1. Hoş geldiniz, Akvaryum Portalı ailesine katılım için kendinizi hazır hissediyorsanız üye olun.
    Yardım sayfasından forum kullanım desteği alın.

Lepisteslerde Doğal Genetik Değişim ve Yapay Gen Değiştirme Yöntemleri

Başlığı 'Canlı Doğuran Portalı' kategorisinde Emrah Ece tarafından 29 Ocak 2009 başlatılmıştır.

1. Emrah Ece

Emrah Ece

Yer:
    İSTANBUL
    İsim:
    emrah ece
    Bana ilginç gelen bir olay var ülkemizde bazı yerlerde kaplıca sularının sıcak olması nedeni ile bazı sivrizeka arkadaşlar lepistes bırakmışlar bu dar alanda uzun bir müddet kalan balıklar yabani formuna dönüşmüşler peki bu dar alanda kan kırmadan oluşan popülasyonda neden genetik problem olmuyorda bizim akvaryumlarda oluyor.

Bu konu üzerine yorumlarınızı almak istiyorum.

:hepiniziseviyorum:

2. Neverlander

Neverlander

İsim:
    Abdullah Üüzümcü
    Lepisteslerde Sorun var...

1. Başlangıçtaki bıraklıan lepisteslerde akraba olmayan birey sayısı ve genetik çeşitlilik daha fazladır...
    2. Doğal ortam olduğu için en ufak sakatlığa sahip olanlar anında elenmiş ve bu nedenle genetik hastalığa rastlama oranı düşmüştür...
    3. Oradaki balıkların yabanıl tipe dönüştükleri sadece bir iddaadır... İspatı yoktur... Sadece duyum vardır...

3. Emrah Ece

Emrah Ece

Yer:
    İSTANBUL
    İsim:
    emrah ece

İyide toplamış adam resmini koymuş ben görmüştüm resimlerini, kurusıkımı atıyo adam yani

4. Neverlander

Neverlander

İsim:
    Abdullah Üüzümcü

İlk bırakılan balıkların resmi de var mı peki? Adama demişler ki "Buralara ilk olarak bu balıkların geniş kuyrukluları bırakılmıştı." Adam da (ki kim olduğunu biliyorum) bunu aktarıyor ve doğru kabul ederek yabanileşmişler diyor... Yani kimsenin elinde delil yeok... Belki de oraya bırakılan balıklar şimdikilerin aynısı idi...

5. Emrah Ece

Emrah Ece

Yer:
    İSTANBUL
    İsim:
    emrah ece

f0 balığı kim kaybetmişte adam bulup oraya koysunki

6. Neverlander

Neverlander

İsim:
    Abdullah Üüzümcü

Yahu f0 olduğunu nereden biliyorsun?

7. Emrah Ece

Emrah Ece

Yer:
    İSTANBUL
    İsim:
    emrah ece

Wild guppy :D abicim doğal formuna dönmüş, orjinal renklerinde balıklar doğada yaşıyor f0 olacak tabiiiki

8. Neverlander

Neverlander

İsim:
    Abdullah Üüzümcü

Adamın biri yarım yamalak genetik gerçi genetik de değil lise biyoloji bilgisi ile birşey söylemiş, sen de fazla ciddiye almışsın anlaşılan... Bırakılan balığı bilmiyoruz bir... Diyelimki söylendiği gibi idi, balıklar basitçe daha düz, küçük ve renksiz bir kuyruğa doğru evrilmişler... Bu durum onları F0 yapmaz...

Elemanın wild-guppy resimlerinden biri ile gerçek bir F0 guppy fotoğrafı koysan da bir görsek... F0 guppy resmini bulabilirsen tabii...

9. Emrah Ece

Emrah Ece

Yer:
    İSTANBUL
    İsim:
    emrah ece

Neden internette yabancı sitelerdeki resimler f0 resimleri değilmi ? Neden bulamayalım
    doğal formuna dönmüş ve yabanıl ortamda yaşayan balık f0 değilde nedir peki ?
    Anlaşılan oraya gidip incelemedikçe benim içim rahat etmeyecek :D

10. Neverlander

Neverlander

İsim:
    Abdullah Üüzümcü

F0 doğadan toplanmış balıktır... Sen ne yaparsan yap, ne kadar kendi hallerine bırakırsan bırak "süslü" bir lepistesten F0 çıkmaz... F0 olabilmesi için kendisi gibi balıklar ile çiftleştiğinde sürekli benzer yavru vermesi gerekir... Ancak bahsettiğin kaplıcadan lepistesleri alıp gelelim (ki sözün var arabayı ayarlayacaksın ve gidip alacağız) akvaryumlarımızda dişili erkekli tek başlarına bırakalım, bir müddet sonra görürsün nasıl kuyruğu olan lepistesler ortaya çıkmaya başlayacak...

Ama yine söylüyorum, Orta-Güney Amerika'lı birileri DSİ'ye gambusya diye yabani lepistes satmıştır... Onlar da oraya konduklarından beri aynıdır, değişmemiştir... O arkadaşa söyleyen kişi de remen sallamıştır... Kaç kez eline lepistes alıp da bakmış olabilir ki?

Yani konunun aydınlatılması için çok ama çok sorgulanması lazım, Emrahcığım.... İnşallah biz bunlardan kendi evlerimize getirdiğimiz de durumu açıklığa kavuştururuz...

11. Emrah Ece

Emrah Ece

Yer:
    İSTANBUL
    İsim:
    emrah ece

Bana kalırsa o durumun açıklığı ancak endler yada lirkuyruklarla eşleşmeden anlaşılır. Eğer f0 a yakın renklerde çıkarsa balıklar f0 dır çıkmassa farklı renkler çıkarsa o zaman balıkların ataları akvaryum balığı diyebilirmiyiz
    Gambusya yerine yabani lepistes gelmiştir diyorsun bu yine balıklar f0 demektir

12. Neverlander

Neverlander

İsim:
    Abdullah Üüzümcü

Ben balıklar F0'dır demedim... Bilmiyoruz dedim... Bu bir...

Endler's ve lir kuyruklar ne alaka anlamadım... Bu da iki...

F0 olmanın tek kaidesi renk midir? Bu da üç...

13. Emrah Ece

Emrah Ece

Yer:
    İSTANBUL
    İsim:
    emrah ece

Yabani formundaki balık f0 dır bu bir
    Endler's değil endler bu ikiiii (renkleri yabani lepistese benziyor)
    Renk ve kuyruk en belirgin özellik başka anlaşılacak bir yöntem varsa sen söylede ordan anlayalım abicim aha buda üüüç

14. Neverlander

Neverlander

İsim:
    Abdullah Üüzümcü

Bir: F0 yabani/doğal habitatında yakalanmış balıktır... sopa
    İki: O balıkların adı Endler's'tir... sopa
    Üç: Benim sorduğum soruya yanıt verip kuyruğu da eklemişsin ki sana zaten unuttuğun kuyruğu hatırlatmak için yazmıştım... sopa

Daha kaşınıyorsan ben buradayım, gel de bir güzel sopa 'layım...

:D

15. turqer

turqer

İsim:
    Türker Sezgin

Abdullah Hocam ve Emrah Abi, aranızda ki muhabbeti bölmek istemem :cicek: ama başlık hakkında fikir yürütmek istiyorum.
    Kamburlukta genetik faktörler etkili olabilir ancak lepistes beslediğim süre içerisinde fazla doğum yapan dişilerin yavrularının bir kısmında bu durumun ortaya çıktığını gördüm. Belki sadece bir rastlantıydı ancak bu tecrübemi aktarmak istedim.

Saygılar.

16. lepistes

lepistes

İsim:
    Muhammed Ali Tavur

Ya kusura bakmayın ama bunlar doğum sırasında anneden kaynaklanan bir promlem yüzünden kambur olmasınlar. Ne genetik ne de su faktörü, sıkışma yada çarpma gibi ne bilim. Biraz acemi 1000/1 ihtimallik gibi bir düşünce ama olamaz mı? Bir de arakdaşa tavsiyem olucak, akvaryumundaki plastik süsleri çıkartıp yerine canlı bitki eklerse daha iyi olur.

17. Neverlander

Neverlander

İsim:
    Abdullah Üüzümcü

Türkeciğim, Muhammedciğim...

Kamburlukta vitamin eksikliği de sıklıkla söz konusudur... Ancak vitamin eksikliğinde de yine genetik faktörlerin rolü vardır...

Anne karnında olup olmadığını ancak bu kamburluğun yavruların gelişiminin kaçıncı günü/ayında ortaya çıktığını öğrendiğimiz de söyleyebiliriz...

Muhammed senin 100 veya 1000 1 oranının genetik olmadığına işarettir ancak arkadaşımızın anlattığından anladığım çok sayıda balığın hemen hemen aynı zamanda kamburlaşması... Bu durum genel olarak yaşanıyorsa ya genetik olarak geç çıkışlı bir kamburluk var ya da besinlerdeki ve/veya sindirim sistemindeki bazı gerekli maddelerde bir sıkıntı baş göstermiş...

Suyu özellikle sordum... Damacanalardaki anti-alg ilaçlar balığın vücuduna girdiğinde karaciğer bu yabancı maddeleri zararsız hale getirmeye çalışacaktır... Bu miktar çok fazla veya sürekli ise karaciğer zamanla yorulmaya başlar... Karaciğerin vitamin metabolizmasında da oldukça önemli rolü vardır... Yorgun bir karaciğer bazı vitaminlerin regülasyonunu sağlayamayabilir... Bu vitaminlerden biri de D vitaminidir... D vitaminin iskelet sistemi üzerindeki etkilerini heralde hepimiz biliyoruzdur... ;)

18. Emrah Ece

Emrah Ece

Yer:
    İSTANBUL
    İsim:
    emrah ece

Muhammet ve Türker ikinizede sopa lazım haa okumadınızmı yazılanları :D
    Muhammet doğumdan kaynaklanan kamburluk annede olur yavruda değil.Yavruda olursa bir iki tane belki çıkar hepsinde değil.
    Ancak genetik bozukluka meydana gelir.

Ayrıca abdullah abi o balıklar tamamen doğal bir ortamda müdahalesiz yaşıyor yani kısaca artık kendi habitatı olmuş bir bölgede.
    endler's endlerler demektir bu balığın adı endler, endler's değil. Lepistes yerine lepistesler diyomuyuz sopa ha diyomuyuz sopa
    Ayrıca bu balıkların renkleride kuyruk yapılarıda f0 balıklarla aynı şimdi bunlar güney amerikada değil diye f0 olmayacakmı neyin peşindesin Doktor sopa :D

19. turqer

turqer

İsim:
    Türker Sezgin

Emrah abi kızma em32: Okudum elbette her cümleyi...Benim öyle bir tecrübem oldu. Sadece onu aktarmak istedim. :)

Bu arada seni ikna edecek, 's' takısıyla ilgili gerekli açıklamayı Abdullah Hocam yapacak sanırım :cicek:

Saygılar.

20. Neverlander

Neverlander

İsim:
    Abdullah Üüzümcü

Evet Abdullah Türker'in kesme ortasına voleyi patlatıyor ve toğpu Kaleci Emrah'la birlikte kaleye sokuyor... Emrah'ın hali içler acısı sayın seyirciler...

Emrah yani illa ki İngilizce bilmediğini aleme ilan edeceksin değil... Orada -s takısı değil 's takısı var... Yani Endler's Endlerler anlamına değil Endler'in anlamına geliyor... Bu bir... sopa

Bir daha bir Kova burcuna sopa kaldırmayacaksın yoksa seni ben sopa 'larım... Çocuk çok doğru bir gözlem yapmış... Bunun nedeni yaşlı annelerin yumurtalarına daha az besin maddesi, vitamin, vesaire koyabilmesidir... Anladın mı? sopa

Muhammed'e de vurmayacaksın... Çocuklar sana öğretiyor... Doğumda meydana gelen bir anormalik de olabilir çünkü... Bunlara da deformasyon denir... Bunu da anladın mı? sopa

Anavatanından uzakta her neye benzerse benzesin bir balık F0 olmaz, olamaz... Bu balığın F0 tabiri ile birlikte içinde kullanılabileceği tek cümle, "Bu balıklar F0'ları andırıyor..." cümlesidir, tamam mı? sopa

Şimdi bilmem hangi forumda bilmem kimin söylediği bir şeyi burada savunacağım derken kendini heder, bizi de meşgul ettin... sopa

Valla o kadar kızdım ki sana sürekli sopa 'layasım var...

Ama yapmayacağım, kendime hakim olacağım... Ve artık doğruları öğrendiğini var sayacağım... Amin... :hasta:

Sayfayı Paylaş