1. Hoş geldiniz, Akvaryum Portalı ailesine katılım için kendinizi hazır hissediyorsanız üye olun.
    Yardım sayfasından forum kullanım desteği alın.

Limon çürümesi

Başlığı 'Bitkili Akvaryum Portalı' kategorisinde lepistes tarafından 8 Şubat 2009 başlatılmıştır.

  1. lepistes

    lepistes

    Mesajlar:
    961
    İsim:
    Muhammed Ali Tavur
    Sebebini bilmediğim bir şekilde akvaryumuma ektiğim bütün limonlar bir süre sonra erimeye başlıyor. Ve yok oluyorlar, nereye baktımsa bir çaresini bulamadım. Buyrun size son köklerden birini hali.

    [​IMG]
    [​IMG]
     
  2. lepistes

    lepistes

    Mesajlar:
    961
    İsim:
    Muhammed Ali Tavur
  3. aykılıç

    aykılıç

    Mesajlar:
    63
    İsim:
    SELÇUK KARTAL
    Bitkilerinizin solması ışığınızın durumu ile ilgili olabilir. Işığın nasıl olması gerektiği ve ne kadar açık kalacağı bence aşağıdaki kriterlere göre değişir:

    1. Akvaryumun boyutu, özellikle yüksekliği nekadar?
    Akvaryum ne kadar büyük ve yüksekse o kadar yüksek watt ve kalvin değerinde akvaryum florasanı kullanılmalı.

    2. Akvaryumun bulunduğu oda ne kadar aydınlık ve akvaryum direk günışığı alıyor mu?
    Eğer oda fazla aydınlıksa ve akvaryum da günün belli saatlerinde günışığı alıyorsa günışığının yoğun olduğu zamanlarda akvaryum ışığını açmak gereksiz hatta yosunlaşmaya sebep olduğu için tehlikelidir de.

    3. Akvaryumda kullandığınız florasanın watt, kalvin değerleri ve kalitesi nasıl?
    Akvaryumlarda normal evlerde kullandığımız yüksek veya düşük wattaki florasanlar kullanılmamalıdır. Bu florasanlar çok kısa bir süre yansa dahi, akvaryum florasanlarının yaptığından çok daha fazla yosun yapar, ayrıca kesinlikle bitkilerin gelişimi için akvaryum florasanları kadar faydalı değildir. Hatta biraz fazla yandığında bitkilerin çürümesine bile neden alabilir. Akvaryumlarda her zaman bitki ve canlılarının sağlıklı gelişmesini sağlıyacak özel olarak üretilen akvaryum florasanları kullanılmalı. Bu florasanlar çok uzun süre yansa dahi diğer ampul ve florasanların yaptığı kadar yosunlaşmaya sebep olmaz. Ayrıca özellikli renkleri sayesinde bitki ve balıkların çok güzel görünmesini sağlar. Eğer mümkünse bir akvaryumda birden fazla ve değişik watta florasan kullanımalı. Mesela ben 40 cm yüksekliğindeki ve 84 litrelik bol bitkili akvaryumumda biri Sera'nın bitkiler için özel üretilen 4900 kalvin ve 15 vatt değerindeki sera plant color, ve diğeride 5 watt değerindeki grolüx akvaryum lambası olmak üzere iki florasan kullanıyorum. Böylece bitkilerin gelişme durumu ve yosunlaşmaya bağlı olarak 15 , 5 ve ikisi beraber açıldığında da 20 wattlık bir ışık kaynağı kullanabiliyorum. Bence florasanlar akvaryum boyutuna göre watt ve kalvin değeri ne kadar yülsekse o kadar kısa süre yanmalı.

    4. Akvaryumdaki bitkilerin cinsi ve sıklığı nedir?
    Bitkilerin hayat kaynağı ışıktır. Işıksız ortamda fotosentez yapamaz ve çürürler. Fakat bu ne kadar uzun süre ve fazla watta ışık verirsek o kadar gelişirler anlamına gelmez. Her bitki farklı değerde ışık miktarına ihtiyaç duyar. Örneğin kendilerini hızla su üstüne dordu uzatıp gelişen cobomba , eledoa , zeytin , gül, saz gibi türler orta ve yüksek derecede ışık istedikleri halde, anubiaslar çok düşük derecede ışık isterler ve daha iyi gelişirler. Akvaryumda çok sık bitkilendirme varsa ve özellikle eledoa, cobomba gibi akvaryumdaki besin maddelerini silip süpüren bitkilerdense, ışık yakma süresi biraz daha uzatılabilir. Çünkü bu bitkiler yosunların ihtiyaç duyduğu besin maddelerini hızla tüketirler.

    5. Akvaryumdaki balık cinsleri ne?
    Bazı cins balıklar örneğin vatoz, kuhli gibi, fazla ışık altında kalmaktan hoşlanmaz. Hatta bazı ürkek cinsler ışık yandığında tabiri caizse kaçacak delik arayıp kaçarken de kendilerini camın çeperlerine, taşlara falan vururlar. Bu tür balıklar için daha düşük wattlı florasanlar seçilip kısa süre yakılmalı veya balıkların saklanabileceği ortamlar yaratılmalı.

    6. Zevkler
    Büyük bir akvaryumda bilinçli şekilde yaratılan düşük wattlı loş ortamlar hem seyir zevkini müthiş arttırır ve derinlik duygusu yaratır hem de balıkların doğal şekildeki hareketlerinin izlenmesini sağlar. Bir de gece odanın ışıklarını kapatırsanız deymeyin keyfine...

    Son olarak;
    Işığın doğru ışık olduğu ve doğru sürelerde yandığı; akvaryumda yosunlaşmanın minimum değerde olduğu ve bitkiler sararıp çürümediği zaman anlaşılır.

    Alıntıdır.
     
  4. lepistes

    lepistes

    Mesajlar:
    961
    İsim:
    Muhammed Ali Tavur
    Verdiğiniz bilgiler için size teşekkür ederim Selçuk bey, şimdi benim akvaryumum da 150 civarında lepistes bulunmakta. Akvaryum boyutu ise 100*45*35, tek bir ışık kullanıyorum oda 80 cm'lik grolüx watının kaç olduğuna bilmiyorum. Akvaryumun bulunduğu yer fazla gün ışığı almamakta, floresanda günde ortalama 8-9 saat yanıyor. Bunun yanında akvaryumumda bacopa monnieri, gül ve saz bulunmakta bunlar gayet güzel ve sağlıklılar ama gel görelimki bu güzelliği ve sağlığı limonlarda bir tek göremedim. Benim sorunun sadece limonla ne yaptımsa bir türlü olmadı. Filiz vermekte ve gelişmede ama öbür taraftan sanki gizli bişey onu yiyip bitiriyor. Bunlar balılar değil o kesin.
     
  5. RuPTuR

    RuPTuR

    Mesajlar:
    1.483
    İsim:
    Cem
    Madem hastalıktan şüpheleniyorsunuz,limonları 1 saat metilen mavili suda bekletin.Tamamen suya batmış olsun yaprakları(kalmışsa) yoksa çok çabuk bozuluyorlar.Aslında benim de aklıma ışık konusu geldi çünkü ışık dışında pek bir ihtiyacı olmayan bir bitki(ben bile yetiştiriyorsam :D ) Eğer kökleri uzamışsa taban gübresi kullanabilirsiniz.Bunları denedikten 1 hafta sonra yeniden görüşelim.Randevu almanıza gerek yok Muhammed Bey :)
     
  6. Barış ER

    Barış ER

    Mesajlar:
    171
    Tankta bilinmeyen çok şey var.

    Nitrat, fosfat, demir, ph, kh ,gh değerleri ile ilgili bir bilgi yok.

    Co2 sanırım verilmiyor.Bunun yanında diğer gübrelemeler[(makro-mikro element)(tabandan ve sudan)] yapılmıyor sanırım

    Aydınlatma yetersiz.Her ne kadar gro -lüx doğru ışıklardan biride olsa onunda bir ömrü var.

    Tankın ısısı bilinmiyor.

    Su değişim sıklığı bilinmiyor.

    Ne yapılabilir??? Önce şartları iyileştirmek lazım.Hygrophilla corymbosalar pekte zorlu bitkiler değildir.
     
  7. lepistes

    lepistes

    Mesajlar:
    961
    İsim:
    Muhammed Ali Tavur
    Barış abi tank ısısı 24-25 derecede, su değişimi hafta da bir yada iki haftada bir 5/1 dip çekimi şeklinde yapılıyor.
     
  8. Barış ER

    Barış ER

    Mesajlar:
    171
    Muhammed nokta atışı yapabilmek için bilgiler yetersiz.Olası nedenleri sıralayabiliriz lakin.

    Bitkili tanklarda dip çekimi yapılmaz. Dip çekimi yaparken suda serbest halde ki partikül miktarı artar ve besin dengesi alt üst olur. Aynı zamanda bakteriyel dengede bozulur.Bakteriler tabanda da bulunur. Bu gibi dengesizleri yaratırsalk alg veya bakteri patlaması yaşarız.

    Isı normal.Haftalık su değişimi bitkili bir tank ise %50 olmalı.

    Yüksek ihtimal bitkileriniz besin eksikliğinden çürümeye başlıyorlar.Makro-mikro element gübrelemesi yanında co2 gübrelemesi yapıp bunları doğru aydınlatma ile desteklemeliyiz.Arka tarafta ki bacoba carolianalarınızında yaprak büyüklüğü ve açıklıklarından çokta keyifli oldukları söylenemez.
     
  9. lepistes

    lepistes

    Mesajlar:
    961
    İsim:
    Muhammed Ali Tavur
    Abi dediklerini yapıcam da bu arada arkada ki bacopalar yeni geldi akvaryumcudan ondan o haldeler, diğer bacoplarım harika bence linkteki 6. ve 7. resimlerde var.
     
    A.P Bot Yazı düzenlemesini kaydetti.: 14 Mayıs 2016

Sayfayı Paylaş