1. Hoş geldiniz, Akvaryum Portalı ailesine katılım için kendinizi hazır hissediyorsanız üye olun.
    Yardım sayfasından forum kullanım desteği alın.

Lepistes ( Poecilia Reticulata )

Başlığı 'Canlı Doğuran Portalı' kategorisinde MR_EREN tarafından 29 Kasım 2008 başlatılmıştır.

  1. MR_EREN

    MR_EREN

    Mesajlar:
    145
    İsim:
    Eren Eroğlu
    Lepistesler yabani halde, dünyada sadece Orta Amerika ve Peru,Kolombiya, Brezilya'nın kuzey bölgelerinde bulunurlar.Dünya çapında en çok beslenen balıkların başında gelmektedir.
    Ülkemizde insan eliyle bırakılması nedeniyle 2 tatlı ve sıcak su kaynağında doğal yaşam alanı bulmuştur. Bu iki bölgedeki lepisteslerin, yeni kan değişimine maruz kalmaması ile orjinal F0 Lepistes haline ulaşmışlardır.
    Lepistes erkeklerinin kuyrukları renkli ve vücutları dişiye nazaran daha küçüktür. Dişileri ise, erkeğe nazaran daha rensiz ve iri olurlar.
    Üreme hızları diğer balık türlerine nazaran daha çok ve hızlıdır. Ancak Lepistes'in doğasında bulunan "Yavruları yeme" özellliği nedeniyle, doğan yavruların büyük çoğunluğu ebeveynlerine ve ortamdaki diğer Lepisteslere yem olurlar.
    Doğal ortamda, yosun-bitki-kovuk-taş araları gibi yerlere saklanan yavrular büyüme imkanı bulur. Akvaryumlarda ise ayrı bir tanka alınan veya rafya,bitki, yapay mağara gibi saklanma yerleri mevcut olan akvaryumlarda büyüme imkanı bulur.

    Lepisteslerin en ideal yaşam alanı, 24 - 28 derece sıcaklıkta mevcut olur. 28 derece ve üstü sıcaklıklara (Maksimum 33 derece)dayanabilse de, bu sıcaklıklar balığın ömrünü kısaltmakta ve ani ısı değişimleri sonucu hastalanıp ölmesine neden olmaktadır.


    Lepistesler yavrularını canlı olarak doğurduğu sanılır. Ancak sanılanın aksine canlı olarak doğurmamakta; yumurtanın ana rahminden çıkışı esnasında yırtılması ve yavrunun yumurtadan çıkması ile dünyaya gelmektedir. Saliselik olan bu olay, akvaryum hobicileri tarafından, göz yanılgısı sonucu, canlı doğurduğu izlenimini uyandırır.
    Yeni doğan yavruların hızlı ve sağlıklı gelişmesi için ilk iki hafta boyunca, su piresi, artemia, tubifex, karides kurusu gibi protein oranı yüksek besinler ile beslenmesi gerekmektedir. Ayrıca dişi lepistesler, doğum sonrası vücut defarmosyonuna uğrayıp felç geçirmekte, yamulmaktadır.

    Yetişkin lepistesler protein ve bitkisel ürün ağırlıklı yemlerle beslenmesi gereken bir türdür. Balık, doğum yapması veya kuyruk büyümesi sonucu, vücudu proteine aşırı bir ihtiyaç duyar. Bunu takriben, kuyruğunun ve pullarının renklenmesi nedeniyle, metabolizması alg ağırlıklı bitkisel maddelere de ihtiyaç duymaktadır. Akvaryum severlerin bu balığı beslerken, karma yem kullanmaları bu nedenle önemlidir.

    Lepisteslerin en sık karşılaştığı hastalıklar ise : Beyaz Benek, Mantar, Kuyruk Erimesi, Solungaç Paraziti, Dış Parazitler 'dir. Bu hastalıklara karşı, insan sağlığında kullanılan antibiotikler ve veteriner ilaçları kesin başarı göstermektedir.


    Sanılanın aksine Endler ve Gambusya (Sivrisinek balığı), Lepistes olmayıp Poecilia ailesine mensup akrabalarıdır. Bu iki tür ile Lepistesi eşleştirme sonucu, melez yavrular alınabilmektedir.

    [​IMG]
    Erkek Lepistes


    [​IMG]
    Dişi Lepistes


    [​IMG]
    F0 yani Orjinal Lepistes (Dişi ve Erkek)




    Tüm hakkı www.akvaryumportali.com sitesine aittir.
    Tarafımca kaleme alınmıştır.
     
  2. mavihuzur

    mavihuzur

    Mesajlar:
    90
    Ynt: Lepistes ( Poecilia Reticulata )

    Paylaşım için teşekkürler hocam;
    Lepistes kimine göre narin kimine göre dayanıklı balık türü.Benim deneyimlerimde balık alıştığı tanktan çıktımı çok büyük sorunlar yaşanmaya başlıyor.Hatta 2-3 gün içerisinde kaybediliyor.Kendi damızlık lepisteslerimi ve yavrularını verdiğimde aynı tankın içine konulduğu halde yavrulara hiç bir şey olmazken o damızlık lepistesler teker teker 1 haftada öldüler.Yeni başlayanlar hemen pes etmesin oturmuş tankta bile kayıplar yaşanıyor.O kadar çok oynandı ki lepisteslerle...
     
  3. Muzikopat

    Muzikopat

    Mesajlar:
    2.586
    İsim:
    Hüseyin ÇELİK
    Ynt: Lepistes ( Poecilia Reticulata )

    Paylaşım için teşekkürler. Bende yıllarca lepistes ürettim. Hala da üretmekteyim. Büyük haz duyuyorum bu balıklardan. Sağlıklı yavrular.
     

Sayfayı Paylaş