1. Hoş geldiniz, Akvaryum Portalı ailesine katılım için kendinizi hazır hissediyorsanız üye olun.
    Yardım sayfasından forum kullanım desteği alın.

Lepisteste kuyruk kısılması

Başlığı 'Canlı Doğuran Portalı' kategorisinde sadiksena tarafından 10 Nisan 2009 başlatılmıştır.

1. sadiksena

sadiksena

İsim:
    SADIK SENA YEŞİLYURT
    Cem Hocam eğer sarmısak işe yararsa bende kullanayım. Umarım yavruya dediğiniz gibi bişey olmaz. Malum, akvaryumdaki yeni neslin kurucuları büyük ihtimalle onlar olacak ;).

2. volkantr34

volkantr34

Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Volkan
    Bendekilerden 1'ini akvaryumcudan almıştım diğeri bende doğup büyüyen dişilerden.. Benek sayısıda fazla ama gayet sağlıklı huh: Kafam iyice karıştı benim ya.. Kuyrukta ki bu benekler hastalık mı şimdi ? Yoksa ben araya kaynadımda o mesajını üstüme mi alındım kanka ?

3. Neverlander

Neverlander

İsim:
    Abdullah Üüzümcü
    Kanka benek sayısı yerli üretimlerde daha az... Zaten yerli üretim olanlar çok sağlam olup kendileri hastalanmayıp üzerlerine bulaşan mikropları diğer balıklara bulaştırıyorlar...

İyisi mi sen bu başlığı baştan oku kankacığım...

4. RuPTuR

RuPTuR

İsim:
    Cem
    Sarımsak da işe yaramazsa ısı yükseltilip kortizole gidecek bu iş.Uçurumun kıyısında gözleri bağlı dans etmeye benziyor...

5. Neverlander

Neverlander

İsim:
    Abdullah Üüzümcü
    Kortizol mü? huh:

6. RuPTuR

RuPTuR

İsim:
    Cem
    Bir ara anlatırım Abdullah Abi.Hekimlik sırlarından biridir :D

7. Neverlander

Neverlander

İsim:
    Abdullah Üüzümcü
    Özelden yaz bari... Meraktan uyuyamam şimdi...

8. sadiksena

sadiksena

İsim:
    SADIK SENA YEŞİLYURT
    Hocam kortizolle balıkları şişirmeyelim sonra :D . İşin şakası bir yana eğer işe yararsa mutlaka haber ver Cem Hocam.

9. sadiksena

sadiksena

İsim:
    SADIK SENA YEŞİLYURT
    Sabah kalktığımda 2 dişimi ve 1 erkeğimi ölü buldum. Dişilerden biride yalpalayarak yüzüyor. Muhtemelen o da biraz sonra ölecek :(. Sanırım ben tedaviye başlayamadan akvaryumda balık kalmayacak.

10. Neverlander

Neverlander

İsim:
    Abdullah Üüzümcü
    Tedavi etmeye çalışma Sadık... Sadece balıkları güçlendirmeye çalış... Ölenler için üzülme sakın... Bu bir bela, istemesek de hepimizin başına geliyor bunlar... Hepimiz aynı balıklardan aldık, hepimiz elimizdekileri kaybetik... Önemli olan şu an bu bilgiye sahip olmuş olmamız... Bu sayede ilerideki balıklarımız daha çok güvende olacaklar...

Aslında bu lepisteslerin sana bu noktaları öğrenmen için verilmiş bir fırsat olduğunu bile düşünebilirsin... Türün devamlılığı için... Bu anlatması uzun sürecek bir konu ama basitçe şöyle söyleyeyim: Deseydin ki lepisteslerine, sizden sonra gelecek arkadaşlarınıza ya da yavru akvaryumunda şu an büyümekte olan yavrularınıza daha uzun ve sağlıklı bir ömür sağlamak için canlarınızı verir miydiniz diye, alacğın cevab kesinlikle "Evet!" olurdu...

Bu konu türün devamlılığı ile ilgili... Tabii biraz psiko-biyolojik etkileşimler falan var içinde... Bu bilimsel yaklaşım...

Bir de Allah bizzat sen bu balıklara gelecekte daha iyi bakasın diye de bu musaalatı vermiş olabilir... Bu da transandantal yaklaşım...

Dediğim gibi sen vitamin ve protein takviyeleri ve biraz da kaya tuzu ile mücadeleni ver ama çok fazla şey bekleme...

Ölen balıkların için de başın sağolsun... :(

11. Emrah Ece

Emrah Ece

Yer:
    İSTANBUL
    İsim:
    emrah ece
    Geçmiş olsun :(

12. sadiksena

sadiksena

İsim:
    SADIK SENA YEŞİLYURT
    Saolun Emrah Hocam. Abdullah abi yapabileceğim faza bişey kalmadı zaten. 2 dişim ve bir yavru hayatta. Seninde tamin ettiğin gibi yaşayan dişilerden biri akvaryuma hastalığı bulaştıran. Artık beklemeye geçicem. Vitamin takviyesi ve protein ağırlıklı beslemeye devam ediyorum. Ama fazla bir umudum yok. Dedğin gibi bu da ders oldu bana.

13. Neverlander

Neverlander

İsim:
    Abdullah Üüzümcü
    Allah geride kalan ve bundan sonra akvaryumuna ekleyeceğin yeni Lepistes Krallığî'nı oluşturacak lepisteslere uzun ömürler versin Sadıkcığım... Gönül istemezdi ama seninki bizlerin de sürekli yaşadığı gibi "Bir müsibet, bin nasihattan iyidir" olayı oldu, maalesef... :(

14. Muzikopat

Muzikopat

İsim:
    Hüseyin ÇELİK
    Geçmiş olsun Sadık Bey. Üzüldüm doğrusu... :(

Saygılar.

15. sadiksena

sadiksena

İsim:
    SADIK SENA YEŞİLYURT
    Herkese teşekkür ederim. Gözlemlediğim bir durumu size aktrmak istiyorum.Hasta olan iki dişimin solungaçları şişmiş durumda. Adullah Abi bu hastalığın kaynağı tam olarak ne? Yani bir parazit sorunumu yada daha farklı birşey mi? Akvaryumu nasıl dezenfekte etmemi önerirsin? (Dişilerim yan yatmaya başladı. Sadece 1 aylık olan yavrumda hiç bir hastalık belirtisi yok.)

16. Emrah Ece

Emrah Ece

Yer:
    İSTANBUL
    İsim:
    emrah ece
    Solungaçlarda kızarıklık varmı sadık, Üzgünüm ama solungacı şişen lepistes en çok 3 gün yaşıyor
    en son su değişimini ne zaman yaptın, tanka yeni kum ekledinmi ?

17. Neverlander

Neverlander

İsim:
    Abdullah Üüzümcü
    Sadık solungaç şişmesi -eğer solungaçlardan sümüksü bir madde gelmiyorsa- balıklarının oksijen almada sıkıntı yaşadığının göstergesi... Bu durum hem akvaryumda oksijenin azalmasında hem de balıkların solungaçlarını tutan ve etkili biçimde solunum yapmalarını engelleyen durumlarda karşımıza çıkar... Solungaç şişmesi yani solungaç epiteli sıra sayısının artması durumu geri dönüşsüzdür... Bu hale gelen bir balık o anda ölmese bile bir müddet sonra en ufak bir oksijensizlikte muhakkak ölür... Çok üzgünüm...

18. sadiksena

sadiksena

İsim:
    SADIK SENA YEŞİLYURT
    Abi şuanda akvaryumda bulunan balıklardan hayır beklemiyorum zaten. Ha ölsünler diye de bir kenara attmadım ama, açıkcası umudum yok.

Dediğm gibi yeni dişiyi ekleyene kadar hiç bir sorunum yoktu. Emrah Hocam haftalık aksatmadan %20 su değişimi yapıyorum. Yeni balık dışında birşey eklememiştim. Solungaçlarda sümüksü bir yapı gelmiyor.

19. Neverlander

Neverlander

İsim:
    Abdullah Üüzümcü
    Tamam Sadık... Sümüksü yapı bakteriyel enfeksiyon ile ilgili birşey...

Sadık bence akvaryumu ciddi manada dezenfekte etmeye kalkma... Bir müddet yavru balıkların eklenmeye hazır hale gelene kadar içinde mavi müekkep koyup çalıştır...

Ancak illa dezenfekte etmek istiyorsan sana müthiş formülümü vereyim...

Çamaşır suyu + Cif + Bulaşık deterjanı + Çamaşır deterjanı... Bunları yarıya kadar dolu akvaryumun içine boca et ve köpürte köpürte her tarafı ıslanacak şekilde yıka... Daha sonra defelarca durula... kesinlikle en ufak bir kimyasal artığı kalmasın...

Bütün bunları yaparken sakın akvaryumun üzerine eğilerek temizlik yapma ve sık sık yıkamayı durdurup gidip dolaş temiz hava al... Ben bir keresinde "addaya gidiyordum"... Eğer başın falan dönmeye başlarsa derhal yıkamayı bırak ve hemen bolca ayran iç... Uyarmadı deme...

Sağlıklı akvaryumlar...

20. sadiksena

sadiksena

İsim:
    SADIK SENA YEŞİLYURT
    'Bütün bunları yaparken sakın akvaryumun üzerine eğilerek temizlik yapma ve sık sık yıkamayı durdurup gidip dolaş temiz hava al... Ben bir keresinde "addaya gidiyordum"... Eğer başın falan dönmeye başlarsa derhal yıkamayı bırak ve hemen bolca ayran iç... Uyarmadı deme...'
    Aman Abdullah abi sen bize daha lazımsın.Adda da napcaksın hem sonra :D
    Abi genel anlamda dezenfekte yapamam vize haftasının içindeyim 11 ders alıyorum daha 3 sınava girdim. En iyisi akvaryumu bir hafta metilen mavisiyle çalıştırmak daha sonra döngü oturunca yavruları oraya alırım.
    Bilgisini esirgemeyen herkese çok teşekkür ederim.
    Ya bu arada aklıma bir ey takıldı abi. Bu mavi kuyruklu lepisteslerde böyle sorunların yaşandığını söylemiştin. Kuyruklarında ve sırtlarında ki mavinin tonu o kadar güzeldi ki... Acaba bunları üretip diğer lepisteslerle sağlık bir biçimde yaşatmanın bir yolu yok mu? Aslında aklıma bir iki yol geliyor ama emin değilim. Mesela bu mavi kurukluların yavrularıyla (2 haftlık olabilir) diğerlerinin yavrularını aynı akvaryumda büyütsek, bu yeni nesiller bağışklık kazanabilir mi?. Sonuçta bu hastalığın yavruları etkilemediğini gördük.

Sayfayı Paylaş