1. Hoş geldiniz, Akvaryum Portalı ailesine katılım için kendinizi hazır hissediyorsanız üye olun.
    Yardım sayfasından forum kullanım desteği alın.

KOVADAN DIŞ FİLİTRE YAPIMI

Başlığı 'Akvaryum Filtre Yapımları' kategorisinde reis tarafından 23 Ocak 2009 başlatılmıştır.

1. reis

reis

İsim:
    Olcay Aksu
    Merhabalar;uzun zaman önce yapmış olduğum,ve 550 lt relik frontoza akvaryumumda kulladığım bir dış filitremin yapım aşamasını sizlerle paylaşmak istiyorum.

Malum dış filitreler oldukça pahalı.Bu çalışmamızla hem çok ucuza çok randımanlı bir dış filitre yapmış,hemde el becerimizi dahada geliştirmiş olacağız :helalolsun:

İhtiyacımız olan malzemeler:

1:Kapaklı kova
    2:İkinci bir kova daha ( Biraz daha küçük boyutlu )
    3:Kafa motoru
    4:Giriş ve çıkış için toplam 2 mt hortum
    5:Musluk
    6:Hortum bağlantısı için aparat(İçten somunlu ve contalı)

Yapım aşamasını tek tek fotoğraflamıştım aslında ama o resimleri bulamadığım için ekleyemiyorum.Ama alttaki resimler herşeyi anlatmaya yeterlidir diye düşünüyorum ;)

Büyük kovamızın altına musluğumuzun girebileceği ebatta bir delik açıyoruz.Ben bu işlemi yaparken,kovayı delmek için havye kullandım.Sizde buna benzer bir alet kullanabilirsiniz.

Aynı şekilde Büyük kovanın kapağınada bir delik açıp hortumu bağlamak için somunlu aparatı contasıyla birlikte takıp sıkıyoruz.

Kapağın üzerine kafa motorunun kablosunu geçirebileceğimiz bir delik açıp kabloyu dışarıya alıyoruz ve bu deliğin etrafını bolca slikonla kaplıyoruz.(Su sızdırmaması için)

Resimde görüldüğü gibi,kafa motorunun çıkışını musluğun içine sokuyoruz.

İkinci kovamızı kafa motorunu kapatacak yüksekliğe göre kesiyoruz ve kapağının üzerine onlarca delik açıyoruz.( Bu kova filitre malzemelrinin kafa motoruna kaçmasını engellemeye yarıyor ;))

Kovanın içine elyaf,seramik,sünger,aktif karbon(isteğe bağlı) vs gibi filitre malzemelerini koyduktan sonra dış filitremiz hazır :basardim:

Bu filitrede kullandığım kafa motorunu gene kendi çalışmam ile yaptığım kafa motorunu kullandım.
    Gelelim maliyete:Ben bu filitreyi yaparken,tamamen elimdeki malzemeleri değerlendirerek yaptığımdan bana maliyeti sıfır :)

Ama normalde yapılmaya kalksada pek bir maliyeti olacağını sanmıyorum.Burda para tutacak tek şey,kafa motoru.Oda sizin tercihinize kalmış.Ama 20 liralık bir kafa motoru çok rahat işinizi görür ;) Kovaları marketlerden,yada peynircilerden temin edebilirsiniz(Bedava ;) :)) Musluk ve diğer hortum aparatı 5 ytl.Hortum 1 ytl. Sünger vs. zaten her hobicinin elinde bulanan malzeme olduğundan onunda bir maliyeti yok ama elinde sünger bulunmayanlar,koltuk çekyat tamircilerinden elde edebilir ;)

Bu filitreyi 2 sene frontoza akvaryumumda kullandım.Randımanı çok iyi.İçindeki kafa motorunun debisi çok güzel olduğundan mükemmel sonuç elde ettim :helalolsun: Şimdilerde ise akvaryumuma sump yaptığımdan artık kullanmıyorum.Ama sumpum olmasa kullanacağım tek filitre gene bu olur ;)

NOT: Bir ara fırsat bulursam filitreyi akvaryuma takıp,çalışır haldeki resimlerinide eklerim

Saygılar.

A.P Bot Yazı düzenlemesini kaydetti.: 14 Mayıs 2016
  2. Muzikopat

Muzikopat

İsim:
    Hüseyin ÇELİK
    Olcay abi senin en sevdiğim paylaşımların genelde dıy paylaşımlar oluyor. Çünkü gerçekten sen bu işten anlıyorsun. Emeğine yüreğine sağlık. Paylaşım için teşekkürler.

Saygılar...

3. YIKIKTEMO

YIKIKTEMO

Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert
    Olcay hocam ellerine sağlık. Kafa motoru çamaşır makinası pompasından yaptığın kafa motoru , zaten görünce tanıdım. Tamam hocam artık seni rakip olarak görmeye başladım bu dıy işlerinde. :D

Benimde bir kovadan filtre çalışmam vardı, aşağıda linki mevcuttur. Bir kare yayınlamak iserim bu başlık vesilesiyle.

Düzenleme: 14 Mayıs 2016
  4. atlantis

atlantis

Yer:
    İzmir
    İsim:
    Murat Yıldız
    Güzel çalışma tebrikler olcay.. :cicek:

5. reis

reis

İsim:
    Olcay Aksu
    Temel hocam;aramızda bir yarışma düzenleyip ödülde koyalımmı ? :D :D :D

Hocam şaka bir yana,seninde çalışman takdire değer bir çalışma olmuş.Seninde ellerine sağlık :helalolsun:

Hüseyin kardeşim;Murat abi; teşekkürler.

6. Neverlander

Neverlander

İsim:
    Abdullah Üüzümcü
    Yine çok güzel bir çalışma olmuş Olcay Hocam... Ama sakın benim gibi "KOVA"lar alınmasın bu "BİZ"den dış filtre yapma olayına... :D

7. reis

reis

İsim:
    Olcay Aksu
    Abdullah hocam;kova burcundan bişeler yapılabilse,kesin ondanda akvaryuma birşeyler yapardım zaten :D :D :D

8. Neverlander

Neverlander

İsim:
    Abdullah Üüzümcü
    Valla benden -kalıp itibari ile- testi çok süper olur Olcay Hocam... :D

9. reis

reis

İsim:
    Olcay Aksu
    Abdullah hocam seni bir görmek lazım ozaman :D :D

10. Neverlander

Neverlander

İsim:
    Abdullah Üüzümcü
    Geçen yaz tam testi idim de şimdi biraz "sündüm"... Ama yine de işe yararım yani... :D

Temel Hocam müsait olduğu zaman bizleri bir görüştürüp tanıltırsan artık... Olmaz ki böyle... :D

11. reis

reis

İsim:
    Olcay Aksu
    Aslında bu aralar bir konu açmayı düşünüyorum.Bencede artık buluşup tanışma zamanı geldi :)

12. Neverlander

Neverlander

İsim:
    Abdullah Üüzümcü
    +1

13. YIKIKTEMO

YIKIKTEMO

Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert
    Benden talebinizi malesef geç gördüm arkadaşlar. Daha üzücü olan yanı ise, buluşmanızı gerçekleştirdikten sonra bu başlığa mesaj yazıyor olmamdır. :D :D

Konuya katkı sağlamayan mesaj gerekçesi ile bu mesajımı silinmekten kurtarmak adına ve yukurıda Olcay hocama ayit yapıma alternatif olarak benim bir paylaşımımdan yola çıkarak, ben kafa motorunu kova içine değil akvaryum içine monte etmiştim. Olcay hocam kafa motorunu kovaya monte etmiş. Elektirikler kesildiğinde kovaya su nasıl gelecek ve motor basacak?

Olcay hocam aldın mı başına belayı şimdi soruya bak ? :D

14. reis

reis

İsim:
    Olcay Aksu
    Hocam;sorduğun soru olsun yeterki elbet cevabı hazırdır ;)

Hocam; filitre akvaryum seviyesinin altında olduğundan,motorun akvaryumdan su emme gibi bir sorunu olmuyor.Su filitreye vakum yolu ile kendiliğinden aktığından,elektirikler kesilse dahi filitre hiçbirzaman boşalmıyor ve elektirikler geri geldiğinde sistem kaldığı yerden devam ediyor çalışmaya ;)

15. YIKIKTEMO

YIKIKTEMO

Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert
    Bu sistemin hava yapması olasımıdır? Hocam bunu ben bu çekince ile yapmamıştım. Gerçi orjinal dış filtrelerin çalışma mantığıda bu. Benim bir sorum daha var. Kova içindeki motor suyu konv içinden çeker şekilde mi? yoksa akvaryumdan çeker şekilde mi ayarlı. Yani motorun bağlantısı nasıl ?

16. reis

reis

İsim:
    Olcay Aksu
    Temel hocam,motorun montesi resimde görüldüğü gibi,kovanın tabanına yerleştiriliyor. Kovanın havasını aynı dış filitre gibi ilk çalıştırıldığında alıyoruz.Daha sonrasında su filitreye sifonlamasına aktığı için hava yapma olayı ortadan kalkıyor.

Hocam,motor çalıştığında kovada hava olmadığından bir miktar vakum yapıyor.Ama kovanın giriş hortumunu çıkış hortumundan biraz daha geniş kullanırsak motorun vakum yapmasına hiç gerek kalmıyor.Yani üzerine gelen suyu geri basıyor.

Motor suyu kovadan yada akvaryumdan çeker vaziyette ayarlamaya gerek yok ;) Sadece kovanın bir seferliğine havasını almak yeterli.

Saygılar.

A.P Bot Yazı düzenlemesini kaydetti.: 14 Mayıs 2016
  17. MertBalim

MertBalim

İsim:
    Mert
    Olcay abi, Siz çok güzel çalışmalar planıyorsunuz tebrikler

18. swat

swat

İsim:
    Nurullah AYDIN
    Olcay kardeşim senin şu azmine hastayım,valla ne kadar uğraşıyorsun nasıl bir gönül vermişlik üşenme yok yılmak yok azimle inatla birşeyler üretmeye devam MAŞALLAH naz: nazar değmesin İnşallah ... em34:

19. volkantr34

volkantr34

Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Volkan
    Yoldan geçen nayloncuya ver şurdan 2 kova , akvaryum filtresi yapıcam diyeceğim günleri 4 gözle bekliyorum :) 10 parmağında 10 marifet var Olcay hocam ya naz: em34:

20. reis

reis

İsim:
    Olcay Aksu
    Teşekkür ederim arkadaşlar :cicek:

Herşey hobi için Nurullah abi.Daha sırada bir sürü çalışma var ;)

Saygılar.

Sayfayı Paylaş