1. Hoş geldiniz, Akvaryum Portalı ailesine katılım için kendinizi hazır hissediyorsanız üye olun.
    Yardım sayfasından forum kullanım desteği alın.

Kuluçka makinası

Başlığı 'Kendin Yap Genel Portal' kategorisinde dr_glicocalix tarafından 3 Eylül 2009 başlatılmıştır.

1. dr_glicocalix

dr_glicocalix

İsim:
    Gökhan Emre ÇAÇAMER
    Bu çizimler şu an kullandığım ve arkadaşımla beraber yaptığım iki kuluçka makinasının çizimleri. Yapımları oldukça kolay ve kesinlikle kullanışlı. Özellikle sağ taraftaki şekilde görünen en güvenlisi diyebilirim

Önce yapımlarından bahsedeyim;

Sol taraftaki kuluçka makinası :

Malzemeler:
    1) Bir adet krema pompası
    2) Kullanabileceğiniz uygun boyutlarda tül
    3) Çok az bi miktar silikon
    4) 50 cc lik bir enjektör
    Yapım:
    Krema pompasının üs kapağı alınır ve enjektörün çapında bir delik açılır. Enjektör ikiye bölünür ve hava taşının içine gireceği bir silindir oluşturulur. Yaptığımız bu silindir üst kapakta açtığımız deliğe silikonlanır. Sonra krema pompasının alt ve üst kapaklarına tül yapıştırılır. Ve artık kuluçka makinamız bir hava taşı ve hava motoru yardımıyla kullanıma hazır. ;)

Sağ taraftaki kuluçka makinası:

Malzemeler:

1) Bir adet 100 cc lik enjektör
    2) Yeteri kadar tül
    3) Silikon
    4) Bir adet maket bıçağı
    Yapımı:
    Önce enjektör ortasının biraz altından ikiye bölünür. Sonra büyük kalan parçadan yaklaşık 1 cm yüksekliğinde bir silindir kesilir ve bir kenara bırakılır. Sakın atmayın lazım olcak sonra. Oluşturduğumuz iki büyük silinsirin birer ucuna tül silikonlanır. son olarak ilk başta kenara bıraktığımız 1 cm yüksekliğindeki silindir alınır ve dikine bir kesik atılı. Sonrasında iki büyük parça tüllü uçları alta gelecek şekilde küçük silindir yardımıyla birbirinin üstüne oturtulur. Üst taraftaki açık uçtan hava taşı sallanır ve kullanıma hazır... çak:gif

Anlatımdan kafanız karışmış olabilir çizimler anlamanıza yardımcı olacaktır umarım gizli:

2. reis

reis

İsim:
    Olcay Aksu
    Kuluçka makinası

Paylaşım için teşekkürler Gökhan bey. :cicek:

Yalnız bir sorum olacak. Soldaki kuluçkalığın alt ve üst tülünü anllattığınıza göre slikonla yapıştırıyorsunuz ? Peki bu durumda yumurtaları her alıp çıkardığınızda tülü tekrar yapıştırmak zorundamı kalıyorsunuz ? huh: Ve ayrıca gene bu soldaki sistem pekte yumurtalar için sağlıklı değil. Üst katı olmadığından hava ayarı iyi yapılmadığında yumurtaları tavana yapıştırır. :) Bu kuluçkalığı kullanmak için biraz daha tecrübeli olunmalı. ;)

Sağdaki kuluçka sistemi daha kullanılır ve daha sağlıklı olmuş. em34: Ancak;ondada hava çıkışında kısa bir boru olması lazım. ;)

Emeğinize sağlık. Teşekkürler. em34:

3. dr_glicocalix

dr_glicocalix

İsim:
    Gökhan Emre ÇAÇAMER
    Kuluçka makinası

Olcay bey soldaki sistem anlattığım gibi 2 parçadan oluşuyor ve kelepçe olarak kullandığımız parça sabit değil yani ortasından ikiye bölünüp alt kısma yumurtalar koyulabiliyor. Yumurtalar kuluçka makinasından çıkınca resmini çekip onuda koyarım daha anlaşılır olur. Tecrübe konusunda haklısınız ancak hava taşının bağlı olduğu boruya bi vantuz takarak seviye ayarı yapılabilir. Yumurtalar konmadan önce suya batan yemler atılarak hava ayarının nasıl olması gerektiği konusunda da fikir sahibi olunabilir. Soldaki sistemin bir diğer dez avantajı da akvaryumda eğer etçil beslenen balıklar varsa yumurtalar alttan ümzüklenebiliyor balıklar tarafından :F Sağdaki sistemle ilgili dediğiniz hava çıkışına kısa bir boru lazım önerinizi tam anlamadım biraz daha açık olabilirmisiniz...

Bu iki sistemdeki en önemli sorun eğer akvaryumunuzun temizliği iyi değilse tüller bir süre sonra tıkanabiliyor ve su sirkülasyonunda azalma oluyor. Bunun çözümü de ya sistemleri dipteki pisliklerle tıkanmasın diye olabildiğince yüzeye yakın tutmak yada küçük ayrı bir akvaryum kullanmak ( Benim yaptığım gibi)

4. dr_glicocalix

dr_glicocalix

İsim:
    Gökhan Emre ÇAÇAMER
    Kuluçka makinası

Soldaki kuluçka makinesinin fotoğrafları umarım daha anlaşılır olmuştur bu fotoğraflarla. Ben tülleri yapıştırmak için silikon kullanmadım o an elimde olmadığından. Onun yerine tülleri biraz büyük tutup ince naylon iple bağladım. Eğer elinizde silikon yoksa bu yüntemi de kullanabilirsiniz...

5. _ERKAN_07_

_ERKAN_07_

İsim:
    Erkan ÖZEN
    Kuluçka makinası

Peki dostum yumurtalar bunda sağlıklı bir şekilde çalışıyormu?

6. dr_glicocalix

dr_glicocalix

İsim:
    Gökhan Emre ÇAÇAMER
    Kuluçka makinası

Eğer zamanında alınmışsa yumurtalar sorunsuz olarak çıkıyor yavrular. 3. resme dikatli bakarsan zaten içinde yumurtaların olduğunu göreceksin... :)

7. reis

reis

İsim:
    Olcay Aksu
    Kuluçka makinası

Pratik ve hızlı yapılabilen bir sistem olmuş. Acil durumlarda Hızır gibi yetişip işimizi görebilir. ;)

Sayfayı Paylaş