1. Hoş geldiniz, Akvaryum Portalı ailesine katılım için kendinizi hazır hissediyorsanız üye olun.
    Yardım sayfasından forum kullanım desteği alın.

Malawi Akvaryumu Hakkında

Başlığı 'Tatlısu Genel Konular Portalı' kategorisinde batmaz tarafından 27 Ocak 2009 başlatılmıştır.

1. batmaz

batmaz

Sizlere danişmak istediğim birkaç mevzu var.Öncelikle size yol göstermesi açisindan gerekli bilgileri paylaşayim...
    300lt tank, Eden 328 marka biyolojik iç filtre,Tetratec EX1200 dış filtre(Sera siporax ve biopur porte takviyeli),Tetratec 300w ısıtıcı,unistar kafa motoru.24 saat sürekli çalişiyor.sıcaklik 25 derecede sabit.Bu arada Matrix Carbonu iç ve dış filtrede kullanimina ara verdim.
    Akvaryumumdaki balıklar:
    1ad.12-14cm sarı prenses erkek
    3ad. 5-7cm sarı prenses dişi
    2ad.12-14cm Red Rubin erkek
    2ad.12-14cm Aulonocara erkek
    2ad. 5-7cm Aulonocara dişi
    1ad. 8-10cm Sarı imparator erkek
    2ad. 5-7cm Sarı imparator dişi
    1ad. 7-10cm Yakop erkek
    1ad. 5-7cm yakop erkek
    1ad.10-12cm Protomelas Taynatus erkek
    1ad 7-10cm Neolamprologus Tretocephalus erkek
    1ad.10-12cm Zebra erkek
    1ad.10-12cm Otopharynx Lithobates erkek

Su Değerlerim:
    03/01/09=PH:7.1 KH:<5 No2:0.2mg/lt No3:100mg/lt
    25/01/09=PH:7.8 KH:6 No2:0.1mg/lt No3:25mg/lt
    Amonyak değerleri ise 0.02ppm.

Bu 21 günlük süreçte özellikle nitrat ı düşürmek için 5 gün de bir %25 kaynak suyu değişimi yaptim(çeşme suyunda yaptiğim testlerde klor orani yüksek olmasi dolayisiyla hazir su kullandim).Su düzenleyicisi olarak Seachem Prime,Ph ve Kh arttırmak için Kent Malawi Buffer,Element ihtiyaci için Brıghtwell Cıchlıd code kullaniyorum.Şimdi ise yardımcı olmasi için Brıghtwell Microbacter kullanmaya basladim.(Amacim sıfır nitrat).
    Ama görüldüğü üzere nitrat ta sonuç aldim fakat özellikle Kh >14 olmasi gerek ama sonuç alamiyorum co2 yoğunluğumda 2.8 gibi çok düşük seviyede ayrıca daha önce çok olan baliklarimdaki kumlara sürtünme şeklinde dalişlar azalmış olamakla birlikte hala devam etmekte renklerde bir problem yok iştah ve hareketlikleri yerinde.
    Sizden ricam bana ne gibi önerilerde bulunabilirsiniz.Amacim 3 yıldır başladığım bu hobiyi en iyi şeklinde yapabilmek ve hakkını verebilmek.Vereceğiniz cevaplar için şimdiden teşekkür ederim saygılarımı sunarim...

2. YIKIKTEMO

YIKIKTEMO

Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert
    Selam Murat kardeş,

Öncelikle detaylı açılmış ve paylaşılmış başlığınız için teşekkür ederim size. Görüldüğü üzere bilinçli ve en iyisini başarmak adına hiçbir seyden kaçınılmamış ve gerekli olduğu düşünülen malzemeler, testler, katkılar alınmış. Ben her zaman bir konuyu net olarak belirtirim. Öyle akvaryumlar vardır ki, sizin sahip olduğunuz ekipman ve diğer malzemelerin yarısına bile sahip değildir fakat mükemmel canlı yoğunluğuna ev sahipliği yaparken, çok da sağlıklı canlılar barındırı. Bazı akvaryumlar ise her türlü ekipman ve malzemeye sahipken bir türlü istenen seviyelere getirilemez.

Dikkat ederseniz üzerinde yoğunlaştığınız konu doğal olarak su. Su her türlü akvaryumun ortak noktasıdır. Bir akvaryum suyuna bir takım değeleri düzeltmek veya yükseltmek için bazı katkılar eklemek tatlı su akvaryumlarında biraz düşünmeyide beraberinde getirir. Siz bir değeri düzltmeye çalışırken, mutlaka bir diğer denge sarsılır.

Balıkların sürtünme eğilimi mutsuzluk ve rahatsızlık ifadesidir. Kısaca nitrat her zaman korkulacak bir oluşum değildir, tıpkı sıfır olduğunda da sorun çıktığı gibi. Önemli olan su dengesinin tüm element değeleri ile birlikte dengeli olmasıdır. Beslediğiniz balıklara baktığımız zaman kh değerini tam anlamı ile isteyen veya zorunlu kılan türler değil. Sizin kafanızı bu değelere takmanız sizi sürekli arayışa ve masrafa sokar.

Su Değerleriniz:
    03/01/09=PH:7.1 KH:<5 No2:0.2mg/lt No3:100mg/lt
    25/01/09=PH:7.8 KH:6 No2:0.1mg/lt No3:25mg/lt
    Amonyak değerleri ise 0.02ppm.

Bu değeler gayet düzgün değeler. Sadece kh biraz zararı olmayacak kadar düşük görünüyor. Siz su değişimleri ile nitratı aşağı değerlere çekmiş olabilisiniz, ancak suyun genel dengesi eklenen bunca katkı ile sizin hayalinizin dışında seyir göstermeside aslında çok normal. Sadece Malawi Buffer kullanmanızı bunun dışında başka katkı kullanmamanızı öneririm. Bu katkı ph değerini sabitlerken zaten kh değerini yükseltme zorunluluğunu kullanır. Kısaca ihtiyacınızı kh anlamında da karşılar. Ben sabırlı olmanızı ve su değişimleri dışında akvaryumdan ilginizi şimdilik çekmenizi ve mümkün ise değerlerini üzerinden okuyacağınız kaliteli bir damacana su ile değişim yapmanızı öneririm. Isıyı sürtünme geçene kadar 29-30 cıvarında tutun ve ışıkları yakmayın.

Saygılar...

3. emmi_06

emmi_06

İsim:
    Özgür ABAY
    Merhabalar,
    Aynı tankalara sahibiz.Bende karma malavi besliyorum.
    Tesk kiti ile ölçüm yapmadım.Dinlendirilmiş çeşme suyunu akvaryumda kullanıyorum.Kimyasal yerine kaya tuzu.

Akvaryuma eklediğiniz bu kadar çok kimyasal biyolojik döngüyü etkileyecektir.
    Akvaryumun suyu oturmuş tankta kimyasal kullanmaya gerek yok derim.

Su düzenleyecileri ana tankı ilk kurulduğunda öneririm.Siz birde damacana su kullanıyormussunuz.Size tavsiyem akvaryuma ilave edeceğiniz damanaca suyunu ağzı açık şekilde 1 gün bekletmeniz olacaktır.

4. batmaz

batmaz

Suyu damacanada 1 gün bekletmek yeterli olmuyor klor testi yaptigimda ilk gün kadar olmasada yine klor oluyor.Fakat 2 gün sonunda klorun yok olduğunu söyleyebilirim.Zaten 2-3 günden fazla bekleyen su ölüyor yani degerlerini yitiriyor.Bu arada bildiğim kadari ile kaya tuzunun çok sağlikli olmadiğini biliyorum.Onun yerine özel olarak üretilmiş tuzun kullanilmasi daha sağlikli diye düşünüyorum.

5. YIKIKTEMO

YIKIKTEMO

Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert
    Murat bey,

Su bekletilme konusu aslında başlı başına ayrı bir konu olarak ele alınmalıdır. Malesef su dinlendirmek hakkı ile yapılmamaktadır.

Neden?

Su dinlendirmek demek aslında suyu okijen ile iyice şişirerek dinlenmeye bırakmak demektir. Ağzı açık bir durgun bekletmede hedef yaklanamaz. Sudan elementler dinlenme safasında uçmaz, bu söylediği kadar basit olsa, kısa zamanda akvaryumda element kalmaz.

Saygılar...

6. batmaz

batmaz

Sn.YIKITEMO
    Bahsettiğiniz suyun dinlendirilmesi şekli dediğiniz gibi oksijen takviyesi ile yapılır bu kısmı atlayarak değinmemiştim ama bir dip not ile aslinda değinmek iyi oldu en azindan belki bilmeyen arkadaşlar olabilir bu konudan yararlanirlar.Teşekkürederim...

7. batmaz

batmaz

Aşağida resimdeki baliğin cinsi hakkinda bir fikri olan varmi???

8. batmaz

batmaz

9. emmi_06

emmi_06

İsim:
    Özgür ABAY
    Resimdeki balığı ilk defa görüyorum.Nette araştırma yaptım.
    Erkek Midnigt peacock benzıyor.İmparator

10. YIKIKTEMO

YIKIKTEMO

Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert
    Balığınız erkek red rubin.

[​IMG] [​IMG]

Oldukça güzel bir balık. Aşağıda çok iyi bakılan bir red rubin bulunmakta. İyi şartlarda iyi beslenen ile, kötü şartlarda iyi beslenmeyenlar arasında ciddi renk farkı görülmektedir.

Saygılar...

11. batmaz

batmaz

Erkek Red rubin im var alttaki resim ama bu diğer baliklar red değil gibi ama belki red kırmasi olabilir çünkü vücutlarinda daha çok mavilik hakim...

12. YIKIKTEMO

YIKIKTEMO

Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert
    Evet kırmada olabilir elbette.

13. emmi_06

emmi_06

İsim:
    Özgür ABAY
    Murat abi,benim tahminim herhalde doğru.

14. turqer

turqer

İsim:
    Türker Sezgin
    Bende bu balığın kırma bir Red Rubin olduğunu düşünüyorum. Kafa yapısı ve ve özellikle kuyruk desenleri başka türlerle örtüşmüyor fazla. Yumurta beneklerinin belirgin olması biraz kafa karıştırsa da, kırıldığını düşünürsek eğer bu da muhtemel gibi görünüyor.

Balığınız biraz iri gibi görünüyor. Doğru mu acaba? Yoksa fotoğraf beni aldatıyor mu :)

Saygılar.

15. batmaz

batmaz

Dediğiniz gibi bende, yumurta beneklerinin çok belirgin olmasi kafami kariştiriyor.Evet biraz iri gibi 14-15cm civari naz:
    Bu arada ilk 3 resimle son resim farklı baliklar gerçi her ikiside ayni cins sonuncu olan biraz daha ufak ama diğerine rahatlik vermiyor.

16. turqer

turqer

İsim:
    Türker Sezgin
    Canlı renklerinden de anlaşıldığı üzere baskın olduğu için diğerine rahat vermiyordur muhtemelen.
    Belkide fotoğrafını paylaştığınız ilk balık, diğer baskın erkek sebebiyle renklerini tam gösteremiyordur...

Saygılar.

Sayfayı Paylaş