir çözülmesi imkansız sorunlar çıkabilir. Bu sorunlarda forumlardan alacağınız cevap balık boyuna göre olması gereken hacimden girilip uzay hesaplamaları ile size aktarılan çözüm önerilerine yabancı değilsinizdir. Bu kuralları yayınlanmış kitap sayfalarında, web üzerinden sayısız forumdan da takip edebilirsiniz. Bunlar zırvalıktır diyemeyiz elbette çünkü eğer konuyu bilimsel temele oturtursak haklılık payını buluruz...buluruz ama karmaşa içinde de boğulup gideriz çoğu zaman.

    Bu kurallar ne teşkil ediyor ?

    Balık başına gereken litreyi hesaplamaktır temelinde yatan. Genel bir kural ise kuyruk hariç balıkları da erişkin düşünerek boyutunu da hesaplayarak bulunan gerekli litredir.

    Hadi bulalım bakalım ?

    [​IMG]

    Üstteki balığın kuyruğunu da çıkardık, hadi kafasından da kırpalım ve alttaki disk şeklinde ama kısa balık ile uzun balık arasındaki farkı bulalım. :smiley33: Vay anasını değil mi bilimsellik sadece boyu hesaplamış ama genişliği unutmuş.

    Bu kural oldu mu bir efsane. Yok haksızlık etmeyelim ve istisnalar kayideyi bozmaz diyelim ve karizmayı bozmayalım. Balıklarımızın boyutlarında litre hesabı aslında aynı zamanda hareket alanını da ifade etmeli çünkü bu bütün olarak daha doğru bir yaklaşım olur. Nedeni ise nice küçük balık beslenme şekli ile kat kat büyük boyutlu balıklardan daha fazla atık üretebilir. Bunda türe göre yem verme sıklığıda önemlidir. Çünkü nice balık günde 4-5 kez beslenmelidir.

    Balık başına litre yanlış hesap olabilir mi ?

    [​IMG]

    Balık sayımız, balıkların beslenme şekli, ve her ne kadar istisnalar olsa da boyutları bir litre hesabı yapmamızı zorunlu kılar. Her hobici sınırları aşar veya aşanlar fazladır. Ancak sağlıklı bir barındırma için genel kuralları inceleyelim.

    Amazon türlerinden bir kıyaslama:

    140 litre bir Akvaryum (100 * 35 * 40)

    20 Kardinal

    8 Corydoras (Çöpçüler)

    skaler çifti

    1 Crossocheilus siamensis, yani SAE

    Afrika cichlidleri Akvaryumu. Büyük Amerikan cichlidleri saldırganlık boyutuna göre de hesaplanmalı. 200 litre üzerinde su hacimleri genelde daha kabul edilebilirdir ve burada dikkat ederseniz sayı verilmemektedir. Yeni başlayanlar için araştırılması gerekenler var demektir bu tür için.

    Japon Balıkları: Hesaplanması zor bir tür daha ama genel olarak Amazon türlerine benzer.

    Bir örnek vermek gerekirse;

    120 litrelik akvaryum (80 * 40 * 40)

    Bir çift orando

    10 kiraz barbs

    2 Makrakanta

    4 elma salyangozu​

    Konuyu genel olarak ele aldığımızda temelde balık kıçı başı kavramı yanında diğer bazı faktörlerinde etkisinin olduğunu görüyoruz. Ancak balıkların bulundukları ortamı bir hapihaneye çevirmenin pekte bir faydası olmadığını görüyoruz.

    Unutmadan ! Boyuna bakarak eni fazla olan bir balığımız varsa ne yapacağız soruna da yanıt verelim hani farkımız anlaşılsın. :D

    [​IMG]

    Melek balığı veya Discus olarak ele alabiliriz bu tanıma giren balıkları. Çizimde balık boyu belirtildi ve olması gereken hacim de belirtildi. Yani 18 cm bir disk şeklinde balığımız var varsa akvaryum boyutu 50*30*30 olmalıdır.

    [​IMG]

    Eğer bu tarz 4 adet balığımız varsa boyut 100*50*50 olmalıdır. Tabi buna da itiraz eden olursa yazabilecek birşey yok haklısın demek lazım. Unutmamak gereken aslında biraz da her hobicinin kendi akvaryumuna olan ilgisinin balık sayısınında belirleyici olduğudur. Her hobici zaman zaman fazla yükleme yapar bu olağandır ama malesef ! eklemek gerekir ki bir akvaryum sergilendiğinde içinde kaç balık olduğu önemli değildir...içinde nasıl balıklar olduğu önemlidir.

    Balığınız ve yeriniz bol olsun.

    Makalenin tamamı tarafımca www.akvaryumportali.com platformu için hazırlanmış ve yazılmıştır.
     
    hasanaytekin ve SantiMunez bunu beğendi.
  2. SantiMunez

    SantiMunez

    Mesajlar:
    192
    Yer:
    Samsun
    İsim:
    MUSTAFA CAN ÖMEROĞLU
    Teşekkür ederim abi çok güzel bir makale olmuş :)
     
  3. YIKIKTEMO

    YIKIKTEMO

    Mesajlar:
    30.098
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert
    Teşekkür ederim biraz alaycı yaklaşayım dedim ama çokta alaycı olmadı aslında. Beğenmene sevindim ve dur bak hatta gaza geldim bir makale daha yazayım bana ve size yakışacak şekilde tabiki. Dün benim oğlan ' baba klavye hızında yarışalım mı' dedi yok dedim. O eskidendi dedim benle dalga geçerdiniz ama şimdi git denklerinle yarış dedim. Üstelik imla konusunda onlara soru sora sora bıktırmıştım ama şimdi fırça atıyorum Msn ortamında arkadaşlarıyla çok düzgün yazışıyor. :F
     
  4. SantiMunez

    SantiMunez

    Mesajlar:
    192
    Yer:
    Samsun
    İsim:
    MUSTAFA CAN ÖMEROĞLU
    Hocam, senin bu tarz yazılarının hemen hemen hepsini okudum. Çoğunda yorum yapamadım çünkü telefondan yorum yaparken zorlanıyorum :) Şuan bilgisayarda olduğum için yazayım dedim :)
    Klavye hızında sizin oğlan geçer :)):):)

    Hocam peki benim 140 Litre akvaryumda kaç balık beslemem lazım. 70*40*50. Sarı Prenses ve Ahli istiyorum.
     
  5. YIKIKTEMO

    YIKIKTEMO

    Mesajlar:
    30.098
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert
    Makale içinde bu türde kesin sayı veremedim zaten çünkü açıkcası karmaşık bir yapıya sahiptir Cichlid türü. Biz konuya balık boyutuna göre hacim yönünden bakıp sayı belirlesek bu sefer türlerin kendi türüne veya akvaryum arkadaşına tavrını belirleyemeyiz. Tabi bu bir fikrim olmadığı anlamına gelmiyor.

    Söz ettiğin hacim Cichlid için kırmızı çizgi sınırı demektir. Bunun anlamı şansını zorlama ve seçtiğin türlerden birer erkek ikişer dişi ekleyip sağlıklı beslemeye çalış demektir.
     
  6. SantiMunez

    SantiMunez

    Mesajlar:
    192
    Yer:
    Samsun
    İsim:
    MUSTAFA CAN ÖMEROĞLU
    Sağolun hocam. Yavru almayacağım. Direk damızlık boy alacağım. Çünkü seneye üniversite hayatım olacak inşallah. Bu sene hobiyi kısıtlı yapacağım.
    O zaman 120cm lik akvaryum düşünüyorum :)
     
    YIKIKTEMO bunu beğendi.

Sayfayı Paylaş