1. Hoş geldiniz, Akvaryum Portalı ailesine katılım için kendinizi hazır hissediyorsanız üye olun.
    Yardım sayfasından forum kullanım desteği alın.

Karma Karides Akvaryumu Kurulumu

Başlığı 'Karides ve Salyangoz Forumu' kategorisinde taygun tarafından 7 Haziran 2009 başlatılmıştır.

  1. taygun

    taygun Guest

    Herkese Merhaba,

    Sizlere son kurduğum tankımı tanıtmak istiyorum. Bu tank sadece karides çeşitlerine ait olup, içinde balık veya omurgasız bulunmamaktadır.

    Tank ölçüleri 65*35*35 şeklindedir.

    Yağmur Akvaryuma yaptırdım. Anlamadığım bir şekilde üretici tarafından tercih edilen cam kalınlığı 6 mm idi.

    Üzerinde 15 wattlık grolüks + 15 wattlık Slv. Aquastar + 2 adet 23 wattlık beyaz ışık tasarruflu ampül var.

    Öncelikle akvaryumu temizledikten sonra işe arka cama fon yapıştırmakla başladım. Arka camı temizledikten sonra, tabelacıdan aldığım siyah kağıdın yapışkanlı yüzeyine ve arka cama Camsil sıkarak iyice ıslattım. İlk önce cam temizleyicisi olarak başka bir marka kullanarak yapıştırdığım kağıdı ertesi gün çıkardım. Fevkalede kötü alacalı bulacalı bir görünüm oluşmuştu. İkinci defada daha iyi bir marka cam temizleyicisi seçerek işlemi tekrarladım ve ortay iyi bir iş çıktı.

    Daha sonra cam ile kağıt arasında kalan camsil ve hava kabarcıklarını bir cetvel vasıtasıyla dışarı aldım.

    Daha sonra işin en eziyetli bölümü başladı. Kumu yıkamak. 13 torba kumu üçe bölerek yaklaşık 30 - 40 dakikada yıkadım. İnanılmaz miktarda toz çıktı kumdan. Belli ki iyice yıkanmadan torbalanmış. Hala da dipte taşlarında arasında toz parçacıkları bulunmaktadır.

    Kum kuvarts değil. Vitasand'ın salınım yapmayan kumu. Renk olarak tam kuvatrs gibi tam siyah olmasa da idare ediyor. Siyah kuvatrsa da bence pek gerek yok. Çünkü bitkiler daha çok kütük ve hindistan cevizi kabuğuna sarılı olduğu için kumdan kökleriyle besin alacak bitki akvaryumda yok gibi. Sadece bir kök Cryptocoryne wendtii 'Brown' var. Onu da misket gübre ile destekliyorum.

    Suyu doldurup bitkileri ve diğer ekipmanları da yerleştirince akvaryumun şimdilik işi bitmişti. Tabi ortaya doğal olarak da bulanık ve hoş olmayan bir görüntü çıkmıştı.

    Isıtıcı olarak 100 watt Tetratec aldım. Filtrelemeyi ise en ufaklarından bir iç filtre ile çözeceğimi düşünerek daha önceden elimde bulunan bir iç filtreyi kullandım. Odada özellikle geceleri duyulan hafif bir sesi ortadan kaldırma ve iç filtreni suda yarattığı yüksek su akımının önüne geçmek için Tetratec Ex400 aldım ve her iki sorunu da kökünden çözdüm.

    Akvaryumun hazırlanmasından 3-4 gün sonra Türker'in hediyesi olan 25 kadar kiraz karidesi keyifle tanka koydum. Kendisine tekrar teşekkür ederim. Benim diğer akvaryumumda bulunan iki yetişkin kiraz karidesi de ilave edip, sayısını sonradan sekize çıkardığım dört tane Arı Karidesi koydum. Şu anda bu canlılara ilave olarak üç tane de Amano bulunmaktadır.

    Bitkilendirme olarak çoğunlukla mosslardan yararlandım. Arka planda görülen irice bir kütüğü java moss ile sardım. Bu kütüğün önünde ufak bir kayrak taşı bulunmaktadır ki buna da pelia moss sarılırdır. Bulabildiğim takdirde christmass moss alıp onu da bir başka ufak kütüğe saracağım. Bilmem anlatabildim mi? huh: (Kimde var?)

    Solda mağara şeklinde kesili bir hindistan cevizi kabuğunu java moss ile kapladım. Bir tane de moss ball var.

    Tankın sağına ise pembe gözenekli bir taşı yine pelia moss ile kaplayıp yerleştirdim. Bunun hemen biraz arkasında ise yine Türker'in hediye ettiği bir moss türü ile kaplanmış hindistan cevizi kabuğu bulunmaktadır. Yanlış hatırlamıyorsam Türker'in karides tankının tanıtımında bu moss türüne Giant Moss denmişti.

    Tankta hızlı büyüyen bir bitkiye ihtiyacım vardı. Onun için de elodeayı seçerek, ısıtıcının ve emme borusunun önüne bu bitkileri yerleştirdim. Diğer akvaryumumda başıboş dolaşan bir tane java fern'i java mossun sarılı kütüğün kenarına yerleştirdim. Böylece kütük de Java Kütük oldu. :F

    Karbondioksit kullanmıyorum. Sıvı gübre de henüz kullanmadım. Tank biraz daha oturduğunda kullanabileceğimi düşünüyorum.

    Ve sonuçta ortaya ne mi çıktı? İşte bu...

    Yemleme konusuna gelince. İlk başta diğer balıklar ne yiyorsam onlara da aynı yemleri verdim. JBL Bits, JBL Novo Bel, Sera Vipachips, Tropical Vegetable verdim. Daha sonra Sera Shrimps Natural'i gördüm ve ondan bir kutu aldım. Bitkisel ağırlıklı bir yem. Artık çoğunlukla onu kullanmakla birlikte diğer etcil yemleri de ihmal etmiyorum. Taze iç bakla aldım. Yarın ondan vereceğim. Bir de daha önceden alıp temizleyerek dondurduğum deniz karidesleri var. Onlardan da haftada bir kez vermeyi planlıyorum.

    Akvaryumun kurulmasından bu yana geçen üç haftalık süreç içinde yavrular hızla büyüdüler. Renk kazandılar. Daha önceden neredeyse saydam bir şekilde dolaşan yavrular renklendiler. Dahası var. Artık yumurta taşıyorlar. İşte size bir kaç farklı yurmurta taşıyan karides.


    Sonuç olarak, hoşuma giden ve seyretmekten keyif aldığım bir tank oluşturdum. Birbirleri ile yaşamasında sakınca olmadığını öğrendiğim karidesleri bir arada görmek beni mutlu ediyor. Farklı bir dünya. Bu karideslerin yanına Mavi Karides ve Yeşil Karides de koymak istiyorum. Keza Hayalet Karides de. Tek hatam olarak, akvaryumun ölçülerini görüyorum. Yerim müsait olduğu halde 85 cm uzunluğunda bir tank yerine 65 cm uzunluğunda bir tank siparişi verdim. Tank daha uzun olsaydı görsel daha da artacak ve diğer uygun bitkilerle desteklenecekti. Eğer bu tankı birgün elden çıkarsam daha uzun bir tank kuracağım.

    Umarım bu gibi çalışmalar, sizlerin ileride kuracağı tankların daha güzel olmasını sağlayacak fikirler üretilmesine yardımcı olur.

    Saygılar
     
    A.P Bot Yazı düzenlemesini kaydetti.: 13 Mayıs 2016
    DaPhNe, GKARE, sadiksena ve diğer 2 kişi bunu beğendi.
  2. YIKIKTEMO

    YIKIKTEMO

    Mesajlar:
    30.098
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert
    Tamer abi ellerine sağlık, süper bir kurulum olmuş. ;) Kısaca sana yakışan bir el emeği olmuş. Çayınıda almışsın yanına dikkatimden kaçmadı, malum ben de eksik etmem. Bu güzel başlık tanıtım portalı yerine Afrika, Asya ve diğerleri portalında olsa daha iyi sebebine gelince, makale tatında olmuş. Taşımamıza izin verirsen sevinirim.

    Karides akvaryumlarının yaygınlaşmasını dilerim, çok güzel türleri var. Hobiyi genişletmek gerektiğini düşünüyorum, bu anlamda da kutlarım seni Tamer abi.

    Paylaşım için teşekkür ederim. em34:
     
  3. james_34

    james_34 Üstad Üye...

    Mesajlar:
    1.103
    İsim:
    can candaş
    Abi, eline sağlık. Süper olmuş em34: em34: em34: em34:

    Az kaldı bir karides akvaryumu da bana kurdurcaksınız :D
     
  4. taygun

    taygun Guest

    Temel Hocam ve Can,

    Tankı beğendiğinize memnun oldum. İnşallah dizayn konusunda daha da güzelleştirmeyiplanlıyorum.

    Saygılar
     
  5. lepistes

    lepistes

    Mesajlar:
    961
    İsim:
    Muhammed Ali Tavur
    Abi ellerine emeğine sağlık, seyri çok güzel bir akvaryum olmuş. İnsanın içini ferahlatıcı bir güzelliği var.
     
  6. YIKIKTEMO

    YIKIKTEMO

    Mesajlar:
    30.098
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert
    Tamer Abi, konuya biraz derin bakınca, akvaryum tanıtımının bile bir makale tadında ve önemli bilgiler ile donanımlı olduğunu görüyoruz. Aslında benim için başka önemli yanıda var. Akvaryum olgusunun balık, bitki ve mercanlardan ibaret olmadığı ve karidesler gibi mükemmel güzellikte ve çeşitlilikteki canlılara özel akvaryumların kurulabilir olmasının gösterilmesidir. Başlığın bu konuyu ön plana çıkarmasıdır. Kısaca en başından beri yazdığımız gibi... ' Sarı prensesten başka türlerde var' Hobi ülkemizde genişlemeli, tür çeşidi ve farklılık gelmeli. Tabi öncülerde siz olunca finiş daha yakın oluyor.

    Bu anlamda bir kez daha kutlarım... ;)
     
  7. taygun

    taygun Guest

    Teşekkür ederim Temel Hocam,

    Dediğin gibi akvaryumlar sadece balıklardan ibaret olmayabilir. Ya da akvaryuma konacak balık sadece belli ve favori olmuş bir cinsten olmayabilir. Hatta ve hatta belki de bir akvaryumda hiç balık olmayabilir. Bir tane kerevit koyarsanız, onun yaşamını izlersiniz.

    Özellikle kırmızı karideslerin kolay elde edilmesi ve kolay üretimi nedeni ile akvaryumlarımızda hızla yayılması gerektiğini düşünüyorum. Böylelikle akvarist, balık gibi klasik bir şekilde yüzen/yer değiştiren canlılar haricinde diğer canlıların yaşamlarını da gözlemleme şansını elde edecetir. Nedir bunlar? Mesela salyangoz çeşitleri, kerevitler, karidesler. Bunlar balıklardan çok farklı davranışlar sergileyen canlılardır. Bu gibi canlıların yaşamlarında kesitler gözlemlemek için illaki televizyonda belgesel kanallarının bu programları hazırlayıp önümüze koymalarını beklememek lazım.

    Saygılar
     
  8. Neverlander

    Neverlander

    Mesajlar:
    2.908
    İsim:
    Abdullah Üüzümcü
    İm-ren-dim...

    Ellerine sağlık Tamer Hocam... :helalolsun: :cicek:

    Kanıma giriyorsun ama...
     
  9. RuPTuR

    RuPTuR

    Mesajlar:
    1.483
    İsim:
    Cem
    İşi bilen sadece em34: lanır... bak:
     
  10. volkantr34

    volkantr34

    Mesajlar:
    3.301
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Volkan
    Tamer abi çok güzel bir karides tankı yapmışsınız.Gerçekten bayıldım.. Karidesler için cennet resmen.. Bence büyüklüğü gayet güzel yeni tanka geçmeye bence daha var.. 5-6 aya kadar zaten karides patlaması olur o tankta :) Dizayn olsun , bol bitki olsun , moss'lar olsun gerçekten imrendim.. 1 senedir karides bakıp ürettiğim halde sizin ve Türker'in kadar iyi ağırlayıp izzetleyemediğimi farkettim.. Karideslerin hepsi Türker'den aldığınız karidesler mi acaba ? arada başka yerden alınmış karideste var mı ? İnşallah yoktur , karideslerim açısından bu çok güzel bir haber olur :) Bendekilerin neden renklerinin daha açık hale geldiğini anlamış olurum böylelikle :) Eğer aynı aile bireyleri arasında çiftleşme sonucunda bir zaman sonra renk kaybetme olayı var ise bunun 1 senede olmayacağını anlamış oluruz böylelikle... Türker'in size verdiği karidesler benim Türker'e verdiğim karideslerin çocukları olduğu için bu detayı çok merak ediyorum açıkçası :) Gerçi şu aralar karides tankımda ki yumurta toplama olayı bende durmuş vaziyette ama ana tankımda hala devam ediyor..

    Konuyu dağıtmadan bağliyim abicim yeni tankında daha nice kırmızılıklar görmeni temenni eder tankı çok beğendiğimi yinelemek isterim.. :helalolsun:

    Saygılar
     
  11. Akgün Cem

    Akgün Cem

    Mesajlar:
    217
    İsim:
    Akgün Cem
    Tamer Abi çok güzel, şirin bir tankın daha olmuş, hayırlı olsun...
     
  12. taygun

    taygun Guest

    Herkese tek tek teşekkür ederim. Zevkli bir uğraş içindeyiz hepimiz. Bir nevi kendi dünyağımız. Bunu da en keyifli şekilde oluşturup yaşamak kendimize ve canlılarımıza saygının gereği. İnşallah sizin tanklarınız bizimkileri kat be kat geçer.

    Volkan, senin sorularına gelince. Sadece iki tanesini akvaryumcudan satın almış ve bir başka akvaryumumda yaklaşık 4-5 aydır bakıyordum. Renklerinde bildiğim kadarıyla iksi de erkekdi. Hiç bir zaman çoğalmadılar. Türker'in verdikleri ile birlikte hepsini aynı akvaryumda buluşturdum.

    Türker bana karidesleri verdiğinde ilk dikkatimi çeken renklerinin çok açık olmasıydı ki ben bunu yetişkin olmamalarına ve dişi olabilmelerine bağladım. Bakalım gelecek olan yavruların renkleri ne derece kırmızı olacak, ben de merak ediyorum.

    Şimdi yumurta taşıyan balıkların sayısı oldukça arttı. Bakalım hepsinden %100 verimle yavru alabilmeyi başarabilecek miyim?

    Bu konuda ilerleme kaydedebilmek için yemlemeye dikkat ediyorum. Balıklara yukarıda da belirttiğim gibi Jbl Bits dahil olmak üzere hemen her çeşit yemi veriyorum. Buna doğal gıdalar da dahil. Bu sabah bir tane haşlanmış iç bakla verdim. Sabahtan beri başından ayrılmadılar. Didikleye didikleye yemeye devam ediyorlar. Ayrıca, kendi karides yemlerinden de vermeye devam ediyorum.

    Akvaryum kurulduğundan beri sadece bir kere dip çekim yaptım. Bu hafta bir kez daha yapacağım.

    Bu süreç sonunda gözlemlediğim ve beni şaşırtan bir şey oldu. Bazı dişilerin erken diyebileceğim bir yaşta yumurta tuttuklarını gözlemledim. Diğer bir ifade ile, damızlık boya gelmemiş dişiler yumurta taşıyor. İlk başta kulağa hoş gelse de bu kadar erken yumurta tutmaları iyimidir tartışmak lazım. Bu fikrin hareket noktası da şu. Bazı forum ve dergiler canlı doğuran plantasyonlarında dişi ve erkeklerin erken yaşta ayrı tanklara alındığını biliyorum. Bunun amacı balıkların erken yaşta yumurta tutmalarını ve bu nedenle de gelişmelerinin engellenmesinin önüne geçildiğini biliyorum. Konuya bu mantıkla bakıldığında, bendeki dişilerin ergenliğe varır varmaz yumurta tutmalarına şüphe ile bakıyorum.

    Yanılıyor olabilirim.

    Saygılar
     
  13. radenko

    radenko

    Mesajlar:
    314
    Gercekten çok takdir edilecek bir durum akvayumun tamamını karideslere ayırmak. Tebrik ederim çok güzel bir akvaryum.
     
  14. taygun

    taygun Guest

    Volkan Merhaba,

    İştesin yavrulardan bir tanesi.

    Sanırım ergenliğe varır varmaz yumurta taşımaya başladı. Daha renkleri bile kızarmadı.

    JBL Bits yiyorlar.



    Saygılar
     
    A.P Bot Yazı düzenlemesini kaydetti.: 13 Mayıs 2016
  15. turqer

    turqer

    Mesajlar:
    1.083
    İsim:
    Türker Sezgin
    Tamer Hocam merhabalar :cicek:
    Biraz geç olsada hayırlı olsun demek istiyorum.

    Akvaryum çok güzel olmuş, ellerine sağlık hocam. Dizayn yine yine yine harika. Açıkçası çok hoşuma gidiyor sizin akvaryumlarınız hocam.

    Yukarıda fotoğrafını paylaştığınız Volkan Abinin karideslerinden yumurta tutan dişiler benim akvaryumumda da mevcut. Ergen olur olmaz yumurta taşımaya başladılar sanırım. Ama yumurtalar döllendi mi döllenmedi mi bilmiyoruz.
    Benim asıl merak ettiğim olay: Yetişkin dişi kiraz karidesler, erkeklerin olmadığı bir ortamda da yumurtlayabiliyorlar mı? Bu soruya cevap bulabilirsek eğer, sizinde şüphe ile baktığınız duruma cevap bulunabilir belki.
    Karidesleri çok güzel besliyorsunuz hocam. Bol çeşit :heyo:
    Geçenlerde bende küçük bir parça bakla vermiştim ancak haşlamadan...Afiyetle yediler. Bugüne kadar verilenleri reddetmedi akvaryumumdaki karidesler. Her yeme gösterdikleri ilgi farklı elbette...
    Son olarak, bende ki karidesler ( yavrularda dahil olmak üzere ) son zamanlarda kızarmaya başladılar gizli: :heyo:
     
  16. volkantr34

    volkantr34

    Mesajlar:
    3.301
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Volkan
    Tamer abim selamlar

    Aşağıda ki resimde ki Türker'den aldığın karides mi acaba merak ettim ?

    Eğer oysa bu sevindirici bir haber demektir.Karideslerde yemleme gerçekten önemli , onlarda ki renklenmenin devamını sağlayacak besinleri almaları şart yoksa renkleri açık oluyor.Evde ki tankıma 2 tane kiraz karides getirmiştim tankla ilgili yaşadığım problemlerin geçmesini bekledikten sonra , açıkçası deneklerdi.Akvaristler kızacaklar ama en kesin cevabı karidesler veriyorlar.Ama karidesler nitrit ve nitrat değerlerimi kullanmış olduğum test kitini doğrular şekilde cevap verdiler ve yaşıyorlar.Eğer yüksek olsalardı kısa bir süre sonra ölüyorlar zaten.. Karides renklenmesi ile ilgili bir diğer ayrıntıda aydınlatma ile ilgili olacak.Grolüx florasanların olduğu tankta sanki daha hızlı renk alıyorlar.tabii bu benim yanılmamda olabilir ama şeffaf getirdiğim karidesler evde ki tankıma eklendikten kısa bir süre sonra hemen renklerini aldılar ve grolüxleri açınca capcanlı kırmızılıkları ortaya çıkıyor.Bu birazda kasapların yaptığı et taktiği gibi bir durum :) Başka bir arkadaştan aldığım bilgiye görede kardeşler arası uzun dönem çiftleşmelerden sonra doğan yavruların renklerinin eski canlılığının kalmadığı olayıdır.Bunu da tam bilemiyorum.. Bunun içinde 10 tane kiraz karides alıp karides tankıma ilave yapmayı düşünüyorum.

    Tamer abi umarım sende ki karideslerle Türker'in verdikleri çiftleşirde arada ki farkı ilerleyen günlerde görürüz.. Genç dişilerin yumurta tutma olayı bendede oluyor bende normal karşılamış ve pek üzerine düşmemiştim.Zaten istesemde düşemem :) Hali hazırda 100-150 kirazım daha var belkide daha fazla.. Erkeksiz ortamda üreme konusunda bilgim yok ama eğer öyle birşey olsaydı mutlaka arşivlerde bir yerlerde o tür bir bilgiye ulaşırdık , gözümüze çarpardı bir şekilde.Ben o sebepten pek ihtimal vermiyorum o duruma.. Emrah'la karides takası yapalımda harmanlayalım elimizdekileri :) Kendi karidesim diye demiyorum çok bereketli keratalar valla :))) Son zamanlarda kabak tadı verselerde :F
     
    A.P Bot Yazı düzenlemesini kaydetti.: 13 Mayıs 2016
  17. taygun

    taygun Guest

    Merhaba Volkan,

    Ne yazık ki o karides seninkilerden/Türker'inkilerden değil. Benim çok daha önceden aldığı ve diğer tankımda beslediğim iki karidesten birisi. Diğeri de aynı bu şekilde. Kıpkırmızı. Doğrsunu söylemek gerekirse, bu karidesleri aldığımda bu kadar kırmızı değillerdi. Günden güne renkleri oturdu ve kızardı.

    Hoşçakal
     
  18. taygun

    taygun Guest

    Türker Merhaba,

    Karidesler senden geldiği için bende "evlatlık" :) sayılırlar. Dolayısıyla senin tankı beğenmem benim için önemli idi. Gör bak, karideslerini ne güzel bir ortamda yaşatıyorum. Gözün arkada kalmasın. :D

    Yukarıdaki alıntıya gelince. Ben yumurta taşıyan dişilerin yumurtalarının döllenmiş olduğunu düşünüyordum. Yumurtaların döllenmeme ihtimali var mı? Karides o yumurtaları boşuna taşıyor olabilir mi? Doğrusu buna çok şaşırdım. huh:

    Düşünüyorum da, doğada, diğer canlılardan döllenmemiş olduğu halde boşuna yumurta taşıyan canlı örneği hiç hatırlamıyorum. Yanılıyor olabilirim. Ama eğer haklıysam bu yumurtaların hepsi döllenmiş demektir.

    Saygılar
     
  19. volkantr34

    volkantr34

    Mesajlar:
    3.301
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Volkan
    Tamer abi japon balıklarıda suyun tabanına yumurta dökerler ve erkek onların üzerine sperm boşaltarak döller.. Yani yumurta döllenmeden hazır hale getiriliyor , erkek canlı (artık hangisi ise) spermi üzerine dökerek yumurtaları döllüyor. Karideslerinde döllenmemiş yumurtaları bıraktıklarına dair yazılar okumuştum.. Bende öyle birşey olmadığı için denk gelemedim.Zaten karides tankımda yenebilecek ne varsa bulup yiyorlar.Sağda solda yumurta bıraktılar ise onlarıda bulup yemeleri pek sürmez.. Kendi ölen arkadaşlarını bile anında mideye indiriyorlar.. Ama yumurta ile üreme olsaydı eğer benim ufacık karides tankımda asla yavru alamazdım. ;)
     
  20. turqer

    turqer

    Mesajlar:
    1.083
    İsim:
    Türker Sezgin
    Merhabalar,

    Açıkçası tam olarak bilmiyorum bu böceklerin nasıl ürediklerini. Yani dişi karides yumurtladıktan sonra mı çiftleşme oluyor? Yoksa çiftleşme olduktan sonra mı yumurtluyorlar?...Çiftleşme olduktan sonra yumurtlanması saçma olduysa kusuruma bakmayın bu saatte :cicek:

    Yumurtladıktan sonra çiftleşme gerçekleşiyorsa eğer erkek yoksa yumurtalar döllenmez ve dişi karides annelik iç güdüsünden dolayı yumurtaları taşıyabilir diye düşünüyorum. Tabi kısa bir süreliğine...

    Bu arada konuyu kirletmek gibi olmasın ama Karides Evim'i yarın fırsat bulabilirsem yenileyeceğim. Biraz karmaşa hakim oldu da...
     

Sayfayı Paylaş