1. Hoş geldiniz, Akvaryum Portalı ailesine katılım için kendinizi hazır hissediyorsanız üye olun.
    Yardım sayfasından forum kullanım desteği alın.

Malawi ve Habitat

Başlığı 'Tatlı Su Habitatlar' kategorisinde Akvaryum Portalı tarafından 20 Eylül 2009 başlatılmıştır.

  1. Akvaryum Portalı

    Akvaryum Portalı

    Mesajlar:
    115
    İsim:
    Akvaryum Portalı
    Malawi Gölü ( Nyassa Gölü ), halk dilinde Afrika' nın Efendisi; 560 km uzunluğu, 80 km'ye varan genişliği (ortalama 50 km) ve 704 m'ye kadar olan derinliği ile Doğu Afrika Yeryüzü Kırığı 'nın (Büyük Rift Vadisi) en büyük göllerinden biridir. Yüzölçümü 29.604 km²'dir.

    Malawi Gölündeki suyun temel özelliklerine bakacak olursak yüzey ve yüzeye yakın yelerde 24-29° C arasında değişen su sıcaklıklarıyla karşılaşmak mümkündür. Gölün derin yerlerindeki ortalama su sıcaklığı ise 22° C' dir...pH genel olarak 7,8 - 8,5 arasında bir değer alırken, suyun genel sertliği 4 - 6°, iletkenliğide ( 20 C yapılan ölçümlere göre ) 210 - 285 Mikrosiemens/cm' dir.

    Göl suyu cam gibi berraktır. Görüş mesafesi 20 metre olarak kayıtlara geçsede, rüzgarsız havalarda bu mesafe daha da artabilmektedir.


    Malawi gölünde 10 milyon yıl içerisinde yaklaşık 1500 tür cichlid görülmüştür. Günümüzde bu sayı 1000 civarlarındadır. Bilinen türlerin dışında keşfedilmeyi bekleyen yüzlerce cichlidin olduğu düşünülmektedir.

    Malawi gölü balıklarının büyüleyici güzelliği akvaristlerin ilgi odağı haline gelmelerini sağlamıştır. Malawi gölü, çevresinde yaşayan yerel insanlar içinde çok önemlidir. İnsanlar gölden hem yiyeceklerini sağlarlar hemde gölü bir gelir kaynağı olarak kullanırlar.
    Malawi cichlidleri iki ana guruba ayrılır bunlar Mbuna ve Peacock'( İmparator ) tur.

    Mbuna kelimesi çevresinde yaşayan insanlarca kayada yada kayalıkta yaşayan anlamına gelen “umboona” diye telafuz edilir. Mbuna türleri Malawi gölü sahilleri boyunca kayalık ve taşlık alanlar da ve sığ sularda yaşarlar. Mbuna’lar genellikle mağaralarda ürerler. Bunların akvaryum dünyasında bu kadar popülerleşmelerinin ardında yatan sebeb dikkat çekici renkleri ve davranışlarıdır.

    Mbunalar otçul türler olarak bilinsede alglerin arasında küçük salyangoz ve böcekleride aifyetle yerler. Akvaryumlarımızda beslerken de otçul ağırlıklı beslemek ancak az da olsa hayvansal beslemeyede özen göstermek gereklidir.


    Avlanma

    Bulundukları ortam gereği yoğun bir rekabet içerisinde olan türler tam bir uzman haline gelmişlerdir beslenme konusunda.

    Balıkların bir kısmı öğrendikleriyle hayatta kalmayı başarırlar. Malawi cichlidlerinin tamamı, dişilerin döllenmiş yumurtalarını ağızında kuluçkaya yatırmasıyla çoğalırlar. Caprichromis orthognathus türü, ağzında yumurta bulunan dişilerden fayda sağlamayı öğrenmişlerdir. Yumurtalı dişiye arkadan veya yandan sert bir şekilde vurarak, yumurtaların bir kısmının dışarıya atılmasını sağlar ve kendine güzel bir ziyafet çeker.

    Kamuflaj yaparak avlanan türlerde vardır. En ilginç kamuflajı kullanarak avlanan tür Nimbochromis livingstonii' dir. N. livingstonii kumda yan yatarak kendinden küçük balıkların kendsini ölü sanmasını sağlar ve yaklaşan küçük balıklar onun için kolay bir yemek olurlar.

    Yenilik zamanı gelmedi mi?

    Malawi balıkları ülkemize en çok giriş yapan cichlid türlerindendir. Göle ait balıklardan Sarı prenses ( Labidochromis caeruleus ) renginin güzelliği, her türlü şarta uyum sağlayabilmesi ve hareketliliğinden dolayı bugüne kadar akvaryumcularda ve akvaryumlarımızda yer etmiş, en çok bulunan türdür. Yıllardan beri süregelen bu sevdamızın son bulması elbette mümkün değildir. Ancak hobimizin ilerlemesi, gelişmesi için yeni türler beslemeliyiz ki yeni tecrübeler edinelim. Edindiğimiz tecrübeleri paylaşalım..Kazanan hobimiz olsun...Yoksa daha bekleyecek miyiz?

    Sarı prenseslerin yanında yunus, ahli, snow prenses gibi gölün popüler balıkları aynı zamanda ülkemizde de meşhurdurlar...

    Labidochromis Caeruleus - Sarı prenses

    Eşsiz rengiyle akvaryumlarımızda ki yerini sürekli koruyan ender balıklardandır. Elbette onları en iyi şekilde, doğal ortamlarına yakın bir akvaryumda beslemek en güzeli olacaktır. Ancak hobiye yeni adım atmış insanlar tarafından bazen bilinçli bir şekilde beslenmeseler bile oldukça daynıklı canlılardır. İyi beslendikleri takdirde renklerinin daha canlı bir hal alacağı şüphesizdir. Erkekleri sürekli bir koşuşturmaca içerisinde olduğundan akvaryumlarda hareketlilik hiç eksik olmaz. Dişilerin boyutuna ve beslenmelerine bağlı olarak verdikleri yavru beklintilerinde üstüne çıkabilir zaman zaman. Çoğu zaman yeni başlayanlara önerilen ilk tür olmaları sebebiyle akvaristler için özel ve bir o kadar da güzel bir türdür...

    Cytocara Moori - Yunus Cichlid

    Yunus cichilid adını anlındaki hörgüç kısmından dolayı denizlerdeki yunus balıklarına benzetilmesinden almıştır. Açık tonlardaki mavi rengiyle malawi akvaryumlarının vaz geçilmezi olduğunu belirtirsek sanırım haksızlık etmemiş oluruz. Yavru boylarında dişi erkek ayrımı oldukça zor olan bir türdür. Bu açıdan satın alma sırasında dikkatli davranmak gerekir. Bazı malawi türleriyle kıyaslandığında yavru verimi biraz daha zor kabul edilebilir. Ancak sağlıklı ve iyi beslendikleri akvaryumda emeklerin karşılığını verecektir. Son zamanlarda piyasada kırma olarak tabir edilen türleri bulunmaktadır. Bu açıdan satın alma sırasında yine dikkat ve özen gerekir. Bilindik esnak ve kolonilerden satın alama yapılması türün genel karakteristik özelliğinin yok olmasına engel olacaktır.

    Sciaenochromis fryeri



    Ülkemizde yanlış olarak ahli diye adlandırılır. Oysa gerçek ahli Avrupa piyasasında bile zor bulunur. Freyeri çarpıcı mavisiyle gölün ve dolayısıyla akvaryumlarımızın nadide güzelliklerinden bir örnek. Bu tür akvaryumlarda üreme konusunda oldukça cömert davranır bizlere. Her akvaryumun koşulları çok çok iyi olmasa bile güzelliğini her zaman uç noktada sergilemektedir. Ahli gibi düz mavi renkteki balıklar kalitesiz yemlerle bile renklerini alabilirler. Elbette bu onun gerçek güzelliğine yapılacak ve hobiciye yakışmayacak bir tutum olacaktır. Beslenmelerini en üst düzeyde tutup en görsel güzelliklerini yakalamalarını sağladığımızda, akvaryumdaki dişilere yakışıklılıklarını sergileyerek ve kendilerini beğendirerek bize üst noktada yavru verimi olarak geri dönüş olacaktır. Kısaca akvaryumda bizimde, görselliğinde hakkını verecektir.

    Pseudotropheus socolofi Albino - Snow Prenses


    Mükemmel bir balıktır. Görünüşleri ve hareketleriyle akvaryumlara renk katarlar. Tek tür olarak beslendiklerinde hem daha güzel hem de daha az agresif olacaklardır. Ahli, sarı prenses gibi bölgecidirler. Akvaryumlarda gereken şartlar sağlandığı ve tek tür olarak beslendiği takdirde agresif davranışları en aza iner. Unutmayalım ki bu balıkları akvaryumlarımızda konuk ediyoruz, elbet afacanlıkları olacaktır. Bunlar doğalarında var..


    Malawi cichlidleri geşimleri, davranışları ve kolay üremeleri gibi özelliklerinden dolayı hem ülkemiz hem de dünya akvaryumculuğunda önemli paya sahiptir.
    Akvaryumcularda ve akvaryumlarımızda yeni türleri görmek dileğiyle..
    Kazanan ülkemiz, hobimiz olsun
     
    A.P Bot Yazı düzenlemesini kaydetti.: 13 Mayıs 2016

Sayfayı Paylaş