1. Hoş geldiniz, Akvaryum Portalı ailesine katılım için kendinizi hazır hissediyorsanız üye olun.
    Yardım sayfasından forum kullanım desteği alın.

Kusturmak mı ?

Başlığı 'Malawi Cichlid Forumu' kategorisinde YIKIKTEMO tarafından 2 Ekim 2008 başlatılmıştır.

  1. YIKIKTEMO

    YIKIKTEMO

    Mesajlar:
    30.098
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert
    Selamlar...
    Akvaryumda balık beslediğim süre içersinde ilk yumurtlayan balığım ahli olmuştu. O hevesle daha fazla dayanamadım 12-13 gün sonra balığı kusturmaya çalıştım. Yavruları görecektim. Duydum ya böyle bir yönten varmış diye, daha dururmuyum ben. Annem görünce bir çığlık attı, 'oğlum ne yapıyorsun yazık değilmi' diye. Anneme durumu anlatmaya çalıştımsa da, cevabımı aldım.

    Bizler hep yavru almak isteriz, olunca seviniriz, ama nedendir bilinmez, aldıkça bu artık normal karşılanır ve yavrular artık annesinin ağzından alınması gereken suda kuyruğunu salyan bir nesnedir artık bizim için. Bunca yavru almama rağmen hiç bir yavrularımı değerlendiremedim. Maddi olarak ise belki 1 paket yem vs, yavruları esnaf bazında değerlendiremeyeceğimi anlamam uzun sürmedi. Balık yavrularımı arkadaşlara akvaryum kurmaya ikna etmeye çalışırdım. Orada büyüsün nasıl olsa istediğim zaman alabilirim diye düşünürdüm. Ben annemi bile kandırmıştım kendi evime üçüncü akvaryumu kuramayınca.

    Bizim yavru almak istememiz çok doğaldı. Çünkü akvaryumu ve balıkları seviyorduk. Öyleyse niçin küçücük bir masraftan kaçıyorduk da minik bir akvaryum alıp, ağzı dolu anneyi orada her şeyden uzak sakin sakin bakmıyorduk.
    Oysa anne balık yavruları ağzından alınınca yada kendi boşaltınca yavruları hemen terk terk etmiyor.

    Size tüm samimiyetimle söyleyeyim bir anne balığın ve yavrularının tehlike anında annelerinin ağzına doluşma sahnesini görmeyen bir hobici balıkta sevemez, hatta yavrularının kıymetinide bilemez. Lütfen anne balığa ve yavru balığa doğasında olan bu davranışlarına izin verin. Balık kusturmayı zorunlu haller dışında yapmamaya çalışalım.

    ANNEM BANA BİZ KADINLAR ASLA ANNESİNİN AĞZINDAN BALIKLARI BÖYLE ALMAZDIK DEDİ...

    Erkekler bu konularda duygusuzdur diyen kadınlara gelde hak verme..

    Saygılarımla...
     
    ayberkbyberk bunu beğendi.
  2. emmi_06

    emmi_06

    Mesajlar:
    1.090
    İsim:
    Özgür ABAY
    Ynt: Kusturmak mı ?

    Tamamen haklısın Temel abi.Biz insanlardan örnek verelim.Erken doğum yapmış bir bebek belli bir süre küvezde kalır.Tam gelişim olmadığı için erken doğum olduğu için bebek tam gelişimini sağlamayaz.
    Tüm hobicililerin üretim yapan arkadaşların yavru tankı bulunmalı.Kusturma gibi saçma eylemler yapılmamalı
     
  3. bettacı

    bettacı

    Mesajlar:
    106
    Ynt: Kusturmak mı ?

    Haklısınız.Açıkcası o anı henüz bende görmüş değilim.Ama yakın zamanda görüceğimden eminim.Bu yazıyı okumadan önce de bunu istiyordum.
     
  4. james_34

    james_34 Üstad Üye...

    Mesajlar:
    1.103
    İsim:
    can candaş
    Ynt: Kusturmak mı ?

    Kusturmak konusu tamamen bireyin seçimidir.Kimisi kusturur kimisi kusturmaz...Ortak istek nedir?Balıkların daha mutlu olması.
    O yüzden de her iki fikrede saygı duyulması gerekir.Bu konu ile ilgili birçok kez tartışmalar yaşanmıştır bunu hatırlamakta fayda var.O yüzden yorum ve görüşlerde dikkatli olunması gerektiğini düşünüyorum.

    Saygılar, sağlıklı balıklar...
     
  5. emmi_06

    emmi_06

    Mesajlar:
    1.090
    İsim:
    Özgür ABAY
    Ynt: Kusturmak mı ?

    Tabiki Can bey deyim yerindeyse ''Her yiğidin bi yoğurt yiğişi vardır''.Ben kusturmaya karşıyım
     
  6. bettacı

    bettacı

    Mesajlar:
    106
    Ynt: Kusturmak mı ?

    Ancak bizi sakata uğratan tek şey var.Cichlid balığında hamile olan dişi için ilk 10 gün çok önemlidir.İlk 10 gün yutmuyosa bidaha kolay kolay yutmaz.Onlarıda yeni bi akvaryuma geçirirken ilk 10 gün dolmuş olmalı ki bu süredede erkek dişiyi çok kovalıyor.....
     
    Okurt bunu beğendi.
  7. YIKIKTEMO

    YIKIKTEMO

    Mesajlar:
    30.098
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert
    Ynt: Kusturmak mı ?

    Bravo.
    Bu çok önemli. Eğer buna dikkat edilmez ise, yutma yada dökme olabilir. Aslında yukarıda yazılanların hepsine hak verilebilir. Fakat unuttuğumuz nokta bunu bir hobi olarak yaptığımızdır. Kısaca balıkta sorun yoksa, bizlerin kusturmasının pek manası kalmıyor. Bana sanki ticari bakanların yapacağı bir iş gibi geliyor. O zaman devreye mantık girince anlayabiliyor ve bir nebze hak verebiliyoruz.
     
    ayberkbyberk bunu beğendi.
  8. bettacı

    bettacı

    Mesajlar:
    106
    Ynt: Kusturmak mı ?

    Teşekkürler Okan bey ve Temel abi.Bu durumu çok yaşadım.Ancak kendime göre bir çözüm getirdim.ilk 10 gün boyunca dişiyi akvaryumda tutmalıyız.Bu sürede erkek kovalıyor.Bende plastiğe benzer sert bir madde buldum.Saydam.İçi görünüyor.Toplam kapasitesi 8.5 litre bu ona yeterli değil.Ama başka çarek yok.Bir sürü delik açtım.Çok rahat oksijen alır.2 açık yani var bir üstten bir alttan.Alttaki bölümü kuma sabitkiliyorum.Üsttekide zaten suyun dısına çıkıyor biraz.Yem atmak için kapağı açtığımda elimi az birşey uzatıp erkeğede atıyorum.Tabi diyer balıklarada.

    Düşündüğünüz şeyi tahmin edebiliyorum.Neden dişiyi değilde erkeği o 8 litrelik yere alıyorsun diceksiniz.Anlatayım.Bu işlemi sadece snow prenses,yunus gibi hassas balıklarda yapıyorum.Dişiyi oraya aldığımızda strese girecektir doğal olarak ve buda onun yumurtaları yutmasına sebeb olcaktır.O yüzden erkeği alıyorum.Hamile balığı diyer balıklarda rahatsız ediyor.Ancak tabiki erkek kadar değil.
     
  9. Servet

    Servet

    Mesajlar:
    27
    Ynt: Kusturmak mı ?

    Ben daha bu güne kadar balıklarımı hiç kusturmadım.Bana göre kusturmak hiç iyi değil.Sonra balıkta ne tecrübe kalıyor ne bir şey.Bir düşünün sizi 9 ay yerine 4-5 ayda çıkartsalar nasıl sağlıklı büyürsünüz?
     
  10. reis

    reis

    Mesajlar:
    5.928
    İsim:
    Olcay Aksu
    Ynt: Kusturmak mı ?

    Bazı balıkları kusturmaktan başka çaremiz kalmıyor.Sarı prenses ahli gibi balıkları alıp ayrı bir tanka alabilirsiniz fakat,yunus gibi yumurtalarına hiçte sadık olmayan balıkları ayırmak çok zor.Örnek olarak yunuslar.Ağzı dolu dişiyi kepçeye alır almaz yumurtalarını atıyor.Akvaryumu cam ile bölerek dişi kendi akvaryumunda ayırsan,bu seferde stresten atıyor.

    Bu yüzden bizlerede günü geldiğinde kusturmaktan başka çare kalmıyor ne yazıkki.

    Gerektiğinde balık kusturulabilir.İnsanlardada gerektiğinde erken doğum yapılmıyormu ?
     
  11. bettacı

    bettacı

    Mesajlar:
    106
    Ynt: Kusturmak mı ?

    İlginç bir yaklaşım olmuş.Ancak bence yanlış bir yaklaşım.Bu aktivarisin güvenine bağlı birşey.Kimi hobiciler daha ciftleştikten 1 gün sonra yavruları alıyor.Ama kuluçka makinasine.Dha çok yavru alabilmek için veya annenin zayıflamaması için.İnsanlar 4-5 ayda gelişimini tamamlayamaz.Ama balıklar yaklaşık 12. günden sonra gelişiminin sonuna gelir.Sonuna gelir derken riskli dönemi atlatır adına söyledim.

    Olcay bey aslında güzel cevap yazmış.Olcay beyin yazdıkları çok doğru.Ama bu yunus balığı olayı gerçektende balıktan balığa değişiyor.Kimi balık daha kepçeyle kovalarken yavruları ya yutuyor yada atıyor, kimi balıık ise akvaryumdan cıkarıp yere düşünce bile yutmuyor.yani birazda bence balığa bağlı bu olay.Ama yunuslar içn gerçektende iş biraz zor.Ayrı bir akvaryuma atarken %60 gibi bir oranla yutma ihtimali var.Aktivarislerin çoğuda bu yuzdenkendinin doğurmasını değil kusturma yöntemini seciyor.
     
  12. YIKIKTEMO

    YIKIKTEMO

    Mesajlar:
    30.098
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert
    Ynt: Kusturmak mı ?

    Konuya ben çok farklı açıdan yaklaşıyorum. Eğer akvarist yavru saysını hedeflerse, doğal yol ile alınmayan sayı odaklı bir durum söz konusu oluyor. Bu işin zevk noktasının sayı değil, çok çarpıcı bir varyasyon yakalamak olduğunu düşünüyorum. Hedefi sayı olarak değil, renk, form, sağlık ve görsellik olarak belirlemelidir. Akvarist esnaf değildir. Zaten bol yavru alınan türlere bakın esnaf bazında bir değeride kalmadı.

    Görselliği ön planda olan bu hobide yavruların fotoğraflarını paylaştığınızda, kimse sayısına bakmayacaktır. Renk ve güzelliğine bakacaktır. Bence bir akvaristin doyum noktası budur.

    Bazı özel durumları olan türler konu kapsamına alınmamıştır.
     
  13. bettacı

    bettacı

    Mesajlar:
    106
    Ynt: Kusturmak mı ?

    Üreticiler açısından Temel abinin dediğinin tam tersidir.Ama bizim için böyledir.Ancak birde şunu göz önüne almalıyız.Kimi akvarisler yavruyu düşünmüyor, sadece annayi düşünüyor.Bu sebebten dolayıda yavruyu ne kadar erken alısam, anne o kadar az zayıflar düşüncesine hakimdır.bu arkadaşlarımızın iyi niyeti ortadadır.Balık bu şekildede mutlu olabilir.Ama doğal ortamından biraz uzaklaşıyor o ayrı bir konu.
     
  14. lepistes

    lepistes

    Mesajlar:
    961
    İsim:
    Muhammed Ali Tavur
    Ynt: Kusturmak mı ?

    Bence kusturmamak en doğru yoldur. Aslına bakarsak bütün seçenekleri tek bir yöntem doğrular. Yavru sayısının çok olması, anne balığın sağlıklı olması gibi seçenekleri yakalamak için en doğru yol elimizden geldiği kadar balıklara doğal ortam yaratmaktır. Bu yolla hem yavru sayısını fazla tutarız hemde ebeveynlerin sağlığını korumuş oluruz. Kendi kanaatim.
     
  15. reis

    reis

    Mesajlar:
    5.928
    İsim:
    Olcay Aksu
    Ynt: Kusturmak mı ?

    Benim yunuslarımdan bir tanesinin 25 gün yavru tuttuğuna şahit oldum.Artık hayvan iyice halsiz düşümüş,ama yavrularınıda bırakmıyor.Artık ağzındaki yavrular annenin solungaçlarından kaçıyor ve annede bütün gayreti ile yavrularını geri yakalamaya çalışıyordu. :hink:

    Akvaryumda bolca kayalık vs gibi uygun ortamlar olmadıkça,anne yavrularını güvende hissetmediğinden yavrularını uzun süre bırakmıyor ve dolayısıyla bu aşırı kuluçka döneminden sonrada formunu kaybediyor. :kotu:

    Şimdi bu durumda ne yapılmalı??

    Balığımız yunus.Yani yakalarken yumurtasını en çok atan balık.O yüzden anneyi ayıramıyoruz.Akvaryumu cam ile ayırmaya kalksak bu seferde stresten yumurtasını atıyor. :dusunceli:
    Normal kuluçka süresi 12-14 gün olan balığı kendi haline bıraksak bu seferde fazladan 10 gün yumurta tutması balığın sağlığını bozuyor.

    Ben her balığı herzaman kusturalım demiyorum ama gerekli durumlardada balığı günü geldiğinde kusturmaktan başka çaremiz kalmadığından,kusturma işleminin yeri geldiğinde gerekli olduğunu düşünüyorum.

    Ayrıca;söylenenin aksine ben yavru sayısınada bakarım!

    Bir ağızda çıkan örnek 100 yavruyu kalkıp bile bile heba edemem.Akvaryumlada ne yaparsak yapalım %100 doğallığı yakalamamız mümkün değil.O yüzden balığı kendi haline bırakıp ana tankta kendi kusup yavrularınında yem olmasına tahammül edemem.Ama ayrı bir tanka alınabilen anneyi kendi kusmasının doğru bir davranış olarak buluyorum.
     
  16. bettacı

    bettacı

    Mesajlar:
    106
    Ynt: Kusturmak mı ?

    Olcay bey bazı konulara hak veriyorum.25 günlük uzun sürede annenin formunu kaybetmesi gibi.Ama bizler zaten çıkan yavruları heba etmiyoruz.sadece sayıya pek önem vermiyoruz.benim balığımdan 1000 yavruda çıksa 1 yavruda çıksa ben hepsini aynı özenle büyütürüm.Bizim demek istediğimiz yavrular çok çıkınca fazlası heba oluyor değildi.Bizim demek istediğimiz tam olarak yavru ne kadar çıkarsa çıksın bizim için aynıydı....

    Anlatmak istediğimi pek anlatamadım .Ama umarım anlarsınız.
     
  17. seyyaHH

    seyyaHH

    Mesajlar:
    129
    Yer:
    Ankara
    İsim:
    KÖKSAL YILDIRIM
    Ynt: Kusturmak mı ?

    Gönül isterki balıklarımızı olabildiğince büyük tanklara almak ve bu tür vakalarda akvaryumu rahatça bölüp anneyi strese sokmadan doğal ortamına yakın bi ortamda yavrularını bırakmasını beklemek. Ama şuda bi gerçekki bu hobiye gönül vermiş birçok hobici sadece meliyet yüzünden istemesede bu hobiyi bırakıyor. Yada bir yerlerden duyduğu yalan yanlış bilgilerden dolayı canlıları ölüyor. Kimi arkadaşlarda işte çoğu ticari amaç güden kişilerden duyduğu kusturmak daha iyidir sözüne kanıyor bence gerçekten gerek olmadığı müddetçe anneyi kendi haline bırakmak en doğrusu.
     
  18. lacooos

    lacooos

    Mesajlar:
    36
    Bana böyle bir soru sorulacak olursa ,cevabım kesinlikle kusturulmaması olacaktır nedenmi! çünkü doğal ortamlarında'ki rahatlığı bulmaları ve kendilerini güvende hissetmeleri gerekir bence
     
  19. dr_glicocalix

    dr_glicocalix

    Mesajlar:
    120
    İsim:
    Gökhan Emre ÇAÇAMER
    Kusturmanın hoş olmadığının farkındayım ama alın size bir örnek benim snow prenseslerim var 1 erkek ve 5 dişi. Bi seferinde iki dişi 1 gün arayla ağzına yumurta aldı gelde ayır başka tanka. Kendi tanklarında bıraktım doğal olarak (Kuluçka tankım mevcut) Sonra ne oldu erkek o kadar rahatsız etti ki dişileri 10. günde ikisinin de ağzı boştu. Geçennde de ayrı tanka aldığım dişi yavruları bıraltıktan sonra o kadar helak oldu ki umarım ölmez durumu çok kötü. Ben de ne yapacağımı şaşırdım şimdi siz söyleyin kusturayım mı yoksa kendilerinin bırakmasını mı bekleyelim. Belki başka balıklarda sağmamamak mümkün olabilir ama benim balıklarla bunu yapmak pek de mümkün görünmüyor. Bende o canavar erkek varken
     
  20. YIKIKTEMO

    YIKIKTEMO

    Mesajlar:
    30.098
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert
    Gökhan Bey selam,

    Yazı içerisinde de belirtildiği gibi bazen zorunlu türler ve durumlarla karşılaşırız. Bu gibi durumlarda ve türlerde kusturma geçleştirilebilir. Sıkmayın canınızı. ;)
     

Sayfayı Paylaş