1. Hoş geldiniz, Akvaryum Portalı ailesine katılım için kendinizi hazır hissediyorsanız üye olun.
    Yardım sayfasından forum kullanım desteği alın.

Lepistes Hikayesi

Başlığı 'Canlı Doğuran Portalı' kategorisinde YIKIKTEMO tarafından 6 Aralık 2008 başlatılmıştır.

  1. YIKIKTEMO

    YIKIKTEMO

    Mesajlar:
    30.098
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert
    Lepistes Hikayesi

    [​IMG]

    [​IMG]

    Latince Adı: Poecilia reticulata

    Habitatı ve Anavatanı: Orta Amerika

    En Fazla Büyüdüğü Boy: Erkekler 4cm, dişler 6cm.

    Davranış Biçimi: Barışçıl

    Kendi Türlerine Davranışı: Barışçıl

    Su Sertliği: Orta-Yüksek

    Yüzme Seviyesi: Orta - Yüzey

    Sıcaklık: 25°-28°C

    pH: 6.5 - 8.0

    En Az Akvaryum Hacmi: 50 lt

    Yazıma başlamadan önce bir konuyu öncelikle belirtmek isterim :
    Forumumuzda Lepisteslerle ilgili bir çok üstadımız var. Kendileri tecrübeleri gereğince ve bu konudaki bilgileri gereğince, bu başlık hakkında fikir belirteceklerdir elbet ancak, daha önce www.akvaryumportali.com ailesi olarak canlı doğuranlar konusunda kendilerine bu başlık aracılığı ile bir istekte ve öneride bulunmak istiyorum. Temennimiz canlı doğuranlardan Lepistes türlerine ülkemize ait bir ırk, tür çıkarılmasıdır. Bunun platformumuz içerisinde gerçekleşmesi ise, en büyük arzularımızdan biridir. Kendilerinin istekleri doğrultusunda yeni katagoriler dahil her türlü destek verilecektir. Kendimce bu başlıkta öncelikli olarak haddimi aşmadan bazı konulara değineceğim. Umarım üstadlarımız kızmaz. Akvaryum hobisine bulaştığımdan bu yana bir çok kez belirtiğim gibi hep ayran gönüllü oldum. Bu yüzden bir çok türü beslerken çeşitli türler hakkında az ya da çok bilgi ve tecrübe sahibi oldum. (Kendimce tabi) Fakat Canlı doğuranlar gurubuna hiç girmedim ve bu türü sadece akvaryumcularda inceledim. Fakat balık sorunları, hastalıkları üzerine okumayı ve araştırmayı çok severim. Bu açıdan genel olarak türlerin ortak tedavi gerektiren sorunlarında bu türle ilgili çeşitli başlıklarda mesajlarım bulunmaktadır. Hobi platformlarında genel olarak son zamanlarda Lepisteslerin artık dayanıklı olmadığını okuyoruz, Yine bunlara ilave olarak, bu zaman diliminde yaptığım bazı gözlemler sonucu çok şaşırtıcı konulara şahit oldum. Bunların başında ise, akvaryumlarda peynir ekmek gibi kolay üreyebilen bir türün halen Ülkemize ithal edilmesidir. Zaman zaman akvaryumcularda "Bunlar ithal" cümlesini bir bu türü besleyen duymuştur. Bunun sebebini kendimce sorgularken, çok fazla işin içinden çıktığımı söyleyemem. Farklı renk varyasyonlarını cazip olmasından tutun, dış ülkelerin ortaya çıkardığı ırkların getirilmesine kadar bir çok sebep aklımdan geçiyor. Akvaryum şartlarına sıradan ve bıktıran derece girmeyip farklı, kısa ve öz gireceğim. Fakat hedef sizi tam aydınlatmak olacak.

    [​IMG][​IMG]

    Beslenecekleri akvaryum iyi havalandırılmalı, suları temiz berrak tutulmalıdır. Akvaryumun kurulum safhası, başarının gelmesi için dikkat edilecek en önemli konudur. Tüm suda yaşayan canlıların farklı su değerlerine ihtiyaçları olsa da, ortak noktaları sudur. Öyle ise su kurulumdaki en önemli konuların başında gelir. Ekipman yeterliliği, akıntı boyutu, oksijen oranı, gibi akvaryumun temel prensipleriyle birleşen iyi ve kaliteli bir su çok çok başarılı bir akvaryum kurmaya bizleri çok daha fazla yaklaştırır. Bu açıdan ben bu tarz akvaryumların kurulumlarında esnaf arkadaşlarımızın tavsiye ettiği bir çok su düzenleyici gibi malzemeler kullanmak yerine, su değerleri üzerinde yazılı, kaliteli bir damacana su ile akvaryumlarını kurmanızı öneririm. Fazla akıntı Lepisteslerinizin çok hoşuna gitmeyecektir. Bu açıdan akvaryumlarınızda iç filtreler yerine dış filtre ve şelale filtreler öneririm. İç filtre kullanmak isteyen arkadaşlar, İç filtrenin gücünün akvaryum boyu ve hacmi ile orantılı olmasına çok dikkat etmelidir. Lepites balıkları menapoza girebilen canlılardır. Bu açıdan bu faktörü erişkin boyda Lepites satın alırken göz önünde bulundurmakta fayda var. Lepistes gibi canlıların tutulduğu akvaryumların çok büyük olmasını önermem. Bu efor kaybı ve besin bulma zorluğu yaratabilir. Buradan çıkan sonuç, çok küçük olmalı demek değildir. 60 lt ve 100 litre cıvarı uygun bir hacimdir. Çok daha küçük akvaryumlarda beslenebilmeleri mümkün olsa bile, ben daha küçüğünden şahsım adına haz almam. Biyolojik döngü Lepistes balıkların önemli, döngüsü oturmuş bir ortam en ideal ortamdır. Filtre malzemelerini, süngerlerini sadece ve sadece akvaryumun su ile hafifce temizleyin. Çeşme altında iyice yıkamayın. Filtrelerden söz açılmışken Yavruları filtrelerden korumak için, filtrenin içine kaçmalarını engellemek için kadın çorabı kullanılabilir. Yavruların hızlı gelişmesi ve renklerinin canlı olması için su değişimleri çok önemlidir. Haftalık, aylık yerine günlük % 10-15 oranında yapmak iyi sonuç verecektir. Artemia takviyesi ile birlikte, yavruara verilecek kuru yemleri önceden ıslatmak hazmı kolaylaştıracaktır. Yavruları sık sık ve az miktarda beslemek elde etmek istediğiniz sağlıklı ve güzel yavrular için size destek olacaktır.


    [​IMG][​IMG]

    [​IMG][​IMG]

    Şu an itibari ile dünyanın hemen her yerinde yeni Lepistes türleri üretilmeye çalışılmaktadır. Bu çalışmalarda doğadan yakalanmış Lepisteslerden tutun, mevcut yeni türlere dek hepsi kullanılmaktdır. Ülkemizde bu konuda çalışmalar kağıt üzerinde mevcuttur. Ancak pratikte hiçbirimiz, ülkemize ait yeni bir Lepistes türü görmemiş bulunuyoruz. Yazının başlangıcında yazmış bulunduğum gibi, bu balık türü adına kulüp, site kurulmuş olmasına rağmen bu başarılamamıştır. Elbette bunun sebeblerini hobici olarak aramamız gerekir ancak, hobiciyi sefk etme, yönlendirme başarılı olarak yapılamamış. Alman Lepistesi adı altında esnaflarımıza bazı ırklar getirtilmiş ve fiyat olarak ise oldukça yüksek rakamlar istenmiş, istenmektedir. Bu sonu gelmez muamma dehlizini bir inceleyelim bakalım bu dehlizin baş aktörleri kimler.

    Yine yukarıda sözünü ettiğim ithal konusuna kısa süreli dönmek istiyorum. Malesef ithal balıklar dayanıksız. Peki neden dayanıksız olabilir? Bu sorunun cevabı genelde hormondur.Hormon kullanımının temelde iki neden gösterilebilir, özellikle Lepistes gibi, erkeklerinin çok gösterişli olduğu türlerde hormon kullanımı çok daha yaygın. Hormon yavruların çabuk gelişip daha renkli olmalarını sağlıdığını belirtelim. Belki de hormon kullanımının asıl yaygınlaşma nedeni başkadır ne dersiniz ? Fazla hormon kullanıldığında, yavruların çoğu erkek oluyor! İşte rekabeti azaltmanın ve renkli güzel erkek balıklar üretmenin en güzel yolu. Şöyle biraz düşünce Lepistes akvaryumuna bakan genç kardeşlerimizin sadece güzelliğe yönelik alış veriş yapma oranlarının az olmadığı aklınıza geliyor. Çarpıcı lepistes üretmek isteyen kardeşlerimize nacizene kendimce bir uyarı yapmak isterim; İthal gelen türlerin çoğunda balıklar çoğuna kısırlaşsınlar diye yüksek oranda acriflavine veriliyor. Balıkların kısırlaşmasının ithali yapılan ülkelere getirisini sizilere bırakıyorum.

    [​IMG][​IMG]

    Nedir bu Acriflavine ?

    [​IMG]

    Acriflavine, suda parazit oluşmasını önlerken, hem de buna karşılık balıkların bağışıklık sistemini çökertiyor. Bazı platformlarda sıkça duyduğumuz “Balıklarım neden doğurmuyor ?” sorusunun cevabı da bu detayda gizli. Balık almadan önce bilinçi olarak esnaf karşısına çıkmak, gelecek başarınında anahtarı olacak. Bence bilinçli diğer amatörleri Balık alma konusunda tercih etmelisiniz.

    Yukarda yine sözünü ettiğimiz Lepistes melezlemelerini gerçekleştirmek isteyen arkadaşlarımız, elinin altında tiroksin hormonu ve badem yağı bulundurmalı. Artemia canlandırdıktan sonra azar azar badem yağı ve tiroksin enjekte ederek (akvaryuma) artemia atın motorları kapatmalı. 30DK sonra filtre ekipmanlarını açın, her gün aynı şeyi uygulayın balığınız canlıdoğuranlardan olduğu sürece melezleme mümkün olacaktır. Elbette bu işin çok farklı can alıcı farklı noktaları da var. Bir türden alınan bir yavruyu, diğer bir türün yavruları ile çiftleştirerek ortaya farklı ırk, tür çıkarma çabası içerisine girilebilir. Karmaşık görünse de, gereken sadece bir birinne su akışı olarak bağlı olan fakat bir birinden ayrı hazneler içerisinde bu türlerin karışmmasını sağlamak ve çaprazlaşma istenen türleri bu şekilde belirlemek.

    [​IMG]

    Bağımsız küçük hazneler ve aynı su ile beslenen bu haznelerin tesisat yapısı:

    Bu haznelerde hangi rengin yavruları ile, hangi rengin yavrularının çifleştirileceği düşünülüyor. Öyleki bu hesaplamalara, balıkların kuyruk, yüzgeç boyları dahi dahil edilir.

    [​IMG]

    Genel anlamda hobicilerin şikayetlerinin toplu ölümler olduğunu görüyoruz duyuyoruz. Bu şikayetleri yukarıda saydığımız bir çok faktöre bağlarken, akvaryumlarımızda su şartlarının bozukluğu, aşırı atık miktarı, yeterince yapılmayan su değişimleri, efektif olmayan filtrasyon gibi sebeblerden kaynaklanabileceğini de unutmamak lazım. Platformlarda bir çok ilaç, tedavi yöntemi öneriliyor. Sonuç itabari ile çoğu zaman bu öneriler tecrübelere dayandığı gibi, kimi zaman akvaryum üzerine ilaçları üreten firmaların ürünleri de tavsiye ediliyor. Unutulmaması gereken en önemli ilaç aslında bellidir. Akvaryum sakinleri bu duruma gelmeden önce alınması gereken önlemler, araştırmalar, bilinçli alış veriş, akvaristin en önemli ilacıdır.

    Lepistes balıklarında ortaya çıkan bakteriyal hastalıklarda dikkatli olmak gerek, dozaj büyük önem taşır. Toplu hastalığa yakalanmış olan blıklarınıza size daha önce hiç ama hiç önerilmemiş bir ilacı önermek istiyorum.

    Flumequine(Kinolon grubu antibiyotik)

    [​IMG]

    Bu ilaçın kullanım şekli sadece balıkların yemine emdirerektir. İki, üç damla bir çay tabağına damlatılarak pul yeme emdirilir. İç parazit hastalığında faydalıdır. Hastalığın durumuna göre haftada 2 kez uygulanılabir.

    Umarım ve dilerim sizi yönlendirecek ve bu türe heveslendirecek bir yazı, paylaşım olmuştur. Tabi eklemez isem olmaz, deniz akvaryumu bana daha cazip geliyor. :hasta:

    www.akvaryumportali.com
    [​IMG]
     
  2. volkantr34

    volkantr34

    Mesajlar:
    3.301
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Volkan
    Ynt: Lepistes Hikayesi

    Sağlıklı yorum ve paylaşım için teşekkürler Temel Bey.. Hiç sıkılmadan baştan sona okudum.. İthal lepistes ve ülkemize özgü lepistes türü için benim kendi düşüncem sabırsız bir millet olduğumuz için olmuş olabilirden yola çıkıp buna şanssızlık faktörünüde ekleyebilir ve tabii buna belki "ya yıllardır lepistes var ben mi yeni tür bulucam" diye direk kestirip atılmış düşünceleride katabilirim.. Benim gibi nice buna heveslenen ve imkanları dahilinde bişeyler yapmaya çalışan arkadaşlarımız olmuştur eminim.. Bununla ilgili daha derin tecrübeleri olmuş ve yıllarca bu işi yapmış üstadlar inşallah yorumlarıyla katılırlar.. Ben uzun bir süre bu hobiyle ilgilendim ve sonra talihsizliklerden dolayı uzun bir süre ara vermiştim velhasıl kelam gene bu hobinin içindeyim ve hergün gelişen bilgi yelpazesiyle serinlemeye çalışıyorum.. Bizim zamanımızda 2-3 kitap ve ansiklopediler dışında bilgi edinebilceğimiz fazla kaynak yoktu.. Konuyu fazla dağıtmadan ülkemize özgü tür ile ilgili birşey sormak istiyorum.. tabii bu kısa bir süre değil uzun sürecek bir dönem olacak tabii ama metodlara uyarak yaptığımız işlemlerden sonra karşımıza çıkan değişik bir lepistesin "değişik bir tür buldum" diye yorumlanabilmesi için ne gibi özelliklere dikkat etmemiz lazım yada bunun bir standardı var mı , var ise neye göre belirleniyor bunu merak ediyorum.. Araştırmasını nasıl yapabiliriz ?
     
  3. YIKIKTEMO

    YIKIKTEMO

    Mesajlar:
    30.098
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert
    Ynt: Lepistes Hikayesi

    Volkan Hocam,

    Yazınıza ve desteğine öncelikle teşekkür ederim. Başarınızı en az sizin kadar burada bizde bekleyeceğiz. Böyle bir ırk için yapılması gerekenleri yazacak forumda aramızda bir çok üstadımız var. Emin olduğum ve bildiğim yakında bu platform içerisinde gerekenler yazılacak.

    Tekrar sağolun.
     
  4. volkantr34

    volkantr34

    Mesajlar:
    3.301
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Volkan
    Ynt: Lepistes Hikayesi

    Rica ederim Temel abi , ortam sıcak olunca katılım kendinden oluyor :) Takım çalışmasından her zaman zevk almışımdır beraber birşeyler ortaya çıkarabilirsek çok güzel olur.. :hepiniziseviyorum: tabii ki neyin nasıl yapılacağını üstad abilerimizden aldık mı onlarında yardımıyla beraber ortaya neden birşeyler çıkaramayalım ki.. dileğimiz çıksın ama çıkmasa bile bütün paylaşımlarla çok güzel tecrübeler edineceğimize eminim..
     
  5. tusan

    tusan

    Mesajlar:
    18
    Ynt: Lepistes Hikayesi

    Bu güzel bir paylaşım için Temel beye şükranlarımı iletiyorum.Biyerde görmüştüm Lepistesle Platy eşleşmiş ve farklı bi ırk ortaya çıkmış.
     
  6. lepistes

    lepistes

    Mesajlar:
    961
    İsim:
    Muhammed Ali Tavur
    Ynt: Lepistes Hikayesi

    Benim balıklar arasında farklı renkte ve şekilde bir iki balık vardı. Bunlara nette hiç rastlamadım yada ben görmedim. Var demiyorum vardı diyorum, bunun sebebi değişik renkte olmakla birlikte yaşam süreçleri de kısa yada hasta oluyor. Yer sıkıntısı yaşadığım için ayrı bir akvaryumda kuramıyorum. En son biri ölmüştü. Şu anda akvaryumda bir tane daha var. Onu da 2 aydır gözlemliyorum gitti gidicek gibi. Eğer bettalardan vazgeçersem bettaların bulunduğu akvaryuma alacağım. Kaliteli bir fotograf makinesiyle resmini çekebilirsem eklerim.
     
  7. Muzikopat

    Muzikopat

    Mesajlar:
    2.586
    İsim:
    Hüseyin ÇELİK
    Ynt: Lepistes Hikayesi

    Milletin yaptığı varyetelere bak. Biz niye yapmayalım hocalarım ? 5 yıl lepistes ürettim. Kırma veya varyete konusunda bilgim fazlasıyla var. Bence bizde resimlerdeki balıklara biraz sabır ve azimle sahip olabiliriz.


    Saygılar.
     
  8. Neverlander

    Neverlander

    Mesajlar:
    2.908
    İsim:
    Abdullah Üüzümcü
    Muhammed Ali Bey resmi bekliyoruz...
     
  9. lepistes

    lepistes

    Mesajlar:
    961
    İsim:
    Muhammed Ali Tavur
    Abdullah abi iyi bir fotograf makinası elime geçtiği gibi çekeceğim. Telefonla yada webcam da keretaları yakalayamıyorum.
     

Sayfayı Paylaş