1. Hoş geldiniz, Akvaryum Portalı ailesine katılım için kendinizi hazır hissediyorsanız üye olun.
    Yardım sayfasından forum kullanım desteği alın.

Kusturmak mı ?

Başlığı 'Malawi Cichlid Forumu' kategorisinde YIKIKTEMO tarafından 2 Ekim 2008 başlatılmıştır.

  1. Sky2007

    Sky2007

    Mesajlar:
    762
    Yer:
    Konya
    İsim:
    Mustafa Sırlı
    Balığı ne zaman yedek tanka alacağız ?

    Hemen mi belli bi gün geçtikten sonramı alırken yumurtlarını atmasın ?

    Balğım: Sarı Prenses
     
  2. stablizer

    stablizer

    Mesajlar:
    278
    Sayın Gökhan Emre erkekleri fazla baskın olan türlerde dişi erkek orantısına bağlı olarak kusturma yöntemi hakikaten kaçınılmaz oluyor bazen.Her nekadar istemesemde bu yöntemi çok defa bende kullandım.Eğerki ayrıdığınız akvaryum dişiye güvenli gelmiyorsa buda çözüm olmayacaktır ve belirttiğiniz gibi çok geç bırakacaktır yavruları.Yavrulama tankının etrafını sararsanız yada en azından evin en hareketsiz tarafına koyarsanız dişinin kuluçka süreside buna bağlı olarak azalacaktır.
     
  3. _ERKAN_07_

    _ERKAN_07_

    Mesajlar:
    136
    İsim:
    Erkan ÖZEN
    Bu konu hakkında bende bir yorum yapmak istiyorum ben bir hobici olarak balığı her zaman kusturmamaktan yanayım ama şöyle bir olay var bende sarı prenses dişi bayağı var nerdeyse hemen hemen aynı zamanlarda yumurta döküyorlar düşününsenize 7 dişim olduğu zaman 7 adet dişi için ayrı bir akvaryumum olamaz.

    Ayrıca balıklar kendi doğal ortamında kusturulmuyor ama her türlü imkanları var ortam geniş saklanma kaçma alanları var oksijeni, kayalık ortamı ve bunun gibi doğal yaşam ortamı sağlam ama herkezin akvaryumunda bu mümkün olmuyor balığımız güçsüz düştümü erkek sürekli kovalıyorsa mecburen kusturmamız lazım eğer kusturmazsak belli bir zaman sonra artık strese girip ana tankta kusup diğer balıklara yem olarakda sunacaktır.

    Bunu ben bir seferinde denedim ve kusturmaya karşı olduğum halde şu anda balıklarımı 17. günde kusturmaya devam ediyorum çünkü balıklarımız doğal ortamında değiller.
     
  4. sconat

    sconat

    Mesajlar:
    453
    İsim:
    Ozan Sıdal
    Hep tartışılan bir konu olmuş bu konu.burada hep okuduğum bir düşünce benim fikrimi netleştirdi.sarıprenses yavrularının,ahli yavrularının esnaf bazında bir değeri yok.bu kadar çok yavru almak ne katar hobiciye ?
     
  5. emmi_06

    emmi_06

    Mesajlar:
    1.090
    İsim:
    Özgür ABAY
    Başka açıları var tabiki.Ana tankta ellmeyip doğal yolla doğan yavrular 30 adetse geriye kalan en fazla 10 yavrudur.20 adet yavruya ne oldu.

    Geçmişten bir hikayemi anlatayım size;
    Ağzınıı ilk kez dolduran sarı prensesim vardı.Gün geçtikçe ağzı kçülmeye başladı.Aradan 1 ay geçti,falez taşlarının altında bir adet yavru sp. gördüm.Belki o balığı alıp ayırsaydım tüm yavruları kurtacaktım.

    Sağ kalan sp. yavrusu daha bende duruyor.Nadir mbunaların arasında yaşıyor.Çok güzel bir damızlık dişi oldu şuan.boyuda 6cm.
     
  6. reis

    reis

    Mesajlar:
    5.928
    İsim:
    Olcay Aksu
    Pleksiden yaptığım 55x30x30 ölçülerinde yavruluğumda şuan ağzı dolu olan bir mavi prensesim var. Normalde 1 hafta önce salması gereken yavruları hala bırakmıyor. Şimdi sorarım size; kusturmaktan başka çare varmı bu durumda? Kusturmasam balık ölecek. Kustursam yanlış diyorsunuz. Ayırdığım balık strese girmesin diye kalktım koskoca yavruluk yapıpp akvaryuma koydum ama genede bırakmıyor. Ben onu bunu anlamam 2 gün daha kendi haline bırakmazsa tutar kustururum. Doğal olsun diye göz göre balığımın formunu kaybetmesini bekleyemem. Üstelik bu balık ilk defa yumurta tutuyor. Düşünseninize biraz daha tecrübe kazansa ölse gene bırakmaz yavrularını. Altını çizerek tekrar söylüyorum; gerekli hallerde balıkları kusturmak yanlış bir davranış değildir.

    Bu arada yarın fırsat bulabilirsem şuanki yerini ve balığın rahat ortamını videoya çeker eklerim. Bu rahatlıktada bırakmıyorsa yavrularını bende ümmüğünü sıkar çıkartırım yavruları. :)
     
  7. emmi_06

    emmi_06

    Mesajlar:
    1.090
    İsim:
    Özgür ABAY
    Olcay abi doğru söze ne hacet
     
  8. reis

    reis

    Mesajlar:
    5.928
    İsim:
    Olcay Aksu
    Kusturmak mı ?

    Evet arkadaşlar; birkez daha kusturmanın bazen kaçınılmaz olduğu lafının nekadar doğru olduğunu anlamış bulunuyorum. :hasta: Herşey doğal olsun,balık kendi hali ile yavrularını bıraksın,müdahele etmeyelim dedik. Ve bunun için gereken birçok faktörü yarattık. Önce balık kendini ufacık yerde daraltmasın,strese girmesin diye kalktık 50x30x30 ölçülerinde koskoca bir yavruluk/karantina akvaryumu yaptık pleksiden. Ardından bu pleksinin etrafını buzlu folyo ile çevirdikki başka balıkları yada bizleri görüp korkmasın ve yavrularının güvende olduğu hissine kapılıp salıversin diye.Buda yetmez gibi balık kendini doğal ortamında sansın diye tabana kum serdik ve ince kaya parçalarından mağaralar yaptık. dost: Peki ya sonuç? Normalde 12-14 günde salması gereken yavruları,aradan bir ay geçmesine rağmen hala bırakmıyordu. :hasta: Baktım balık artık ölecek,iyice halsiz düşmüş olacak gibi değil,bende sıvadım kolları. :hasta: Önce yavruluğun etrafındaki folyoyu kaldırdım ve içini boşaltım ki videoyu net çekebileyim.Ardından balığı yakaladım ve kusturdum. Tabi bir ara balığı çok sıkmayayım derken elimden kaçtı. :) Ama benden kurtuluş varmı ? Tekrar yakaladım ve kusturmaya devam. :D Ama büyük bir hayal kırıklığı yaşadım. Ben enaz 20-25 yavru beklerken çıka çıka 4 yavru çıktı. .8. Ve o çıkan yavrularda artık koskocaman olmuşlar ve anne ağzından çıkar çıkmaz etrafı kolaçan etmeye başladılar. Ve 1 saat sonra attığım yeme hucüm ettiler. Yani yavrular artık nerdeyse annelerini yiyeceklermiş açlıktan.

    Herşey doğal olsun diye uğraşırken neredeyse balık formunu kaybedecek,hastalanacak,hatta belkide ölecekti.

    Hadi anasından vazgeçtik,peki ya nerde bunun danası ? olta: Minumum 20 tane yavru beklerken,geri kalan 16 yavruya ne oldu? .8. Ben söyleyeyim;Büyük ihtimalle anne tarafından yenildi. :hasta: Gitti canım gibi yavrular. em32.gif Birdaha doğallık diye uğraşırsam ne olayım. montz: Yaşasın kusturmak. :basardim: :D

    Neyse lafı fazla uzatmadan videomuza geçelim. Anne ağzında fazladan 2 hafta geçirmiş yavrularımızla nihayet benim müdahelem ile tanışmış olduk. :)

    İzlesene.com : Video - mavi prenses
     
  9. YIKIKTEMO

    YIKIKTEMO

    Mesajlar:
    30.098
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert
    Kusturmak m1 ?

    Dogal ortamda yavrular kayaliklar arasina dagilir.Hayatta kalanlar en zeki ve en saglikli olanlardir. Karma akvaryum icine dagilan yavrulardan sag kalan ve yasayan yani senin guzel damizlik iyi disi sadece sansli mi ?

    Esnaf ve hobici bazinda iste yavrular bu kalitede olursa balik deger gorur. Basit ve kalitesiz 10.000 yavru yerine 1000 ileri soy daha iyidir. Esnaf bazinda da hobi bazinda da.

    Cep mesaj imla klavyeden.
     
  10. reis

    reis

    Mesajlar:
    5.928
    İsim:
    Olcay Aksu
    Kusturmak mı ?

    İyide hocam 10,000 yavrudan boşyere heba olan 9000 yavruya yazık değilmi ? ( Akvaryum şartlarından bahsediyorum.Doğal ortamında tabiki bunlar normal.)

    Benim demek istediğim, akvaryum şartlarında balığın doğal yollardan yavrusunu bıraksın diye beklemek yavru katliamına yol açıyor. ;)
     
  11. verko

    verko

    Mesajlar:
    156
    İsim:
    Orhan ÖZALAN
    Kusturmak mı ?

    Olcay balıklarının Maaşallah ı var. naz:

    Ama o koskoca dişinin 4 yavru çıkartmasıda yazık olmuş gerçekten. Keşke 2 haftada kusturup alsaydın yavruları. Yavruların büyüklüğünden anne ağzında nekadar beklediği belli. Kocaman birşey olmuşlar yahu. :) Maaşallah. naz:
     
  12. reis

    reis

    Mesajlar:
    5.928
    İsim:
    Olcay Aksu
    Kusturmak mı ?

    :( :(


    [​IMG]
     
  13. YIKIKTEMO

    YIKIKTEMO

    Mesajlar:
    30.098
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert
    Kusturmak mı ?

    Dişilerin akvaryuma yavruları bırakmasını söylemiyorum elbette. Özgür arkadaşımız akvaryumunda kurtulan bu tek yavrunun çok iyi bir dişi olduğunu yazmasının sebebinin yavrunun zeki ve çevik olmasından kaynaklandığını belirttim. Balıkların kusturulması konusu öyle kusturmayalım denecek basit değil. Bu ülkenin halen yoğun olarak ithal ettiği türler var. Örnek olaral frontoza, tropheus vb. Bu türlerde yavru kaybı yazık olacaktır. Ancak benim dikkat çektiğim konu forumlarda hepinizin bildiği gibi sarı prenses vb balıklardan sadece sayı odaklı yavru alımına eğilim var. Bu gibi türlerde Üst düzey sağlık ve görsellik odaklı alınmayan yavruların esnaf bazında değeri olmadığını görüyoruz. Bu yavrular çokluktan herkesin bildiği gibi kötü şartlarda tutuluyor, küçük akvaryumlarda belli bir boya kadar geliyor. Bu da yer yer satın almalarda hobiciye kavruk ve ilerisi sağlıksız bir balık dağılımı olarak geri dönüyor. Üretilen bunca balığı satın alacak kadar yeni arkadaşların hobiye katılmadığı aşikardır. Eğer sizin dediğiniz gibi katılıyor olsaydı ve bu türün yavruları akvaryumcuların elinde kalmıyor olsaydı esnaf değer verir bir paket yemle eş değer tutmazdı.

    Öyleyse nerde bu fazlalık ? Ben buna bir cevap alabilirmiyim ? aliye:gif
     
  14. reis

    reis

    Mesajlar:
    5.928
    İsim:
    Olcay Aksu
    Kusturmak mı ?

    O fazlalık benim,Orhan abinin, ve bizim gibi hobiyi biraz abartmış binlerce akvaristin akvaryumlarında hocam. ;)

    Ayrıca bir balık çok üretildiği,hep yavru sayısı gözlendiğinden piyasada bolca bulunduğu ve bu yüzden değeri olmadığı lafına katılıyorum. Ancak bunun neresi kötü ? Bugün kusturarak yada başka bir şekilde yavru sayısı gözetilmeseydi,belkide bugün bir sarı prensesi calvus,leptosama fiyatına alacaktı hobiciler. ;) Gerçi ben balğın maddi değerine bakmam. Benim için 1 milyarlık balıkta aynıdır,1 tl lik balıkta aynıdır. Yeterki o balığı severek besleyeyim. O yüzden ben bile bile doğallık adına kalkıpta yavrularımdan tek bir tanesini bile yem yapamam.O yüzdende yavru sayısına önem veririm. Yavru sayısı derken; bir balık kaç yavru veriyorsa ona razıyım. Ama doğurduğu 100 yavrunun 90 tanesini büyük balıklar yiyecekse ona dur derim. :uyari:
     

Sayfayı Paylaş