1. Hoş geldiniz, Akvaryum Portalı ailesine katılım için kendinizi hazır hissediyorsanız üye olun.
    Yardım sayfasından forum kullanım desteği alın.

Lepisteste kuyruk kısılması

Başlığı 'Canlı Doğuran Portalı' kategorisinde sadiksena tarafından 10 Nisan 2009 başlatılmıştır.

1. sadiksena

sadiksena

İsim:
    SADIK SENA YEŞİLYURT
    Geçen gün akvaryumcuda mavi kuyruklu bir lepistes dişisi görüp dayanamayıp almıştım. Yeni aldığım dişiyi sadece 24 saat küçük bir akvaryumda tutup (suyunu damlama yöntemiyle ana akvaryudan koydum) diğer lepisteslerimin arasına koydum. O kadar forumda okuduğum halde yaptım bu hatayı, kabul ediyorum. Sonuçta ana akvaryumdaki tüm lepisteslerim kuyruklarını kısıyorlar. Bu dişiyi eklemeden önce akvaryumda bir sorun yoktu. Her hafta düzenli olarak %20 dip çekimi yapıyorum.
    Böyle bir durum ilk defa başıma geliyor. Balıklarımı nasıl kurtarabilirim acaba? Bu arada balıklarda iştahsızlık yok, yeme saldırıyorlar.
    Not: Balıklar su yüzeyinde akvaryumun en loş köşesinde ve bir arada bulunuyorlar. Normalde her yerde gezerlerdi.
    Saygılar,

2. Emrah Ece

Emrah Ece

Yer:
    İSTANBUL
    İsim:
    emrah ece
    Kısalma derken kuyruklarımı eriyor ?

3. sadiksena

sadiksena

İsim:
    SADIK SENA YEŞİLYURT
    Hocam kuyrukları kısalmıyor.Balıklar kuyruklarını kısıyorlar. Bir arada, suyun yüzeyinde, nerdeyse sabit bir şekilde duruyorlar.

4. Emrah Ece

Emrah Ece

Yer:
    İSTANBUL
    İsim:
    emrah ece
    Nacizane birkaç önerim olacak
    Su değişimini bir müddet durdur, filtrenin akıntısını balıkları yoracak şekilde verme (filtrasyonu kesme ama) ve yapabilirsen canlı yem ver günde bir öğün, birde b vitamini takviyesi uygulayabilirsin.

5. Neverlander

Neverlander

İsim:
    Abdullah Üüzümcü
    Sadık burada bize anlatmadığın bir ayrıntı var mı? Mesela damlatma ile balığı alıştırdıktan sonra balığı ilk geldiği su ile birlikte mi akvaryuma koydun? Ya da damalatma sonucu eksilen suyu hemen temiz su ile mi tamamladın?

Bu arada aldığın balığın mavi olmasının dışında mavi rengi fosforlu gibi mi? Bu önemli...

6. sadiksena

sadiksena

İsim:
    SADIK SENA YEŞİLYURT
    Abdullah Abi balığı aynı suyla akvaryuma koymadım. Bulunduğu yerden kepçeyle aldım. Damlatma sonucu eksilen suyu lepisteslerin bulunduğu tanktan tamamladım. Balıkta çok hafif bir fosfor var ışık denk gelince belli oluyor oda krukta değil balığın yanlarında hafif bir maviilk var o kısında. Kuyruk kısmı düz mavi. Bu arada dişim leopar dişisi değil.

7. Neverlander

Neverlander

İsim:
    Abdullah Üüzümcü
    :D :D :D

Tüh, olmadı bu sefer... Ne soracağım ben şimdi? :D

Sadık, maalesef acı birkaç tecrübem oldu vücudunun özellikle sırt kısmında ve yan kısımlarında fosforlu mavi renklere sahip olan lepistesler ile... Bunlar inanılmaz dayanıklı balıklardır ve kolay kolay hastalanmazlar... Ama hastalığı taşırlar... Geldikleri akvaryumda bir hastalık varsa ve ölümcül ise yeni girdikleri akvaryumlardaki bütün lepistesleri öldürebilirler... Sırf bu yüzden iki kez seri lepistes almak zorunda kaldım... En son beyfendinin kendisi öldü de "lanet"ten kurtuldum...

Resmini çekmemiştim o balığın ama nette bulursam buraya koyarım... Bakalım seninki ile aynı balık mı?

Bu arada balığın mavi-leopar dişisi değil, değil mi? :D

8. sadiksena

sadiksena

İsim:
    SADIK SENA YEŞİLYURT
    Değil abi :). Leopar erkeğim bitane var. O da şans eseri bir balığımın yavruları arasından çıkmıştı. Ya şimdi bu balıkları kurtarmanın bir yolu yok mu? Yarın sınavdan çıkınca bemiks alıp akşam bir uygulayım bakıyım. İnşallah ölmezler daha yeni düzene girmişlerdi zaten saç:

9. Neverlander

Neverlander

İsim:
    Abdullah Üüzümcü
    Sadık Bemiks ile birlikte mutlaka protein takviyesi yap... Kurutulmuş Artemia ya da Tubifeks ver... Onlar yoksa bir yerlerde hani şu balıkların dayanamayıp saldırdığı tablet yemler var ya onlardan bul... Onlardaki protein düzeyi de gayet iyi... Bemiks eşliğinde mutlaka ye almalılar... Şu an alıyor olmaları önemli değil... Sen müdahale edene kadar geçen sürede yem almayı kesebilirler...

Bir de ölen balığın olursa doğruca akvaryumdan çıkar... Bu arada bir miktar kaya tuzu da kullanmanda fayda var...

Ölen balıkların ölsün... Bu temenni değil Sadık... Sadece üzülme, kalanlar ile yola devam edeceğini düşün... Yoksa yapabileceğin çok fazla birşey yok, eğer benim bahsettiğim mekanizma ile bir hastalık bulaştı ise akvaryuma...

10. Neverlander

Neverlander

İsim:
    Abdullah Üüzümcü
    Sadık bahsettiğin lepistes aşağıdaki resimdeki lepistese benziyor mu? Benim bahsettiğim balığın formu bu idi ama sırt kısmında belirgin, yan kısımlarında küçük fosforlu alanlar vardı...

11. sadiksena

sadiksena

İsim:
    SADIK SENA YEŞİLYURT
    Abi 20 lt lik yavruluk 16 yavru :basardim:. Ölenlerin yerine gelecekler hazır ama...İşte düzeni tekrar oturtmak için ne aylar geçecek. Ben elimden geleni yapıp tavsiyelerinize uyucam gerisi Allah'a kalmış. ;) Ama inş.kurtarırım.

12. Neverlander

Neverlander

İsim:
    Abdullah Üüzümcü
    Elbette ki Sadıkcığım... Tedbir bizden takdir Allah'tan... İnşallah kayıpsız atlatırsın...

13. sadiksena

sadiksena

İsim:
    SADIK SENA YEŞİLYURT
    Abi bu hamfendinin kuyruk rengi ve üst yüzgeç rengi resimdeki beyfendiyle aynı. Yanlız kuyruğunda siyah 3 5 tane nokta var. Ama ne yalan söylyim resimdeki gibi erkeği görsem onuda dayanamaz alırdım :bilmem:

14. RuPTuR

RuPTuR

İsim:
    Cem
    Sadık Hocam,hastalığın başlaması ile balığı koyman arasında geçen süre nedir acaba?Sanırım benim başıma gelen ve hala kurtulamadığım olay senin de başına gelmekte.Tek fark benimkiler tek tek gidiyorlar :( Şu anda kuyruk kısan gördüğümde hemen karantinaya alıyorum.Bu arada benim akvaryuma eklediğim dişi leopar.Allah sonumuzu hayır etsin...

15. Neverlander

Neverlander

İsim:
    Abdullah Üüzümcü
    O kadar dedik, uzak durun şu balıktan diye...

Sadık evet yazmadığım tek ayrıntı o idi... Gerçekten aynı balık olduğundan emin olmak için o kısmını yazmamıştım... Kuyruktaki lekeler aşağıdaki balığın kuyruğundaki gibi lekeler mi?

Ama daha az sayıda değil mi?

16. volkantr34

volkantr34

Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Volkan
    Bir an korktum resimde ki balık mı diye :) Bendede altta ki resimde ki 2'liden üstte olanından 2 tane var..

17. Neverlander

Neverlander

İsim:
    Abdullah Üüzümcü
    Seninkiler yerli üretim mi? Bu hastalıkları bildiğim kadarı ile yerli üretim olanları bulaştırıyor... Tabii yerli üretimlerden benek sayısı az olanlar...

18. sadiksena

sadiksena

İsim:
    SADIK SENA YEŞİLYURT
    Abi aynısının tıpkısı bu. Keşke daha önceden forumda bir yerlerde görseydim. Uzak durmaya çalışırdım.
    Cem Hocam hepimize geçmiş olsun o zaman. Bir musibet bin nasihatten evlaymış. Daha çok dikkat edicez artık.
    Aklıma gelmişken Abdullah Abi hastalığın olduğu tankta bir aylık bir yavrum var. Sanki tankta hastalık ykmuş gibi rahatca geziniyor.Herhangi bir belirti göstermiyor. Diğer balıklar resmi geçide çıkacakmış gibi dizildiler sıraya komut bekliyorlar sanki.

19. Neverlander

Neverlander

İsim:
    Abdullah Üüzümcü
    Sadık yavru balıklar hastalıklara daha dirençlidir... Hastalanmayabilir... Ancak nadiren hastalık etmenleri vücutlarına yerleşebilir ve bir müddet sonra hiçbir şey yokken "küt" diye gidebilir... Umarım o tarz bir hastalık değildir... Mesela -okudu isen- benim Kılıçkuyruk ve Platilere bir hastalık musallat olmuştu... Ağızlarında beyaz pamuk gibi birşey oluşuyor ve 24 saat sonraya sağ çıkmıyorlardı... O dönemde tankta 4 adet yavru kılıçkuyruk vardı, yaklaşık 2 aylık... Hastalık dindi, birkaç erişkin kılıçkuyruk ile bu yavrular hayatta kaldı... Bir zaman sonra (yaklaşık 1 ay kadar) bu yavrularda da yanı şekilde ağız da beyaz pamuk belirdi ve derhal öldüler... Bu sırada erişkinlerde hastalık tekrarlamadı... Benim tahminim o zman bir viral enfeksiyon ile karşılaşmış olduğumdu... Gerçi ben bunları o başlığa yazdım mı, yazmadım mı şimdi hatırlayamıyorum... Yazmadı isem gidip güncelleyeyim bari...

20. RuPTuR

RuPTuR

İsim:
    Cem
    Yavruları etkilemediğini kesin ve net olarak söyleyebilirim.Hastalık başladığında yavru tankından ana tanka aldığım yavrular hala sapasağlam ve artık yavru değiller.Yakında biri yavrulayacak.Sadık hocam denemediğim şey kalmadı.Bu sabah akvaryuma sarımsak ezip koydum.Genelde daha etkili şeyler denerim ama hani belki olur diye denemekte yarar gördüm.Aynı zamanda erkekleri de etkilemiyor.Sorun sadece dişilerde.Karantinada 2 dişi kamburluklarının tadını çıkarıyor.2-3 güne Allahuekber diyerek namazlarını kılarım herhalde :(

Sayfayı Paylaş