1. Hoş geldiniz, Akvaryum Portalı ailesine katılım için kendinizi hazır hissediyorsanız üye olun.
    Yardım sayfasından forum kullanım desteği alın.

Marmara Deniz Suyu İle Tuzlu Su Akvaryum Kurulumu

Başlığı 'Deniz Akvaryumu Kurulumu Forum' kategorisinde YIKIKTEMO tarafından 12 Temmuz 2010 başlatılmıştır.

  1. YIKIKTEMO

    YIKIKTEMO

    Mesajlar:
    30.098
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert
    Merhaba arkadaşlar;

    Ülke akvaristi uzun yazıları ve bilimsel yazıları sevmez. Yavaş yavaş yaygınlaşmaya başlayan en azından Marmara bölgesinde bu suya ulaşma imkanı olan arkadaşların doğal deniz suyu macerasına eşlik etmek olacak amacımız. Doğal su kavramı aslında basit bir canlı yaşatma hedefi olarak görülmemelidir. Doğal suyla kurulan bir tuzlu su akvaryumunda biyolojik yaşamın ve makro canlıların çok daha çeşitli olması birçok hobiciyi aslında doğal suyla kurulum sonrasında cezb edecektir. Akvaryumda oluşan bu çok daha fazla yaşam formu içerisinden mevcut mercan ve balıklara zarar verebilecek unsurların ortaya çıkmasını düşünenler olabileceği ne kadar doğal ise, gözlemler sonrasında ne kadar beyhude olduğunu da yazabilecekler olacaktır. Aktarılan tecrübeler doğal suyla kurulan akvaryumlarda soft mercan türleriyle birlikte balık ağırlıklı akvaryumlar üzerine olmuştur. SPS mercan türleri doğal su ortamında tecrübe edilmemiştir. Su değerlerinin ihtiyaca göre hazırlanması ve soğutucudan başlayarak, katkı ve element reaktörleriyle farklı hobicilerimizin tecrübeleriyle netlik kazanacaktır.

    Doğal su ile tecrübelerimizi yazdığımız başlıklar oldu. Bu suyla kurulan akvaryumlar oldu ve gerekenleri bu konularda yazıştık. Ancak Marmara suyu ile bir tuzlu su akvaryum kurulumunu bir makale tarzında anlatmadık. Aslında böyle bir makale yazısının yazılmama sebeblerini sıralayabiliriz ancak ülkemiz suyunun gerek akvaryum ortamında işlenmesi ve gerekse canlı ilavesine hazır hale getirilme aşamalarının olması ve aslında bir anlamda herkesin bu gereklilikleri yerine getiremeyeceğini de düşünerek çok fazla bu konuda davetkar olmadık. Ancak forumdaki bu suyla gerçekleştirilen akvaryumların çoğalması ve bu yönde isteklerin artmasıyla en azından Marmara deniz suyuna ulaşma imkanı olan arkadaşlarımıza bir kurulum yazısı hazırlamak istedim. Çünkü sağlıklı canlı barındırmak her koşulda denize kovayı daldırıp akvaryumu doldurmakla mümkün değildir. Hedeflenen canlı yükünden ihtiyaç duyulan ekipmanların işlevselliğine kadar birçok unsuru barındırır.

    Tuzlu su kavramı üklemizde halen zor lanse edilmekten, ekipmanlarının pahalı ve çeşitli oluşundan zerzenişlerden kutulamamıştır. Bu konuda elbette birileri en azından kendi çapında araştırmalar yapacaktı ve gözlem tecrübeleri sonrasında yazabileceği ve yönlendirebileceği noktalar olacaktı. Bu konu altında gereklilikleri yerine getirerek doğal su kullanımıyla tuzlu su akvaryumu kurmak isteyen arkadaşlara rehber olmaya çalışacağız.

    [​IMG]


    Balıkesir Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Hidrobiyoloji Bölümü Anabilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Hatice Torcukoç Kızıldeniz'den Marmara denizine yoğun bir göç olduğunu bildiren Torcukoç, bu akınla birlikte bazı türlerin Marmara denizinde görüleceği uyarısında bulundu.


    Öncelikle bu ülkede bilim insanlarının olduğunu ve bu araştırmalarda kızıldeniz' den gelebilecek canlıların Marmara sularında yaşayıp yerel türleri bile yok edebileceği noktasında birleşirken. Bizim basit akvarist yapımız olayı kolibasili noktasında bitirebilecek kadar hobide bilgisiz davranmayı bırakmalıdır. Üstelik bu suyu akvaryum ortamında gerekli ekipmanlar ile çok daha uygun hale gelecek şekilde hazırlayabileceğimiz gerçeği de vardır.

    Tabanda kullanılacak kum tamamen hobicinin tercihine göre seçilebilir. Mercan kırığı kullanımı tabanda oluşacak en az tortu birikimini hedefleyecek şekildeki kurulumlarda tercih edilebilir. Bu kum tabanında minik kabuklu ve diğer yaşam formlarına çok daha fazla rastlanır. Tüm bu yapı oluşacak atık ve tortu temizliğinde de bir destek unsurudur. Bu kum dışında argonit ve canlı kum ve yine ince kum tanelerinden oluşan mercan kumu kullanılabilir.

    Kum seçimi ve akvaryuma ilavesi ardından genel sistemi çalıştıracak olan akvaryum yapısı ekipman anlamında hazır olmalıdır. Sump sistemi çok daha ileri oranda başarı sağlar. Hacim göz önüne alınarak devridaim pompası güçlü yapıda olmalıdır. Örnek olarak 300 litre bir akvaryumda saatte 3.000.lik bir devridaim pompası tercih edilebilir. Protein skimmer sistemin temel taşı olarak görülmelidir. Marmara doğal suyu ile akvaryuma girebilecek olası atık ve kirin en kısa sürede ve efektif alınması zaten akvaryum koşullarının hazırlanması anlamını taşır. Sump içinde kule sistemi olması daha fazla oksijen anlamında katkısı yanında ilk kurulum sırasında elyaf kullanımına imkan tanımasıyla daha iyi bir su hazırlama dönemine yardımcı olur. Akıntılı ve temiz bir bölgeden alınacak doğal deniz suyunu kumu eklenmiş akvaryuma doldurabiliriz ( Canlı kum kullanılacaksa tuz yoğunluğu ayarından sonra eklenmeli )



    Akvaryum suyu sistem içinde çevrilmeye başlanabilir su dolduktan sonra. Akıntı motorları genel hacim üzerinden hesaplanarak sisteme eklenmelidir. Bu noktada bilmemiz gereken doğal suyun tuz yoğunluğunun düşük olduğudur. Bazı elementler yine doğal su içerisinde eksik yapıdadır. Bunların başında kalsiyum gelir. Diğer magnezyum ve iyot gibi elementlerin ilavesi kurulumun ilk aylarında gerekli değildir. Tuz yoğunluğunu artırma konusunda iki yöntem uygulanabilmektedir. Biri suni tuz kullanımıyla azar azar tuz yoğunluğunu yükseltek. Bu yöntem bir anlamda doğal suda eksik olabilecek element yapısının takfiye edilmesi anlamına gelir. Diğer yöntem ise biyolojik döngünün oturmasıyla ve biyolojik yaşam desteği yanında ps yardımı ile doğal su içindeki makro yaşam kaybının atık anlamındaki telafisini yani temizlenmesini beklerken buharlaşan su yerine yine 1017 cıvarında olan doğal su ilave ederek yükseltmektir.

    [​IMG]

    Bu aşamadan sonra canlı kayalarımızı sisteme dahil edebilirz. Canlı kayalar ve doğal su içindeki makro yaşam kaybı yeni oluşmakta olan bakteri yaşamanına besin zinciri olacaktır. Diyatom evresi daha hızlı ve daha fazla alg oluşumu olarak kendini doğal suda gösterir. Bu aşamada sabırlı olmak gerekir ve suyun genel yapısında eksik olan kalsiyum ihtiyacı yavaş yavaş tamamlanır. Bu şartlar yerine getirilerek kurulmuş bir akvaryuma aslında dayanıklı türlerden balık eklenmesi daha hızlı gerçekleşebilir. Bu süre akvaryumun genel yapısına bakılarak belirlenmelidir. Ortalama 10 gün olarak belirtilebilir. Mercan ve diğer farklı türlerin akvaryuma ilavesi diyatom sürecinin kaybolmaya başlamasıyala gerçekleştirilmelidir. Doğal su kullanımın bazı getirileri ve götürüleri genel zaman diliminde olabilir. Aslında bunlar tüm tuzlu su kurulumlarında da gerçekleşir ancak eğer canlı kayalar üzerinde Aiptasia gibi canlılar dikkatsizce sisteme sokulursa doğal suda daha hızlı yayılabilir. Canlı kaya seçimi dikkatli yapılmalıdır. Yine suni tuz kurulumlarında yaşama şansı olmayan birçok zararsız alg türü ve salyangoz sistemde gelişebilir. Bunlar genel olarak temizlik ekibi olarak sınıflandırılabilir. Doğal su ile şartlar iyi oluşturulmuş bir akvaryumda coraline alg oluşumu çok daha hızlı gerçekleşiyor. Kurulumda doğal su ile birlikte sisteme giren birçok canlı ( plankton vb ) bu zaman diliminde sisteme besin ve yaşam anlamında çok destek olamasa da oturmuş bir akvaryum ve mercan yaşamına su değişimleriyle geldiklerinde besin zincirinin parçası olmaktalar.

    Bir makele tam bir kurulumu anlatmaya yetmeyeceğinden genel olarak kurulum şartları ardından oluşabilecek durumlar her akvaryumun genel yapısı içerisinde soru ve sorunlar bazında ele alınmalıdır. Yazı içerisindeki eksik ve atlanmış noktaları bildirmenizi rica ederim.

    Başarılar diler, bu güzel tecrübeyi tatmanızı temenni ederim.

    Yazının tamamı tarafımca Akvaryum Portalı - Akvaryum Portalı platformu için yazılmıştır.
     
    arso, BassKiller, reis ve diğer 7 kişi bunu beğendi.
  2. murer

    murer Kıdemli Üye

    Mesajlar:
    4.111
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Murat ERCAN
    Ellerine kollarına yorumuna sağlık, gene uçurmuş, şişirmiş ve patlatmışsın Hoca'm.
     
  3. cirol

    cirol

    Mesajlar:
    4.008
    Yer:
    Avcılar-İSTANBUL
    İsim:
    İsmail ATEŞ
    Temel hocam eline emeğine sağlık.
     
  4. YIKIKTEMO

    YIKIKTEMO

    Mesajlar:
    30.098
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert
    Daha dur Murat. Uçurup, şişirip ve patlatmak yetmeyecek. Yakında bu sinemada...

    Teşekkürler İsmail. Aşağıdaki alıntı çok ilginç değil mi ?



     
  5. murer

    murer Kıdemli Üye

    Mesajlar:
    4.111
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Murat ERCAN
    Düşünsene abi, boğazda balık tutmaya gidiyoruz french angel takılmış oltaya.:F
     
    YIKIKTEMO bunu beğendi.
  6. YIKIKTEMO

    YIKIKTEMO

    Mesajlar:
    30.098
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert
    Hidrobiyoloji Bölümü Anabilim Dalı Başkan Profesör Marmarayı Kızıldeniz istila edebilir diyor.

    Biz Marmara'dan akvaryum kurulur, kurulmazı konuşuyoruz hala iyi mi ? :F
     
  7. Görkem ÇAKIR

    Görkem ÇAKIR

    Mesajlar:
    1.177
    İsim:
    Görkem ÇAKIR
    Abi bilgiler için gerçekten çok ama çok teşekkür ederim. Kafamda karışıklık vardı. Biliyorsun zor karar veren biriyim. Bazen sizi bezdirebiliyorum ama gerçekten kusura bakmayın. Amacım en iyisi olması. :) Makaleni baştan son okudum. Kendime dedim ki "Artık bu kadar bilgiden sonra sende Marmara'dan kurmazsan yuh sana!" :D Süper bir yerdeyim hala düşünüyorum. :) Tabi kararımı zorlaştıran etkenlerden biri de sps düşünmem olmamdı. Ama ben şunu belirtmeyi unuttum. Aslında emin olamamıştım. Akvaryumum bildiğimiz lps, soft ve balık akvaryumu olacak. Ama benim bazı sps türlerine karşı ilgim olduğu için sps düşünüyordum. Ama bu türleri 1-2 adet olarak sınırlandırdım. Hem de Marmara'da sps olmaz diyenlere karşı savunmam olur. :) Zaten kolay sps türü olacak. Bu nedenle biraz daha ümitliyim.
    "Montipora"
    [​IMG]

    Buradan bir kere daha abi benim sorularıma sıkılmadan tek tek cevap verdiğin için tekrar teşekkür ederim. Tabiki diğer değerli abilerime de çok teşekkür ederim.

    Son olarak kim bana Marmara'dan su alırken yardım eder. Babam teftişte olduğu için tekim. Yardımmmmm. :D
     
    YIKIKTEMO bunu beğendi.
  8. YIKIKTEMO

    YIKIKTEMO

    Mesajlar:
    30.098
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert
    Aslında birazda cesaret bu gibi kurulumlar. Bunu herkesten beklemek doğru olmaz ama bu cesareti gösterecek arkadaşların işleri sadece kurulum ile bitmiyor.

    Çünkü bizler belli bir canlı yükünün sağlıklı uzun süre yaşamına sahit olabildik...

    Senin gibi daha farklı mercan türlerini beslemek isteyen hobicilerin bu canlılar için doğal sularını farklı şekilde hazırlamaları gerekebilir. Montipora için suyu uygun hale getirmek için farklı hobicilerin tecrübelerini ihtiyaç var. Bu konular ancak bu şekilde ilerler ve elbette bu şekilde artık Montipora ve benzer mercanlar sorunsuz yaşamına sağlıklı olarak doğal Marmara suyunda devam eder.
     
  9. Kubilay*

    Kubilay*

    Mesajlar:
    564
    Yer:
    Bahçeşehir / İST
    İsim:
    Kubilay Atik
    Teşekkürler Temel abi belki ilerde bende maviliklere açılırım,kim bilir...
     
  10. YIKIKTEMO

    YIKIKTEMO

    Mesajlar:
    30.098
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert
    Gelin gelin maviye iyidir.

    Bu arada Marmara suyunda beslediğimiz mercanları bu sıcaklarda gözleme şansımız oldu. Doğal olarak elbette fazla sıcaklık tüm akvaryumlarda olumsuz etki ediyor ama biz Marmara suyu üzerinden ve elbette elimizdeki canlılar üzerinden gözlemimizi yazalım yine de. En azından ben de durum böyle.

    Soğutucuyu fırsat bulup malesef yapamadım halae ve şaşırtıcı belki ama fan dahi bağlamadım fan yok diye. Ona da zaman bulamadık. Sıcaklarda olumsuz anlamda daha fazla etki ile geçirenler;

    Glove polyp, Brain Coral, Xenia, Leather, star polip.

    En şekilde etkilenenler;

    Octobus coral, Anemon ( Şaşırtıcı şekilde), Mushroom Coral, carpet anemon, Düğme polip.
     
  11. Fatih BARLAS

    Fatih BARLAS

    Mesajlar:
    6.647
    Yer:
    Pendik
    İsim:
    Fatih BARLAS
    Bu arada hafta içi okuduğum bir haberde adalar sahilinde denize girmek yasaklanmış, Kartal pendik civarlarında ölçümler yapılmış aşırı derece Koli basili artışı sorunu var şu an denizde bilginize.
     
  12. YIKIKTEMO

    YIKIKTEMO

    Mesajlar:
    30.098
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert
    Değerli bir haber. 1,5 aydır su alıp değişim yapmadık şansımıza ama ben zaten akvaryuma önceki değişimlerde soktuğumuzu düşünüyorum. Koli basili ile benim temasım yok ama akvaryumda da canlılar pek tınmıyor sanırım.
     
  13. Fatih BARLAS

    Fatih BARLAS

    Mesajlar:
    6.647
    Yer:
    Pendik
    İsim:
    Fatih BARLAS
    Bende koli basilinin balıklara zararı nedir bilem ama suyu ev ortamına sokuyoruz sonuçta. Yeni oluşumlar olurmu ileriki aşamada bunu çözmek lazım. Yani bu koli denen canlının zararlarını araştırmak lazım belki zararlı bakteri yok yeden ilaçlar bunu yok ediyordur. Sadece bu hafta içi okudum haber vereyim dedim.
     
  14. YIKIKTEMO

    YIKIKTEMO

    Mesajlar:
    30.098
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert
    Marmara suyu kulanmaya başlayalı 6 yılı geçti sanırım. Her türlü ileriki oluşumu görmüş olacağımızı düşünüyorum. :ay:
     
    Fatih BARLAS bunu beğendi.
  15. Fatih BARLAS

    Fatih BARLAS

    Mesajlar:
    6.647
    Yer:
    Pendik
    İsim:
    Fatih BARLAS
    http://www.nethaber.com/Yasam/158164/Bilim-adamlari-arastirdi-Marmara-denizi

    bu linki incelermisiniz. Yorumlarınızı bekliyorum 21 ağustos 2010 tarihli bir yazı.

    Bu ekteki linkte Marmara denizindeki fitoplankton zoplanton sayıları diyatom zamanlarının en fazla olduğu aylar, fosfat nitrat silikat ve çözünmüş oksijen sayıları hakkında bilgi veren bi araştırma ilginç olan aylara derinliğe göre tuzluluk oranları farklı değişiyor. bizim bulunduğumuz bölge kötü durumda. en güzel yer Avşa ve Marmara adası açıkları. Işık bizim burda 6 metre derinlikten aşağı inmiyor. bi inceleyin. 2000 yılı sonuçları ama

    http://www.tudav.org/new/pdfs/1995-1999rapor.pdf
     
  16. YIKIKTEMO

    YIKIKTEMO

    Mesajlar:
    30.098
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert
    Cevabı çok basit Fatih.

    Kimyasal kirlilik sadece Marmara'da artmıyor. Eğer takip edersen tüm resifler tehtid altında. Okuyoruz ve duyuyoruz. Marmara suyunun sütten çıkmış ak kaşık olmadığını hepimizi biliyoruz ama biz birşey daha biliyoruz o da senin verdiğin linkteki yazıdan bir paragraftır. İşte biz bunu yapıyoruz. Denize git...Kovayı daldır...Suyu al...Akvaryuma doldur...Balıkları al gel...Akvaryuma koy...1 saat sonra yemle...demiyoruz ve aşağıda senin linkte yazıldığı gibi yapılması gerekenide yapıyoruz. Çünkü deniz suyunu zaten bu temizlik aşamasında hazırlıyoruz içerik olarak.

    Korkunun ecele faydası yoktur. Korkulan unsurları bertaraf etmeyi bilmiyorsak ışıklar açık yatmak lazım.

    Bu arada Fatih deniz suyu kimyası ile alakalı tam derinlikte ve senin suyla alakalı tüm düşüncelerine başka yerde bulamayacağın oranda bir cevap verecek yapıda yazıyorum ve yine makalemi aşırı derin yapmamak adına sorulabilecek tüm soruları da ekleyerek birazdan açıyorum. Neden eklemelere ramen su istediğimiz gibi olmaz az sonra sinemalarda...

    Şimdi de ben senin düşünceni merak ediyorum ? :bilmem:

    Bence sen Marmara suyu ile akvaryum kurmamalısın. Suni tuzla kurulum yap Fatih bu daha hayırlı senin için. :ay: Senden biraz korkuyorum. :smiley33: Biz zengin fikirleri barındırıyoruz ve düşüncelerimizi empoze etmez ve dayatma yapmayız. Her şekilde sağlıklı akvaryum kurulabiliyorsa gerisi hobiciye kalır. Biz her şekilde akvaryum kurarız.
     
  17. Cikletci

    Cikletci

    Mesajlar:
    249
    İsim:
    Ömer ADAK
    Cevap: Marmara Deniz Suyu İle Tuzlu Su Akvaryum Kurulumu

    Temel abi bilgilerin için teşekkürler.
     

Sayfayı Paylaş