1. Hoş geldiniz, Akvaryum Portalı ailesine katılım için kendinizi hazır hissediyorsanız üye olun.
    Yardım sayfasından forum kullanım desteği alın.

Loachlar ve malaviler

Başlığı 'Malawi Cichlid Forumu' kategorisinde emmi_06 tarafından 9 Ekim 2008 başlatılmıştır.

  1. emmi_06

    emmi_06

    Mesajlar:
    1.090
    İsim:
    Özgür ABAY
    Arkadaşlar bayramın arkasına cumartesi günü saat 11:00 evdençıktım.Saat 18:00 kadar demetevler,kızılay,maltepe ve yenimahallede nekadar akvaryumcu varsa hepsini gezdim.Malavi akvaryumumu kurdum kuralı hep makrakanta balığını beslemek istemiştim.O gün muradıma ermiştim.4 adet makrakanta alacaktım,akvaryumuncunun tavsiyesi üzerine abi ciklet çöpçüsü var dedi.O nasıl oluyormuş dedim.Labioları gösterdi.2 adet 10 cm makrakanta,2 adette 8 cm labio aldım(Labiodan anlamıyoz tabiki labio diye aldığımız balığın teki Frenatus :D çıktı).Vatoz,labio ve makrakantalar için 2 farklı tablet yemde aldım.Tabiki çoğu hobicilerin yaptığı hata,eve geldim hemen açtım interneti ne yer,nasıldır,malaviler ile uyumlumudur diye.
    Okuduklarım karşısında üzüldüm açıkçası.

    ''“Loachları malawilerle beslemek uygun mudur?”Loach forumda sık sık sorulan bir sorudur.



    Genellikle Makrakanta(Chromobotia macracanthus), Yasuhikotakia cinsinden birkaç tür (Y. modesta ve Y. Eos gibi),bunlara ek olarak da Syncrossus cinsi (büyük oranda tiger botia grubuna başvurulur.) gibi daha büyük Botiine türleri önerilir.



    Bunların hepsi çok sıklıkla, prensip sahibi olmayan mağazalar ve insanları yanlış yönlendiren cichlid siteleri tarafından bu çok farklı iki balığın birlikte sorunsuz şekilde bakılmasının uygun olduğu ifade edilir. Böyle bir şey yok. Bu iki balığın kombinasyonunun uygunsuzluğuna gelince, bu kısa makalede bunları detaylı olarak açıklamayı amaçlıyoruz.



    Botiine loachları Asya’nın hızlı akan nehirleri ve ırmaklarından gelmektedir. Karşılaştıkları akımlar tek yönlü ve biraz güçlüdür ve su parametreleri de yumuşak ve asidiktir. Bazı yerlerde, örneğin, Kalimantan’ın bazı yerlerinde, makrakantalar suyun çok asidik ve su sertliğinin algılanamaz düzeylerde olduğu siyah su alanlarında bile bulunabilirler.



    Tersine, Afrika’nın Malawi gölü çok sert ve alkalin bileşimlere sahiptir. Göldeki ortalama pH değeri 8.3 civarında ve GH değeri de ortalama 18 dir. Balığı zorlamak, gösterge çizelgesinin diğer sonundaki değerlerde yaşatmaya çalışmak, onun osmoregulatory (osmozdüzenleyici) sisteminde şiddetli etkiler yaratabilir.



    Malawi gölündeki su sıcaklığı yıl içinde değişken olmakla beraber ortalama 25 oC. Bahsedilen bu sıcaklık loachların birçoğunun alışkın olduğu sıcaklıktan daha düşüktür. Eğer malawi cichlidlerini loachların doğal ortam sıcaklığında tutmaya çalışırsak malawi alışkın olmadığı bu sıcaklıkta rahatsız olur. Tam tersi, loachları malawi cichlidlerinin alışkın olduğu düşük su sıcaklığında yaşatmaya kalkarsak da çabuk strese girerler ve beyaz benek tipi hastalıklara karşı daha hassas konuma gelirler.



    Malawi gölü birçok insanın gördüğünden daha büyüktür ve bu nedenle ufak gelgitlere meyillidir. Ama bu hiçbir zaman loachların habitatındaki akıntılar gibi tek yönlü ve kuvvetli değildir.



    Malawi cichlidlerinin birçoğu bitkisel ağırlıklı beslenmesine rağmen, loachların mönüsünü genelde böcek larvaları, solucanlar ve kabuklular oluşturur. Malawi cichlidleri doğasında bulduklarını yer ama akvaryum şartlarında onlara uygun olmasa dahi bazı diyetler uygulanmaktadır. Malawi cichlidlerinin birçoğu otçuldur ve bazıları bazen kabukluları diyetine katsa da, solucan ve sivrisinek larvaları onların sindirim sistemlerinde ölümcül olabilen “bloat” hastalığına neden olabilirler.



    Başka türler aynı akvaryum içinde yaşamak zorunda tutulsa da, Malawi cichlidleri agresiftirler ve diğer tipteki balıklarla beraber bakılamazlar. Bazıları her ne kadar diğerlerinden daha az agresif olsa da, bu loachlarla daimi olarak beraber tutulabileceği anlamına gelmez. Malawi cichlidlerinin üreme boyutuna ulaşmasıyla beraber, agresiflikleri artar ve onlara karşı korunmasız olan loachların onlarla uzun süre başa çıkması beklenemez. Böyle stresli bir ortamda beyaz benek gibi hastalıklara yakalanma olasılığı artar. Tiger Botia gibi agresif botia türlerinin davranışları bile malawi cichlidlerinin kavgacılığıyla kıyaslanamaz.



    Loachlar mağara yığınları ve ağaç kökleriyle gibi çok yönlü saklanma yerleri isterler. Malawi cichlidleri de kayalık alanları severler ancak iyi kazıcıdırlar ve loachlarının saklanma alanı olabilecek yerlerin altını kazarak onları dengesiz bırakırlar. Meydana gelebilecek felaketleri dışarıya açıkça vurmaya bile gerek duymuyorum.


    Loachları bu koşullarda geçici olarak mutlu görebilirsiniz ancak onlar uzun vadede acı çekeceklerdir. İnsanlar loachları istediği gibi adapte etmeye çalışmamalıydı ve loachları bu uygunsuz koşullarda beslemek kimsenin yanına kar kalıp onu daha iyi bir akvarist yapmaz. Onlara baktığımız akvaryumları, onların ihtiyaçlarına göre oluşturmalıyız, kendimize göre değil.

    Makale Sahibi: Emma Turner

    Kaynak: www.loaches.com

    Çeviren: Onur Şahin
    ''




    Arkadaşlar lütfen baştan sona kadar okuyalım.
    Sizin naçizhane fikirlerinizi alıyım.Bu arada ısıtıcıyı 28 dereceye ayarladım
    Bu balıkları ya çıkaracam yada makrakanta sayısı 4 labio sayısını 4 çıkaracam
     
  2. bmehmetyavuz

    bmehmetyavuz

    Mesajlar:
    301
    Ynt: Loachlar ve malaviler

    Ben olsam, bir arada beslemezdim. Şu anda olmasa bile özellikle malawi'lerin üreme dönemlerinde büyük savaşlar çıkacağını düşünüyorum. Bence en mantıklısı yeni bir tank kurmak ve ilgi duyduğunuz bu türlerden de vazgeçmemek. Makalede de katılmadığım noktalar var. "Malawi cichlidlerinin birçoğu otçuldur ve bazıları bazen kabukluları diyetine katsa da, solucan ve sivrisinek larvaları onların sindirim sistemlerinde ölümcül olabilen “bloat” hastalığına neden olabilirler. " Malawi gölü balıklarının besin zincirinde sivri sinek larvaları çok büyük bir yer tutmaktadır. Kayalar arasında yaşayan bazı türleri Mbuna olarak bilinir. Geniş tarak benzeri dişler geliştirmişlerdir ve böylece kayalardaki algleri yiyebilmektedirler. Bu Mbunalar özellikle alg peşinde değillerdir. Aslında alglerin içindeki mikroorganizmaları tararlar. Labeotopheus adında bir tür, bir adım daha ileri giderek nasırlaşmış bir çene yapısı geliştirerek koni şekline daha yakın bir diş geliştirerek ve bir su sütununda serbest yüzmekte olan planktonu yakalamak için kullanır.
    Sonuçta karar sizin.
    Saygılar, keyifli paylaşımlar...
     
  3. emmi_06

    emmi_06

    Mesajlar:
    1.090
    İsim:
    Özgür ABAY
    Ynt: Loachlar ve malaviler

    Teşekkür ederim Mehmet Yavuz bey yorumlarınız için.
    Karamsarlık içindeyim,ama kafamı kurcalayan bir konu ise genelde Türkiyede makrakanta üretimi olmadığını duymadım.Genelde bu balıklar ithal geliyormuş.Bu balıkları tek tür olarak besleyen yok demekki.Yorumlardan okuduğumm balığın habibatina göre ulaştığı boy 40 cm buluyormuş.Karma akvaryumlarda makrakantaların tam doğasına uyulmadığı için boyları 10_15 cm arası kalıyormuş.
    Bi zevk uğruna bu balıkların doğasıyla oynamak doğru değildir diye düşünüyorum bi açıdan artık.

    Bu arada yazdıklarınıza katılılıyorum çeviri yapan arkadaşında hatalrı var.Genelde mbuna cinsleri otçuldur.Etçil ağırlıklı beslenen bir çok malavi türü var.Bu konu konuyu açar.Genelde tüm forum sitelerinde tek tür denilir.Çok haklı bi konu aslında
     
  4. mgrbz17

    mgrbz17

    Mesajlar:
    22
    Ynt: Loachlar ve malaviler

    Özgür bey merhaba bende sizin gibi düşünüp 5 adet makrakanta aldım . Malavi akvaryumumuma attım 1 yıldır gayet iyi yaşıyorlar . Birincisi bu balıklar sürü olarak rahat ederler kesinlikle 1-2 adet olarak rahat olamazlar . Bende toplam 5 adetti biri geldikten 1 hafta sonra maalesef öldü . Kalan 4 tane 1 yıldır bende ve akvaryumda eksik olan kırmızı rengi turuncu yüzgeçleri ile tamamlıyorlar . Bence bu yazıdaki kadar masum bir balık değil makrakanta . Birincisi çok hızlı yüzer yakalamak ölümdür . 2.si yemlenirken yüzeye kadar çıkıp diğer balıkların arasından yem kapabilir . 3. sü akvaryuma alıştıktan sonra hiç bir balık onu rahatsız edemez çünkü kimseyle takışmaz ve kavgacı değildir yer tutmaz . 4. sü saklanacağı dar ve karanlık delikler dehlizler olmalı .
     
  5. emmi_06

    emmi_06

    Mesajlar:
    1.090
    İsim:
    Özgür ABAY
    Ynt: Loachlar ve malaviler

    Mehmet bey bilgiler için çok teşekkür ederim.Makrakanta sayısını 4 çıkardım.
    Saklanacak yerler olmalı dıye yazmıssınız.Dün bilgisayarın başındayım,yemleme yaptım.Aradan yarım saatmi ne geçti,akvaryuma bir daha bakıyım dedim.Makrakantanın biri yok tam 10 dakika makrakantayı aradım.Hanımı çağırdım sonra oda baktı balık yok kafayı yedim.Yemleme için kapağı açmıştım.Atlarmiki diye düşündüm.Akvaryumun etrafında elde ışılak yarım saat aradık yıne yok.
    Akvaryumdaki 50 kilo kayayı dışarıya aldım onlarında altında yok.20 cm vatozdan şüpenlendim bayabi vatozla mucadele ettim.Yemiş olasılığını düşündüm.Akvaryumda nekadar aksesuar varsa hepsi çıkyı yıne yok.Eşimin akvaryumun arka kısmına sıkıştırdığı büyük nazar boncuğu vardı.Sen tut onun arkasına saklan.Tam umutlarımın bittiği anda nazar boncuğun arkasından çıktı.
     

Sayfayı Paylaş