1. Hoş geldiniz, Akvaryum Portalı ailesine katılım için kendinizi hazır hissediyorsanız üye olun.
    Yardım sayfasından forum kullanım desteği alın.

Kolay ve çarpıcı dekor yapımı

Başlığı 'Akvaryum ve Dekor Yapımı' kategorisinde YIKIKTEMO tarafından 26 Ekim 2008 başlatılmıştır.

1. YIKIKTEMO

YIKIKTEMO

Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert
    Selam, :cicek:
    Akvaryum bir görsellik olduğundan, dekor önemli bir parçasıdır. Yapılacak olan dekor, balıkların doğal gizlenme alanlarını başarılı bir şelikde taklit etmelidir. Sizlerle paylaşacağım dekor yapımınde kullanacağımız malzemeleri, evimizde bulduğumuz fazla malzemelerden de yapabiliriz. Örnek olarak, kornişler, panjur profilleri ve benzeri bir çok malzeme kullanılabilir.

Seçime göre ve elimizde var olabilecek bazı malzemeler:

Bu malzemeleri ilk önce akvaryumumuzun derinliğine ve dekor yapmak istediğimiz boyutlarda birleştirmeliyiz. Bunun için plastik kablo tutturucuları kullanabiliriz.

Tutturulmuş şekli:

Balıkların dekorun arkasına geçebilmesi ve dekorun daha hoş görünmesi için, profiller üzerine delikler delebiliriz. Bu delikleri delmek matkap ile delmek kolaydır. Bunun için delme ucu kullanabiliriz.

Delikler için matkap testeresi:

Dekor malzememizin üzerine balık türlerine uygun kaya parçalarını, dekor deliklerini doğal mağra görünümü kazandıracak şekilde kamufle ederek silikon ile dekor malzemesine yapıştıracağız. Kullanılacak kaya ve benzeri malzeme çeşidine, suda salınım yapmayacak başka malzemelerde kullanabiliriz.

parçaların yapıştırılması:

Dekorumuzu akvaryum içerisine yerleştirirken, arka plana tam oturtmak zorunda değiliz, yine bir fikir olarak, dekor iki parça yapılırsa, orta kısımda bir derinlik oluşturarak balıkların bu alandan geçişleride sağlanabilir. Böyle bir dekor yapımında sizi sınırlayan tek şey hayal gücünüzdür.

Ve son;

Güle güle kullanırken, emeğe saygı anlamında, izinsiz ve kaynaksız kullanılmamasını rica ederim. :)
    Saygılar, keyifli paylaşımlar.....

YIKIKTEMO;
    Not: Anlatımı bana aittir. Fotoğraflar yabancı kaynaklı netten alınmıştır.

2. ercan412

ercan412

Ynt: Kolay ve çarpıcı dekor yapımı

güzel bir yöntem
    delik açılan kısımlar zımparalanarak köşeleri yuvarlatılırsa balıklar için daha iyi olur diye düşündüm :)

3. korsan

korsan

Abi harikasın, ellerine sağlık.

4. taygun

taygun Guest

Merhaba,

Başka bir forumda bu arka plan projesi için bir eleştiri getirilmişti. Dendi ki, "kapalı alanda su sirkülasyonu olmadığı için burda pislik birikecek." Kimileri bu fikri savundu, kimileri de balıkların deliklerden girip çıkması ile su hareketi oluşacağı ve bu nedenle de pislik birikmesi olmayacağını savunmuştu.

Doğrusu ben de fonun arkasaında su hareketi yeterince olmayacağı için pislik birikimine sebep olacak fikrini savunanlardandım. Hatta fonun ön ve arka tarafındaki su arasında ısı farklılığı dahi oluşucaktır. Ama ondan önce, su hareketinin olmayacağı yerde yoğun bir nitrat olacağı kesindir.

Saygılar

5. YIKIKTEMO

YIKIKTEMO

Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert

Tamer Abi,

Belki tortu birikeceği düşünülebilir. Ama çözümü çok basittir. Yani üzerinde çok fazla düşünülecek bir konu değildir. Dekorun arkasına yerleştirilecek bir akıntı motoru sorunu kökünden çözecektir. Isı farkı olması ise mümkün değildir. Su akvaryum içerisinde bu şekilde dönecektir. Tortu ise, dekor ortasındaki boşluktan ve dekor deliklerinden havalanacaktır.

6. akvaryumcumurat

akvaryumcumurat

Bu çalışmayı daha önce görmüştüm. Çok güzel bir işçilik, fakat Tamer Hocama kısmen katılıyorum. Ben isterim ki akvaryumun her tarafına müdahale edebilme kabiliyetim olsun, atıyorum arka bölümde bir balık öldü ve biz bunu farketmedik, sonuçlarını hepimiz biliyoruz. Fakat böyle kapalı bir dekorasyonun süprizlere açık olduğu gerçeğide insanı cezbetmiyor değil.

Saygılar...

7. YIKIKTEMO

YIKIKTEMO

Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert

Dekorun arkasında ölecek bir balığa ulaşmak zor gibi görünebilir hocam. Fakat, mevcut akvaryumlarımızda dekorumuz yoğun kaya dekoru ise, yine balık ölüsüne ulaşamakta zorlanıyoruz ve dekoru bozuyoruz. Kısaca balık ölülerine ulaşmak zaten dekordan dekora değişse de, bazı akvaryumlarda yine zordur. Dekoru iki parça olarak yaparsak bu zorluk aşılabilir. Paylaşımı daha önce görmüş olmanız normaldir hocam. Fotoğaflar yabancı kaynaklı netten alınmıştır. Anlatımı bana aittir. Not olarak bu ibare eklenmiştir.
    Saygılar...

8. taygun

taygun Guest

Merhaba,

Temel Bey görüntülerin yabancı bir forumdan alındığını belirttiğine göre, ben de bahsi geçen forumun adresini vereyim sizlere.

http://www.aquariumlife.net/

Üst taraftaki menü çubuğunda görülen "Dıy Project" başlığı altında istediklerinizi bulabilirsiniz.

Saygı ve Sevgilerimle

9. beaverss

beaverss

Harika olmuş kardeşim

10. atillakilit

atillakilit

İsim:
    ATİLLA KİLİT
    Kolay ve çarpıcı dekor yapımı

evet gerçekten çok güzel olmuş ama o deliklerin içi ileriye dönük nasıl temizlenecek merak ediyorum bana zor gibi geliyor .8.

Sayfayı Paylaş