1. Hoş geldiniz, Akvaryum Portalı ailesine katılım için kendinizi hazır hissediyorsanız üye olun.
    Yardım sayfasından forum kullanım desteği alın.

Makrakanta ve ÜRETİMİ

Başlığı 'Tatlı Su Üretme ve Yetiştirme' kategorisinde YIKIKTEMO tarafından 30 Kasım 2008 başlatılmıştır.

1. YIKIKTEMO

YIKIKTEMO

Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert
    Botia Macracantha (Makrakanta)

Latince Adı: Botia Macracantha, Sıcaklık: 25 - 27 ° C, Akvaryumda Büyüdüğü Boy: 14 cm, Su Sertliği: Yumuşak, pH: 7

Bu türün üreme şekli yıllarca bilinemedi ve akvaryumlarda üretilemedi. Fakat nihayet başarıldı. Tabi bizim Ülkemizde başarılmamış olması üzücü noktası. Üstelik Çok kapsamlı bir akvaryumda değil ürediği akvaryum. Fakat artık balık şansı denilebilir, uzmanlık denilebilir bunun kararı sizde. Dişi erkek ayırması gerçekten çok zor bir türdür. Tamamen doğadan toplanan bu tür için, elbette bu üretimle doğadan toplanmalarının henüz önüne geçilemeyecek ancak, bir yerden başlanması güzel bir haber.

Genel olarak çöpçü olarak lanse edilen ve satılan bu türe, malesef haksızlık yapılmaktadır. Diğer tüm çöpçü olarak adlandırılan tüler gibi. Zor büyüyen bir türdür. Fakat, çöpçü muamelesi yapılmamış olsa büyüme hızı hatırı sayılır oranda artacaktır.

Makrakantalar, beyaz benek hastalığına duyarlıdır. Bu yüzden ani ısı değişimlerine çok dikkat edilmelidir. Ortamdaki canlılara bu hastalığı kısa sürede bulaştıracaktır. Nadiren de olsa, yavruları yedikleri görülmüştür. Yüzgeç dikenleri vardır, elle tutulmamalıdır, dikkatli olunmalıdır.

Akvaryumlarda dağılan yemleri tüketmesi beklenmemeli, dip yemleri ile beslenmelidir.

Anne Makrakanta:

Akvaryumda üreme fotoları, Tek kelimeyle muhteşem:

Yumurtaları düz bir alana dökmüşler.

www.akvaryumportali.com

Saygılarımla...

reis bunu beğendi.
  2. taygun

taygun Guest

Ynt: Makrakanta ve yeni haber

Temel bey,

Verdiğiniz bilgiler için teşekkürler, müsadenizle ben de bir iki şey ekleyeyim.

Tipik özellikleri.

* Balıkların dişleri vardır. Bunu en iyi dip yem yerken anlarsınız. (Yani yemi balık yiyor. :D :D :) Dipteki yemi yerken yeme yapılan her darbede tıkır tıkır diş sesleri gelir. Bu dişeri sayesinde de akvaryumlarınızdaki salyangozları tutup kabuğunda çıkarır.

* Balık sürü ablığıdır. beslerken birden fazla sayıda beslenmesi gereklidir. Bu durumda yem yerken birbirleri arasında yaptıkları mücadele seyredilmeye değer.

* Balık uyurken yan yatar ve uyur. Aman hasta ya da ölü zannetmeyin.

Saygı ve sevgilerimle

3. YIKIKTEMO

YIKIKTEMO

Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert

Tamer Abi, gerçekten bu paylaşım ilktir sanırım. Çünkü malum gerçekten üreme şekilleri bile bilinmiyordu. Benim çok tuhafıma gitti Elin oğlu başarıyor işte.

Yazıyoruz çiziyoruz, her balığı ben üretecek değilim. :D

4. axu2

axu2

Temel hocam aldığınız kaynakta biraz daha bilgi yokmu? Ne yapmış adamlar üretmek için anlatılmıyormu? Benimde çok beğendiğim türlerdendir (bkz. avatar ve imza) makrakanta. Bazı kaynaklardan akvaryumda üretilebildiğini okudum. Temel sorun ise oldukça geç yaşlarında üreme olgunluğuna ulaşmaları ve bu yaşlara düzgün bir koloni halinde getirebilmenin ise akvaryum şartlarında zor oluşu olarak açıklanıyordu. (paylaşım için teşekkürler)

5. YIKIKTEMO

YIKIKTEMO

Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert
  6. axu2

axu2

Çok teşekkürler Temel hocam kısayol yeterli, umarım birgün ;)

7. yasarhakan

yasarhakan

Gerçekten ilginç ve önemli bir haber bu. Uzun süre beslediğim balıklardandır. Akvaryum ortamında üreyebileceklerini hiç düşünmüyordum doğrusu. Bunun sebebi yıllar önce İstanbul Moda'da bir akvaryumcuda gördüğüm macrachantalardı. 30-35 santim boya ulaşmışlardı, çok şaşırmıştım gördüğümde.

Linkde yazana göre bir dişi ve 2 erkek 'den üretmiş, 8 yaşında ve 12-15 cm boylarındaymış damızlıklar, bu daha da ilginç.

8. emmi_06

emmi_06

İsim:
    Özgür ABAY

Temel abi,verdiğin bilgiler için teşekkür ederim.
    Bu balıkların adeta hastasıyım.Birçok sitede bu balıkların,15 cm boya ulaşabileceği yazıyor.Çeviri yaptığım bir sitede ise 40 cm ulaşabileceklerini söylüyorlar.
    Çok yakın arkadaşımda,yavrudan alıp büyüttüğü 2 yaşındaki makarakantanın şuan boyu 11 cm.
    4Adette bende var.Yaptığım araştırmada bu balıkların karma akvaryumda değil,balığın habibatına uygun akvaryumda beslenmeli.
    Türkiye'de bu balığın üretiminin olmayışı,bana göre balığın habibatına uygun akvaryum kurulmadığından.

9. swat

swat

İsim:
    Nurullah AYDIN
    Ynt: Makrakanta ve ÜRETİMİ

bir ara bendede vardı kendi halinde takılıyordu,değişik bir tür renk katıyor tank'a güzel bilgiler sağol enazından öyle büyük boy geçerse elimize değerlendiririz bu bilgileri.. :pc:

10. YIKIKTEMO

YIKIKTEMO

Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert
    Nurullah hocam selam,

Yukarıdaki paylaşım bir ilktir ve örneği yoktur. Sözü geçen türün üreme şekli dahi bilinmezdi. Severek ve gururla açtığım bir başlıktır. Makrakanta üretimine eğilmeni canı gönülden gerçekten desteklerim.

Üretimini gerçekleştirmek isteyen hobici arkadaşlarımıza hepimizin araştırma ve bilgi konusunda destek vermemiz gerekir.

Saygılar...

11. Muzikopat

Muzikopat

İsim:
    Hüseyin ÇELİK
    Gerçekten çok güzel bir paylaşım Temel Abi. Emeğine, yüreğine sağlık. Paylaşım için teşekkürler.

Saygılar...

12. Emrah Ece

Emrah Ece

Yer:
    İSTANBUL
    İsim:
    emrah ece
    İnşallah bir gün bir Türk akvarist (akvaryumportalı sakinlerinden olması tercihimdir ;)) hiç olmamış birşeyi başarır ve işte ben yaptım diye göğsünü gere gere Türk akvaristliğini yüceltir.

13. Muzikopat

Muzikopat

İsim:
    Hüseyin ÇELİK
    Amin. İnan bende çok istiyorum Emrah Abi.

Saygılar...

14. emmi_06

emmi_06

İsim:
    Özgür ABAY
    Emrah hocam,bu balıkların adeta hastasıyım,ilerleyen zamanlarda belki uğraşabilirim.
    Şuan elimde 10_11_12 cm'lik 1 erkek 2 dişi var.

15. Emrah Ece

Emrah Ece

Yer:
    İSTANBUL
    İsim:
    emrah ece
    İnşallah üretebilirsin Özgür gurur kaynağımız olursun, Türk akvaristliğinin bu noktaya gelmesi ve hiç yapılmamış işlerin çocuk oyuncağına çevirilmesini isterdim.

16. emmi_06

emmi_06

İsim:
    Özgür ABAY
    Emrah,kısa zamanda tek tür olarak makrakanta akvaryumu kuracam 200_300 litrede 20 yavru ile başlamayı düşünüyorum.
    Gelgelimki beni korkutan unsurlar var ne yazikki.
    1.Balıklar ithal geliyor kısırlaştırma olayı belki olabilir.
    2.Bende bu balıklardan şuan 6 adet var.Balıkları ilk aldığımda 2_3 cm iken renkeri çok can alıcıydı%100 ihtimal hormonlu yemler ile desdeklenmişler.
    3.Bu balık hakkında nette bilgi sıfır denecek kadar az.Sadece akvaryum kurarsam içinde plexsi borular olucak.

Hayırlısı diyorum,1 aya kalmaz akvaryumu inşallah kuracam.Bilgileri toplamaya çalışıyorum.

17. turqer

turqer

İsim:
    Türker Sezgin
    Hayırlısı olsun Özgür Abi...Endişelerinde sonuna kadar haklısın. Ama bir yerden başlamak gerekiyor :)
    Akvaryumu kurarken bizlerle paylaşmayı unutma abi...Tabi gelişmelerden de haberdar edebilrsen seviniriz..

Saygılar.

18. emmi_06

emmi_06

İsim:
    Özgür ABAY
    İnşallah Türker,daha düşünme aşamasındayım.Hayırlısı bakalım.

19. Lake Tanganyika

Lake Tanganyika

Yer:
    İstanbul/Tepekent
    İsim:
    Yavuz Kaçar
    Makrakanta ve ÜRETİMİ

Temel abi ellerine sağlık çok güzel olmuş.Ama başka bir forumda makrakantalara 40 cmye kadar ulaşabiliyormuş huh: benim bu konuda kafam karıştı huh: link vericem bakarsanız sevinirim.

Saygılar... saygılar:gif

20. YIKIKTEMO

YIKIKTEMO

Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert
    Makrakanta ve ÜRETİMİ

Makrakanta zor büyüyen bir balıktır. Balık bilgileri girilirken aslında balıkların doğal ortamdaki boyları ve akvaryumda ulaştıkları boyları olarak ayrı ayrı yazılması gerek. Aradaki fark buradan kaynaklanıyor. Kaynaklara baktığımızda doğada ulaştıkları en fazla boy 30 cm olarak yazıldığını görürüz. Senin örnek verdiğin linkte ise 40 cm olarak belirtilmiş. Bu rakamı 30, 35 olarak yazan kaynaklarda bolca var. Ancak doğal ortam boyutları bu. Aşağı yukarı bu bilgilerde farklılıklar olur. Akvaryumlarda makrakantalar 15-16 cm kadar büyüyebildiği belirtilmektedir.

Örnek olarak aşağıdaki linklerde farklı bir kaynak var ve en fazla büyüdüğü boy 17 cm olarak verilmiş. Özellikle bu türde yani üremesi boyu ile yakından alakalı türlerde 40 cm olması gereken balık 14-17 cm aralığında üremez ( yaşını almış değilse ). Bu bilgiler farklı farklı kaynaklardan alınıyor ve malesef doğadaki ile akvaryumdaki boyları altı çizilmeden belirtiliyor. Kısaca fark buradan kaynaklanıyor.

http://www.sempativet.net/articles.asp?action=read&aid=1827

http://www.forumacil.com/balik-ve-akvaryum-dunyasi/96155-botia-macracantha-clon-loach-makrakanta.html

Sayfayı Paylaş