1. Hoş geldiniz, Akvaryum Portalı ailesine katılım için kendinizi hazır hissediyorsanız üye olun.
    Yardım sayfasından forum kullanım desteği alın.

Kristal Kırmızı Karides - Caridina Cantonensis sp. "Red"

Başlığı 'Karides ve Salyangoz Forumu' kategorisinde taygun tarafından 26 Haziran 2009 başlatılmıştır.

  1. taygun

    taygun Guest

    Kristal Kırmızı Karides
    Caridina Cantonensis sp. "Red"


    Özet Bilgiler:

    Yaygın Adı: Kristal Kırmızı Karides
    Bilimsel Adı: Caridina sp. "Crystal Redr", Caridina Cantonensis sp. "Red"
    Uzunluk: 2,5 - 3,5 cm.
    Isı: 21 – 26 C. arasında en iyi performansı verir. Daha yüksek derecelerde yaşayamaz.
    Beslenme: Alg, spirulina biskuvit (wafer), spirulina tane yem ve hatta pul yem
    Orijin: Japonya ( Yabani türü her ne kadar Güney Çin’den çıksa da…)
    Larva Geliştirme Türü: Larva yumurtadan çıktıktan sonra bağımsız bir yaşamı oluyor. Yetişkinlerinin minyatür bir görünümündedir. Planktonik Larval aşaması yoktur.

    Detay Bilgiler:

    Kristal Kırmızı Karides Çin ve Hong Kong’tan gelen Arı Karides’in kırmızı varyasyonudur. Arı Karidesinden seçilerek Japonya’da türetilmiştir. (Hatalı olarak iddia edildiği gibi, bumblebee karidesinden türetilmemiştir.)Kristal Kırmızı Karides en ünlü karideslerden birisi olup bazen Kırmızı Arı Karides olarak da isimlendirilmektedir. Renklerinin güzelliği ve üretilme zorluğu, onu ciddi üreticilerle birlikte acemiler tarafında da değerli bir karides kılmıştır. Resimler bu güzel karidesin hakkını vermemektedir. Diğer bir ifadeyle, fotoğraflar bu güzelliği tam olarak yansıtamamaktadır. Bu karidesi bir kere gördüğünüzde, diğer karideslerden farkını hemen anlayacak ve bu canlı ile akvaristlerin niçin böylesine ilgilendiklerini kavrayacaksınız. Renklendirmesi diğer karideslere göre benzersizdir. Bu kadar güzel renklerine rağmen, Kırmızı Kristal Karides’i satınalmadan önce su parametreleri hakkındaki bilgileri dikkatle okumak gerekmektedir. Bu karidesin renklerine göre sınıflandırma sistemi geliştikçe karides daha da pahalılaşmaya başladı.

    Kristal Kırmızı Karideslerin sınıflandırma ile ilgili detaylı bilgi almak için lütfen burayı tıklayınız
    Güzel renkleri ve mükemmel bir alg yiyici olmaları nedeni ile Japonya ve Almanya’da çok büyük bir ün kazanmışlardır. Genç Kristal karideslerin ve hatta yumurtadan çıkanların renkleri daimi renkler olup değişmezler. Japonya’da birkaç değişik renk varyasyonları vardır. Çoğunlukla, kırmızı gövde üzerine beyaz çizgililer, veya daha geniş çizgililer bulunmaktadır ki daha çok değerli olan, aranılan kırmızı gövde üzerine kalın beyaz çizgili olanlardır. Son zamanlarda, Japon üreticilerin ürettiği yeni bir renk varyasyonu vardır ki bu karides, kuyruktan gövdenin yarısına kadar beyaz, sonrasında ön tarafa doğru kırmızı renklere sahiptir.

    Karidesin Geçmişi:

    Aslında Kırmızı Kristal Karides, yabanı Beyaz Arı Karidesi’nin kırmızı mutasyonudur. 1996 yılında Japonya’da Bay Hisayasu Suzuki, Arı Karideslerinden bir tanesinin siyah olması gereken çizgisinin kırmızı olduğunu fark etti. Daha sonra da bu karidesi diğer Arı Karides’lerle çiftleştirerek yeni kırmızı çizgili karidesler üretti. Bir zaman sonra da diğer üreticiler Kırmızı Kristal Karides’in diğer türlerini üretmeye başladılar. Öte yandan, her şey kolay gözükse bile bu karides hobiye yeni başlayanları üretebileceği bir karides değildir. Bu karidesleri üretebilmek için diğer türlerin üretimi hakkında tecrübe sahibi olup daha sonra bu karidesin üretim safhalarına başlamak gerekir. Bu karidesin yüksek fiyatından dolayı, üretim öncesinde ve sırasında bakımlarının ve doğal ortamın ayrıntılı olarak sağlanması daha da bir gereklilik halini almıştır.

    Su Parametreleri:

    Kristal Kırmızı Karides, yumuşak asidik suyu tercih eder. Su temizliği ve düzenli su değişiklilikleri diğer karides türlerinde olduğu gibi önemli bir gerekliliktir. Bununla birlikte, bu karides türü kirli suya karşı belki de en hassas, en dayanıksız karides türüdür. Su ısısı 80 c’den düşük olmalı, ph 6,2 – 6,8, gh ise 4-6 aralığında olmalıdır. Kh ise 1 – 2 aralığında bulunmalıdır. Kristal Kırmızı Karides’in bu verilen spesifik ortam şartlarının sağlanması fevkalade önemlidir. Bu değerlerin verilen ölçüler dışına aşırı bir şekilde çıkmamaları sağlanmalıdır. Şartları zorlaştırarak karides strese sokulmamalıdır. Daha yüksek sınıflandırmada bulunan Kristal Kırmızı Karides’e geçtikte su değerlerindeki hassasiyet daha da artmaktadır.

    Üretim:

    Kristal Kırmızı Karidesin üretimi söylendiği ve inanıldığı kadar çok zor değildir. Hobide adı geçen tüm karidesler gibi, Kırmızı Kristal Karides, Caridina türlerinin bir çoğu gibi üremeye meyillidir. Yukarıda belirtilen su parametreleri sağlandıkça bir çok nesillere verecektir.

    Yavru Kristal Kırmızı Karidesler yumurtadan çıktıklarında tıpkı ebeveynleri gibi renklidirler. Bununla birlikte, yeni doğan yavru karideslerin sınıflandırılması büyüyene kadar mümkün değildir. Yumurtadan yeni çıkmış yavrularda kırmızı ve beyaz renkleri görebilirsiniz ama yavruların hangi sınıfa dahil olduğu anlaşılamaz.

    Üreticiler daha yüksek derecede karidesler üretmek için yeni nesillerde ıslah edici çalışmalarda bulunacaklardır.
    Karidesleri fazla beslemek, onları hastalıklara daha fazla açık hale getirecek, dirençleri azalacak, bu durumda, yani dirençlerinin azaldığı durumda da su parametrelerinde iniş ve çıkışlar karidesleri etkileyecektir. İşte bu nedenle, önce diğer karides türlerinde tecrübe kazandıktan sonra bu türün üretilmesi çabalarına geçilmesi tavsiye edilmektedir.

    Aşağıdaki resimde bebek Kırmızı Kristal Karides görülmektedir.

    Beslenme:

    Kırmızı Kristal Karidesin beslenmesi diğer alg yiyen karideslerden çok farklı değildir. Hem Çöpçü ve hem de alg yiyicidir. Beslemenin en iyi şekli günde bir defa maksimum 2-3 saatte bitirilecek kadar yem vermektir. Fazla yemin su içinde kalması ve hem suyu bozacağından ve hem de karidese fazla yeme imkanı sağlayacağından iyi değildir. Unutmayın ki doğadaki karidesler çöpçü/leş yiyici canlılardır. Devamlı şekilde onları besleyen bir kaynak olmadığı için ne bulurlarsa yerler. Bir ya da iki gün onları beslememek gelişmelerine ve sağlıklarına zarar vermez. Önemli bir konu da Kırmızı Kristal Karideslerin nitrata karşı hassas olmaları fazla beslemenin tehlikelerine karşı bir uyarıdır. Sudaki nitrat seviyesini artırmamak için suya fazla yem atılmamalı ve yenmeyen yemlerin de suda kalmasına müsaade edilmemelidir. Shirakura, Mosura, and Biomax gibi bilene tanınmış yemler bu karides türüne ihtiyaç duyduğu besini verirler. Bununla birlikte, deniz yosunu, alg bisküvileri, ıspanak ve kankurtları verilebilecek diğer gıdalardır.

    Kırmızı Kristal Karides, arı karidesle, Çinli Zebra Karidesle, ve kaplan karidesler rahatlıkla çaprazlaşabilir. Kristal Siyah Karides; Arı Karidesler Kırmızı Kristal Karidesin çaprazlaşmasından elde edilmiştir. Öte yandan, Bumblebee karides de Kırmızı Kristal karidesle çaprazlaşabilirse de farklı türlere ait olamaları nedeni ile tutma şansı daha azdır.

    Cinsiyet Tespiti:

    Kırmızı Kristal Karideslerin yetişkinlik öncesi dönemde cinsiyet tespiti zordur. Buna karşın, dişiler yetişkinliğe eriştiğinde kendilerini kolaylıkla belli ederler. Dişilerin erkeklere göre daha geniş vücutları ve bel altlarındaki kavisleri en belirgin özellikleridir. Dişi ve erkekler arasında renk açısından belirleyici bir fark bulunduğunu düşünmüyorum.

    Aşağıdaki resim yumurta taşıyan dişi bir karidese aittir.

    Sınıflandırma:

    Kırmız Kristal Karidesin renklerinin şekillerine göre bir sınıflandırma sistemi vardır. Bu sınıflandırma doğal olarak da karidesin fiyatlarını da etkilemektedir. Bazen sınıflandırılmasına göre fiyatlar inanılmaz seviyelere çıkmakta ve bir tek karides için 2.500 $’a kadar çıkmaktadır.
     
    A.P Bot Yazı düzenlemesini kaydetti.: 14 Mayıs 2016
  2. YIKIKTEMO

    YIKIKTEMO

    Mesajlar:
    30.098
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert
    Ee Tamer abi ne yazayım şimdi ? :F :F

    Bir öncekine karides siparişi verdiğimi yazdım, öncekilere teşekkür ettim. :D Şaka bir yana Tamer abi hakkın ödenmez sayende mükemmel bir karides katagorimiz oldu. Bu değerli paylaşım içinde teşekkürler. naz:

    Tabi başlık akvaristlerle sabit başlık olarak buluşacaktır müsadenle.
     
  3. taygun

    taygun Guest

    Teşekkürler Temel Hocam,

    Bu hevesle vallahi ben daha çok çeviri yaparım ki, bunu da yapmayı planlıyorum. Ve inan bundan da büyük keyif alıyorum. Bildiğim kadarıyla Türkiye'deki forumlarda Karides Portalı yok. Bu sadece bizim forumda var. Tesadüfen bu işe ön ayak olmak beni mutlu ediyor. Arkadaşlarımız yeni yeni bilgilerle karşılaşıyor. Bir heves beliriyor karideslere karşı. İşte en yakın örneği sensin değil mi? Sipariş verdin ha. em34:

    Kristal Kırmızı Karideslerin sınıflandırılması konusuna değinmek isterim. Buradaki bilgilerin de hiç forumda olmadığını zannediyorum. Bu bilgilerin işin başlangıcındaki bizler için çok çok önemlidir. Ne sattığını bilen satıcılarla, onların çevresindeki ne aldığını iyi bilen müşteriler haricinde; pek çok kişi karides olarak ne aldıklarını/sattıklarını tam olarak bilmiyorlardır. Akvaristin Kristal Kırmızı Karides'lere bakarken veya onları alırken bu sınıflama çerçevesinde değerlendirdiklerini zannetmiyorum. Ama artık bu adreste görülen "Sınıflandırma" çevirisi ile birlikte bakışlar değişmeye başlayacak, bilinçlenmeler başlayacak. Dolayısıyla, bunun da başlangıç noktası olmak, bu çok önemli bilgiyi foruma takdim eden olmak inan heyecan verici.

    Senin vesilenle şunu da belirtmek isterim ki, çeviriyi yaparken okuduğumu sorgulamadan doğrudan çeviri yapmıyorum. Tereddüt ettiğim durumlarda bilgiyi başka sitelerden, edu uzantılı sitelerden de doğrulama yapıyorum. Bunun en son örneği de bu akşam çevirisi ile uğraştığım Hayalet Karideslerdir. Bu konu ile ilgili bir tanımlama sorununu başka sitelerden de kontrol etmek durumunda kaldım

    Sonuçta, olabildiğince doğru bilgiye ulaştığımı düşünüyorum. Bunun dışında da bir hatam varsa düzeltilmesini saygıyla kabul ederim.

    Saygılar
     
    A.P Bot Yazı düzenlemesini kaydetti.: 14 Mayıs 2016
  4. YIKIKTEMO

    YIKIKTEMO

    Mesajlar:
    30.098
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert
    Tamer abi hata yapmayacak kadar özenli ve dikkatlisin. em34: Bunu daha evvel çok senin mesajlarında gördük. Platformlarda bu katagori bir ilk doğrudur. Bazen keskin ifadeler kullanıyorum okuyorsunuzdur. Bunlardan biri platformlardaki makaleler eski diyorum, içindeki bilgiler gerçekten çok değişmiş ve yeni uygulamalar hobiye girmiş. Ama malesef Türk akvaristi Annesinin margarinini kullanmaya devam ediyor. Bir balık veya canlı türüyle ilgili google'de makale aratın aynı makale en az 70 yerde çıkar. Bu da tek başına zamanında yazılan veya çevrilen bir makalenin etrafında kısır döngü olduğunu gösterir. Bunu ben zaten biliyor ve görüyordum. Hem de 3 yıl öncesinden. Yazmak istemiyorum ama bezelyeye vıdı vıdı yapanlar bezelyeyi günlük menüye katmaya başladı ve katacaklar. :) Mustafa'nın yazdığını okuyan Ahmet bunu Musa'ya yazarken tecrübe eklemesi yapmazsa daha çok devam eder bu kısır döngü. Tabi tecrübe mesajlarına müsade etmeyen platformların bundaki suçu çok büyük. Sahibi esnaf olan siteler sizin bulduğunuz gıdaya müsade eder mi ? felenca marka yem ithal edilmiş ne olacak elde mi kalacak ? Ben bunları yaşadım. Her fikir değerli olduğunda üzerine yazışılarak doğrusu yanlışı bulunduğunda gelişecek hobi. Belli başlı türlere gönül vermiş sen gibi abilerimiz olmasa daha çoook bilgi eksiği olacak. Ben her zaman derim karma bir sürü türü beslemektense tek tür üzerine uzmanlaşmak her zaman iyidir. Çünkü kişilerin bilgileri birleştiğinde güvenilir kaynaklar oluşur, yok bölük pörçük türler beslenirse kimse tür üzerinde gerçek hakimiyete erişemez ve bir araya gelinse bile ortada sadece İtalyan makarnası olur. :) Ama gerçekler bazen er geç değil, acı acı ortaya çıkabiliyor Tamer abi. gizli:
     

Sayfayı Paylaş