1. Hoş geldiniz, Akvaryum Portalı ailesine katılım için kendinizi hazır hissediyorsanız üye olun.
    Yardım sayfasından forum kullanım desteği alın.

Kiraz Karidesleri

Başlığı 'Karides ve Salyangoz Forumu' kategorisinde YIKIKTEMO tarafından 12 Ekim 2008 başlatılmıştır.

  1. YIKIKTEMO

    YIKIKTEMO

    Mesajlar:
    30.098
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert
    [​IMG]

    Bilimsel adı Neocaridina heteropoda var. red olan bu canlı, akvaryum hobisinin ülkemizde gelişmesiyle, son 7-8 senedir var olan bir canlıdır.Köken olarak Tayvan menşeili olup, ülkemize gelen birçok tür gibi Uzakdoğudan üretimi ve temini sağlanmaktadır.
    Uzakdoğudaki çiftliklerde doğal ortamına benzer ortamlar sağlanarak üretilen bu canlının akvaryum ortamında üretilmesi, gerek uygun şartların gerekse uygulanması yönüyle çok meşakkatli ve zor bir iştir.

    Kiraz karideslerinin üremesi, birçok canlıda olmayan anne-yavru yardımlaşmasıyla meydana gelir.
    Dişinin karnının altında bulunan kesede, çatlamaya başlamış olan yumurtalar dışarıya bırakır. Ancak çatlama işlemi esnasında yavru dışarıya çıkmakta zorlanır ve yardımına annesi koşar. Anne kiraz karidesi, bacakları sayesinde kabuktaki çatlağı genişletir ve yavruyu dışarıya alır.Annenin yardımı burada sona erer.Yavru kiraz karidesi yumurtadan çıktıktan sonra sudaki algler, bitkiler ve ölü balıkların partikülleri ile kendi başına beslenmeye başlar.

    [​IMG]

    Yavru dünyaya geldiğinde pembemsi saydam bir renktedir ve karnına yapışık bir yumurta sarısı mevcuttur. Bu yumurta sarısı, yumurtadan çıkış sonrası yavrunun ilk günler gelişimini tamamlamasına ve hayatta kalmasına yardımcı besinle doludur ( Birçok canlının aksine, kiraz karideslerinin yaşaması için gerekli olan beden gelişimi (Göz, ayaklar, kuyruk) yumurtadan çıktıktan sonra ki zamanda tamamlanır).

    Canlının üremesi için gerekli olan ph derecesi 7.5 seviyeleri ısı ise, 27 °C - 28 °C'dir. Bu ph ve ısı derecelerinin altındaki ve üstündeki sularda üremesi zorlaşmaktadır.

    Kiraz karideslerinin cinsiyet ayrımı ise oldukça basittir.
    Erkek karidesler genellikle dişilerden ufaktır ve renk olarak daha açık, pembemsi bir renge sahip olurlar.Dişi ise, erkekten daha iri ve yumurtaları taşıdığı gövdesi daha büyük haldedir. Ancak bu özellikler cinsiyeti ayırmada bazen yetersiz kalmaktadır. Bu nedenle üretim için en ideal yöntem, asgari 10-15 tane kiraz karidesini bir arada bulundurmaktır.

    Kiraz karidesleri sahip olduğu boy ve tat nedeniyle birçok balık ve canlı türünün (Elma salyangozları da buna dahildir) vazgeçemeyeceği bir canlı türüdür. Bu nedenle bu canlıları özel olarak tasarladığınız ayrı bir ufak bitkili akvaryumda beslemenizde fayda var. Ancak iyi bitkilendirilmiş bir akvaryumda da balıklarla beraber yaşayabilir.

    Canlının beslenmesi ise çoğunlukla alglerden meydana gelmektedir. Buna ek olarak da, marul,havuç, salatalık gibi bazı sebzeleri ve protein içeren yemleri verebilirsiniz. Ancak bu besinlerinden faydalanırken, canlının boyutunu dikkate alarak vermeniz gerekmektedir.
    Saygılar...
    Tüm hakkı saklıdır.
    www.akvaryumportali.com
     
  2. furkan

    furkan

    Mesajlar:
    85
    Ynt: Kiraz Karidesleri

    Gerçekten çok güzel canlılar. Bir ara beslemeye kalkışmıştım ama bulamamştım. Keşke bulabilsem. Aslında çok istesem bulurum ama bende de niyet yok gibi. :D
     
  3. atlantis

    atlantis

    Mesajlar:
    306
    Yer:
    İzmir
    İsim:
    Murat Yıldız
    Ynt: Kiraz Karidesleri

    Temel hocam elinize sağlık,çok aydınlatıcı olmuş..Bir ilave de benden..Dişi karideslerinizin karın bölgesinde taşıdığı yumurtaların rengi hamileliği hakkında sizi aydınlatır..Eğer yumurtalar yeşilse henüz yeni almıştır..Koyu sarı tonuna ulaştığından ise doğum yakın demektir..Umarım beslemek isteyen arkadaşlarada katkılı bir bilgi olur.Saygılar.
     
  4. atlantis

    atlantis

    Mesajlar:
    306
    Yer:
    İzmir
    İsim:
    Murat Yıldız
    Ynt: Kiraz Karidesleri

    Birazda resim eklesek fena olmaz sanırım. ;)

    [​IMG]
    [​IMG]
    [img width=700 height=525]http://i301.photobucket.com/albums/nn52/atlantisyldz/enyeniler/yenitarih/Resim066.jpg[/img]
    [img width=700 height=525]http://i301.photobucket.com/albums/nn52/atlantisyldz/enyeniler/yenitarih/Resim070.jpg[/img]
    [img width=700 height=525]http://i301.photobucket.com/albums/nn52/atlantisyldz/enyeniler/yenitarih/Resim086.jpg[/img]
    [img width=700 height=525]http://i301.photobucket.com/albums/nn52/atlantisyldz/enyeniler/yenitarih/Resim100.jpg[/img]
     
  5. YIKIKTEMO

    YIKIKTEMO

    Mesajlar:
    30.098
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert
    Ynt: Kiraz Karidesleri

    Ellerinize sağlık, gerçekten alternatif bir akvaryum canlısı olması yanında, çok faydalı olduklarıda bir gerçek. Bu canlıların artık akvaryumlarda beslenmesi yaygınlaşmalıdır.
    Saygılar...
     
  6. avşarbeyi

    avşarbeyi

    Mesajlar:
    226
    Ynt: Kiraz Karidesleri

    Malavilerle beslenmesinde bir sakınca var mı arkadaşlar?
     
  7. atlantis

    atlantis

    Mesajlar:
    306
    Yer:
    İzmir
    İsim:
    Murat Yıldız
    Ynt: Kiraz Karidesleri

    Açıkçası malaviler yönünden bakacak olursak sakınca yok..hatta sevinirler bile,çünkü karides yemeye bayılırlar..Ama sakınca yok kelimesini karidesler yönünden bakınca söylemek çok zor..
    Şaka bir yana..maalesef Ali bey malavilerle değil sadece,diğer çiklit türleri ilede beslenmeleri mümkün ama sakıncalı..Örneğin en uslu çiklit türlerinden Discus bile fırsatını buldumu affetmez ve yakalayıp yer karidesleri..Ayrıca canlı doğuran türleride büyük boysa onlarda yiyebilirler..En akılcı karides besleme yolu ya minik ağızlı tetra türleri,neonlar,rashboralar ile hatta ve hatta mümkünse yanlız başlarına bitki ve yosun türleri ağırlıkta olan akvaryumlarda beslemektir.Örneğin benim bitkili karides tankımda sadece Werneri'ler,mavi karidesler ve kiraz karideslerim var.
     
  8. Hiper0ktivE

    Hiper0ktivE

    Mesajlar:
    160
    Ynt: Kiraz Karidesleri

    Gerçekten bitkili akvaryumların ve güneş gören akvaryumların vazgeçilmezi..
    Akvaryumcularda yaygınlaşsalar hak ettikleri yeri akvaryumlarda bulacaklar.. Kolay ürüyen canlılar oldukları için akvaryumda çok hoş bir hava yaratırlar..
     
  9. yasarhakan

    yasarhakan

    Mesajlar:
    100
    Ynt: Kiraz Karidesleri

    Temel Hocam, alıntıladığım bu bölümü ilk kez duydum, bu duruma şahit oldunuz mu veya nerde rastladınız bu bilgiye?
     
  10. taygun

    taygun Guest

    Ynt: Kiraz Karidesleri

    Geçen hafta platy akvaryumuma dört adet ilave ettim. Oldukça güzeller. Bol bitkiden dolayı görmekte zorlanıyorum. Yukarıdaki anlatılanlardan sonra da "acaba hala yaşıyorlar mı" diye sormam lazım sanırım.

    Aslında en güzeli Murat Bey'in de ifade ettiği üzere ufak bir akvaryumda kendi başlarına yaşatmak. 20 litre gibi ufak bol bitkili bir nano onlar için yeterli olur mu acaba? Bu soru aslında doğrudan başka bir soru daha getiriyor. Nanolarda su değerlerini stabil tutmak zor olduğu için kiraz kairdeslerinin su değerlerindeki değişime karşı dirençleri nasıl acaba?

    Mura Bey kiraz karidesleri ürettiğine göre bu cevap verebilir sanırım.

    Saygılar
     
  11. YIKIKTEMO

    YIKIKTEMO

    Mesajlar:
    30.098
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert
    Ynt: Kiraz Karidesleri

    Hakan hocam,
    Ben bu manzarayla karşılaşmadım. Sanıyorum Akvaryum Dünyası dergisinde okumuştum, böyle bir bilgiyi.

    Tamer Abi,
    Karidesleri deniz akaryumumda bende eksik etmiyorum, malum büyük angel besliyorum ve bakımlarını yapma konusunda iyi bir hemşire olduklarını söyleyebilirim. Balıkların üzerindeki parazitleri toplamaya çalışmaları ve yoksa bile, aramaları çok harika bir görüntüdür. Hele bu görüntüye bir de balıkların karidese sokularak yan yatarak ağızlarını açıp diş aralarını temizletmeleri yok mu, gerçekten güzel ve izlemesi keyifli anlar.

    Karidesler su değerlerinin sabitliğine çok hemde çok hassas. Yüksek orandaki bir su değişimin ardından hemen kabuk değiştiklerini görebilirsiniz. Akvaryuma alıştırılmaları ise, bence balıktan ve omurgasızlardan çok çok daha yavaş ve dikkatli yapılmalıdır. Dikkat ederseniz, akvaryuma yeni eklenen karidesler ilk iş kabuk değiştirir.

    Benim size sorup öğrenmek istediğim ise, tatlı su karidesleri tuzlusu karidesleri gibi balıkları temizliyor mu?
    Saygılar...
     
  12. taygun

    taygun Guest

    Ynt: Kiraz Karidesleri

    Temel Bey,

    Yazdığınız her iki pasajdaki bilgiler için teşekkürler. Çok faydalı oldu. Ben tatlı su karideslerinin balık temizlediklerini hiç duymadım. Görmedim de.

    Saygılar
     
  13. yasarhakan

    yasarhakan

    Mesajlar:
    100
    Ynt: Kiraz Karidesleri

    Tamer bey, bitkili nano tanklar kiraz karidesler için son derece uygundur. Filtrasyona ve yemlemeye dikkat etmek yeterlidir. Minik bir şelale filtrenin emiş borusuna silindir sünger takarak 8 litrelik nanoda karides beslemiştim. Hatta Murat Bey'in elindeki kiraz karideslerin ataları 8 litrelik bahsettiğim nano tank'daki karideslerdir. Nanoyu bozup 30 kadar karidesi ona göndermiştim. 4 adet karides elinizdeki tankta yaşlanıp, akvaryumda uzun süre yaşama rekorunu kırsalar bile onları hiç göremeyebilirsiniz.

    Temel bey, tatlısu karideslerinin parazit temizleme gibi bir özellikleri yok, zaten yüzlerce tuzlusu karidesinden de sadece temizlikçi karides dedikleri bu işi yapıyor bildiğim kadarı ile.
     
  14. YIKIKTEMO

    YIKIKTEMO

    Mesajlar:
    30.098
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert
    Ynt: Kiraz Karidesleri

    Hakan hocam,
    Evet çok haklısın. Parazit temizleme özelliği olan karides sayısı çok az. Doğada 3-4 tür bunu yapıyorken, akvaryum ortamında malesef, Lysmata amboinensis bu alışkanlığına devam ediyor. Diğerleri bu alışkanlıklarını kısa sürede kaybediyor. Örnek olarak ise, Lysmata debelius.

    Bankada olduğumdan akvaryumumdan bir kaç kare paylaşamıyorum. Balık ve karides dayanışmasını anlatmak adına. İnşallah akşama evden eklerim hocam.
     
  15. volkantr34

    volkantr34

    Mesajlar:
    3.301
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Volkan
    Ynt: Kiraz Karidesleri

    Beslediğimiz canlılar hakkında çeşitli bilgiler edinmemiz açısından çok güzel bir paylaşım olmuş öncellikle bunun için teşekkür ederim.. Bende karidesler hakkında tecrübe ettiğim bilgilerimi paylaşmak isterim.. 100 lt'lik bitkili ve canlı doğuran tankımda sayı veremiyorum ama çok miktarda irili ufaklı kiraz karidesleri besliyorum.. Ufak yavru tankımdada üremelerini keyifle izliyorum.. Yeni doğan yavruları görmek için çok dikkatli bakmanız lazım ki bitkili bir tankta bunu gözlemlemek cidden imkansız.. Ben yavru tankımda yavru alıyorum ve ısıtıcı kullanmıyorum sıcaklık 22-25 derece arasında değişiyor ve şuanda bir ölümle karşılaşmadım.. Dişiler 2- 2,5 cm'e ulaşıyorlar en fazla ve kıpkırmızı oluyorlar.. Bu renklenme kesinlikle çevresel etkenlerede bağlı.. Beslemek için tek yaptığım şey bulundukları tanka salyangoz eklemek oldu o kadar büyüdükçe onları ezdiğiniz takdirde hemen dipte başına üşüşüp kısa sürede temizliyorlar.keza eceliyle ölen balığınız varsa aynı muamale onlarada gösteriliyor.. Ben yavrularımın büyük bir kısmınıda dış filtremin içinde aldım.. Emiş borusunun önüne ne kadar ince file geçirsenizde ufak yavrular ordan akıma kapılıp içeri çekilebiliyorlar.Dış filtresi olan ve karides besleyen arkadaşlar ilerde filtrelerinin içinde karides yavruları yada erişkin karides görürlerse şaşırmasınlar.. İçerde ölmeden yaşayabiliyorlar.. Beslenmeleri içinde çok özel birşey yapmıyorum dipteki her türlü tortuyu tüketiyorlar yada arada çok ufak salatalık parçalarıda atabilirsiniz.. Dişiler yumurta tuttuğu zaman ve arka ayaklarıyla yumurtaların olduğu yeri sürekli karıştırırlar bunu havalandırma olarak algıladım ben çünki bunun asıl amacının ne olduğu hakkında bir bilgi edinemedim henüz.. Yavrular 1 aydan az bir sürede gözle görülebilir hale geliyorlar bunuda belirtmek isterim.. Birde uzun süre beslediğiniz balıklarınızın arasında sonrada karides eklediğinizde meraklı balıklarınız onları kovalayabilirler.Hiç korkmayın karidesleriniz saklanıcak bir yer bulduktan sonra ve birbirlerine alıştıktan sonra içerde fıldır fıldır gezdiklerine rahatça tanık olabilirsiniz..Umarım karışık yazmamışımdır gece gece aklımda kalanlar şimdilik bu kadar..

    Saygılar...
     
  16. YIKIKTEMO

    YIKIKTEMO

    Mesajlar:
    30.098
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert
    Ynt: Kiraz Karidesleri

    Benim hemşire hanım (Lysmata amboinensis ) iş başında. Karideslerin ömürleri azdır fakat benim hemşire üç senedir aşağı yukarı akvaryumda.

    [​IMG]

    Yavaş yavaş davet etmeye başlıyor antenleri ile, genellikle cevap olumsuz gelsede bazen kabul edilir. Aslında aşağıdaki görüntüler güzel olsada, aşırı karidese yanaşmalar balıkta sorun olduğunun işaretidir.

    [​IMG]

    [​IMG]

    Saygılarımla...
     

Sayfayı Paylaş