1. Hoş geldiniz, Akvaryum Portalı ailesine katılım için kendinizi hazır hissediyorsanız üye olun.
    Yardım sayfasından forum kullanım desteği alın.

Killifish Cyprınodontidae Familyası

Başlığı 'Afrika ve Asya Balıkları Forum' kategorisinde YIKIKTEMO tarafından 26 Aralık 2008 başlatılmıştır.

  1. YIKIKTEMO

    YIKIKTEMO

    Mesajlar:
    30.098
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert
    Killifish,
    Gerçekten çarpıcı bir tür, çok fazla renk seçeneği bulunması akvaristi kendisine çeken bir unsur oluyor. Fakat ülkemizde çok yaygın olmadığını düşünüyorum. Bunun sebebini elbette anlamak zor. Ülkemizdeki bazı yerel sucul alanlarda farklı türleri bulunabilmektedir. Genel olarak hafif asidik yapıdaki sulardan hoşlanıyorlar. Umarım size bu türü başarılı olarak tanıtabilirim.

    [​IMG] [​IMG]

    Lir kuyruk( Aphyosemion australe )

    Afrika'nın bataklık ve bitkiler ile örtülü sularının güzel ve ünlü bir balığıdır. Oldukça sakin yapılı olmalarından dolayı akvaryumdaki diğer türler ile gayet güzel geçinirler. Bulundurulacakları akvaryumda bol bol bitki olması çok daha rahat etmelerini sağlayacaktır. Yeterli derecede bekletilmiş, dinlendirilmiş sulardan hoşlanırken, suyun hafif asidik ph değerinin ise 6.5-6.7 cıvaında, su sıcaklığının ise 22-24 derece olması uygundur.

    Beslenmelerinde genellikle canlı yem tercih edilmelidir. Su piresi, su kurdu (Tubifex) ve artemia yem olarak kullanılabilir. 3 cm cıvarına ulaştıklarında döl almaya başlayabilirler. Erkekler oldukça gösterişli yapıda ve renklidir. Şarap kırmızısı benekleri oldukça güzellik katarken, yüzgeçleri geniş ve gösterişlidir. Dişiler soluk renklidir ve kızılımsı bantlar daha azdır. Buradan anlaşılacağı gibi, dişi erkek ayrımı son derece kolaydır. Üretimlerinde kazak yünlerinden saçak kullanılabilir.

    [​IMG]

    [​IMG]

    Üreme döneminde dişinin karnı oldukça şişer. Bu durum dışarıdan kolayca anlaşılabilir. Üreme döneminin başaladığını anladığımızda canlı yem verilmeye başlanmalıdır. Yumurtlama döneminde 10-20 litre bir akvaryum kullanılabilir. Akvaryumun suyunu bu dönemde asidik tutmak yumurtaların mantarlaşma olasılığını azaltacaktır. Su sıcaklığı 24 c civarında tutulmalıdır. Üretim için bir erkek 2-3 dişi üreme akvaryumuna alınmalıdır. Akvaryumun bir bölgesine Söğüt dalları eklemeniz üremede kolaylık sağlayacaktır. Yumurtalar bitkilerin bulunduğu yerde su yüzeyine yakın bırakılır. Yapışkan olan yumurtalar dallara tutunur.

    [​IMG]

    [​IMG]

    Yumurtlama günlerce devam edebilir ve her gün 10-15 yumurta bırakılır. Ebeveynler genellikle yumurtaları yemezler. Yumurtlamadan sonra sonra su sıcaklığını 1-2 derece düşürmek gerekir. Yumurtaların olgunlaşması 13-16 gün sürer ve çıkan yavrular hemen serbest halde yüzmeye başlarlar. Bundan sonra ebeveynlerin üretim akvaryumundan alınması gerekir. Yavrular artemia salina larvaları ile beslenebilirler.

    Batı Afrika Killy
    [​IMG] [​IMG]

    Liberya ve Loan'da bol olarak bulunur. Hareketli bir balık olup diğer balıklar ile uyumlu olarak yaşayabilirler. Az asidik ve az yumuşak sulardan hoşlanırlar. Küçük akvaryumlarda (40-50 lt) barındırılabilirler. Canlı ve kuru yemler birlikte verilmelidir. 6-7 cm boya ulaşırken, vucutları açık mavi üzeri kırmızı beneklidir. Erkeklerin yüzgeçleri boyuna mavi, kırmızı ve turuncu renkte şeritlere sahiptir. Çok güzel bir görünüşleri vardır. Üretim için erkek ve dişilerin birbirinden ayrılmaları gerekir. 10 gün kadarkondüsyon kazanmaları için iyi bir şekilde yemlenmelidirler. Suyun ph değeri 6.5 olmalıdır. Isı 24 cıvarı uygundur. Suları çok az tuzlandırılır. Balıklar üretim akvaryumuna konulduktan sonra yumurtlama 2-3 hafta sürer. Hergün 15-20 yumurta bırakılır. Yumurtalar tek tek bitkiler üzerine veya akvaryum içerisinde seçilen bir yere bırakılır. Eğer aç kalmazlar ise yumurtalarını pek yemezler. Dişiler iyi yemlenirse yumurtlamadan 3 hafta sonra tekrar döl verebilirler ve yumurtlama tüm yıl boyunca devam eder. Her seferde 60-80 adet yumurta bırakırlar. Yavruların yumurtadan çkışları 12-16 gün sürer. Yavrular artemia salina larvaları ile beslenmelidir. Yavruları oldukça dayanıklıdır ve oldukça çabuk büyürler. Su değişimlerine hassas olduklarından dikkatli olunmalıdır.

    Nijerya Lir kuyruk ( Aphyosemion gardneri )

    [​IMG]
    Erkek.
    [​IMG]
    Dişi:

    Batı Afrika'da Nijerya'nın kuzey bölgelerinde bulunan bataklık ve sığ suların balığıdır. Sakin huylu, fakat zıplama alışkanlığına sahip bir türdür. Bu nedenle tutulacakları akvaryumun üzeri mutlaka kapalı olmalıdır. Su asitli ph 6.5-6.8 cıvarında olmalıdır. Su sıcaklığı 22 derece uygunken, üereme döneminde ısı 25-26 dereceye çıkarılmalıdır. Kuru yem zor alan bir türdür, canlı yemler ile beslenmelidir. Akvaryumda rahat üreyebilen bir türdür. Üreme döneminde erkekler oldukça saldırgan tavırlar sergileyebilirler. Yumurtlama su yüzeyine yakın olur ve 100 kadar yumurta bırakılır. Dişiler 3 hafta sonra tekrar yumurtlayacak duruma gelir. Tabi bu arada iyi bir bakım şarttır. Yumurtalardan yavrular 2 hafta sonra çıkar. 6 ayda yavrular cinsel olgunluğa erişmiş olur. Fakat 9 aylık olmadan üretimde kullanılmamalıdırlar. Yumurtlama sonrası ebeveynler yine bu türde de akvaryumdan alınmalıdır.

    Bazı diğer türler:

    [​IMG][​IMG]
    Siyah inci ( Cynolebias nigripinnis ) Nothobranchius rachovii

    [​IMG][​IMG]
    Rachovia pyropunctata Aphyosemion sjoestedti Warri


    [​IMG][​IMG]
    Rachovia brevis blue Aphyosemion gardneri nigerianum yellow

    Sağlıkla Killifişh üretmenizi temenni ederim.

    www.akvaryumportali.com.
    Saygılarımla...
     
  2. lepistes

    lepistes

    Mesajlar:
    961
    İsim:
    Muhammed Ali Tavur
    Ynt: Killifişh Cyprınodontidae Familyası

    Ellerine emeğine sağlık abi. Hayırlısıyla akvaryumcularımıza gelsede alsak.
     
  3. ciklet1

    ciklet1

    Mesajlar:
    144
    Ynt: Killifişh Cyprınodontidae Familyası

    Vallaha biz gölden yakalamıştık yabanilerini ama bu kadar renkli değillerdi.
     
  4. YIKIKTEMO

    YIKIKTEMO

    Mesajlar:
    30.098
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert
    Ynt: Killifişh Cyprınodontidae Familyası

    Yerli türleri bulunmaktadır bazı sucul alanlarımızda. Tür hakkında geniş bilgi ve üretim kaynaklarına ,tecrübelerine ulaşılmadan yer ve bölge ismi vermek doğru olmayacaktır. Bu tür yine hobimiz içerisinde hak ettiği yerin çok uzağında. Umarım artık bu tür gibi diğer bir çok farklı türleri konuşmaya tartışmaya başlarız.
    Saygılar...
     
  5. axu2

    axu2

    Mesajlar:
    153
    Ynt: Killifişh Cyprınodontidae Familyası

    [​IMG]

    [​IMG]

    Aphanius Mento, yerel güzellerden biri.
     
  6. radenko

    radenko

    Mesajlar:
    314
    Gerçekten çok güzel balıklar ama henüz ülkemizde pek yaygınlaşmadılar. Umarım bol çeşitlerini akvaryumcularda görebiliriz.
     
  7. taygun

    taygun Guest

    Temel Hocam, teşekkürler.

    Birkaç bilgi de ben ekleyeyim.

    Bu balıkların ortalama ömürlerinin 1 - 1,5 yıl olduğunu okumuştum. Aslına bakarsanız bir hayli kısa ömürleri var.

    Bir de yabancı bir sitede yumurtalarının toprak içinde satıldığını okumuştum. Resimli olarak gösteriyordu. Nerede okuduğumu ahtırlamıyorum. Bulursam muhakkak bu başlık altında yayımlarım.

    Saygılar
     
  8. turqer

    turqer

    Mesajlar:
    1.083
    İsim:
    Türker Sezgin
    Tamer hocam, haklısınız. Ben de denk gelmiştim. Yumurtaları satılıyor, set halinde. Yumurtalardan yavru çıkarmak için kullanılacak araç gereçlerden oluşan setler. Kullanma kılavuzuna uygun hareket edilse bile ne kadar başarı sağlanır bilmiyorum. Ancak hobici için çok farklı bir tecrübe olacağı kesin ;)
     

Sayfayı Paylaş