1. Hoş geldiniz, Akvaryum Portalı ailesine katılım için kendinizi hazır hissediyorsanız üye olun.
    Yardım sayfasından forum kullanım desteği alın.

Leptosoma Üretimi (Tanganyika güzeli)

Başlığı 'Tatlı Su Üretme ve Yetiştirme' kategorisinde YIKIKTEMO tarafından 26 Kasım 2008 başlatılmıştır.

  1. YIKIKTEMO

    YIKIKTEMO

    Mesajlar:
    30.098
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert
    Kibar güzel Leptosoma;

    Hobiye yeni başlayanlara önerilen balıklara bakınca bu arkadaşlara sürekli karma balık türleri önerilmiş diye düşündüm. Dikkat edilirse, tek tür besleyen zaten azdır. üstüne bir de, yeni başlayanlara karma ciklit balıkları tavsiye edilir. Oysa başlangıç için nden tek tür ve özellikle leptosoma gibi bir tür hiç önerilmemiştir. Duymadım görmedim. Karma türlerin bir çok sorunu vardır. Farklı bölgelerden olmaları, farklı su değerleri, kavgalar, stres, yaralanmalar, kuruk ve yüzgeç parçalanmaları eksik olmaz. Üstelik yine yavru alınması bile meşakatlidir. Yavrular ana tanktan alınmalıdır ve üstelik bir önceki yavruların yanına yenileri koyulamaz. Yeni başlayan arkadaşlara ben bu türün neden önerilmediğini kendime sorduğum sorulara yine kendimce cevap yazarak yanıt aramaya çalıştım. Umarım sizi ikna edebilirim ve artık yeni, farklı başlangıçlar olur.

    [​IMG][​IMG][​IMG]

    Leptosoma bakımı zormudur?

    Bu sorunun yanıtına cevabım hayır olmuştur. Leptosomaların isteği sadece sabit su değerleridir. Tanganika gölünün balığı olmasıyla ph değerinin yazıldığı gibi 8-9 aralığında olması şart değildir. Bu balıklar akvaryum ortamında çok rahat üreyebilen balıklardır. Akvaryumdaki ph değerini tabanda kullanılacak mercan kırığı ve yine ph değerine destek olacak kayalarla sabit ve istenilen bir su değeri rahatlıkla yakalanabilir.

    Özel diyeti var mı?

    Böyle bir beklentileri yoktur. Normal şartlarda kaliteli yemler yeterli olurken, diyetlerine arasıra canlı yem, karides eklenebilir.Balıkları aşırı yağlanmadan korumak gerek. Üreme kesintisine yol açabilir.

    Leptosomalar agresif mi?

    Bu sorunun yanıtı da hayır olacak. Leptosoma erkekleri diğer erkeklere üreme döneminde bölge koruması adına tacizlerde bulunsa da, ben hiç bir erkeğin, kuyruk ve yüzgeçlerinin hasar gördüğüne şahit olmadım. Leptosoma erkekleri dişilere karşı üreme isteği dışında genelde sakindir. Üreme dönemindeki kovalama ise, biraz kazak erkek olmaktan ileri gitmez. Bayanlar kazak erkek sever ayrıca. :D

    Leptosoma üretmek zor mu?

    Bu sorunun da yanıtı hayır çıkacak. Leptosomalar şaşırtıcı derecede uygun su değerlerinde verimlidir. Akvaryumdaki tüm dişilerin aynı zamanlarda ağzının dolu olmasına şimdiden kendinizi hazırlayabilirsiniz. Kuluçka süreleri biraz uzundur. Bunun sebebi leptosoma yavruları diğer türlere göre annelerinin ağzından daha büyük çıkarlar ve çıktıkları anda direk yem arayan birer afacandırlar. Güzel olan diğer bir husus da, tüm yavrular, irili, ufaklı bütün bir koloni olarak hiç bir müdahale gerekmeksizin birlikte tutulabilir. Hatırlatma olarak, yavruları çekecek, yutacak filtre ve benzeri yerlere dikkat etmek gerek.

    [​IMG]

    Hiç mi kötü yanı yok ?

    Benim bu türdeki şikayetim, erkek balıkların dişi balıkları ağzı dolu iken bile üremeye zorlamasıdır. Ben bu konuda onları biraz Karadeniz Hamsi'sine benzetiyorum. :)

    Bir diğer kötü yanları ise, dişilerin 4-5 yavrulamadan sonra artık son vermeleridir. Bunun sebeblerini ilk başlarda kötüleşen akvaryum şartlarına bağlasam da, malesef sorunun bu olmadığına karar verdim. Bu noktayı bence aklınızda tutun, yazının devamında kafada soru işaretleri bırakacaktır.

    Akvaryum ortamı ?

    Leptosomalar belli bir alanı sahiplenir. Bu açıdan akvaryumu bölgelere ayırmak gerek. Bu çok kolay yapılabilir. Bunun için yapılması gereken sadece akvaryuma anubias bitkisi eklemektir. Bu bitkinin yaprakları dalları akvaryumu bölgelere ayırırken, dişiler için korunak, sığınak olarakta mükemmeldir. Ayrıca Anubiaslar ve Leptosomalar akvaryuma birlikte çok yakışırlar. Tabanda mercan kırığı uygun bir malzemedir. Filtrasyon olarak akvaryumda Dış filtre kullanılabilirken, güçlü ve büyük boy şelale filtre de kullanılabilir. Akvaryum büyüdükçe sayı ve güç değişecektir. Filtrasyon olarak gönül ister ki sump kullanılsın. Bu türün zengin oksijen içeriğini sevdiklerini söyleyebilirim, bunu söylerken oksijenin zengin oluşunun ph değerini sabit tutma konusunda size yardımcı olacağını da eklemek isterim.

    Satın alma konusu ????

    İşte bu satın alma konusu, sanırım hem türün, hem bizim açımızdan en can alıcı konu. Esnaf akvaryumlarında toplu halde bulunan Leptosomaların çoğu belkide tamamı erkek olabilir. Bunun sebebi kolay üremesi ve değerli olmasıdır. Dişiler damızlık olarak ayrılır ve esnafın dişileri genelde baskın erkekler yüzünden renklerini gizleyen erkeklerdir!!
    Leptosoma dişileri açık kahverengidir. Erkekler gösterişli renklere sahiptir. Konuyu bu yönden dikkatli incelerken, büyük boyda Leptosoma alırken, işte yukarıdaki dikkat çektiğim üreme sayısını doldurmuş koloni balıkları olabileceklerini unutmamanız gerek. Erken kestikleri üreme yüzden yavrular içerisinden sürekli damızlık dişiler ayırırsanız akıllıca olur. Zaten dişileri bol bol damızlık olarak üreticiler bu yüzden de ayırır.

    En yi akvaryum dostu kim ?

    En iyi akvaryum dostu kum kelebeğidir. Leptosomalar akvaryumun orta ve üst katmanlarında gezinirken, kum kelebekleri akvaryum tabanında gezinir. İşte bu mükemmel bir uyum ve görsellik kazandırır.

    [​IMG]

    Ben kendimce yanıtlar aradım ve vardığım sonuç itibari ile, yeni başlayan arkadaşlara buyrun Leptosomaya demek istiyorum nacizane olarak.

    www.akvaryumportali.com
    Bu makale üretim portalı için yazılmıştır.
    :bak:
     
  2. james_34

    james_34 Üstad Üye...

    Mesajlar:
    1.103
    İsim:
    can candaş
    Ynt: Kibar Leptosoma

    Çok güzel ve özel bir balık.Şahsen calvusların yanına eklemeyi düşünüyorum.Leptosamalar daha çok üst bölgede gezindikleri için calvuslarda dipte oldukları için iyi bir ikili olabilir bence.Bu güzellikten mahrum kalmamak adına bir koloni ekleyebilirim.

    Bilgi paylaşımı için teşekkürler Temel Abi.
     
  3. DuncaN

    DuncaN

    Mesajlar:
    211
    Ynt: Kibar Leptosoma

    Eline gözüne emeğine sağlık abi.
     
  4. redrain

    redrain

    Mesajlar:
    9
    Ynt: Kibar Leptosoma

    Parmaklarınıza sağlık.Her zaman aklımda ama bakalım ne zaman kısmet olacak.
     
  5. emmi_06

    emmi_06

    Mesajlar:
    1.090
    İsim:
    Özgür ABAY
    Ynt: Kibar Leptosoma

    Temel abi,soluksuz okudum.Herzamanki gibi tecrubeleri yazmıssınız.
    Elinize kolunuza sağlık.
     
  6. sezginyavuz

    sezginyavuz

    Mesajlar:
    307
    İsim:
    Sezgin Yavuz
    Temel Hocam; paylaşımınızdan dolayı teşekkürler. Leptosoma konusunda şu bir gerçek ki; çoğu cichlid türleri zamanlarının çoğunu dipte geçirirler ve akvaryumun yüksek kısımları boş kalır. Bu konuda imdada leptosoma yetişir ve akvaryumu şenlendirir. :)
     
  7. Muzikopat

    Muzikopat

    Mesajlar:
    2.586
    İsim:
    Hüseyin ÇELİK
    Temel abi mükemmel bir paylaşım. Emeğine ,yüreğine, yorulan kollarına sağlık.


    Saygılar.
     

Sayfayı Paylaş