1. Hoş geldiniz, Akvaryum Portalı ailesine katılım için kendinizi hazır hissediyorsanız üye olun.
    Yardım sayfasından forum kullanım desteği alın.

Kendin Yap Overflow Sistem

Başlığı 'Kendin Yap Genel Portal' kategorisinde YIKIKTEMO tarafından 9 Kasım 2008 başlatılmıştır.

1. YIKIKTEMO

YIKIKTEMO

Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert
    S:cekingen:
    Arkadaşlar, elimizdeki akvaryumu çoğu arkadaşımız deldiremediğinden sump sistemine geçemiyor ve bununla birlikte bu çok yüksek kalitede ve rahatlıktaki sistemden yararlanmıyor. Hazır sistemler çok pahalı, size bizim yapabileceğimiz bir su taşırma sistemini tanıtmak istiyorum. Kullanacağımız malzeme, su tesisatında kullanılan plastik su borusudur. Bu boruların çeşitli genişlikte olanları mevcut. Tüm su borusu satan mağazalardan temin edilebilir. Borunun genişliğine akvaryumun büyüklüğü ve su hacmine göre karar vermemiz gerek. Yapmamız gereken sadece fotoğraftaki şekilde boruları dirsekler kullanarak yapıştırmak. Boruları şapıştırmak için ısıtıcı lazım, temin edenmeyen arkadaşlar aletin temininde ve ekipmanın yapında su tesisatçılardan destek alabilir.

Deniz akvaryumuna geçmek isteyen bir çok arkadaş akvaryumuna delik deldiremediğin geçememektedir. İşte size basit ve yapımı kolay iyi bir fikir.

Fotoğrafta görüldüğü gibi uygun bir bölüme monte edeceğimiz bir hava hortumunu su dışında tutarsak, hava yapmasını engelleriz.

Görüntüsünü daha güzel hale getirmek istersek, bitkisel boya ve yine salınım yapmayacak benzeri bir boya ile boyamak mümkün. Yapacağımız deve boynu şekli akvaryumun su yükseklik seviyesine uygun seviyede yapılmalıdır. Aksi taktirde su seviyesi yükselir veya alçalır.

Güle güle kullanın. Yapımı çok kolay ve işlevsel.

Akvaryum Portalı - AKVARYUM PORTALI

Saygılarımla...

ilo840 bunu beğendi.
  2. axu2

axu2

Ynt: DIY OVERFLOW YAPIMI

Temel abi sistemi fiili olarak denedinizmi? Sumpa giden ağzın akvaryumdan suyu alan ağız kısmından aşağıda olması bazı tereddütlere neden oldu bende ama emin değilim. Sistemin hava yapma eğilimi olabilirmi?

3. YIKIKTEMO

YIKIKTEMO

Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert

Akvaryumdan suyu alan boru ağızlarının su seviyesi, eğer düşük olursa, akvaryumun üstten suyu eksik görünür. Eğer yüksek yapılırsa yüklselir ve taşma eğilimi gösterir. Bu ayar çok zor değil. Hava yapma olasılığı, fotoğrafta görüldüğü üzere akvaryum dışında yukarıda doğru çıkan boru sayesinde hava yapmaz. Yine fotoğrafta görüldüğü gibi dirseğe takılan bir hava hortumu yine hava yapmasını engeller.

4. axu2

axu2

Temel hocam bu sistem çalışır. Ama bir kaç olumsuz tarafı var bunlarda geliştirilirse daha güzel olacaktır. Akış ağzının emiş ağzından oldukça alçakta ve dibe yakın olması (benim kafamı baştada karıştıran tek yer burasıydı) sistemin durduğu anlarda akvaryumdan suyu alan ilk düşey parçanın atış ağzı seviyesine kadar hava ile dolması anlamına gelmekte bu ise suyun kaldırma kuvvetinin fazlaca etkilemesi bütün sistemi kaldırmaya çalışması anlamına geliyor. Etkisi çok önemlimi zamanla belki. İkinci konu ise yine aynı sebepten tanktan boruya dolacak suyun hava ile karışık gelmesi ve zamanla taşınan küçük hava baloncuklarının köprü parçası tepesinde birikerek hidrolik sistemimizi yastıklaması çalışamaz hale gelmesi. Bu etki kesinlikle önemli.

5. GKARE

GKARE

İsim:
    Gürel Göçer
    Cevap: Ynt: DIY OVERFLOW YAPIMI

Konuyu hortlatmış olacağım ama yine de öğrenmek isterim;

çoğu forumda ekli resimdeki (resim üzerinde oynama yaptım) gibi sump'a gidiş ortalara alınmış sanırım axu2 arkadaşımızın bahsettiği sorunları engellemek amacı ile.

Bu sistemde suyun en üst noktadan çekilmesi dip sularının/kirliliğinin azaltılmasına bir katkısı yok sanırım. Bu da dezavantajlardan biri olsa gerek. fakat dipten çekiş yapabilen sifon sistemleri de var.

Genelde endişe edilen elektrik gidip geldiğinde sifonun görevini yapmayarak tankımızı taşırmasıdır. Bu konu sumpa konulan pompanın emiş seviyesini tankı taşırmayacak şekilde yüzeyden belirli bir mesafeye konulması ile çözülebilir mi? bu motorlar boş çalıştıklarında bozulurlar mı?

YIKIKTEMO bunu beğendi.
  6. YIKIKTEMO

YIKIKTEMO

Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert
    Cevap: DIY OVERFLOW YAPIMI

Bu motor seçimine göre değişir ve artık birçok motor ıslak kuru çalışabiliyor. Örnek olarak New Jet, Sicce gibi motorlar su dışında çalışabilir. Kısaca sumptan basacağı su yukarıyı taşırmayacak kadar bir mesafe sump içinde tutulursa motor bu risk ortadan kalkar. Ancak ben böyle bir risk doğru tasarımda olmaz diye düşünüyorum. Çünkü hava ile çalışan değil su basıncı ile çalışan bir sistem bu. Bu gibi yapımlarda hava yapmaması için fotoğtrafta da görüldüğü gibi havanın çıkması için hortum takılabilir.

Bu yöntem dışında çok daha farklı sistemler tasarlanabilir linkteki gibi.

http://www.akvaryumportali.com/threads/3073-Dıy-Overflow-Yapımı

7. GKARE

GKARE

İsim:
    Gürel Göçer

Teşekkürler,

Linkini verdiğiniz Diğer taşırma sistemi de çok güzel olmuş...
    Forum inanılmaz yararlı... Herkesin Ellerine ve emeğine sağlık...

YIKIKTEMO bunu beğendi.
  8. pckopat34

pckopat34

İsim:
    Kerim TIRPAN

ilginç miş ..

9. gokhantiknaz

gokhantiknaz

Yer:
    ANKARA
    İsim:
    Gkohan tiknazoglu
    Cevap: Kendin Yap Overflow Sistem

Konuyu hortlatalim. Bu sistemde tasma riski nerede anlayamadim. Sonuçta akvaryum suyu yükseldikce overflow ile sump'a gidecek.Azalirsa da overflow'a su gidemeyecek sump tekrar su basincaya kadar sistem duracak.

Ben de bir overflow yaptim da o yuzden kafamda sorular vardi. Bendekinde üstten değilde dipten su cekiyor. Böyle olunca riskli oldugu icin bende üstten alacağım suyu bir ekleme ile. İşte resimler.

10. YIKIKTEMO

YIKIKTEMO

Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert

Sayfayı Paylaş