1. Hoş geldiniz, Akvaryum Portalı ailesine katılım için kendinizi hazır hissediyorsanız üye olun.
    Yardım sayfasından forum kullanım desteği alın.

Lepistesde Gelişim Farkı

Başlığı 'Tatlı Su Üretme ve Yetiştirme' kategorisinde stablizer tarafından 2 Temmuz 2009 başlatılmıştır.

1. stablizer

stablizer

Aynı batın aldığım 20 kadar lepistes yavrularında 2 aylık kadar olduğunda gelişme farkı oluştu.Şu an balıklar 6 aylıktan daha büyük ve boyut farkları çok fazla.Zaman,zaman kullandığımız yanık tabiri vardır ya hani.Öyle oldu diyeceğim yarı yarıya farklı onuda diyemiyorum dolayısıyla aklıma takıldı.Neden olabilir acaba bilen varmı.Birde son olarak yavaş gelişen gurupta kayıplar vermeye başladım iri olanlarda kayıp yok.

2. Neverlander

Neverlander

İsim:
    Abdullah Üüzümcü
    Bence genetik gelişimsel gerilik söz konusudur... Tabii küçük kalan yavrular albino gözlü ise durum değişir... Albino gözlü balıklar zor görürler o nedenle de normal gözlü balıklardan çok daha az yem yiyebilirler...

Bu arada canlı doğuranlarda bildiğim kadarı ile sadece erkeklerde yanık kalma durumu oluyor... Tabii yanlış biliyor da olabilirim ama benim de gözlemlerim erkeklerin yanık kalabileceği noktasında...

3. Desert Falcon

Desert Falcon

Bu durum ölen 30 lepistesimdede olmuştu.2.5 aylıktılar minnacıktılar daha... Sorun yemde mi bilemedim.Sonra toplu ölüm oldu ve hepsi rahmetine kavuştu...

4. TahaTR

TahaTR

Doğada bütün canlılarda oldugu gibi güçsüz , hasta veya eksiklikleri olan yavrular zamanla ölüyor sanırım.. huh:

5. RuPTuR

RuPTuR

İsim:
    Cem
    Normal şartlarda doğan 30 yavrudan 3-4 tanesi erişkin boyuta gelebiliyor.Doğal seçim ile diğerleri ölüyor.Bu seçimin çeşitli değerleri var.Örnek olarak yem bulamama,genetik yapı,su değerlerine uyum,düşman balıklara rastlama,doğal afetler vb... Bizim akvaryumlarımızda bunlardan sadece üçü bulunuyor.Genetik faktörler,yemleme,su değerleri.Sorunu bu üçünde aramak lazım.Ben ne kadar zorladıysam da 30-40 yavrudan ancak 10-15 tane erişkin hale getirebildim.Geçenlerde rekorum olarak 52 yavru almıştım,kaç ay oldu bilmiyorum,hala yaşıyorlar.Hem de daracık,tıkış tepiş bir şekilde ve yanlarında erişkin birkaç lepistes de var.Filtreleme ise komik bir pipo filtre(Abdullah Abi,hani birlikte almıştık ya,yeşil).Yemlemeye gelince,her gün aynı saatte pul yem ve 2 günde bir bolca canlı kan kurdu :)

6. Neverlander

Neverlander

İsim:
    Abdullah Üüzümcü
    Genetik, yemleme ve su değerleri demişsin Cem... Bunlarda su değerlerine yanıt da bence genetik yapı ile belirlenmektedir...

Valla benim tek batında aldığım yavrulardan erişkin hale getirebildiğim en fazla sayı 10... O da dişi Chile lepistesten alınmış 50 kadar yavrudan... Ortadoğu'nun lepisteslerinden 80 üzerinde bile yavru aldığım oldu ancak bunlardan tek batında doğanlar arasından en çok 3 tane falan hayatta kalmıştır...

7. radenko

radenko

Çoğu yem kaynaklı nedendir.

8. Neverlander

Neverlander

İsim:
    Abdullah Üüzümcü
    Çok yiyen hayatta kalıyor az yiyen kalamıyorsa yani oburluk lepistes yavrularında sağkalımı belirleyen temel faktörse bu durumda genetik yapı ile ilişkilidir... Sonuçta genetik olarak hangi yavrunun hayatta kalacağı belirlenmektedir... Burada dışlanamayacak tek faktör şans faktörüdür... Bu bağlamda lepistes yavrularının hayatta kalması genetik yapı ve şanslarına bağlıdır ki bu ikili evrimin ana amilleridir... Sonuç olarak aşağıya alıntıladığım yorum en doğru yorumdur...

Yani doğal seleksiyon...

9. radenko

radenko

Konu oburluk değil boyut farkı bu nedenle en belirleyici etmen yem almaktır biyolojim iyi değildir ama besin yok gelişme yok desek yalnış olmaz sanırım.

10. Neverlander

Neverlander

İsim:
    Abdullah Üüzümcü
    Boyut farkı genetiktir... En hızlı şekilde yemi kapabilmek ve bunun için sürekli uyanık/teyakkuzda/alarm durumunda olmak genetiktir...

Sonuç olarak genetiktir... Şansı da işin içine alınca "Doğal seleksiyon"dur...

11. radenko

radenko

Peki bu genetiği bozuk küçük kalan yavruları bir akvaryuma ayırsan ve üç öğün çanlı yemle beslesek sizce diğerlerini yakalayabilirler mi boyut olarak ? Akvaryum da balıksayısı az olmak koşulu ile.

12. Neverlander

Neverlander

İsim:
    Abdullah Üüzümcü
    Yeni akvaryum yeni doğal seçilim... Pozitif veya negatif yönde...

13. stablizer

stablizer

Kendi akvaryumumu baz alarak konuşursam yem faktörünü çok ihtimal dahili görmüyorum.Nedeni ise akvaryumdaki yemlemeler sırasında balıklar yem kapmak için bir savaş vermiyor.Tüm balıkların rahatca yem aldıklarını özellikle gözlüyorum.Yani balıkları ayrı tanklarda tutsak bile çok değişim olacağını sanmıyorum.Şöyle söyleyeyim boyut farkı en ufak dişi ile en iri dişi arasında 2 kat.Bilmiyorum tabirim doğrumudur ama gelişim hormonları ile alakalı bir sebep muytemelen.Fakat aynı batında olmaları ilginç.Sanırım balığın karnındaki her embriyo için baskın ve çekinik genler ayrı ayrı şekilleniyor.Yavruların renklerinde farklılık var.Bir kısmı Pastel Yellow bir kısmında artı olarak hafif pembelik var.Renkler farklı oluşabiliyorsa gelişimi belirleyen genlerde farklılık gösterirmiki acaba. huh:

14. radenko

radenko

Çok az farklılar olabilir bu anlarım ama bahsettiğiniz iki kat ise muhtemelen yemlemden akvaryumunuzda kaç tane balık var bunu sorabilirmiyim.

15. Neverlander

Neverlander

İsim:
    Abdullah Üüzümcü
    Elbetteki Serdar Bey... Canllarda büyüme, gelişim ve buna bağlı olarak uzunluk ve ağırlığa etki eden doğrudan çalışan ya da birbirleri ile etkileşen çok sayıda gen bölgesi var... Bunlara Quantitative Trait Loci (QTL) (Lokuslar, gen bölgeleri) adı verilir... Örneğin kavun ya da kabağı ele alalım... Kabakgillerden olan bu iki bitki türünün meyvelerinin büyüklükleri yani bizim kavun ve kabak olarak yediğimiz meyvelerinin büyüklükleri QTL kontrolü altındadır... Buna göre -faraza rakamlar olacak- kavun ağırlığını belirleyen bir genin 4 ayrı varyantı olsun... Birinci varyant kavunun ağırlığını 8 kg yapsın, ikinci 6 kg, üçüncü 4 kg ve dördüncü varyant 2 kg yapsın... Şimdi meyve ağırlığı 7 kg olan (yani bir allelinde 8 diğerinde 6 kg varyanytı taşıyan) dişi kavun bitkisi meyve ağırlığı 3 kg olan (yani bir allelinde 4 diğerinde 2 kg taşıyan) erkek kavun bitkisi tarafından döllensin... Bunun sonucunda 4 ayrı yavru bitki genotipi ve bu yavru bitkilerin vereceği 4 ayrı ağırlıkta meyve olacaktır... Olasılıklar şöyledir...

1. Anneden 8 kg babadan 4 kg alan bitki > 6 kg meyve
    2. Anneden 8 kg babadan 2 kg alan bitki > 5 kg meyve
    3. Anneden 6 kg babadan 4 kg alan bitki > 5 kg meyve
    4. Anneden 6 kg babadan 2 kg alan bitki > 4 kg meyve

Aynı şey hayvanlar için geçerlidir ancak bitkilerdeki kadar basit saptanabilir değildir... Çünkü işin için çok ama çok fazla gen girmektedir ve bunların hepsinin etkilerinin toplamı (vektörel etkilerinin toplamı) yavrunun boyunu posunu belirler... Yani aynen dediğniz gibi renk ve desenleri birbirlerinden nasıl farklı olabiliyorsa her yavrunun büyüyüp gelişebilme kapasitesi de birbirinden farklı oluyor....

Eee, biz insanlarda da aynı durumlar yok mu?

İnsanlarda benzer genleri saptamak için tek ve çift yumurta ikizleri kullanılmaktadır... Bunlarla ilgili formülleri ve grafikleri de verirdim ancak bunları daha önce verdiğim seminerlerde bile benim ile aynı alandan kişiler anlamkta zorluk çekti, burada kolay kolay ankaşılacağını sanmıyorum....

16. Neverlander

Neverlander

İsim:
    Abdullah Üüzümcü
    Biz yine de slaytları verelim belki anlayan hobici arkadaşlarımız çıkar... Yani onlara haksızlık etmiş olmayalım...

17. stablizer

stablizer

Raif Hocam akvaryumun üst tarafı 80'e 40 boyutlarında ve 20 kadar balık var.Tüm hobiciler gibi bende yem attıkdan sonra balıkları seyrederim(Tropheus zamanlarımda bloat korkusundan bu işe dahada önem vermiştim,artık iyice saplantı haline geldi olta: ).Balıkların hepsi rahatca yem alabiliyor.Bölgeci Tang. ve Malawi türlerinde yemleme esnasında balıklar hiyerarşik düzene göre birbirlerine rahatsızlık verip yem yeme imkanlarını daraltabiliyor.Ama Canlı doğuranlarda bu olay olmuyor.Fakat yem konusunun tartışıldığı dünden beri daha farklı inceliyorum balıkların hareketlerini,yem alma konusunda bir farklılık gözlemlersem konuya ekleyeceğim.

18. Kinglepistes

Kinglepistes

İsim:
    Uğur ZAN
    Serdarcığım, Abdullah bey konuyu çok güzel açıklamış.
    Ben de genlerle alakalı olduğuna inanıyorum. Benim yavru akvaryumlarımda da aynı gözlemi yapabilirsin:
    Düz kuyruk erkekler daha çabuk boy atıp geliştiler fakat dişiler arasında birkaç tane gelişemeyen var yani Y geni zayıflığı bertaraf etmiş. Tam tersi durum da ribbon yavrularda var dişi çok büyümesine rağmen erkekler çok küçük kaldılar ( gerçi bu olay F1P3B2 de kesinlik kazanacak olsa da babalarının annelerinin tersine ne kadar küçük olduğunu görmüştün)...
    Üreticilerin yazdığı makalelerde damızlık seçiminde ilk eleme zaten bu yönde oluyor. Bizim yerli üretim lepisteslerde üreticilerin başına gelen türün giderek zayıflaması olayının sırf rengi çok güzel diye damızlık ayrılan balıklardan olduğunu düşünüyorum.

Bu arada dün Thailand Pattaya'da bulduğum bir pet shopda inanılmaz lepistesler vardı:
    İngiliz standartlarını bile zorlayan 1cm vücut yüksekliğine sahip ve kuyruk hariç 5cm'yi aşan tuxedo erkekler vardı. En önemlisi çok komik fiyata olmaları : 10 THB ( yaklaşık 45 yeni kuruş) pazarlık payları bile var...!!!

19. volkantr34

volkantr34

Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Volkan
    Uğur abi bir daha ki gidişin ne zaman :) Ayarlayalım bişeyler ;) Bu arada Uğur abi özletmessen seviniriz ;)

20. Kinglepistes

Kinglepistes

İsim:
    Uğur ZAN
    Volkancığım,
    Bir dahakine Allah kerim... İzin kağıdım sana ulaşmıştır, Ocak 1'e kadar İstanbul'a hapisiz...
    Thailand'dan bir isteğin varsa emrin başım üstüne. Lakin canlı hayvan hariç , onun için de çalışmalara başladım...
    Fazla dağıtmadan bu başlığı takip eden arkadaşlar da istekleri varsa yazabilirler. Aslında bana da nelere bakacağım konusunda fikir vermiş olursunuz... huh:

Sayfayı Paylaş