1. Hoş geldiniz, Akvaryum Portalı ailesine katılım için kendinizi hazır hissediyorsanız üye olun.
    Yardım sayfasından forum kullanım desteği alın.

Katkılar Ne Kadar Gerekli? (Tartışma)

Başlığı 'Tuzlu Su Kimyası ve Ekipman Portalı' kategorisinde Görkem ÇAKIR tarafından 13 Temmuz 2010 başlatılmıştır.

  1. Görkem ÇAKIR

    Görkem ÇAKIR

    Mesajlar:
    1.177
    İsim:
    Görkem ÇAKIR
    Günümüzde teknolojinin ilerlemesi ile bir çok ürün karşımıza çıkmakta. Bunlar o kadar çeşitli ki insanın kafası karışıyor.

    Bende bu soruyu sorarak başlamak istiyorum tartışmaya. Katkılar ne kadar gerekli?

    Tuzlu su akvaryumlarımızda sadece su değişimleri ile gerekli elementler akvaryumumuza girebilir mi?

    Sizce para tuzağı mı?

    Kullanırken dikkat edilmesi gereken şeyler neler?

    Hepsini kullanmak faydadan çok zarara mı yol açar?

    En önemlisi kullanmaya gerek var mı?

    Ben su soruları kendi aramızda çözümlemek iyi olur diye düşünüyorum. Nasıl fikirler ortaya atılacağını çok merak ediyorum.
    Şimdi sizlere 2 güzel akvaryum göstermek istiyorum. Bu akvaryumlardan birinde katkı düzenli olarak kullanılıyor. Diğerinde ise kalsiyum ilavesi dışında ekstra bir ilave yapılmıyor.

    Katkı kullanmış akvaryum: (Ufuk Uçar)

    [​IMG]

    [​IMG]

    Katkı kullanılmamış bir akvaryum: (Temel Sert)

    [​IMG]


    Saygılar...
     
  2. LostRua

    LostRua

    Mesajlar:
    3.518
    Yer:
    Konya
    İsim:
    Doğuş ARISOY
    Şimdi bahsettiğimiz konu şunun gibi özetlenebilir. Vücudumuzdaki vitamin kullanımı. Kim derki ben düzenli vitamin kullanıyorum şöyledir böyledir diye. Düzenli kullananda sağlıklı olacak düzenli kullanmayan sağlıksız olacak diyede birşey yok. Bence en iyisi ihtiyaç olduğu zaman kullanmak. Hasta olursam c vitamini alırım. Kemik ağrım varsa d vitamini. Bu eksiklikleri gözle görebiliyorsak ne ala ama göremiyorsak anlayamıyorsak testler düzenli olarak yapılarak katkılar kullanılabilir. Fazla herşey zararlıdır herşeyi dengede tutmak gerekir. Bencede bu o kadar önemli değil. Eksiklik başlamadığı sürece sorun olmayacaktır. Ama eksikliğindede ilave olması gerekir. Su değişimlerinden bahsetmişsin. Suyu nereden alacağına bağlı. İçme suyunda o kadar mineral bulunmaz. Ama bulunan bir yer biliyorsan neden olmasın. Su değişimleri her minerali sağlamaz ama sağladıklarıda vardır.
     
  3. Görkem ÇAKIR

    Görkem ÇAKIR

    Mesajlar:
    1.177
    İsim:
    Görkem ÇAKIR
    Su değişimleri derken tuzlu su koyacağımız için tuzdaki minerallerden bahsettim. Zaten amacım burada soruma cevap almak değil. Herkesin fikrini öğrenmek. :) Senin fikrini öğrendim mesela. :)
     
  4. LostRua

    LostRua

    Mesajlar:
    3.518
    Yer:
    Konya
    İsim:
    Doğuş ARISOY
    Gereksiz mineraller vücuttan atılır. birşeyin fazlası işe yaramaz normal değerlerde tutmak gerekir. en kısa yolu bence bu.
     
  5. YIKIKTEMO

    YIKIKTEMO

    Mesajlar:
    30.098
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert
    Görkem konu çok güzel ama biraz göreceli fikirleri barındırıyor. Ufuk abinin akvaryumu gördüğün gibi mercan odaklı bir akvaryum. Kısaca canlı yükü katkı kullanımına ve element tüketimine yönelik demek. Üstelik akvaryum hacmi fazla değil. 100 litreye eklenecek element ile 900 litreye eklenecek olan da bir değil. Elbette bir akvaryuma tüm bu yapı su değişimleriyle girebilir ama unutulmaması gereken canlı yükü arttıkça su değişimleri yeterli gelmez. Buna ilave olarak sıklaşan su değişimleri zaten akvaryumun oturmuşluk kavramı dengesini bozabilir. Katkıların düzenli eklenmesi bu noktada anlaşılabilir olmalıdır.

    Diğer verdiğin örnek ise zaten ülkede kullanılan su anlamında ilk akvaryumdur. Yani Doğal Marmara suyu ile kurulan ilk akvaryumdur. Bu akvaryum ilk yıllarında sadece balık olarak çok sağlıklı yürütülünce akvaryuma bazı kolay üreyen soft mercan türleri eklenmiş ve gelişimleri şaşırtıcı boyutlarda olunca mercan yelpazesi genişlemiş ve soft mercan bazında sınırlı bırakılmıştır.

    Kalsiyum dışında ilk yıllarda magnezyum ve iyot ilave edilmiş ancak gereksiz olduğu düşünülerek yine birkaç yıl önce kesilmiştir. Hiçbir katkı kullanılmadığı gibi hiçbir ihtiyaç gözlenmemiştir. Akvaryum sadece mercan ağırlı hiçbir zaman olmadı ve benim tercihim bu yönde olduğundan olmayacakta. Su değişimleri zaten doğal suyla yapılıyor ve akvaryumdaki mevcut canlıların ihtiyacı gözlemlenmiyor olduğundan katkıların hiçbiri kullanılmıyor.

    Eğer su değişimlerinin sıklığını azaltırsak katkı kullanılmayan akvaryumunda element bazında ihtiyacı yine mercan yoğunluğu göz önüne alınarak baş gösterecektir. Zira sözü edilen akvaryuma 2,5 yıl hiçbir şekilde su değişimi yapılmamış ve kalsiyum, magnezyum ve iyot ilavesi ile devam edilmiştir. Ancak bu süre sonunda balıklarda sorun sıfır iken mercanlarda renk, gelişim ve üreme bazında yavaşlama görülmüştür. Bunun üzerine tam tersi şekilde haftalık düzenli 4 damacana su değişimi yoluna gidilmiş ve tüm mercanların artan grafikleri izlenmiştir.

    Bu anlatılanlar kolay değil bunlar zamanın getirileridir ve sistem yani akvaryum öyle bir denge noktasına gelmiştir ki müdahaleye gerek bıralmamıştır. Haftalık 4 damacana suyun 2 damacanası su değişimde geri kalan iki damacanası ise buharlaşn su yerine ilave edilmektedir. Amaç akvaryumdan alınan suyun tuz yoğunluğu yüksek olduğundan ve eklenen doğal suyun düşük olmasıyla tuzun dengede tutulmasıdır.

    Her iki akvaryumun koşulları çok farklı dikkat edersen.
     
    U.Uçar bunu beğendi.
  6. Görkem ÇAKIR

    Görkem ÇAKIR

    Mesajlar:
    1.177
    İsim:
    Görkem ÇAKIR
    Peki bu ilaveler testlere göre mi yapılmalı?

    Yeni kurulan akvaryumlardan kullanılması ne kadar doğru?

    Bu katkıları eklemeden önce test yapmamız zorunlu mu? Yoksa mercanları izleyerek de bu katkılar ilave edilebilir mi? Mercanlar nasıl bir reaksiyon gösterir?


    Saygılar...
     
  7. YIKIKTEMO

    YIKIKTEMO

    Mesajlar:
    30.098
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert
    Tüm bu ilaveler aslında test ile yapılmalı elbette. Çünkü canlıların tüketimini element bazında bilemezsin. Eklemeler ile bir diğer elementin üst noktaya çıkması demek zaten su dengesinin bozulması demektir. Zaten birçok sert mercan akvaryumunda balıkların nedensiz ölmesinin de sebebidir çok bilinmese de.

    Canlıların ne zaman neyi kullanacağını gözlem ile anlamak yani bir anlamda akvaryumun bu katkılarını sadece gözlem ile ayarlamak uzun bir gözlem ve akvaryumu tanımak gerektirir.

    Yeni kurulan bir akvaryuma bu katkı ve elementleri eklemek kurulumda yapılacak en büyük hatadır.
     
  8. Görkem ÇAKIR

    Görkem ÇAKIR

    Mesajlar:
    1.177
    İsim:
    Görkem ÇAKIR
    Teşekkürler cavpların için abi. Yalnız burada sadece ikimiz yazışıyoruz. Ben diğer arkadaşlarında konuya katılmasını çok isterim. :) İster düşünceniz ile isterseniz sorunuz ile. Tamamen size kalmış. Katılın ama. :)
     
  9. hayrett38

    hayrett38

    Mesajlar:
    188
    İsim:
    hayrettin hakyemez
    Görkem konuya katılmak için bilgili olmakta gerekiyor, bence ile başlayan cümleler kullanmak yerine gerçekten bilenlerin birikimlerini okumak ve sonucunda hımm demek daha kolay olduğu için biraz da bu şekilde kıyaslama yapmak elbette çok güzel ama kıyaslama yaptığın kişinin akvaryumuda çok önemli. Bugün bu forumda ya da herhangi bir forumda eğer biri Temel abi Tuzlu suda tatlı su balığı yaşatıyor ya da tatlı suda tuzlu su balığını yetiştiriyor dese biraz tanıyan biri imkansız demeden önce acaba nasıl yaptı diye düşünmeye başlar.

    Bence suyun ihtiyaçları tespit edilip eklenmeli geçen gün bir akvaryumcuda bir mercana rastladım öyle bir mercan ki sadece ve sadece fosfat ile besleniyormuş. Fosfat reaktörü böyle bir canlısı olan birisi için akvaryumun da fosfat olmaması yüzünden mercanını kaybetmesi demek değil midir?
     
  10. cimlikaya

    cimlikaya

    Mesajlar:
    2.208
    Yer:
    İST.
    İsim:
    Teoman Çimlikaya
    Selamlar .Tuzlu su akvaryumundaki kullanılacak olan katkılar akvaryumuda ne beslendiği ile ilgilidir,sert yada yumuşak mercanlar ,omurgasız canlılar yada sadece balık bütün bu canlıların ihtiyaçları farklı katkı maddeleri gerektirir sadece ortak nokta olarak kalsiyum ve magnezyumu gösterebilirim yani bizler bir canlının ihtiyacını karşılarken diğer bir canlının hiç gerek yada ihtiyaç duymadığı katkı ve elementleri vermiş oluruz bu yüzden öncelikle hangi tür canlıları besleyeceğimize karar verip o canlılnın ihtiyaçları doğrultusunda davranmalıyız.Katkı kullanılmalıdır,evet para tuzağıdır,haftalık düzenli su değişimi yapılırsa katkıya gerek kalmaz,rastgele kullanılmamalı test sonuçlarıa göre kullanılmalıdır,ilk akvaryumu kurar kurmaz bütün katkılara saldırılmamalıdır,yani kısaca önce kendi akvaryumunuzu vede canlılarınızı tanıyıp ,gözlemleyip ona göre davranılmalıdır zira birazda ben bu katkı ve elementleri ilaç olarak görüyorum nasıl ilaçlar bizleri bir tarafımızı iyleştirip diğer yerlerimizi bozuyorsa katkılarada öyle bakıyorum .;)
     
  11. U.Uçar

    U.Uçar

    Mesajlar:
    216
    İsim:
    Ufuk UÇAR
    Evet, bu konuda birkaç kelam da ben edeyim.Öncelikle şunu diğer hobiciler gibi belirtelim.Test kitleri kullanmadan akvaryumlarımıza TUZ dahil hiçbir katkı maddesi eklememeliyiz.Kaliteli Test kitlerini edindikten ve objektif kullanmayı öğrendikten sonra ne tür bir tank kuracağımıza karar vermeliyiz.

    Eğer marin yani balık tankı kuracaksak az bir katkıya ihtiyacımız vardır.Tuz, yiyecek, su değişimleri katkısı gibi,

    Aynı şekilde mushrom, polip, zoantid soft mercanlara yada bazı LPS türlerine bakacaksak, yine yukarıdaki katkılardan başka KH için Karbonat katkısınıda (mesela star polip için) hatta bazı türlerde Magnezyum ve İodine katkısınıda kullanmamız gerekiyor.

    Zor LPS ve SPS ağırlıklı Resif olucaksa o zaman daha fazla katkı kullanmamız şart hale geliyor.Yukarıdakilere ilave olarak, Kalsiyum, kalsiyumun yanında onun verimli kullanılabilmesi için Stronsiyum, Magnezyum, İodine, Kh için karbonat, eser element, bitkisel ve hayvansal plankton ve düzenli su değişimleri gibi, (yada kh, mg ve ca için reaktör yapacaksınız.) Mesela Kalsiyumu ele alalım normalde 400-500 mg/lt arası olması lazım, aynı şekilde Magnezyumda 1300-1500 mg/lt civarında olması lazım tanklarımızda.Yani bu bilimsel bir gerçek.Bu değerleri yakalayabilmemiz için ya balling yada reaktör kullanarak katkı eklememiz gerekiyor.

    Su değişimleri ile de bu eksilen makro elementleri TAMAMLAYAMAYIZ.Örneğin Marmara suyunda Kalsiyum oranı malüm, normalden az değerde.Tabii bu katkıları kullanabilcek canlılarımız olması lüzumu var.Yani test kitleri ile ölçtükten sonra eksilen oranlarda katkı kullanmalıyız.
     
    hayrett38, YIKIKTEMO ve Görkem ÇAKIR bunu beğendi.
  12. Recep Arslan

    Recep Arslan

    Mesajlar:
    1
    İsim:
    Samsun
    Akvaryuma katkı ürünleri atılmalı mı diye soranlara kısaca şu şekilde cevap verebilirim..An itibariyle annesinden kusturup büyüttüğüm balıklarım, annesi,babası olmak üzere gözüm gibi 2 yıldır baktığım 32 tane cichlid balığımı kaybettim.geride kalan 17 taneyi kurtarmaya çalışıyorum...katkıları tariflerine göre kullandım..ama o katkının içerisinde ne var bilmiyoruz...doğada bu balıklar katkı ile mı besleniyorlar...içim açıyor...
     
  13. utkufk

    utkufk

    Mesajlar:
    73
    İsim:
    Utku
    Gecmis olsun Recep Bey, umarim kalanlari kurtarirsiniz. Hangi katkinin boyle bir sonuca yol actigini dusunuyorsunuz? Bu katkilarin uzerinde yazan dozlar kesinlikle dogru degil, pek cok arkadas tankina saatli bomba birakiyor. Tabii etkili mi, cok etkili urunler var gercekten. Ama arastirmadan adamlar nasil olsa uzerine yazmis, bu isin ticaretini yapiyorlar,hata yapmazlar herhalde diye dusunmemek lazim.
     

Sayfayı Paylaş