1. Hoş geldiniz, Akvaryum Portalı ailesine katılım için kendinizi hazır hissediyorsanız üye olun.
    Yardım sayfasından forum kullanım desteği alın.

Karma Karides Akvaryumu Kurulumu

Başlığı 'Karides ve Salyangoz Forumu' kategorisinde taygun tarafından 7 Haziran 2009 başlatılmıştır.

  1. YIKIKTEMO

    YIKIKTEMO

    Mesajlar:
    30.098
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert
    Talihsizlik için üzgünüm Tamer abi. Klasik cümle devreye girecek mecburen 'hobinin içinde olan olaylar ' bunlar. Bu durumda sanırım benim sevdiğim bu başlığa yazacakların vardır en azından fikrin oluşmuştur. Dönüm noktası, hobi işte böyle süprizlerle dolu. Ancak aklımdan geçenlerde yok değil Tamer abi. Filtrenin çalışmaması suyun kirlenmesi kısaca ekipman bağımlılığı ve buna bağlı olarak akvaryum şartları. Benim nacizane önerim son günlerde senin yarattığın karides dalgasıyla birlikte yaptığım araştırmalarda gördüğüm konu birçok karides akvaryumlarının Avrupa ülkelerinde derin kum yatağı sisteminde olması. Birçok örnek çıkarabilirim. Bu akvaryumlarda beslenme resmen tabak içine koyulan tabak dolusu besinle yapılıyor. Nitrat cümlen içerisinde aşırı ifadesiyle birlikte geçerken acaba dedim nitratın olmayacağı bu sistemler neden biz de yaygın değil. Karides akvaryumlarının neredeyse tamamına yakını bu şekilde kurulmuşken bizler bunu deneyip neden görmüyoruz.

    Nacizane bu konu önemli bir konu. Sıfır nitrat ve her koşulda. Dış etkenler hariç. Filtre çalışmazsa çalışmasın. Ben belki defalarca yazdım bunu platformlarda ama tekrar tekrar yazarım ' Bir dış filtrenin biyolojik kullanılması doğru değildir.

    Derin kum yatağı sisteminde suyun sarı renk almasıda mümkün değildir.

    İlgilenirsen Tamer abi sevinirim. En azından araştırmanı rica ederim.

    Geçmiş olsun.
     
    Düzenleme: 13 Mayıs 2016
  2. Emrah Ece

    Emrah Ece

    Mesajlar:
    2.320
    Yer:
    İSTANBUL
    İsim:
    emrah ece
    Geçmiş olsun Tamer abi üzüldüm gerçekten :( arılardamı gitti abi?
     
  3. taygun

    taygun Guest

    Bahsettiğin konuya bakacağım Temel kardeşim. Sanırım orada ilgin fikirler var.

    Emrah dört tane Arı Karides öldü. Dört tane kaldı. O hışımla Lale Akvaryumu aradım. Onda da kalmamış.
     
  4. balıkosman

    balıkosman

    Mesajlar:
    257
    İsim:
    Osman Tuna
    Geçmiş olsun Tamer üzüldüm,sizin karideslere emek verdiğinizi takip ediyoruz.umarım bir daha başınıza ve başımıza gelmez.siz tecrübelisiniz altından kalkarsınız.Temel beyin dediği sistem bitkili içinde karides olan akvaryumlarda çok yaygın denenebilir bence.
     
  5. taygun

    taygun Guest

    Teşekkürler Onur Bey,

    Böyle şeyler başımıza geldikçe tecrübe kazanacağı. Biliyoruz ki su değişimi önemli. Ama ufak bir umursamazlık pahalıya maloldu. Derler ya, bir musibet bin nasihattan iyidir. em32.gif Keşke olmasa ama oluyor işte.
     
  6. volkantr34

    volkantr34

    Mesajlar:
    3.301
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Volkan
    Haydaaaa.. Nazar değdi Tamer abinin karideslere :( Geçmiş olsun Tamer abi valla üzüldüm bu olaya.. O kadarda üzerine titriyordun , yazık olmuş.. Benim senin tankta şüphelendiğim durum acaba bitkilerin biyolojik atıkları buna sebep olmuş olabilir mi ? Hani bu belkide suyun sıcaklığı çok önemli karideslerde.. Fazla sıcağı sevmiyorlar.. Ofiste klima hep çalıştığı için 24-25 derecede sabitler o yüzden problem yaşamıyorum.. Benim karidesleri üretip büyüttüğüm tank 20 lt'lik ufacık bir tank.. içinde tek bir çınar 6-7 tanede cabomba var.. Önceki konumda ki başlıkta karideslerin cabombalara saldırdığından bahsetmiştim ama o bitkilerin sessiflora olduğunu tespit etmiştik daha sonradan.Bunuda yanılma olmasın diye söylüyorum.. Mevcut karides tankımda bir tanede pipo filtre ve tabanda taş çatlasın 2cm'lik kuartz ve aquaclay karışık kum var.. Bir arada yeni doğan yaklaşık 30-40 endler's yavrularımı yer bulamadığım için oraya bırakmıştım.İçerdede yaklaşık 70-80 tanede karidesim var.. Yavrulaması duran karideslerimde su değişiminden sonra tekrardan yumurta tutmaya başlamışlardı.. Emin değilim ama karideslerin eti ne butu ne ki öyle bir tankta nitratı patlatsınlar bende ki örneğe bakacak olursanız bende karides kalmaması gerekiyordu.Ben yaptım oldu gözüyle değerlendirmiyorum ama ben minimum şartlarda karides üretip büyüttüğüm halde nitratla başım derde girmemişken sende böyle bişey olması başka şeyler düşündürüyor bana açıkçası Tamer abi.. Belki de kütüğünde problem var.Suya yaptığı salınım filtreninde çalışmaması sebebiyle dahada yoğunlaşmış karideslerini zehirlemiş olabilir..
     
  7. taygun

    taygun Guest

    Teşekkürler Türker.

    Yukarıda bahsettiğin "bitkilerin biyolojik atıkları" konusunu anlayamadım, bunu biraz açar mısın lütfen.

    Sorunla karşılaştığımda dip çekim yaptığımı söylemiştim. Dip çekimi yaparken aparatı kumun içine sokum kumun içinde ne var ne yok çektim. İnanamazsınız gördüklerime. O kadar anormal miktarda beyaz renkli partikül vardı ki görseniz siz de şaşarsınız. Bunları ben hem yemlerden ve dışkılardan artakalanlar olarak değerlendirdim.

    Kütüğün ise suyun rengini değiştirdiğini biliyorum ama suyun kalitesini bozacağını sanmıyorum, meğer ki kütük suda çürümesin. Geçenlerde Eminönünde tank içinde güzel bir kütük görmüştüm. İstediğimde bana sattılar. Ama kütüğü alıp dükkanda çıkınca torbadan çıkarıp elime alınca kütüğün üzerinden çamur gibi erimiş olduğunu gördüm. Kütükü tırnağımla çok kolay kazıyordum. Belli ki o alelade ağaç kökü idi. Geri verdim, aldılar. İşte bendeki kütük de böyle bir şey olsaydı suyu kirletmesi konusunda hem fikir olurdum.

    Bir önceki gün karideslere pul biber vermiştim. Acaba o suyun bozulmasını hızlandırmış olabilir mi? Bazı küçük parçalar yenmemiş ve suda kalmıştı. Ben de önemsememiştim...

    Saygılar
     
  8. volkantr34

    volkantr34

    Mesajlar:
    3.301
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Volkan
    Biyolojik atık derken ben daha kabataslak geçebilirim daha detaylısını Abdullah anlatır Tamer abi.. Tankta ki bitkilerin "besin savaşı" diye tabir edilen durumda salgılanan kimyasallar filtrenin çalışmadığı durumlarda suyu bozmuş olabilir mi ? yada saçmalamışta olabilirim sıcaktan huh: Ama sen kum temizlerken ki gördüğün enteresan beyaz partiküllerin üzerinde durduğuna göre dediğin gibide olabilir.. Ama yani karidesler hemen hemen herşeyi tüketiyorlar.Gerçi gene bir atık söz konusu ama o kadarcık karidesin atığı devede kıl diyim ben sana.. Çok mu fazla yem veriyorsun acaba ? Pul biberi Türker'de veriyordu gerçi , onunda karides tankı ufak olduğu halde sorunu olmamıştı.. Karides tankına günde 1 kez yem veriyorum oda Totto'nun dip yemi o kadar.. bazende yeşil karides konusunda dediğim gibi salatalık parçaları o kadar.. İşte olmadığım zamanlardada karideslere yem verildiğinide zannetmiyorum..
     
  9. taygun

    taygun Guest

    Anladım Volkan. teşekkürler. Doğrusu ben de çok yem verdiğim konusunda kuşku duymaktayım. Acaba hatam bu konuda mı diyorum.

    Ama bir de şu konu var. Birkaç gün sonra açacağım konu göreceksiniz, karideslere muz verdim. Muzu yedikten sonra dışkılarının epeyce uzun olduklarını gördüm. Bu konuda resimlerim var. Akşam eklerim foruma. Kerataların muzdan sonra dışkıları baya uzamıştı. Belki bu kerataları çok hafife almamak lazım.
     
  10. numan85

    numan85

    Mesajlar:
    12
    Yer:
    Kırşehir
    İsim:
    Numan KOÇER
    Karidesler de üreme su koşullarıyla alakalı bir durumdur, Karidesler yumurtaları sırtında hazırlar yumurtaların gün geçtikçe çoğaldığını göreceksiniz uygun zaman da kabuk değişiminin hemen ardına genellikle çiftleşme gerçekleşir, zaten bir dişinin çiftleşeceğini tankta bulunana erkeklerin hareketlerinden anlaya bilirsiniz ki bu durum hem sevindirici hemde izlemesi çok keyifli bir olaydır ve erkeklerin dişiyi araması araması dişinin de erkeklerden saklanmaya çalışması çok özel görüntüler ortaya çıkarır.
    Çiftleşme gerçekleştikten bir gün sonra genellikle dişilerin yumurtalarını karınlarına aldığını görürsünüz tabi bazen ve genellikle ilk yavru alımlarında dişiler yumurtaları atabilirler korkmamak gerekir bir sonraki yumurta alımında bu dişi daha başarılı olacaktır.
     

Sayfayı Paylaş