1. Hoş geldiniz, Akvaryum Portalı ailesine katılım için kendinizi hazır hissediyorsanız üye olun.
    Yardım sayfasından forum kullanım desteği alın.

Kuluçka makinası

Başlığı 'Kendin Yap Genel Portal' kategorisinde avşarbeyi tarafından 30 Eylül 2008 başlatılmıştır.

1. avşarbeyi

avşarbeyi

Merhaba.
    Bütün hobicilerimiz eminim yumurtalarını ağzına aldığı halde birkaç gün sonra yavrularını atan balıklarından şikayetçi olmuşlardır.İşte çözüm için gerekli malzemeler.
    1.Bir adet krema sıkacağı.Pazardan alabilir veya mutfaktan aşırabilirsiniz. ;)Fiyatı 1,95 ytl
    2.Hava motoru
    3.Hava taşı 1ytl
    4.Yeteri kadar akvaryum hortumu 1ytl
    5.Tül veya aynı işi görecek delikli kumaş veya sineklik,bayan çorabı
    6.İki adet vantuz.0,5 ytl
    7.Bir adet hava musluğu 0,25 ytl

Yapım:

Öncelikle krema sıkacağının içindeki pistonu çıkarıyoruz ve sıkacağın ucuna uzun ve sivri olan ucu takıyoruz.Ardından hava hortumunu sivri uçtan sıkacağın içine geçirip hava taşını takıyoruz.Sıkacağın açık kalan ucuna sineklikten yeteri kadar kestikten sonra daha önce hava alması için deldiğimiz kapağını takıyoruz.Vantuzlarımızı da sıkacağın gövdesine bir misina veya ip yardımıyla sabitliyoruz.
    Burada önemli olan bu aletle cikletlerimizin ağzındaki ortamı taklit etmektir.Bunun için havanın yumurtalarla temas etmesine gerek yok.Önemli olan makinanın içinde su devir daimini sağlamaktır.Bu yüzden hava girişini ve çıkışını makinanın üst kısmına gelecek şekilde makinayı ters çevirebilir ve hava taşının mesafesini ayarlayabilirsiniz. Musluk yoluyla da havayı o kadar hassas ayarlayın ki yumurtalar çok hızlı hareket ederek sağa sola çarpmasın yada çok hareketsiz kalarak bozulmasın.

En hassas nokta ise tabiiki balıkların kusturulması.Balığı, suyunu akvaryumdan aldığınız bir kaba dikkatlice kusturup yumurtaları makinanın içine koyup motoru çalıştırıyoruz.Kusturma işlemi ise yumurtalar döllendikten sonra yapılmalıdır.

Elbetteki kuluçka makinası için tek alternatif yol bu değil.Yukarda anlattığım maikinanın yapımına dair bir çok alternif var.Mesela hava motoru ve taşı yerine mini bir filtrenin kafasını da monte ederek kullanabilirsiniz.

Hatta hava taşını akvaryuma atarsınız veya pipo filtrenizin üzerine marketlerde satılan ince gözenekli süt süzgeçlerinden uygun büyüklüktekini akvaryuma monte ederek yumurtaları kuluçkaya yatırabilirsiniz.Bu modeli genelde üreticiler kullanmakla birlikte maliyetleri düşürmeye çalışan bir çok hobici de kullanabilir.

Kolay gelsin...

BulentS bunu beğendi.
  2. reis

reis

İsim:
    Olcay Aksu
    Ynt: Kuluçka makinası

Ali bey;ben şahsım adına bu yaptığınız sistem ve bunun gibi birçok kuluçkalık yapımını biliyorum ama hobiye yeni başlayan yada kuluçkalık yapımını bilmeyen arkadaşlar için konuyu resim destekli verirseniz daha açıklayıcı olacaktır diye düşünüyorum.

Mümkünse konunuza resim eklermisiniz.

Saygılar.

Montimahir ve bulents bunu beğendi.
  3. avşarbeyi

avşarbeyi

Olcay hocam, Vedat hocamınkinin yanında resim koymaya bile cesaret edemiyorum artık. :hayir:
    Aslında resim vardı ama site arızalarından birinde gitmiş sanırım.

Montimahir bunu beğendi.
  4. reis

reis

İsim:
    Olcay Aksu

Eminim sizin çalışmanızda çok güzeldir.

En kısa zamanda resimlerinizi bekliyoruz. ;)

MESUT_KERİM bunu beğendi.

Sayfayı Paylaş