1. Hoş geldiniz, Akvaryum Portalı ailesine katılım için kendinizi hazır hissediyorsanız üye olun.
    Yardım sayfasından forum kullanım desteği alın.

Makrakanta (Botia Macracantha )

Başlığı 'Afrika ve Asya Balıkları Forum' kategorisinde YIKIKTEMO tarafından 5 Ocak 2009 başlatılmıştır.

1. YIKIKTEMO

YIKIKTEMO

Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert
    Botia Macracantha :(Makrakanta)
    Latince Adı: Botia Macracantha]
    Sıcaklık: 25 - 27 ° C
    En Fazla Büyüdüğü Boy: 14 cm
    Su Sertliği: Yumuşak
    pH: 7

Bu türün üreme şekli yıllarca bilinemedi ve akvaryumlarda üretilemedi. Fakat nihayet başarıldı. Tabi bizim Ülkemizde başarılmamış olması üzücü noktası. Üstelik Çok kapsamlı bir akvaryumda değil ürediği akvaryum. Fakat artık balık şansı denilebilir, uzmanlık denilebilir bunun kararı sizde. Dişi erkek ayırması gerçekten çok zor bir türdür. Tamamen doğadan toplanan bu tür için, elbette bu üretimle doğadan toplanmalarının henüz önüne geçilemeyecek ancak, bir yerden başlanması güzel bir haber.

Genel olarak çöpçü olarak lanse edilen ve satılan bu türe, malesef haksızlık yapılmaktadır. Diğer tüm çöpçü olarak adlandırılan tüler gibi. Zor büyüyen bir türdür. Fakat, çöpçü muamelesi yapılmamış olsa büyüme hızı hatırı sayılır oranda artacaktır.

Makrakantalar, beyaz benek hastalığına duyarlıdır. Bu yüzden ani ısı değişimlerine çok dikkat edilmelidir. Ortamdaki canlılara bu hastalığı kısa sürede bulaştıracaktır. Nadiren de olsa, yavruları yedikleri görülmüştür. Yüzgeç dikenleri vardır, elle tutulmamalıdır, dikkatli olunmalıdır. Akvaryumlarda dağılan yemleri tüketmesi beklenmemeli, dip yemleri ile beslenmelidir. Bazı arkadaşlar bu türü yan yatarken gördüğünde öldüğünü veya hasta olduğunu düşünmekteler. Oysa yan yatarak uyuyan bir balıktır. Bu vesile ile sizlerle bu ilginç anı paylaşmak istedim.

Düzenleme: 15 Mayıs 2016
  2. taygun

taygun Guest

Makrakanta'nın uykusu gelmiş.

Bu keratalar bunu hep yapıyorlar. ;)

Eline sağlık Temel,

İlk defa macracanta beslediğimde balığın ölmekte olduğunu gördüm ve akvaryumdan çıkarayım dedim. Birden canlı hayvan şaşırdım kaldım. Sonra işin renginin farklı olduğunu öğrendim. :hink:

Bir de dişleri vardır macrakantaların. Dip yem yerken çıtır çıtır diş seslerini duyarsınız. Zannedersiniz cama bir bir metal bir cisimle vuruyor.

Saygılar

3. emmi_06

emmi_06

İsim:
    Özgür ABAY

Bu balığın hastasıyım.
    Temel abi,bu karelerle bende çok karşılaştım.Utangaçmı utangaç olması soğutuyor insanı.
    Makrakanta ile çok anılarım oldu.Tam 1.5 saat aradığım 3cm makrakanta nazar boncuğunun arkasından çıktı. :D :D

4. james_34

james_34 Üstad Üye...

İsim:
    can candaş

Birde kepçe ile dışarı çıkardıgınız zaman solungaçlarındaki iğnelerini çıkardıgını hiç gördünüz mü ? Bir dokunun onlara :horon:

5. axu2

axu2

Çok utangaçlar çoooook :kotu: .Seviyorum bu kerataları ama aylardır büyüklerin yüzüne hasretiz. Yem atınca 2 sn görüyorum hepsi :D

6. taygun

taygun Guest

Valla ben bunu ilk defa duydum. Dişlerinin can yaktığı duymuştum ama solungaçlarında iğneyi ilk defa duydum? Ne işe yarıyor bu iğneler Can? Sen gördün mü?

Saygılar

7. YIKIKTEMO

YIKIKTEMO

Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert

Tamer abi tabi makrakantaların yanaklarında dikeni vardır. Korunma amaçlıdır. Yutulduklarında kafa sallayarak balığın ağız içine batırır ve kurtulmak ister. Kepçeye takılmasıda aynı tarif ettiğim kurtulma hareketini yaptığındandır.

Deniz türlerinin çoğunda aynısı vardır.

Saygılar...

8. james_34

james_34 Üstad Üye...

İsim:
    can candaş

Abi, kepçeni al ve makrakantayı yakala.Biraz kalsın dışarda bir 15-20sn solungaçlarının oldugu yerde küçük beyaz birşeyler çıkacak.

9. taygun

taygun Guest

T
    Tövbe tövbee :hink: :D :hink:

10. emmi_06

emmi_06

İsim:
    Özgür ABAY

:D :D
    Can,en son aldığım makrakanta 9 cm boyunda idi.Akvaryumcu 3 kat poşet yaptı onuda deldi.En son çare yem kutusunda getirmek zorunda kaldım.

Yüzgeç erimesi,yüzünden makrakantam ölmüştü,kepçe ile aldım çöpe atacam kepçeye takılmıştı.Dediğiniz iğne olması lazım

11. gerçeküstad

gerçeküstad

Müsadenizle bende makrakantalarımın çok beğendiğim hallerini yakaladım bir kaç kare fotoğrafı sizlerle paylaşmak isterim. Yan yatarak uyumaları yanında gizlenmeyi sevmeleri bazen bizleri onlardan mahrum bırakır. Sayı ile çözüm bulunurken, üretme konusundaki isteğimi henüz başaramamış olmak hayal kırıklığı yaratmaktadır.

Balıklar ile iyi geçinen biri olarak, bu samimiyetime ödül olarak yavrularını henüz alamadım. Bu üzüntümü bu vesile ile paylaşmak isterim.

A.P Bot Yazı düzenlemesini kaydetti.: 15 Mayıs 2016
  12. emmi_06

emmi_06

İsim:
    Özgür ABAY

Halim Abi,maşallah.Makrakantalara karşı aşinalığım var abi.
    Dediğin gibi 1veya 2 adettese gündüzleri görmenin imkanı yok.Ama sayı yüksekse hiçde saklanmıyorlar.
    Bendede 12 cm erkek,10 cm dişi,7_9 cm dişi var.İlk zamanlarda 2 adet dişi vardı,ama kayaların arasından çıkmıyordu.12 cm'lik erkeği alınca artık üçüde akvaryumun heryerinde.

13. YIKIKTEMO

YIKIKTEMO

Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert
    Halim hocam, güzel kareler gerçekten. Müsade ederseniz, bu tür ile ilgili hazırlayacağımız başlıklarda kullanmak isteriz fotoğrafları. Balıklarla aranız en az benim kadar iyi. Elden yem veriyorsunuz, bir fark var ben balıkları neredeyse suyun dışında besliyorum, siz akvaryum tabanında. :D

14. axu2

axu2

Özgür hocam şu erkeklerle dişilerin fotoğraflarını koyarmısın foruma? Makrakantaların cinsiyet ayrımı çokta net değil faydası olacağını düşünüyorum.

15. emmi_06

emmi_06

İsim:
    Özgür ABAY
    Bahadır abi,Resim çekmek zülum hareketsiz yakalamak imkanı yok.Akşama yinede deniyim.
    İzlenimlerim.3 adet makrakantam var.En büyük makrakantanın renkleri daha parlak.Diğer ikitanesi soluk.Erkek dediğim makrakanta diğer iki makrakantaların saklandıkları kovukdan hep çıkarıyor.
    Erkek ile diğerleri arasında bariz kuyruk farkları var.
    %100 diyemem tabiki sadece izlenimlerim.12 cm'lik makrakantayı alalı 3 hafta oldu.O akvaryuma eklenince makarakantaları iyice sevmeye başladım.Daha önce diğer 2 makrakantam imkanı yok gece hariç dışarı çıkmazlardı.Şimdi ise saklandıklarını görmedim hiç.

16. emmi_06

emmi_06

İsim:
    Özgür ABAY
    Bahadır abi,senin için birazda olsa poz verdiler.
    2 tane digital makinam var ikiside arızalı.Yazın düğün mevsiminde emanet vermiştim.Her ikiside pert olarak geldi.Resimleri abi cep telefonu ile çektim.

A.P Bot Yazı düzenlemesini kaydetti.: 15 Mayıs 2016
  17. axu2

axu2

Özgür hocam teşekkürler. Makrakantaların güzelmiş sağlıklı görünüyorlar. Resimlerden malesef bişey anlamadım 1. resimdeki makrakanta erkek olanmı en sonuncu dişi olanmı keşke makinaların sağlam olsaydıda kuyruklarını daha net çekebilseydin. Pençe gibi olayını kafam bir türlü almıyorda birazda merakım ondan. Bende 6 tane makrakanta ve onlarca mağara var zannedersem sorun birazda bundan kaynaklanıyor sadece 4 cm en ufak olanları ortalıkta diğerleri sadece yem almak için şimşek hızıyla çıkıp tekrar kayboluyorlar. Halim bey sizde varmı erkekle dişiyi bariz bir biçimde ayırabileceğimiz fotolar?

18. emmi_06

emmi_06

İsim:
    Özgür ABAY
    Bahadır abi,erkek dediğim balık en üstteki ve en alttaki olan.Abi dişi diye tabir ettiğim 2 makrakanta Tam 2 ay boyunca yeme kalkmadılar.O kadar yem attım,dip yemleri attım.Hiç ortaya çıkmadılar.En son aldığım makrakanta diğer ikisinin saklanmasına izin vermiyorlar.Şuan 3 makrakanta yem yemede profesyenel oldular.2 adet daha eklemeyi planlıyorum.

19. taygun

taygun Guest

Halim Bey,

:helalolsun: Harikasınız. :helalolsun:

Bu arkadaşlar çok komik poz vermişler valla. Bendekiler ne saklanıyor ne de gözle pozlar veriyorlar.

Saygılar

20. emmi_06

emmi_06

İsim:
    Özgür ABAY
    Tamer abi,resimleri bekliyoz.

Sayfayı Paylaş