1. Hoş geldiniz, Akvaryum Portalı ailesine katılım için kendinizi hazır hissediyorsanız üye olun.
    Yardım sayfasından forum kullanım desteği alın.

Mavi Deniz Anaları

Başlığı 'Hayata Dair Her şey' kategorisinde 1_1_1_144 tarafından 28 Haziran 2009 başlatılmıştır.

1. 1_1_1_144

1_1_1_144

Kendim Marmarada Erdek çevresindeki koylarda gördüm.40 cmlik hızlı hareket eden gövdenin içinde koyu mavili parça parça uzantıları olan denizanaları gezininyordu.Kayalara ve canlılara bakmak için sahilden 200-300 metre ileriye kayalıklara gittiğimde sağdan soldan geliyorlardı.Kahverengilerle çok temasta bulundum 5-6 kez heralde vücudum alışmıştır derken bunlar ortaya çıktı.İnternetten baktığımda tehlikeli oldukları söyleniyordu.Hiç temasta bulunan duyan gören var mı ? Nasıldır zehirlermi ?

2. Neverlander

Neverlander

İsim:
    Abdullah Üüzümcü
    Eğer daha önce oralara gelmiyorlarsa Erderk civarında değişik bir kirlenme meydana gelmiş olmalı... Büyük ihtimalle kimyasal ya da yüksek azot içerikli...

Bu tarz bizim sularımıza yabancı deniz analarının -zehirli olsunlar olmasınlar- türediği/görüldüğü denizlere bence girilmemesi sağlık açısından daha iyi olacaktır... En azından kirliliğin yani sudaki değişimin mahiyeti anlaşılana kadar... Tabii biz de bunlarla ilgili çalışmalar bu deniz anaları gözden kaybolduklarında yapılır... Oysa su değişimlerini deniz analarının vücutlarının kimyasal analizi ile yapılması en kolay olan yöntemdir... Bunlar gider bizimkiler de analiz etmek için ya şişe su alırlar ya da midye avına çıkarlar... Ondan sonra da bekle de bulasın asıl kimyasal kirliliğin mahiyetini... Birkaç sene içerisinde de başta karaciğer olmak üzere çeşitli organ hastalıkları baş gösterir bölge halkında ya da suda temas edenlerde ama kim bağlantıyı çözebilecek ki?

İstanbul Büyükşehir Belediyesi şebeke suyuna kloru bastıktan yaklaşık üç sene sonra küçük çocuklardaki karaciğer hasarlarının bu klor düzeyleri ile ilişkili olduğu anlaşılabildi... Bilmem anlatabildim mi?

3. 1_1_1_144

1_1_1_144

Her yerde varmış bunlar üstelik bu sene koylardaki omurgasız miktarı geçen seneye göre artış gösterdi yosun ve bitki miktarıda bir kaç gün önce yosunların gürlüğünü görünce aklıma aynı şeyler gelmişti.Ege Akdeniz Marmara bütün denizlerde var internetten okuduğum kadarıyla suya giremeyeceğiz bu gidişle ne yapsak bilemiyorum.Ayriyetten Hint Okyanusunda yaşayan ufak kayalık balıklarıda bu denizle görülmeye başladı.Isınma ve makro-mikro kirlilik bunları tetikliyor.Ben şahsen mavi deniz analarına yaklaşmıyorum.Fakat kirlilik göz önüne alınmalı.

4. Neverlander

Neverlander

İsim:
    Abdullah Üüzümcü
    Ülkeler sadece kendi kıyı sahanlıklarında gemi denetimi yapabiliyorlar ancak çoğu büyük şirket son derece sakıncalı kimyasal atıklarını uluslararası sularda gemilerden denzilere bıraktırıyorlar varil varil... Deniz hareketleri ve akıntılar eninde sonunda toksik/zhirli maddeleri varillerin atıldığı noktadan sahillere doğru atıyor... Bu nedenle ya uluslararası bir kuruluş uluslararası sularda seyreden gemilerin aktivitelerini ve taşıdıklarını da denetlemeli ya da denizden komşu devletler kendi araalrındaki denizlerde bu denetimi yapmalılar... Mesela Türkiye ile Yunanistan Ege-Akdeniz birleşiminde bunu yapmalı... Oraya bırakılacak variller Türkiye'de Marmaris vesaire kıyılarını tehdt ederken diğer tarafta Yunanistan'ın Mora yarımadasının doğusu kirleniyor...

Denizden kimyasal madde kaçakçılığı son yıllarda -maalesef- gelişen bir sektör oldu... Özellikle eski Sovyet Cumhuriyetleri'nin bir bölümü ve Afrika'daki bazı ülkelerin gemileri sıklıkla bu kaçakçılığı geröekleştiriyorlar ve kafalarına göre bir yerde varilleri atıveriyorlar... Boğazlarımız da bu kaçakçılığın ve atık bırakılmasının kurbanları arasında idi bir zamanlar... Sıkı denetimler ile aşıldı... Ancak Karadeniz ve Ege denizlerinde denetimler hala zayıf olabilir... Acilen önlem alınmalı... Diğer taraftan Akdeniz'in büyük bölümü uluslar arası su olarak görünüyor... Burada denetimler çok zayıf... Tüm akdeniz ülkeleri bir araya gelmeli...

5. RuPTuR

RuPTuR

İsim:
    Cem
    Bahsettiğiniz denizanaları Marmara'nın asıl denizanası türlerinden birisidir.Zamanında az patlatmadık :)

6. Neverlander

Neverlander

İsim:
    Abdullah Üüzümcü
    Valla ben fatih Bey'in hangi deniz anasından bahsettiğini bilmiyorum... Sadece yeni gelen bir tür olduğu noktasındaki bilgilendirmesine dayanarak yazıyorum... Ama Cem sen biliyorsan bir resmini koyabilir misin? Hem Fatih Bey de aynı deniz anası olup olmadığını bu şekilde söyleyebilir... Marmara'da "native" olan bir denizanası ise mutlaka Tükçe sitelerde resmi vardır... :)

7. RuPTuR

RuPTuR

İsim:
    Cem
    [​IMG] Bahsedilen bu sanırım.Benim de söylediğim bu.
    [​IMG]Bu heryerde var.
    [​IMG] Bu yeni gelen arkadaş.
    [​IMG]Bu da yeni gelen arkadaşlardan birisi.

8. Emrah Ece

Emrah Ece

Yer:
    İSTANBUL
    İsim:
    emrah ece
    Yeniler daha güzelmiş pala.gif birde zehirli olmasalar em32.gif

9. Neverlander

Neverlander

İsim:
    Abdullah Üüzümcü
    Cem bildiğim kadarı ile bu resimlerini alıntıladıklarım Marmara'da "native" tür değil ve azot kirliliği göstergesi... Çok iyi biliyorum çünkü 1997 senesinde İstanbul Boğazı'nı işgal etmişlerdi... Bu sebeple zooloji dersinde detaylı olarak işlemiştik...

10. RuPTuR

RuPTuR

İsim:
    Cem
    Mudanya'da sürekli olarak bulunanlardan bunlar Abdullah Abi.Sadece daha dipte yaşıyorlar normalde.Su ısındığında oksijensizlikten su yüzeyine çıkıyorlar.O zaman biz görmüş oluyoruz.Dersini gördüğünüze göre siz daha iyi bilirsiniz tabi dil: pala.gif

11. Neverlander

Neverlander

İsim:
    Abdullah Üüzümcü
    Dipte mi yaşıyorlar?

Enteresan... Hani ben bütün denizanaları suyu süzerek beslenir ve sudan aldıkları besin de planktonlardır ve dahi planktonlar sadece deniz suyunun yüzeyine yakın yerlerde olur diye biliyorum da...

Eee, peki bunlar oksijen kısıtlılığından kendilerini yüzeye atıyorlar da bu sırada etraflarını da tonla yine oksijenlikten yüzeye fırlamış balık sarıyordur... Öyle değil mi?

Siz de balıkları toplamak yerine bu denizanalarını "patlatmak" ile mi uğraşıyordunuz? Çok enteresan çocuklarmışsınız doğrusu...

12. RuPTuR

RuPTuR

İsim:
    Cem
    Balık vardı da biz mi tutmadık :D
    Bunlar 2 sene kadar önce yine İstanbul Boğazı'nı basmışlardı.O zaman tv'ye çıkan bir prof. öyle demişti.Normalde dip akıntısında yaşarlar ama su ısındığında oksijen azaldığı için su yüzeyine çıkarlar,normal birşey,abartılacak bir durum yok demişti.Mudanya'da Yeni İskele İmralı'da yatan için kapatılmadan önce orada balık tutardık.O zamanlar kovalara su doldurup bunların üstüne atardık.Havan topu etkisiyle bu zavallılar da dağılırdı :D

13. Neverlander

Neverlander

İsim:
    Abdullah Üüzümcü
    İyi sıkmış ya da sıktırmışlar...

14. RuPTuR

RuPTuR

İsim:
    Cem
  15. 1_1_1_144

1_1_1_144

Benim gördüklerimin şemsiye kısmı beyazdı uzantıları vücuda göre biraz daha büyüktü ve ağırdan değilde hızlı hareket ediyorlardı.Uzantıları boğum boğum maviydi.Zaten yanlarında fazla durmadım hiçbirine deymeden uzaklaştım.

16. YIKIKTEMO

YIKIKTEMO

Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert
    Fatih, oralarda dikkatli olda bir yerlerin şişmiş, zehirlenmiş olarak dönme sakın. Daldığım zamanlarda az kollarım yanmadı oralarda haftalarca. ;)

17. 1_1_1_144

1_1_1_144

Evet abi yaralıyor.Ben zaman mavi deniz analarını görünce nasıldır hiç bilemeğim için geri döndüm.Deniz yaşamı çok çeşitli dikkatli olmak gerekir omurgasızlar zehirli olabilir.Aslında ben birde 10 metreye kadar olan en fazla 30 saniye süren dalışlarla ilgili başlık açayım.

18. 1_1_1_144

1_1_1_144

Çok zehirli değillermş anladığım kadarıyla temas çok önemli sonuçlar vermiyor.

19. Desert Falcon

Desert Falcon

Bazı yerlerde plaj güvenliği için denize boydan boya file geriyorlar.Bu sayede insanların güvenliği sağlanıyor.Ne derece etkili olduğunu bilmiyorum ama bir önlem...

20. Box jellyfish

Box jellyfish

İsim:
    Kılıçarslan Sımsıkı
    Cevap: Mavi Deniz Anaları

Kardeş bahsettiğin deniz anasının ismi mavi deniz anasıdır.Dış ülkelerden gemilere yapışarak genellikle marma sahillerini istila ederler.Saldırgan değildirler.Ben bunlarla temasta bulunmuştum.İnanılmaz derecede bir kaşıntı hissi verirler ve kızarık oluştururlar yanma hissi verirler.Suya enjekte ettikleri toksinlerle yaparlar bunları.Görüldükleri yerde deniz den çıkmak iyi fikirdir.Kıyılara kadar gelebilirler genelde 5-10 metre hatta 20-30 metre derinliklerdede görülürler.Sürülerle dolaşırlar tek olarak da gördüm.Zehirleri insana öldürücü bir zarar vermez.

Sayfayı Paylaş