1. Hoş geldiniz, Akvaryum Portalı ailesine katılım için kendinizi hazır hissediyorsanız üye olun.
    Yardım sayfasından forum kullanım desteği alın.

Lepİsteslerde Nüfus kontrolü

Başlığı 'Canlı Doğuran Portalı' kategorisinde rengarenk tarafından 8 Haziran 2010 başlatılmıştır.

  1. rengarenk

    rengarenk

    Mesajlar:
    14
    İsim:
    Mevlüt ACAR
    LEPİSTESLERDE NÜFUS KONTROLÜ

    Hepimizin bildiği gibi lepistesler,sık yavrulayan ve bir seferde vücut büyüklüğüne göre oldukça fazla yavru meydana getiren bir türdür.Bu şekilde bir çoğalma ile akvaryumunuzda kısa sürede bir nüfus patlaması meydana gelecek ve akvaryumunuz yetersiz hale gelecektir.Ayrıca akraba balıklar çifleştiklerinde oluşan yeni bireylerde çeşitli rahatsılıklar oluşacaktır.Tüm bunları engellemek için lepisteslerimizin üremesini kontrol altına almak zorundayız.Elbetteki balıklara en fazla 3 yavru yapacaksın şeklinde bir kısıtlama yapmak mümkün değildir. Ancak bazı önlemler alarak bu durumu engelleyebiliriz.

    Şimdi bu önlemleri inceleyelim:

    1)Az Balıkla Başlayın

    Genelde lepistes akvaryumuna yeni başlayanlar akvaryumum büyük deyip içine 10-15 kadar lepistes koymakta.Ancak balıklarınız ayda en kötü ihtimalle 40-50 yavru yapacaklar.Daha sonra o yavrular da üremeye katılacak ve başaçıkılamaz bir hal alacak bu durum.Ayrıca önemli olan çok fazla balığınızın olması değil,sağlıklı balığınızın olmasıdır.Balık sayınız ne kadar fazla olursa,balık başına düşen ilgi de o kadar az olur.

    Bu konuda benim tavsiyem,1 erkek 3 dişi ile başlamaktır.Bu sayede kurduğumuz popülasyonun maksimum noktaya ulaşma süresini uzatmış oluruz.

    2)Yavrularınızı ayırın

    Yavrularınızın cinsiyeti belli olduktan sonra onları ayırın.Çünkü akraba olan balıklar arası çiftleşme,sorunlu ve hastalıklara karşı zayıf bireyler oluşturacaktır..Hem emeğiniz boşa gidecek,hem de o balıkcıklar yaşamlarını yitirecektir.

    Sadece üretim yapacak olduklarınızı aynı tanka koymalısınız.

    3)Eşleri değiştirin

    Yukarıda da söylediğim gibi,akraba balıklar arası çiftleşme sorunlu ve hastalıklara karşı dayanıksız bireyler oluşturacaktır.Bu sebepten dolayı,üretim yaptığınız damızlıklarınızı sürekli değiştirmenizde yarar var.

    Elimden geldiğince bilgi vermeye çalıştım.Umarım faydalı olmuştur.

    Mevlüt ACAR
     
  2. LostRua

    LostRua

    Mesajlar:
    3.518
    Yer:
    Konya
    İsim:
    Doğuş ARISOY
    Aramıza hoşgeldin. Güzel yazı olmuş ama birkaç sorum olacak...

    Akraba arası çiftleşme sorun olur demişsin peki bu sorun nerden kaynaklanıyor ?

    Kurduğumuz popilasyon diyorsun bunu daha fazla açıklarmısın ? Yavruları yemeyecekler mi şimdi bu dişi ve erkek ? Konunun bir ucu eksik olmuş ve bence tam oturmamış tam anlamıyla açıklarsan iyi olacaktır. Sen bu yazı yeni başlayanlara yararlı olsun diye yazmış olabilirsin ama yeni başlayan biri olsam hiç birşey anlayamazdım.
     
  3. fth-94

    fth-94

    Mesajlar:
    5.167
    Yer:
    Türkiye
    İsim:
    Fatih BAŞBAĞ
    Hayvanlarda insanlarda olduğu gibi akraba balıkların çiftleşmesiyle sorunlu balıklar doğacağını yazmışsınız. Fakat bu bilginin yanlış olduğunu düşünüyoum. Çünkü aynı batım yavrular ile çok güzel kooniler kuruluyor. İnsanlarda geçerli olan bu akrabalık balıklarda yoktur.
     
  4. turqer

    turqer

    Mesajlar:
    1.083
    İsim:
    Türker Sezgin
    Başlık lepisteslerde nüfus kontrolü olunca sandım ki karşısında çay/kahve içebildiğimiz akvaryumlardaki lepisteslerden bahsediliyor. Ama konu üretim ile ilgiliymiş. Amaç üretim ise eğer neden nüfusu kontrol altında tutalım ki?

    Doğan her bireyde 'çeşitli' rahatsızlıklar gözlemlenir mi?

    Bu arada küçük bir bilgi vereyim. Bütün dünya tarafından biliniyor ama...Lepistesler yavrularını yiyebilen balıklardır.
     
  5. fth-94

    fth-94

    Mesajlar:
    5.167
    Yer:
    Türkiye
    İsim:
    Fatih BAŞBAĞ
    Türker ab hayvanlarda akraba hayvanların çiftleşmesi herhangi br problemyaratmıyor. Aynı batım olan koloniler gelsin aklınıza. Bu tüm hayvalarda böyle diye biiyorum.
     
  6. turqer

    turqer

    Mesajlar:
    1.083
    İsim:
    Türker Sezgin
    Bilim adamı değilim, bilimsel çalışmada yapmadım ama biliyoruz ki akvaryumda beslediğimiz ve üretimini yaptığımız canlılarda kan değişimi tavsiye edilir. Bu gerekli midir, tartışılır... Aynı kandan olan balıklarda illaki sorun olacak diye bir durumda yoktur elbette. Koşullara çok dirençli, türünün özelliklerini en iyi şekilde yansıtan balıklarda üretilebilir bu şekilde. Ama sorunlu canlılarda olabilir Fatih.
     
  7. fth-94

    fth-94

    Mesajlar:
    5.167
    Yer:
    Türkiye
    İsim:
    Fatih BAŞBAĞ
    Abi hayvanlara insanlarda olduğu gibi bir problem yok. Ama arada istisnalar olabilir...
     
  8. rengarenk

    rengarenk

    Mesajlar:
    14
    İsim:
    Mevlüt ACAR
    Öncelikle hoş bulduk. Yazımı okuyup,değerli yorumlarınızı paylaştığınız için teşekkür ederim...

    Şimdi sorularınıza elimden geldiğince cevap vermeye çalışacağım.

    1-Akraba balıkların çiftleşmesi konusu genetik bilimi ile alakalıdır. Açıklamasını yapayım.Elimizde iki adet kardeş balık var. Bu balıklar annelerinden genlerini alırken,annelerinde var olan bir hastalığın geni her ikisine de geçer. Fakat bu kardeşlerden birini başka bir annenin yavrusu ile eşleştirirsek,hastalıklı gen o balıkta olmayacaktır. Yani hastalık riski azalacaktır.(Kesinlikle olmayacaktır değil,risk azalacaktır.)

    2-Belli bir bölgede, belli bir zaman diliminde yaşayan ve aralarında gen alış verişi olan bireyler topluluğuna popülasyon adı verilir.Kuracağımız akvaryum yapay bir popülasyon oluyor.


    3-Yazımın amacı üretim değildir.Bildiğiniz gibi lepistes hızlı çoğalan bir türdür.Saygıdeğer hobicilerin kuracakları lepistes akvaryumu kısa zamanda baş edilemez bir hale gelebilir.Yazı bu durumu mümkün olduğunca engellemek ve yavaşlatmak için alınabilecek tedbirleri dile getirmek amacıyla yazılmıştır.

    Saygılar...
     
  9. LostRua

    LostRua

    Mesajlar:
    3.518
    Yer:
    Konya
    İsim:
    Doğuş ARISOY
    Zaten göz zevkine tam anlamıyla uymayan yani bana göre bir akvaryumda yavru diye birşeyde olmayacaktır. Büyükler kurutacaktır o akvaryumu.
     
    turqer bunu beğendi.
  10. terk-i derya

    terk-i derya

    Mesajlar:
    25
    İsim:
    Serhat ÇETİN
    yararlı bir bilgi oldu çok teşekkürler...
     
  11. rengarenk

    rengarenk

    Mesajlar:
    14
    İsim:
    Mevlüt ACAR
    Ben teşekkür ederim...
     
  12. yasemin elif

    yasemin elif

    Mesajlar:
    267
    İsim:
    yasemin elif
    Kısaca Şöyle Diyebiliriz;

    1. örneğin 50 litrelik bir akvaryuma 20 lepistes alınır ama üreme için 10 balık yeterlidir.
    2. alacağımız balıkların cinsiyetlerini 1 erkek 3 dişi şeklinde ayırmalıyız.
    3. balıkların hep aynı dişiye erkekle üremelerini engellemeliyiz.
    4. üremeden sonra balıkları ayırmalı ve daha sonra cinsiyetleriyle dişi ve erkekleri ayırmalı böylece hastalık, dirençsizlik vs. sorunları engellemiş olmalıyız...

    Bir de birşey soracağım doğru anlamış mıyım. BALIKLAR ÜREDİKTEN VE YAVRULARIN CİNSİYETLERİ BELLİ OLDUKTAN SONRA ÜREMELERİNİ ENGELLEMELİYİZ ÇÜNKÜ

    1. BALIKLA 2. BALIK ÇİFTLEŞMİŞ YAVRUSU OLMUŞ 3. BALIKLA 4. BALIK ÇİFTLEŞMİŞ YAVRULARI OLMUŞ SONRA O YAVRULARIN YAVRULARI OLMUŞ O YÜZDEN SORUNLAR OLUŞMUŞ böyle mi???


    BİR DE HERKEZE BİR ÖNERİM VAR RAHATLIKLA SAYABİLECEĞİMİZ BALIKLAR ALALIM ÇÜNKÜ SADECE AKVARYUMDA SAYABİLECEĞİMİZ KADAR BALIK OLDUĞUNDA ONLAR RAHAT OLURLAR. YANİ AKVARYUM BOL VE 10 BALIKSA RAHAT SAYILIR. AKVARYUM DAR 5 BALIK VARSA O DA RAHAT SAYILIR AMA LÜTFEN BİR 10 LİTLERİK AKVARYUMA 25 BALIK KOYMAYIN MAŞRAFAYI SONUNA KADAR DOLDURUP 10 BALIK KOYMUŞ GİBİ OLURSUN ANLAYIN ARTIK... DAR YERDE KİMSE DURAMAZ SİZDE DURAMAZSINIZ BU YÜZDEN İSTEMEDİĞİNİZ ŞEYİ HİÇBİR VARLIĞA YAPMAYIN... :D BİZİMKİ CAN DA ONUN Kİ PATLICAN MI???:D

    Şimdi anladım teşekkürler....
     

Sayfayı Paylaş