1. Hoş geldiniz, Akvaryum Portalı ailesine katılım için kendinizi hazır hissediyorsanız üye olun.
    Yardım sayfasından forum kullanım desteği alın.

Lepisteslerde Sorun var...

Başlığı 'Tatlı Su Hastalık Tedavi Portalı' kategorisinde uzakmavi35 tarafından 29 Ocak 2009 başlatılmıştır.

1. uzakmavi35

uzakmavi35

100x35x50 cm ebatlarındaki su tankında ürettiğim lepistes yavrularımın omurgalarında kamburu anımsatan bir eğrilme ve kuyruklarında kısılma söz konusu.. Ölümle fazla karşılaşmadım 1-2 tanesi haricinde.. Çünkü içinde yüzlerce yavru lepistes var.. Plastik taban çayır ve süs plastik bitkiler . üstünde de rafya yoğun bir şekilde yavruların saklanması için mevcut. 100 watlık iki ısıtıcı. 2 adet gap-2 ve 1 adet gap-4 iç filtre var. Su sıcaklığı 25-26 derece dolaylarında.. Su dezenfektesine dikkat edioyrum.. Damacan su kullanıyorum. Ayda bir bemiks ampül kırıyorum.. Yüzde 25 oranında erimiş tuzlu su katıyorum. Sorun neyden kaynakalnıyor acaba?
    Teşekkür ederim..

Ahmet Uçkunoğlu İZMİR

2. YIKIKTEMO

YIKIKTEMO

Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert
    Genetik bozulma olduğunu düşünüyorum. Su şartları doğan yavrular üzerinde etkilidir, ancak kamburluk gibi genetik bozulmalarda etkili olacağını düşünmüyorum. Dişi ve erkeklerin varyetelerini incelemek gerekir.

Zaman zaman tüm balık yavrularının içinden bazılarında benzer sorunlu yavrular çıkar. Toplu olarak bozukluk gerçekleşmesi entresan gerçekten. Bu tür üzerine tecrübesi olan arkadaşlar yorumlarını yapacaklardır.

Saygılar...

3. Neverlander

Neverlander

İsim:
    Abdullah Üüzümcü
    Ahmet Bey,

İlk akla gelen Temel Hocam'ın dediği gibi genetik bozukluk... Sorun yaşadığınız yavrularınızın kardeş olma ihtimali nedir? Bu sorunun cevabı çok önemli... Hiç kan kırma dediğimiz uygulamayı yaptınız mı yani akvaryumunuza ara ara sizde doğmamış, dışarıdan lepistes alıp koyuyor musunuz?

İkinci sırada ise genel diyette yani beslemede vitamin eksikliği yaşanmış olması... Verdiğiniz yemleri yazabilirseniz daha detaylı şekilde iredeleyebiliriz...

Damacana su kullandığınızı söylemişsiniz... Buna göre iki soru soracağım vereceğiniz cevaplar durumu biraz daha aydınlatmamızı sağlayabilir...

1. Damacan suyunuz markasını bu sorunu yaşamadan hemen önce değiştirdiniz mi?
    2. Damacanalarınızın ağzını akvaryuma koymadan en az 24 saat öncesinde açıp bir gün beklettiniz mi?

Çok geçmiş olsun...

4. lepistes

lepistes

İsim:
    Muhammed Ali Tavur
    Geçmiş olsun, benim de başıma geldi bu olay. Ama böyle toplu şekilde değil 100/1 oranında bişey onunda sebebi aynı varyetten olmaları olsa gerek yani akraba evliliği gibi bişey.

5. Emrah Ece

Emrah Ece

Yer:
    İSTANBUL
    İsim:
    emrah ece
    Bu bozukluk sadece son batındaki yavrulardamı oldu yoksa daha önceden buna benzer sorunla karşılaştınızmı hiç?
    Balıklarınız ne kadar zamandır sizde ve Abdullah abinin dediği gibi arada bir farklı ana babadan gelmiş balıklar alıp ekliyormusunuz yani kan kırmak diye tabir edilen yöntemden bahsediyorum.
    Ayrıca bu damacana sularınada çok güvenmiyorum ben, çeşme suyuna akvaryum açısından daha çok güvenirim.
    Balıklarınızda genetik bir sorun olmamışsa bir çeşit kemik hastalığıda olabilir

6. Neverlander

Neverlander

İsim:
    Abdullah Üüzümcü
    Evet büyük oranda genetiktir ancak genetik bozukluğu tetikleyecek çevresel etmenler de olabilir... Örneğin vitamin azlığı ya da karaciğeri yoran bazı durumlar gibi... O yüzden diğer soruların da cevaplanması gerekmekte... Eğer bu şekilde bir durum varsa alınacak önlemlerle kan kırana kadar kamburluğun büyük ölçüde önüne geçilebilir...

Sayfayı Paylaş