1. Hoş geldiniz, Akvaryum Portalı ailesine katılım için kendinizi hazır hissediyorsanız üye olun.
    Yardım sayfasından forum kullanım desteği alın.

Lepisteslerin Sindirim Sistemi

Başlığı 'Canlı Doğuran Portalı' kategorisinde stablizer tarafından 25 Eylül 2009 başlatılmıştır.

  1. stablizer

    stablizer

    Mesajlar:
    278
    Lepisteslerin Sindirim Sistemleri
    Tüm canlılarda olduğu gibi Lepisteslerdede yaşadıkları habitatlara uygun şekilde gelişmiş sindirim sistemleri vardır.Sinsirim sistemlerini dişler,yemek borusu,mide,bağırsaklar,karaciğer ve anüs oluşturur.

    [​IMG]

    Beslenme her canlıda olduğu gibi ağız ile başlar.Akvaryumunuzdaki Lepistese baktığınızda ağızlarının yukarı doğru baktığını göreceksiniz buda Lepisteslerin genel olarak su üstünden beslendiğini gösterir.Su içerisindeki ve üzerindeki bitkisel besinlerleri tükettikleri kadar su üzerindede küçük sinek,böcek ve bunların larvalarınıda besin olarak kullanırlar.Buda bize gösterirki Lepistesler Omnivoryus yani hepcildirler.
    Ağzına aldığı büyük parçaları yumuşatmak için mukozasını kullanır ve gırtlağının arkasında gelişmiş dişlerini ile yiyecekleri parçalar.Dişleri etcil hayvanlardaki gibi sertleşmiş ve keskin değildir.Sadece yiyecekleri ezebilir.
    Buradan sonra yiyecekler kısa yemek borusundan geçerek mideye gelir.Midede salgılanan Hidroclorik asit protein,karbonhidrat ve lipidleri parçalar.Bu aşamalarda sıcaklığın sindirim sisteminin performansıyla doğrudan ilişkisi vardır.Uygun sıcaklığa yaklaştıkca besinlerin sindirilebilme oranıda artar
    Besinlerin bir sonraki durağı bağırsaklar olacaktır.Bağırsaklardaki uzunlamasına ve dairesel kasların kasılıp gevşemesi sayesinde yiyecekler bağırsak içerisinde yönlendirilir.Besinler bağırsak içinde vücuda abzorve edilmek için ilerlerken karaciğer safra salgılar.Bu safra mide asitlerini nötralize eder.Bağırsaklarda yol alan besinler sindirilerek abzorve edilir ve sindirilme işlemi tamamlanır.Lepistes bağırsakları diğer balıklarla kıyaslandığında orta uzunlukda bağırsaklara sahiptir ve bağırsaklarında fazlaca kıvrımlar mevcuttur.Bu kıvrımlar sayesinde besinler daha fazla bağırsak içinde tutulur ve bitkisel olanların sindirilmesi için zaman kazanılmış olur.Bunun nedeni bitkisel gıdaların besin değerlerinin düşük olması ve zor sindirilmesinden dolayı bağırsaklarda daha uzun bir yolculuk yapması gerektiğindendir.
    Bu sistem tamamen yada çoğunlukla bitkisel beslenen balık türlerinde dahada farklı olacaktır.Yani otcul balıkların bağırsaklar daha uzun ve daha kıvrımlıdır demektir.Çoğu bilimsel ve tecrübelere dayalı yazılan makalede balıkların beslenme alışkanlıkları dahilinde yemlenmesi konusundaki uyarıların nedeni burada daha iyi anlaşılmaktadır.Yani etcilleri otcul,otculları etcil besleyebilirsiniz.Balık birkaç bin sene ölmeden sindirim sistemini evrimleştirebilirse problem olmaz,fakat evrimleştiremesse balığınızda mutlaka problem yaşayacaksınızdır.
    Sindirme işlemi tamamlandıkdan sonra sindirilemeyen yada besin değeri olmayan maddeler anüsden atılır Lepistesler için sindirme süreci bir güne kadar uzayabilir.Buradada balıkların taşınması ve gönderilmesi esnasında neden en az bir gün yemlenmemesi gerektiğni anlıyoruz.Yemleme sonrasında balıkların torbalanması halinde zaman içerisinde torba dışkı ile dolacak buda suyun kalitesini daha hızlı bozacaktır.
    Tüm bunların yanında Lepisteslerin vücut sıvılarını boşaltmaya ihtiyacı vardır(işemek dersek daha anlaşılır olacak sanırım).Normal bir insan vucut ağırlığını %1.5’I kadar idrar atarken Lepistesler %20’si kadar atarlar ve bunu solungaçları vasıtası ile gerçekleştirirler.
    Çoğu profesyönel lepistes üreticisi 2.5-3 saatte bir yemleme yaparlar.Periyod araları atılan yemin sindirilebilme hızına(Bitkisel ,hayvansal) göre ayarlanmalıdır.Beslenmede az ve sık yemleme içerikleri hem bitkisel hem hayvansal olarak belirleme önem arz eder.

    Kaynaklar:http://guppywiki.guppies.com/index.php/Guppy_Digestive_System ve Tropheus beslediğim zamanlarda geçirdiğim uykusuz gecelerdeki araştırmalar
     
  2. YIKIKTEMO

    YIKIKTEMO

    Mesajlar:
    30.098
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert
    Lepisteslerin Sindirim Sistemi

    Ellerine emeğine sağlık Serdar, güzel bir araştırma olmuş. Uykusuz kalmana değimiş içinde güzel bilgiler var. Birçok arkadaşın başvuracağı tüyolar bulunmakta. em34: Umarım hak ettiği ilgiyi görür. burda:gif
     
  3. Muzikopat

    Muzikopat

    Mesajlar:
    2.586
    İsim:
    Hüseyin ÇELİK
    Lepisteslerin Sindirim Sistemi

    Valla araştırayım dedim ama Serdar hocam sen benden önce araştırmış ve paylaşmışsın. Basit bir sindirim sistemi var bu canlılarda. Bunu resimle paylaşman çok daha güzel olmuş hocam. Gerşekten önemli bilgiler. saygılar:gif


    Saygılar...
     

Sayfayı Paylaş