1. Hoş geldiniz, Akvaryum Portalı ailesine katılım için kendinizi hazır hissediyorsanız üye olun.
    Yardım sayfasından forum kullanım desteği alın.

Kolay Dsb (Nitrat filtresi) yapımı

Başlığı 'Akvaryum Filtre Yapımları' kategorisinde YIKIKTEMO tarafından 9 Mayıs 2009 başlatılmıştır.

  1. YIKIKTEMO

    YIKIKTEMO

    Mesajlar:
    30.098
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert
    Selam arkadaşlar,

    Dsb ifadesi tuzlu su akvaryumlarında daha çok kullanılan bir ifade olduğundan, tatlı su akvaryumlarında özellikle bitkili akvaryumlarda kalın kum tabası görüntüsünden hoşlanmayan arkadaşlar için yeni bir fikir üretelim. Tuzlu su ,tatlı su farkı olmadan kullanılabilir olacak, benim her zamanki iddialı klasik bir söylemim olarak alın ve bu şekilde başlayalım. Bakalım ne çıkacak. ;)

    Akvaryum taban kumunu 12-13 cıvarı ince kum tabasıyla yükselttiğimiz zaman Oksijensiz ortamda kalan Anaaerobik bakteriler tarafından oksijen nitrat'tan alınır ve nitrat azot gazına çevrilir. Bu konu platform içerisinde gerek makalelerde, gerekse başlıklarda bolca bulunmaktadır. Aratmanız yeterli olacaktır. Bu yüzden kısa hedefimizi vererek fikrimize geçelim.

    [​IMG]

    Daha pratik olarak bu oksijensiz ve düşük akıntı gerektiren ortamı akvaryum dışında işlevsel hale getirmek için Pimaş boru kullanacağız.

    [​IMG]

    Çizimde görüldüğü gibi yapılacak işlem gayet basit. Akvaryum hacmiyle orantılı olarak uzunluk ve genişikte pimaş kullanacağız. Pimaşın altını pleksi ile kapatacağız ve aynı zamanda ayakta tutacak pimaşı, yani dik duracak. Bu sayede hem yer kaplamayacak, hem daha rahat çalışacak.

    Pimaşın üst kısmından çizimde olduğu gibi normal bir su borusu veya hortum ucu çıkacağız ve akvaryuma yönlendireceğiz. Pimaşın en altına hava hortumu salacağız ve biyolojik olarak çalışacak filtre malzememizi yerleştireceğiz. Biobal, mercan kumu, subrat, sünger parçaları vs. Hava hortumundan pimaş içine saniyede 4-5 damla şiddetinde bir suyu akvaryumdan vereceğiz. Pimaş içinde yükselen ve malzemelerden geçen su yukarı çıktıkça bakterilerce işlenecek ve üst borudan çok düşük şekilde kendiliğinden akvaryuma akacak. Akvaryumun her 100 litre suyuna 1 litre su alacak pimaş kullanılmalı. Denge oturana kadar su kontrol edilmelidir. 1-2 ay içinde nitrat çok düşerse buda iyi değildir, çünkü bakteriler beslenemez ve sistem çökebilir. Bu aşamada akvaryuma ezilmiş karides suyu dökülerek bir miktar nitrat oluşması sağlanmalıdır. Amonyok oluşma riski yok. Çünkü döngüsü oturmuş bir akvaryumda bir miktar amonyak kolay çevrilecektir. Sağa sola kaçan yemler ile zaten bu oranda atık olur akvaryumlarda. Tıkanma yapmaması adına pimaş içindeki malzemelere verilen su katı atık içermemelidir. Çok düşük debide su verileceğinden bu su dış filtre hortumunun arasına hava hortumunu girerek veya çok küçük bir kafa motoru kullanarak musluk ile pimaş içine gidecek suyun debisi ayarlanabilir.


    Evet arkadaşlar, fikrim budur, bana çok cazip geldiğini belirtmek isterim, sizin düşünceleriniz nedir?

    Saygılar...

    www.akvaryumportali.com
     
  2. okan058

    okan058

    Mesajlar:
    853
    İsim:
    okan sakal
    Temel abi gayat işlevsel görünüyor em34: En kısa zamanda denemek lazım ?
     
  3. sconat

    sconat

    Mesajlar:
    453
    İsim:
    Ozan Sıdal
    Temel abi kutlarım çok kolay sistem,anlatımda öyle.Bu sistem riskli biraz ama eğer oturtulabilirse nitrat kalmaz akvaryumda.Ben akvaryum içindense bu sistemi tercih ederim.Bu sistemi kurarken filtre malzemelerinin arasına nitrat minus eklenmesini öneririm.çünkü oluşmakta olan bakteriler besin olarak kullanırmış bunu.Ne kadar doğru bilmiyorum.
     
  4. okan058

    okan058

    Mesajlar:
    853
    İsim:
    okan sakal
    Küçük bir öneri huh:
    Temel abi bu sistemi tankın içinde yada sumpda kullanabilirmiyiz ?
    [​IMG]

    Resmimde belirttiğim gibi sistem suyu altaki ayak şeklindeki pleksiye açılan deliklerden alıcak ve daha sonra akvaryum hacmine göre su seviyesi ayarlanacak . Akvaryuma taşmayacak ve bir adet pipo filitre sığacak sekilede su seviyesi ayarlanabilir . Pipo filitremizide resimdeki gibi haznemize yerleştireceğiz . Daha sonra pipo filitremizi çalıştırdığımız zaman yukarıda kalan ve tüm oksijensiz alanlardan geçerek nitrattan arınmış olan su tankımıza boşalacak ? Su seviyesi düştükçe sudaki basınç sebebiyle yine alt tarafa açtığımız deliklerden sistem çok yavaş bir şekilde su alıp yine çok yavaş bir şekilde ekipmanlardan geçerek temiz su bölümüne yükselecek tahliyede pipo filitre kullandığımız için sistem çok yavaş çalışacak .
    Tutarmı , tutmazmı denemeden bilinmez ama geliştirilip belki ihtiyacı olan arkadaşlara bu sistem bir fikir verebilir . Temel abinin projesinin bana fikir verdiği gibi .
     
  5. YIKIKTEMO

    YIKIKTEMO

    Mesajlar:
    30.098
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert
    Okan çok mantıklıgeldi bana. Sump içinde su seviyesi pek yüksek olmaz, sonuçta elektirikler kesildiğinde akvaryumun fazla suyunun dolacağı kadar alan boş bırakılır. Ortalama su seviyesi sumplarda 20 cm cıvarıdır. Bu su seviyesi çizimdeki hazneyi doldurmayacak ve sumptaki su seviyesinde kalacaktır. Ancak çözümsüz değil, mesela bir bölme yaparak suyun sumpun diğer gözüne üstten taşmasını sağlarsak o bölümde su seviyesi mecburen yüksek olacak ve filtre haznesi o bölüme yerleştirilebilir. Bir diğe dikkat edilmesi gereken ise, pipo filtrenin oksijenle çalışmasıdır, bize oksijensiz alan ve su gerekli. Pipo filtreden çıkan su oksijen içerecek mecburen bu suyu direk diğer hazneye aktarmak gerek yoksa hazne geri çeker.

    Genel olarak süper fikir, dez avantajı sumpta çok alana ihtiyaç olması, her sump bu kadar büyük değildir. Kule olacak, nitrat filtre haznesi olacak, bir de ps eklenince yer darlığı sorunu yaratabilir. Başlıktaki fikir buna çözüm üretiyor bu anlamda. Ama fikir uygulanabilir pek ala.
     

Sayfayı Paylaş