1. Hoş geldiniz, Akvaryum Portalı ailesine katılım için kendinizi hazır hissediyorsanız üye olun.
    Yardım sayfasından forum kullanım desteği alın.

Kime göre doğru Kime göre yanlış (Tartışalım)

Başlığı 'Akvaryum Kahvesi' kategorisinde cimlikaya tarafından 5 Nisan 2009 başlatılmıştır.

1. cimlikaya

cimlikaya

Yer:
    İST.
    İsim:
    Teoman Çimlikaya
    Selamlar,

Konu başlığından da anlaşılacağı üzere hepimizin akvaryumculardan öğrendiğimiz,hobicilerden duyduyduğumuz veya kendi ve tatlı tecrübelerimizden edindiğimiz bilgileri paylaşabileceğimiz bir katagori olabilir mi ?

Örnek olarak;diskus suyunu eskitmek için suya tuz ruhu eklenmesi,Temel'imin banlanmasına sebeb olan deniz akvaryumuna doğal amonyak ilavesi, benim marmara suyunu kullanmam,majestik angelin apistaları yemesi gibi.

Yani bizlerin bildiği çok basit ama akvaryumculara ve bazı akvaristlere ters gelen çok basit olan uygulamaları tartışsak. Her ne hikmettense bir türlü söylenmeyen ya da yazılmak istemeyen,kimine göre doğru kimine göre yanlış ama kesinlikle yapın ya da yapmayın denilmeyen, denilemeyen konular var.

Gelin irdeleyelim ve ilerleyelim.Yanlışımızı doğrumuzu bilelim.

Saygılar :hepiniziseviyorum:

Alparslan bunu beğendi.
  2. YIKIKTEMO

YIKIKTEMO

Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert
    Kimine göre doğru Kimine göre yanlış Bilgiler

Teoman abi,

Beni tanırsın benim yazamayacağım düşüncem yoktur. Halen yazmaktayım ve yazmaya devam edeceğim. İstersen kafamızı bir kaldıralım ve gerçek gözle, çıplak gözle bakalım. Bu arkadaşların pahalı malzemeleri önermekten başka katkıları nedir hobiye? Yoksa çok parası olan mı gelişmiş akvaryum kursun?Elbetteki birçok amacı hobi ve paylaşım olan tecrübeli akvarist arkadaşları tenzi ediyoruz.

Banlanmadan söz ediyorsun, 3-5 kuruşa kurulmuş sitede edinilmiş yetkiyi düşüncelerine ters gelen fikirlere kullanan insanları temizlemeye senin de benim de gücüm yetmez.

Şimdi bu yazıyı dahi okuyunca bile konuya ne farklı açılardan bakabilecek kişiler dolu bu platformlar. Konunun senin, benim açımdan kafamızda net olduğunu ve ilk gerektiği yerde tekrar yapacağımıza kimseyi ikna etmek gibi bir ihtiyacımız yok. Bizler düşüncelerimizi ve bildiğimiz doğruları kendimizce yazmaya devam ederiz. Kim alır kim almaz, kim ilgilenir, kim ilgilenmez umrumuzda da olmaz. Çünkü amaç kimseyi ikna değildir. Bizler hobiciyiz düşüncelerimiz, yaptıklarımızı paylaşırız. Bunun ardından gelen yorumlara bakar yanlışımız varsa düzeltiriz ve hep birlikte gelişir, ilerleriz.

Tecrübeleri dinlemek ve saygı duymak gerek. Bunu yapmazsak senin gibi düşünenler daha çok böyle başlıklar açar. Düşün üstelik bu konulara açık kişilerin başında geldiğim halde halen eksik olduğunu ve yazamadığını belirtiyorsun.

Saygılar doğal üsdat.

Not: Bu konu için bundan iyi başlık olamaz sanırım. Akvaryum kahvesi adlı katagoriye taşıyalım ve ilerleyen süreçte sabit başlık yaparak tüm fikirlerin tartışılmasına buradan olanak sağlayabiliriz.

rode ve Yasin K. bunu beğendi.
  3. sedatceyhun

sedatceyhun

İsim:
    Sedat Gezer
    Kimine göre doğru Kimine göre yanlış Bilgiler (Tartışalım)

Benzer bir soruyu ben sorayım. Sarmısak suyu akvaryuma döküldüğü vakit zararlı bakterileri öldürdüğü gibi yararlı bakterileride öldürür mü?
    Temel hoca'nın bir yorumunda akvaryumun dengesinin bozacağını okudum.
    lakin akvaryum.com da bir site yönetimiyle ilgili özel mesajda gelen yazı ise budur.

Sarımsak hiçbir zarar vermez bakterilere.Çünkü New Life Spectrum gibi dünya markasının bile yemlerinin özü sarımsağa dayanıyor.Thera+A iç parazit'i önlemek için htta iç hastalıklarını önlemek için yapılan bir yemdir ve isterseniz 1 kova boşaltın akvaryuma kokudan başka birşey olmaz.Yani bakterilere hiçbirşey olmaz.Bakterileri ilaçlar öldürür,oksijensizlik öldürür.Dış filtrenin 7/24 çalışmasının sebebide budur.

Saygılarımla.

A.P Bot Yazı düzenlemesini kaydetti.: 14 Mayıs 2016
  4. volkantr34

volkantr34

Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Volkan

Ama yeme emdirilmiş sarımsak yoğunluğu ile akvaryuma direk katılmış sarımsak yoğunluğunu gözden kaçırmamak gerekli diye düşünüyorum.2'si aynı şey değil.. Bende balıklarıma sarımsak suyu veriyorum ama yeme iyice emdirerek bunu kullanıyorum asla direk katmıyorum.. Benim kullanıdığım seachem'in garlic guard ürünü ve onunda kullanım şeklinde akvaryuma direk katılır diye bir ibare yazmıyor.Sadece yeme emdirilerek verilmesi önerilmiş.. Eğer dediğiniz gibi bir faydası olmuş olsa idi mutlaka bu firma bunuda not olarak düşerdi.. Sonuçta firmalar bu tip ürünleri piyasaya sürerken maksimum faydayı göz önüne alarak gerekli testleri yapıyorlar ve tüketiciyi o şekilde bilgilendiriyorlar.. Bencede direk suya karıştırılmasının bir faydası olacağını zannetmiyorum.. Zararı var mı derseniz ise faydası olmayan eklentininde suya karıştırılmamasını doğru bildiğimden zararını açıkçası merak etmem..

Saygılar

5. YIKIKTEMO

YIKIKTEMO

Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert

+ 10000...

Sedat, alıntıdaki yazının sahibi aradaki farkı atlamış sanırım.

Yem ile balıklar sarımsağı direk alır ve tüketir. Suya atılan sarımsak tüm suya ve filtre sistemine dağılır. Antitoksidan içeriği olan bir maddenin bakterilere zarar vermemesi mümkün değildir.

Sarımsak vermenin en güzel yolu, balıklara yeme emdirmek suretiyle ve büyük balıklar direk parça olarak alıyorsa parça halinde vermektir.

Saygılar...

6. sedatceyhun

sedatceyhun

İsim:
    Sedat Gezer

Temel hocam
    Kusura bakmayın ben anlayamadım. Sanırım demek istediğiniz farklı insanlar farklı düşünce ve bilgilere sahip olabilirler.
    Benim demek istediğim hocam izin söylediğiniz bir bilgiye dayanarak akvaryum.com da sarmısak suyu zararlı bakterilere öldürüyorsa yararlı bakterileride öldürür dememdir. Sizinde en başında söylediğiniz gibi kimsenin fikirlerini değiştirmek ikna etmek zorunda değiliz, benim niyetim ise yalnızca doğru bulmaktır. Saygılarımla.

7. cimlikaya

cimlikaya

Yer:
    İST.
    İsim:
    Teoman Çimlikaya

Selamlar .Bende zaman zaman özellikle blue tang'ler beyaz benek olduklarında vede kendilerini kayalara sürtündüklerinde sarımsağı çok küçük parçalara bölerek veriyorum ,tüketilmeyenleri ise topluyorum .Akvaryumumda kokudan başka bir etki bırakmıyor.Bence sakınca yok bu benim doğrum. :heyo:

Alparslan bunu beğendi.
  8. volkantr34

volkantr34

Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Volkan

Sedat hocam, Temel abiyle aynı fikirdesiniz gibi bir görüntü var ortada ama anlaşamadığınız gibi bir durumda seziliyor yazınızı okuyunca yoksa ben mi anlayamadım :bilmem: Teoman abi bizde sarımsağa karşı değiliz, sadece sarımsak suyunun akvaryum suyuna karıştırılmasına karşıyız.. Sedat beyin akvaryum.com'dan alıntıladığı yazıda sarımsak suyu dememiş gerçi sarımsak demiş bende şimdi farkettim.. Benim yazdıklarım sarımsak suyu için geçerlidir.Yoksa yemde ki yada sizinde verdiğiniz gibi sarımsak parçalarına kimsenin sözü yok.. yani doğrularımız aynı bir nevi :) Akvaryum.com'daki arkadaş "bir kova boşaltın bişey olmaz" falan diye bayağı abartarak yazmış ama herşeyin çoğunun zarar olduğunu unutmuş heralde yazının galeyanına kapılmış gibi bir izlenim var :) biz biyolojik denge aman hasar görmesin diye kendimizi paralarken bir kova dökün tankınız bana mısın demez gibi bir yönlendirme hiçte doğru değil bana kalırsa.. buda benim doğrum :) :cicek: (elimde kide sarımsak) :)

9. sedatceyhun

sedatceyhun

İsim:
    Sedat Gezer

Volkan abi. Benim anlamadığım Temel hocanın bu yazıyı hangi sebepten dolayı yazdığını anlamadım hepsi bu.
    Temel hocanın fikirlerine aynen katılıyorum.
    Konuyu özetlersek Temel hocanın akvaryumforum da yazdığı bir mesaja güvenerek akvaryum.com daki bir sorumluyla fikir uyuşmazdığı yaşadığımı belirtmek istemiştim. Saygılarımla. (2 farklı siteden bahsediyorum)

10. volkantr34

volkantr34

Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Volkan

Temel abi o alıntı derken sizin akvaryum.com'dan alıntıladığınız mesaj için söylüyor.. +10000'i benim yazdığıma katıldığını ifade etmek için kullanmış.. Yanlış anlaşılma olmuş kanımca :)

11. YIKIKTEMO

YIKIKTEMO

Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert

Sedat, yukarıdaki yazı akvaryum. com sitesindeki bir yazı sanırım.

Bu yazının ne anlattığı dahi anlaşılamıyor ve yanlış. 'İsterseniz bir kova yemi dökün balıklara birşey olmaz' diye bir ifade olmaz saçmalanmış kısaca.

Seninle aynı fikirdeyiz ve konunun özü nettir; Şimdi bizler balıklarımıza sarımsak vermek istiyoruz çünkü bağışıklık sistemini güçlendirir vs. Sarımsak suyunu yeme emdirdik ve balıklara yemi verdik ne oldu ? balıklar yemi yedi ve sarımsak suya karışmadan direk istediğimiz yere ulaştı doğrumudur?

Yiyen balıklara parça halinde attık dikkatlice balıklar yedi sarımsak nerde istediğimiz yerde balıkların miydesinde doğrumudur?.

Peki? Sarımsak suyunu veya yenmeyecek parçalarını akvaryuma attık ne oldu sarımsak nerde su ve filtrede doğru mu ? Bizim istediğimiz yerde mi hayır. Akvaryum suyuna dağılan sarımsak anti toksidan etkili olduğuna göre bakterilere zarar vereceği bilimsel olarak beyan edilmişse, bizlerin zoru ne olsun ki suya sarımsak dökelim veya atalım.

Specrum yemin içeriği sarımsak içeriyor doğrudur. Peki yem ne oluyor balıklar tarafından yeniyor ve yine bizim dediğimize gelmiyor mu? Niye zararlı olsun ? Niye bu arkadaş akvaryum suyuna dağılan sarımsakla, balığın miydesine giden sarımsağı bir tutuyor?

Kısaca durum budur ;)

ka2n ve Nadir bunu beğendi.
  12. sedatceyhun

sedatceyhun

İsim:
    Sedat Gezer

Alıntıdaki yazı akvaryum.com'a ait bir alıntıdır ve ben yanıtımı aldım Temel abi em34:

13. volkantr34

volkantr34

Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Volkan

Bizim açıklamalarımızda o alıntıya zaten Sedat hocam , sana değil ki ;) o vermiş olduğun alıntı üzerinde konuşuyoruz.. iyiki de vermişsin ki bayağı birşey söyledik o alıntının babında :)

14. Neverlander

Neverlander

İsim:
    Abdullah Üüzümcü

Sarımsağın anti-bakteriyel etkisi var... Pastör sarımsak suyunu 1. ve 2. dünya savaşları sırasında kangrene karşı anti-septik olarak kullanmış... Son yıllarda yapılan çalışmalarda %2.5'luk sarımsak suyu solüsyonu ile ağzını çalkalayna insanların ağzındaki mikrop sayısının bu solüsyonu kullanmayanlardan az olduğu belirlenmiş...

Ama yararlı bakterilerin de icabına bakabilir gibi geldi bana... Yani doğrudan akvaryum suyuna kesinlikle verilmemeli...

Benim de aklıma şu sorular geliyor:

1. Soğan, sarımsağın çok yakın akrabası ve o da sülfür içeriyor... Acaba yeme emdirmek üzere sarımsak suyu yerine soğan suyu ya da ince kıyılmış soğanda verilebilir mi balıklara?

2. Acaba hasta balıklar sarımsağı daha fazla alıyor olabilir mi? Hani kediler başları ağrıdığında ot bulup yiyorlar ya... Benim de aklıma iç parazite karşı balıklar iç güdüsel olarak sülfür ihtiva eden bir besinin iyi geleceğini bilip daha fazla sarımsak alıyor olabilir mi? Bu bağlamda almayan balıklarda iç parazit yok mudur?

15. volkantr34

volkantr34

Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Volkan

Valla kanka soğan verildiğini ben hiç duymadım illa ki birileri denemiştir diye düşünmüyorda değilim..Ama zaten öyle birşey olsa kesin sarımsak gibi oda bilinirdi kanımca.. Sarımsağa iç parazit taşıyan balıkların saldırdığına ben pek katılamıyacağım.Balıklarımı örnek vererek söylemek istiyorum ki formları gayet yerinde hareketli ve renkleri çok canlı ama ne zaman sarımsağa bulanmış yem versem tankta ki bütün balıklarım o yemi yemek için çıldırıyor.. Konuşan vatozum bile o kadar aydınlık olmasına rağmen dibe çöken yemleri yemek için yuvasından çıkıyor ki normalde asla çıkmaz bilirsin... Sarımsak kokusu suya nüfus ettiğinde balıkları o yemi tüketmeye aşırı istekli hale getirdiğine inanıyorum.. Çünki hepsini ben yiycem şeklinde aşırı telaşlı bir şekilde tüketmeye çalışıyorlar.Suyun üstüne gelipte normal yem yerler gibi değiller.. Altından üstünden geçiyor bir şekilde tüm yemleri yiyorlar..

16. YIKIKTEMO

YIKIKTEMO

Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert

Abdullah Hocam, katkına teşekkür ederim. Anti bakteriyel olan sarımsağın yararlı yarasız ayırması mümkün değil bence.

Soğan konusuna gelince, üzerinde yorum yapılmamış olması, yemlerinde içeriğine girmemiş olması yorumu zorlaştırıyor. Ayrıca yakma özelliği var soğanın, açıkcası fikrim yok.

Ama fikrim şimdilik yok, benim adım çıkmış sekize inmez dokuza. Deneyelim videolu olarak. ;)

Tabi videoyu izleyen bazı arkadaşlar şöyle diyecek; 'balıklar ayırmaz zararlı yararlı, balık yiyor diye faydalıdır denemez' Bu yorumu yapan arkadaşlar oldu da bazı yerlerde ondan diyorum. Çünkü bu arkadaşların babasının labaratuvarı var oturmuş bu gıdaların bilimsel araştırmasını yapmışlar balık üstüne. oyna:

Bunca yıldır balık beslerim, ne farklı gıdaları yıllarca aynı balıkların menüsüne soktum. Ben onlara zarar verecek veya sevmedikleri bir yemi yediklerini hiç görmedim.

Onların doğaları gereği, ortamlarındaki zararlı canlılar gereği bu tongaya düşmemeyi doğarken öğrendilerini düşünemeyenlerin sözleri bunlar.

Biz üzerine hiçbir yazı, hiçbir bilimsellik olmayan, ama kırmızı çizgilerin dışına da çıkmadan bu demeleri şahsım adına yaptım ve yapacağım. Affınıza sığınarak, 900 dolar olan balığa bile vererek.

Saygılar...

17. turqer

turqer

İsim:
    Türker Sezgin

Sarımsağın balıklara olan faydası gerçekten büyük bencede, tabii yeme emdirilerek verildikten sonra. Leptosomalarıma sarımsaklı NLS yemin dışında arada bir sarımsak suyu emdirilmiş pul yemde veriyorum. Ancak balıklar Volkan hocamda ki gibi istekli değiller. Gerçekten aç olduklarında yiyorlar ister istemez ama normal zamanda bir kere tadına bakıyorlar ( beni kırmak istemezler, o yüzden olsa gerek kalp: ). Daha sonra ağızlarına aldıkları yemi atıyorlar.

Şuan bir leptosomada iç parazit var gibi görünüyor. 2 gündür yemden kesildi balık. Artemia, NLS, sarımsak suyu emdirilmiş pul yem hiçbirini almıyor. Yeme gelmiyor, yemleme zamanında akvaryumun diğer köşesine gidiyor. Sarımsağın pek ilgisini çektiğini söyleyemeyeceğim, ancak her balık için bu ifadeyi kullanmak ne derece doğru olur bilmiyorum..

18. YIKIKTEMO

YIKIKTEMO

Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert
    Kimine göre doğru Kimine göre yanlış Bilgiler (Tartışalım) .Soğan menüye alınmıştır.

Düzenleme: 14 Mayıs 2016
  19. volkantr34

volkantr34

Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Volkan

:D :D Temel abi müziği duyunca varya koptum valla eyvah soğanı vermiş dedim yemin ediyorum karnıma ağrı girdi abi :D :D evet Temel abi seninle yemek muhabbeti yapamıycaz anlaşıldı :D iskender , döner , lahmacun vs konuşulması yasaklanmıştır forumda arkadaşlar.. Abi şaka bi yana senin bu elemanların yemediği bişey var mı diye sorsak daha mı doğru olur...

20. Emrah Ece

Emrah Ece

Yer:
    İSTANBUL
    İsim:
    emrah ece

Teknik bir sorundan dolayı videoyu seyredemiyorum yarın seyredeceğim ama şimdiden izninizle bir ön yorum yapmak istiyorum.
    Babam anlatır bazen eskiden köyde tütün ekerlermiş ''illeti koyun bile ottan sayıp yemez'' der babam,
    demekki mahlükatı yaradan ona bir bilgi vermiş, her hayvan yiyeceği şeyi anlar, yemeyeceği şeyi bilir, balığa bir gıda maddesi verdik diyelim hayvan yiyor zararıda görülmemiş konu üzerine daha konuşmaya hiç gerek yoktur, balık o kadar acizmi her attığımızı yutsun, benim bir kaplumbağam var arada bitkilerin yaprağından koparır veririm bütün sucul bitkilerimi afiyetle yer salon bitkileriminde bazısını yer ama bu güne bu gün difembahya yaprağına dokunmadı neden peki ?
    Çünkü difembahya zehirli oda biliyor bunu ;) Aramızdaki tek fark bana difenbahya zehirli diyorlar, ama o hissediyor bunu benden daha emin şekilde biliyor.
    Saygılarımla.

Sayfayı Paylaş