1. Hoş geldiniz, Akvaryum Portalı ailesine katılım için kendinizi hazır hissediyorsanız üye olun.
    Yardım sayfasından forum kullanım desteği alın.

kuyruk ve yüzgeç seyrekleşme

Başlığı 'Tatlı Su Hastalık Tedavi Portalı' kategorisinde captainclaw tarafından 25 Temmuz 2009 başlatılmıştır.

1. captainclaw

captainclaw

İsim:
    Hasan Saraç
    Merhabalar,

mavi prensesim birinde kuyruk ve yüzgeç bölgesinde seyrekleşme görüyorum. Balık sağlıklı gözüküyor maşallah. Yem alıyor ancak seyrakleşme var. Bu sorunu nasıl giderebilirim? Diğer sorum ise balıklar süreklı ısıklı ortamda mı olmalılar? Gece yatarken aydınlatmayı kapatmalımıyım?

2. Neverlander

Neverlander

İsim:
    Abdullah Üüzümcü
    Hasan Bey,

Öncelikle balığınızda kuyruk çürümesi/erimesi başlamış olabilir... Bu sınırlı da kalabilir yani su şartlarınız iyi ise yani düzeldi ise ama ilerleyedebilir eğer su şartlarınız düzelmedi ise, tabii siz müdahale etmedi iseniz...

Ayrıca balığınıza başka bir balık da musallat olmuş ve kuyruğunu o hale getirmiş olabilir... Eğer öyleyse ve su şartlarınız geröekten iyi ise korkmayın düzelir ama su şartlarınız da kötü ise açılan kısımlardan balığınız miktrop kapıp ölebilir...

Balıkların da dinlenmeye ihtiyacı vardır... Her ne kadar karanlıkta uyumasalar da metabolzmalarını bazal seviyeye (yani en düşük seviyeye) getirip enerji tasarrufu yaparlar... O nedenle geceleri akvaryumunuzun ışıklarını kapatmanızı öneririm...

Geçmiş olsun...

3. captainclaw

captainclaw

İsim:
    Hasan Saraç
    Abdullah bey teşekkür ederim değerli bilgileriniz için. 3 aydır balık besliyorum. Hem her balık ölümü haftalık su değişiminden sonra oldu. 1/3 oranında değişmeme rağmen ölümleri değişimin ertesi günü yaşadım. 10 güne yakındır su değişimi yapmadım. Balıklar gayet sağlıklılar. Ama biliyorum ki dip çekimi yapma gerekli nitrat oluşumunu engellemek için. Ancak açıkçası Ankara'nın suyuna güvenmediğim için korkuyorum. En son su değişiminden sonra bir balığım öldü ve diğerleri de ani hareketler sürtünmeler yapıyordu. Ama şimdi bu davarnışlar bitti. Sadece bir balığımda kuyruk seyrelmesi var. Bunuda başka balıkların yaptığını düşünmüyorum. Çünkü en küüçük balık ve çok hızlı hareket ediyor.

Su şartlarımın daha oturmadığını söyleyebilirim. Çünkü tanktaki dekorlar üzerine kahverengi bir tabaqka oluştu. Daha önceden kahverngi tabakanın su şartlarının iyi olmamasından kaynaklandığını öğrenmiştim.

Su değişimi yapacağım ancak korkuyorum :(

4. Neverlander

Neverlander

İsim:
    Abdullah Üüzümcü
    Hasan Bey,

Tankınızın boyutu ve filtrasyonu hakkında bilgi verebilir misiniz? Bir de su değişiminde kullandığınız suyu nasıl elde ediyorsunuz, yani çeşme suyu mu yoksa damacana su mu? Dinlendirme için kaç gün bekliyorsunuz?

Cevaplarınızı bekliyorum...

5. captainclaw

captainclaw

İsim:
    Hasan Saraç
    Tankım 80x45x25 boyutunda. Filitrasyonu su iç motor ile sağlıyorum. Markası modeli aklımda değil. Bu balıkların sert su sevdiğini duymuştum ve önerilen çeşme suyu idi. Bende çeşme suyu koyuyorum dinlendirmeden.

6. YIKIKTEMO

YIKIKTEMO

Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert
    Hasan Bey selam,

Öncelikle balık kuyruğunda seyrekleşme kuyruk erimesinden de olabilir Abdullah hocanın dediği gibi kavgalardanda. Kayaların üzeri (diyatom ) kahverengi yosun bağlaması sizinde belirttiğiniz gibi suyun ve biyolojik dengenin oturmmasından kaynaklanıyor. Ancak eğer yanılmıyorsam taban kumunuz renkli tuhaf bir taşlardan oluşuyor. Bu taban kumuyla döngünün oturması zorlaşıyor. Elbette öyle her hafta su değişimi yapmak iyi değildir. Sık su değişimi suyun genel yapısı çok bozulduğunda yapmak ve aylık belli periyotlarla %10 kadarını değişmek yeterlidir.

Akvaryuma oksijen nasıl sağlıyorsunuz ?

7. Neverlander

Neverlander

İsim:
    Abdullah Üüzümcü
    Akavryum 90 lt o zaman... Peki akvaryumun derinliği 25 cm mi yoksa 45 cm mi? Cichlid akvaryumu olduğuna göre 25 cm'dir diye düşünüyorum... Öyleyse iç filtre yeterli olabilir ama iç filtrenin akvaryumun neresine doğru baktığı da önemli... Ayrıca 90 lt'de iç filtreden en uzak noktanın filtrasyonu tam sağlanamıyor olabilir... zaman o bölgede bakteri ve nitrat oluşumu artar... Yok eğer derinlik 45 cm ise iç filtre sizi kesinlikle kurtarmaz...

Diğer taraftan su değişiminden önce akvaryumdaki suyun %30'unu dipten mi çekiyorsunuz? Yani hortumu kumun tam üstüne mi getiriyorsunuz yoksa ortalardan veya yüzeyden bir yerden mi çekiyorsunuz? Mutlaka dipten çekmeniz lazım...

Bir başka sorun da suyu dinlendirmemeniz... Birçok kişi Cichlid'lerin sert su balığı olmasına güvenerek dinlendirilmemiş çeşme suyu ile değişim yapar.... Ama bu çok yanlıştır... Birincisi suyun içindeki klor balıklarınızı zehirler... Ha balık ilk su değişiminde ölmeyebilir ama vücudu hasar almıştır... Her hafta aynı uygulamaya devam ettiğinizde balık gittikçe zayıflar ve ölür... İkinci sakınca yine klor ile ilgili... Siz klorlu suyu akvaryumunuza koyduğunuzda akvaryumda oluşmuş yararlı bakterileri de öldürüyorsunuz... Çünkü klor bakteri ayırımı yapmaz... O zaman da nitrat döngünüz bozuluyor...

Bu arada su değişiminde suyu hızlıca mı akvaryuma koyuyorsunuz? Eğer öyleyse balıklarınızı ani osmotik şoka sokuyorsunuzdur ve Cichlid gibi acı su balıklarının hepis bu ani konsatrasyon değişimini kaldıramayabilir...

Bu konulara açıklık getirebilirseniz problerinize daha farklı açılımlar getirebiliriz...

8. captainclaw

captainclaw

İsim:
    Hasan Saraç
    Temel bey merhaba,

akvaryum kumum renkli değil kırık midye kabuklarından oluşmakta. Benim duyduğum haftada bir 1/3 su değişimi idi. Bundan sonrta ayda bir %10 değişim yapacağım.

Abdullah Bey,

derinliğim 45 cm. Neden yetersiz kalır filitrem? Ek havalandırma sağlamayıda düşünüyoeum dış hava motoru ile. Suyu çekerken dipten çekiyorum. Su değişimini tasla yavaş yavaş yapıyorum.

peki suyu değişime nasıl hazırlamalıyım? Temel Bey'in daha önceden bu konu ile ilgili tavsiyeleri olmuştu. Ekelenecek suya önceen 24 saat hava verip 4 gün dinlenmeye bırakmak gibi.

9. YIKIKTEMO

YIKIKTEMO

Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert
    Bence sizin önemli bir sıkıntınız yok. Yaz aylarında havaların ısınmasıyla akvaryumlarda oksijen oranı düşer. Hele bir iç filtrenin ağzından çıkan 3-5 kabarcık asla yeterli olmaz. Suyunuzu dinlendirirken hava pompalayın. akvaryuma oksijen daha bol şekilde sağlayın bunlar zor değil. İç filtrenin su çıkışını tamamen yüzeye çarptırın, güçlü bir hava motoru edinin ve hepsinden önemlisi, artık su değişimi yapmayı bırakın. Su ve akvaryum kendine gelsin otursun ondan sonra ayda bir ihtiyaç varsa yapın yeter. Üstelik nitrat olmasın diye bu kadar çabalarsanız akvaryum asla istediğiniz seviyeye gelmez. Sıfır nitrat değeri de bela demektir. Bunlar basit uygulamalar. Oksijen oranı ph değerini tamponlar bir akvaryumda, zaten biyolojik döngüde kullanmaya çalışyor, balıkların ihtiyacı var vs. Bir iç filtre ancak bir akvaryuma kaşıntı oranında oksijen sağlar.

Gelişmeleri lütfen yazın. Kolay gelsin.

10. Neverlander

Neverlander

İsim:
    Abdullah Üüzümcü
    Derinlik 45 cm'de ise iç filtre ile şansınız olmaz Hasan Bey... Filtrasyona uğramayan bölge sayısı çok fazladır... Hepsi nitrat kaynağı... Böyle bir akvaryumda haftada değil en geç 5 günde bir dip çekimi ve su değişimi yapılmalı ya da dış filtreye geçilmeli... Bir başka yol iki katlı iç filtre olabilir ama onlar da o alan için çok sert akıntılar yaratacaklardır... zaten akvaryumunuzun yüksekliği çift kat filtre için uygun değil... Olsa bile debisini düşürerek akıntıyı azaltsanız yine normal içi filtre kıvamına gelecek ve filtrasyon yetersiz kalacaktır... Bence iç filtre şart...

Yani sizin akvaryum benim şu an içinde Discus'um ÖLÜ'nün oturduğu 50x50x35(y) cm'lik akvaryumumum ilk haline düşmüş... Bu akvaryumuma dış filtre takana kadar ben de her hafta 1-2 balık kaybediyordum... 5 günde bir su değişimi ile başa çıkmaya çalıştım biraz başarılı oldum ama maalesef bu seferde külfeti fazla geldi... Şimdi dış filtreyi -debisini de düşürdüm- iki ayda bir temizliyorum... Su değişimi hiç yapmıyorum... Sadece buharlaşan su yerine yenisini koyuyorum...

Sorununuz kesinlikle filtrasyon...

Dinlenen suyun içine hava basmanıza gerek yok... Sadece dinlendirin ve suyu eklerken ya çok azar azar koyun yani zamana yayın ya da damlatma metodunu uygulayın...

Saygılar...

11. YIKIKTEMO

YIKIKTEMO

Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert
    Aşağıdaki dıy yapımla 1 saat içinde iç filtreniz dış filtre veriminde çalışmaya başlar. Bu paylaşımlar değerli fikirlerdir ve sizin akvarumunuzdan zevk almanızı soğumamanızı sağlar. Akvaryumda ölmeden kuyruk sallayan balıklar değil, uçan, şişen, patlayan, gözleri felfecil okuyan balıklar için. Linkten yardım alın, yapımını görsel bizlerle paylaşın, bizi de kendinizi de üzmeyin.

Düzenleme: 13 Mayıs 2016
  12. captainclaw

captainclaw

İsim:
    Hasan Saraç
    Teşekkürler Temel Bey paylaşım için, ancak iş yerine olduğumdan res,mleri açamıyorum. Eve gidince bakacağım.

Abdullah Bey,
    benim akvaryum için önerebileceğiniz bir dış filitre var mı? Dış filitrede su değişimine gerek yok ve 2 ay da bir filitremi temizleniyor? ek olarak dış filitre olduğunda suya fazladan hava vermek gerekli midir?

13. Neverlander

Neverlander

İsim:
    Abdullah Üüzümcü
    Hasan Bey,

Dış filtre olarak ben 80 lt'de TetraTec 600 kullanıyorum ama benimki biraz fazla kaliteli oldu aslında... Aslında benim akvaryumcumun bana borcu vardı ve yeni çocuğu yeni olmuştu... Borcundan dolayı biraz mahçup hissediyordu kendisini... Ben de o nedenle TetraTec'i aldım yani borcunu kapatmak için...

Size üç sepetli LifeTech ya da Jebo (ikisi aslında aynı dış filtredir sadece isismleri farklıdır) öneririm... Bunlar fazlası ile işinizi görür... Ayrıca bu ikisinin Türkiye'de yedek parçaları çok kolay bulunmaktadır... Hani kullanıma bağlı bir kaza olurda parça değiştirmek zorunda kalırsanız diye... Ayrıca akvaryumcularda da çıkma parçaları çok rahat bulunur... (Ben bir keresinde -maalesef Portal henüz kurulmamıştı ve o nedenle başka bir forumda verilen gereksiz bir fikre iştirak ederk- emiş borusunun ağzına yavruları çekmesin diye kadın çorabı sarmak gibi bir gaflete düştüm de, pervaneyi koparttım o bağlamda söylüyorum...) Benim 135 lt'deki dış filtre Lifetech 4 sepettir...

Yalnız dış filtreyi alınca içine ekstra elyaf koyup debisini düşürmeniz ve filtrasyon yeteneğini artırmanız gerekli... Ben şahsen "tiviti" marka dandik elyaf kullanıyorum ve çok memnunum...

Hava motoru ve hava taşını dış filtre sistemi kurduğunuzda akvaryuma eklemek zorundasınız...

Saygılar...

14. captainclaw

captainclaw

İsim:
    Hasan Saraç
    Merhaba Abdullah Bey,

Jebo 3 sepetli dış filitree aşağıdaki adreste var. sanırım bunu kastediyorsunuz. Teknik özelliğine baktığımda 22 w güce sahipken sizin tetRA Tech 600 10 w güce sahip. Bu da ciddi elektrik sarfiyatı demek.

Joboyu siteden bulamadım. Hep askılı filitreler var jeboda. Sizin kullandığınız 154 ytl life tech 108 ytl. Başka düşük enerji sarfeden sessiz önerebileceğiniz filitre var mı?

A.P Bot Yazı düzenlemesini kaydetti.: 13 Mayıs 2016
  15. Neverlander

Neverlander

İsim:
    Abdullah Üüzümcü
    Valla bu enerji sarfiyatı kısımları ile hiç barışamadım Hasan Bey... O nedenle bana ilk alıştaki fiaytları önemli imiş gelir hep... Nasıl olsa elektrik parasını eşim ödüyor... :F

Valla JEBO/LIFE TECH marka benim önerebileceğim sessiz (sayılabilir) ve uygun fiyatlı en düşük modeldi... Bunun üstünde SUnSUN'lar var galiba ama başka markalar da vardır elbette... Diğer arkadaşlar da fikir beyan ederlerse çok iyi olur bence...

16. captainclaw

captainclaw

İsim:
    Hasan Saraç
    Abdullah Bey merhaba,

Ben TetraTec 600 almaya karar verdim.

Bunun dışında ek olarak almam gereken bir şey var mı? Bir elyaftan bahsetmiştiniz tiviti marka. O ne işe yarıyor neden debiyi düşürmeliyim? Birde bu dış filitrede akvarayuma giren ve çıkan hortum uzunlukları yeterli mi? ya da ek hortum takabilir miyim? yani al kullan şeklinde bir ürün mü?

birde bu ürünün 2. el almak desem yorumlarınız ne olur?

17. captainclaw

captainclaw

İsim:
    Hasan Saraç
    Ben TetraTec 600 almaya karar verdim.

Bunun dışında ek olarak almam gereken bir şey var mı? Bir elyaftan bahsetmiştiniz tiviti marka. O ne işe yarıyor neden debiyi düşürmeliyim? Birde bu dış filitrede akvarayuma giren ve çıkan hortum uzunlukları yeterli mi? ya da ek hortum takabilir miyim? yani al kullan şeklinde bir ürün mü?

birde bu ürünün 2. el almak desem yorumlarınız ne olur?

18. Neverlander

Neverlander

İsim:
    Abdullah Üüzümcü
    İkinci el alabilirsiniz ama lastik/conta kısımlarına çok dikkat edin... Hatta almadan deneyin... Birçok ikinci el dış filtre (eğer sahibini tanımıyorsanız) sızdırma sorununa sahiptir...

Debiyi düşürürseniz daha etkili filtrasyon sağlarsınız ve filtreyi sadece 2 ayda bir temzilersiniz... Elyafın markası fark etmez ama tiviti işinizi görecek çok ucuz bir markadır... Ben tiviti kullanıyorum... Paketi 5 TL falan...

Hortumların uzunluğu fazlası ile yeterli olmaktadır... Ama çok yüksek bir yede duruyorsa akvaryumunuz hortumda ekleyebilirsiniz ancak çok dikkat edin, bu işlemden sonra su filtreden geri tepebilir...

19. captainclaw

captainclaw

İsim:
    Hasan Saraç
    Merhaba
    aşağıda bir ilan boldum. Tesadüfen bizim eve çok yakın çıktı:) fiyatıda iyi. Sızma olayını nasıl anlayabilirim kısa bir deneme ile. Yani o anda fark edemeyebilirm. Başka bir yolu varmıdır? Birde bu conta değiştirilemez mi? Başka bakmam gereken kritik bölgeler nelerdir?

20. Neverlander

Neverlander

İsim:
    Abdullah Üüzümcü
    Hasan Bey,

Dış filtreyi alırken emiş ve veriş borularını içi su dolu bir kabın içine sokun... Filtrenin de içine su dolsun... Filtreyi çalıştırın... Filtre çalışırken kapağın kapandığı kısmlar ve kilitleri, hortumların girdiği yerlerdeki muslukların her tarafına çok dikkatlice bakın, su kaçağı var mı diye... Başka bir şey de filtrenin altına kolay ıslanabilecek bir kağıt koyun ama filtreyi hazırlarken bu kağıdı ıslatmayın sakın... Filtre çalışmaya başlasın ve yarım saat kadar çalışsın... Kağıt (başlagıçta kuru iken) filtre çalışırken ıslanırsa filtre su kaçırıyordur....

Sayfayı Paylaş