1. Hoş geldiniz, Akvaryum Portalı ailesine katılım için kendinizi hazır hissediyorsanız üye olun.
    Yardım sayfasından forum kullanım desteği alın.

Melek Balığı Yavruları Bakımında Püf Noktaları

Başlığı 'Tatlı Su Üretme ve Yetiştirme' kategorisinde DALGIÇ tarafından 20 Kasım 2012 başlatılmıştır.

  1. DALGIÇ

    DALGIÇ

    Mesajlar:
    350
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Koray akpınar
    Bildiğiniz gibi meleklerden yumurta ve larva almak işin en kolay kısmı. Asıl zorluk yavrular serbest yüzüşe geçtikten sonra büyütme evresinde başlıyor. Forumlardan okuduklarımla pekte başarılı olduğum söylenemez. Yavru büyütmede netten aldığım bilgiler doğrultusunda bu zamana kadar yavru büyütmede çok kayıp yaşadım en sonunda canıma tak etti biraz mantık yürüterek farklı büyütme yolları denemeye karar verdim nasıl olsa oldukça fazla kaybım vardı . Son 2 batındır deneme sürecinde olduğum yöntem vardı,bu son 2 batında neredeyse kayıpsız yavru büyüttüm ,yöntemim kesinleştiğine göre artık paylaşma zamanı.

    1-)Yavrular serbest yüzüşe geçtikten sonra buzamana kadar ilk gün yem vermeyerek keselerindekini tüketmelerini bekliyordum(yüzen yavru gördüğüm gün 100 ml yeşil su ekleyerek artemiayı bastım),

    2-)Anaçların geceleride görüp ilgilenebilmesi için 24 saat ışık yakıyordum(heryerde yazılan bu şekildeydi)Doğada kaç balık geceleri ışık görüyor ayın parlak olduğu günlerde belki...... Işık kullanmayarak gün batımının yaklaşmasıyla birlikte son artemiayı vererek yavruların midesini doldurmasını sağladım,üstünden çok geçmeden havanın kararmaya başlamasıyla birlikte anaçlar tüm yavruları toplayarak bir köşeye yapıştırdılar. Bu şekilde sabaha kadar enerji harcamadan hareketsiz bekleyen yavrular hayatlarının ilk gününü 1-0 galip olarak bitirdiler.

    3-)Ertesi sabah filtreleri durdurarak artemia verdim,tüm artemialar toplandıktan sonra filtreleri çalıştırarak %30 dip çekimi yaptım ve üstteki akvaryumda bulunan dinlenmiş sudan hava hortumu ve vana yardımıyla suyu doldurdum.

    4-)Akşam aynı şekilde artemiaları vererek,%30 su değişimi yaptım. (ilk 1 hafta 12 saatte bir yemleme )

    5-)Bu şekilde 3.günün sonunda anaçlar yavruları taşıyıp yapıştırmaktan vazgeçiyor(yavrular 2,3 katı boylanmış oluyor,bu saatten sonra 15 li led ile aydınlatma sağladım. Ledleri akvaryumun üstüne değil ,koyu maviye boyayarak arka cama yapıştırdığım straforun arka kısmına denk gelecek şekilde yerleştirdim.Bu şekilde yavrular su üstüne çıkmak isterken ışıkla karşılaşıp stresli bir şekilde kendini dibe atmıyor burada maksat akvaryumu aydınlatarak görsel birşeyler kazanmak değil anne babanın yapıştırmayı bırakmasından dolayı yavruların karanlıkta kaybolmadan anne sırtına çıkabilmelerini sağlamak(kesinlikle akvaryum üstüne konulan aydınlatma bu yavru ölümlerinde büyük etken )

    3.günden sonra korkmanıza gerek yok kalan yavrular kendini kurtardı demektir yanlız bu saatten sonra yemlemede yapılacak en ufak hata sindirim problemlerine sebeb olup ölümle sonuçlanabilir o yüzden miktarı kaçırmamak gerekli . Ben forumlarda yazanları uygulamıyorum ilk 1 ay boyunca günde 3 kereden fazla artemia vermiyorum, satış amacınız yoksa balıklarınız yanık kalmazlar içiniz rahat olsun. Su değişim peryodlarınıda bozmadan ilk günki gibi devam ettirerek standart haline getiriyoruz.Zaten su değişimi yaklaştıkça yavrular dibe çöküyor ve değişime başladıktan 35 40 dakika sonra hepsi anne sırtına geri çıkmış oluyor,eğer değişimi atlarsanız dibe çöken yavrulardan zaiyatlar verilmesi kaçınılmaz. Birde yumurta diziliminden sonra yandan 1 camı açık bırakarak,ön ve diğer yan camı beyaz straforla kapatıyorum,gün içinde ışıktan dolayı stres yapmamaları açısından çok önemli. Bu yöntem %100 ve garanti yöntemdir,çeşme suyunda aldığınız larvalarda aynen uygulayabilirsiniz. Son batında sadece 3 aded yavru kaybettim hepinize sağlıklı melekler.


    YAVRULARA YUMURTA SARISI VERİN DİYENLERİDE DİNLEMEMENİZİ ÖNEMLE BELİRTMEK İSTERİM BUNUDA ŞU ŞEKİLDE AÇIKLAMAK İSTERİM

    Bazı melek yavrularının artemia yiyemedikleri söyleniyor ve bu durumda yumurta sarısı kullanmak gerektiğini anlatıyorlar(kullanımında az veya çok %100 ölümler yaşanıyor),kimse kusura bakmasın ama bu tamamen saçmalık yada bunu ortaya atan şahısların artemia çeşitlerinden haberinin olmaması. Eğer salt lake artemia kullanırsanız ,bazı çiftlerin ufak olan yavruları yiyemiyor. San fransisko tipi artemia kullanırsanız en minicik yavrular dahi afiyetle götürüyor. Sanfransisko tipi artemialarında toplandığı bölgelere ve mevsimine göre daha ufak ve daha büyük olanları var. Yumurta ile olumlu tecrübe olmaz nitrat ölçümü yaparak dahi yumurta verdiğimde yavru kayıplarını gözle görülecek şekilde yaşadım. Yavruların ufak olma konusuna gelincede iki yumurtlama arasındaki süre uzadığında yumurta miktarı daha fazla ve boyutu ufak oluyor, bu süreç kısaltıldığında yumurta sayısı daha az fakat iri oluyor benim gözlemlerim bu şekilde oldu sır gibi saklayanlara selamım olsun.
     
    Sezer han, TencoMelih, YIKIKTEMO ve diğer 1 kişi bunu beğendiniz.
  2. Alparslan

    Alparslan

    Mesajlar:
    19.505
    Yer:
    Kartal-İst
    İsim:
    Alparslan İşken
    Çok sağ olun güzel bir paylaşım (gözlemlerim bu şekilde oldu sır gibi saklayanlara selamım olsun)bu laf çok hoşuma gitti helal olsun...temo19
     
  3. DALGIÇ

    DALGIÇ

    Mesajlar:
    350
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Koray akpınar
    Teşekkür ederim Alparslan bey ,özellikle ilk deneyim edinecek akvaristlere ulaşırsa daha yolun başındayken ufak tefek sebeblerden ötürü yavru kayıplarının önleneceğini umuyorum yukarıdaki yazımı kopyala yapıştır yapmıştım üstünden epeyce zaman geçti ve tecrübelerim dahada arttı düzenleyemediğim için aklıma geldikçe ekleyerek devam edicem. Her kafadan birşeyler yazılıp çiziliyor yeni başlayan arkadaşlarda hangisini uygulayacağını şaşırıyor. Ordan biraz burdan biraz derleme bilgilerle sonuçlar hüsran oluyor. Yavru almayı başarıpta büyütemeyen arkadaşlar çok oluyor. Özellikle su değişimi ve yumurta verme konusunda tedbirli olsunlar. Yavrular hassas olduğu için su değişimini ilk zamanlar yapılmamalı falan yazmışlar(genelde bunun yazıldığı makalelerde yumurta sarısıda tavsiye edilmiş) Su değişimini sadece yumurtlama ve larva oluşumu arasında geçen 2 günlük sürede kesiyorum. Kuyruk sallamaya başlar başlamaz damlatma yöntemi ile ilk zamanlar %30 oranında gün içine yayarak yapıyorum.. Zaten yavrular sırta çıktıktan bir süre sonra dibe çöküyorsa bilinmeliki su değerleri kötüye gitmeye başlamıştır. Bu mübarek yavrular su değişimine değilde sudaki atık yüküne okadar fazla duyarlılarki kuru yemin ve kuru yemden oluşan dışkılanmanın bile ufak bir miktarı hayatlarına mal oluyor. Yeni yeni farkettiğim birşeyde bu yavrular fazla artemiadan dolayı kesinlikle ölmüyorlar,kapasiteleri dolduktan sonra zaten yemeyi kesiyorlar. Bunu gözlemlediğimden beri yavrular varken anaçlarıma kuru yem vermeyi keserek bolca artemia veriyorum bu şekilde hem yavrular daha diri oluyor hemde anaçlar aç oldukları için artemiaları silip süpürerek kalan artemiların suyu bozmasını engelliyor. Bir diğer uyarımda hava motoru tekrar çalışmadan önce suda artemia kalmadığından emin olunmalı.
     
    TencoMelih ve Alparslan bunu beğendi.
  4. Alparslan

    Alparslan

    Mesajlar:
    19.505
    Yer:
    Kartal-İst
    İsim:
    Alparslan İşken
    Abi fırsat buldukça yaz kesinlikle faydalanlar olacaktır,;) her zaman emeğe saygı olur...temo19
     
  5. YIKIKTEMO

    YIKIKTEMO

    Mesajlar:
    30.098
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert
    Ellerine sağlık Koray, derin ve iyi bir kaynak olmuş. Tecrübe yazıları her zaman değerlidir. Melek balığı üretimi üzerine yaygın bir hobi anlayışımız olduğu söylenemez. Bu gibi kaynaklar özendirmek adına önemli.
     
  6. DALGIÇ

    DALGIÇ

    Mesajlar:
    350
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Koray akpınar
    Teşekkürler Temel bey elimden geldiği kadar. Akvaryumcularda en çok satılan balıklardan biride melek balıkları. Fakat bu kadar melekçi nerede bilmiyorum forumlarda en az konuşulan balıklardan birisi melek balıkları.
     
  7. Mahmut KURAL

    Mahmut KURAL

    Mesajlar:
    1
    İsim:
    Mahmut KURAL
    Koray bey paylaşımlarını için çok teşekkürler. Bende yavru alıp yetiştiremeyenlerdenim. Bir kaç konuyu açıklığa kavuşturmak istiyorum.
    1- Yavrulara hiç yumurta sarısı vermeyelim mi?
    2- Yeşil su şart mı? Şartsa nasıl yeşil su hazırlanır?
    3- Artemiya canlı mı alıyorsunuz yoksa siz mi çıkartıyorsunuz yumurtalardan ayrıntı verir misiniz?
    4- Yavruları yerler diye ana babayı ben ayırıyorum gördüm ki bu yanlış. Ana ve baba hiç yavrulardan ayrılmayacak mı? Sadece ana mı kalacak yoksa?
    5- 100 ml yeşil su ekleyerek artemiayı bastım demişsiniz. Akvaryum içine yeşil su ekleyip çıkarılmış artemialardan mı eklediniz?
    Kusura bakmayın bildiğiniz gibi konu hassas olduğundan en ufak bir hata yapmamaya çalışıyorum.
     
  8. Alparslan

    Alparslan

    Mesajlar:
    19.505
    Yer:
    Kartal-İst
    İsim:
    Alparslan İşken
    Mahmut bey hoş geldiniz, mesajları lütfen büyük harfle yazmayın, düzeltmek uğraştırıyor, birdahaki böyle yazılan mesajlar silinecek çünkü silmek düzeltmekten kolay. Saygılar...:)
     
  9. -doctore-

    -doctore-

    Mesajlar:
    1.315
    Yer:
    Samsun-BAFRA
    İsim:
    muhammed yıldız
    Mahmut Bey merhaba;
    Paylaşım sahibi arkadaş artık forumda değil belli ki, ben cevaplayayım sorularınızı. Bir dönem epey üretmiştim.

    1.Yumurta sarısı risktir. Suyu çabuk bozar. Fakat yavrular çıktığında artemia yiyemeyecek kadar küçük oluyorlar. Bu aşamada çok daha ufak besinlere ihtiyaç var. Ben yumurta sarısını verdim. Haşlanmış yumurta sarısının çok az bir kısmını yarım çay bardağı suya koyup ezdim ve karıştırdım. Bir süre bekledim. Parçalar dibe çöktü, üstte bulanıklık kaldı. O bulanıklığı dibe yaklaştırmadan yüzeyden şırıngayla çekip çekip yavruların bulunduğu yere enjekte ettim. Suyu bozmadan 1 hafta 10 gün bunu yapıp yavruları artemia yiyebilecek boya getirmeyi başardım. Çok dikkat etmeniz gereken bir uygulamadır, ama başarı şansı büyük. Yeşil su diğer ve daha risksiz bir uygulama. Ben hiç denemedim.

    2.Yukarıda da bahsettiğim gibi şart değil. Yapacaksanız bir kap içerisindeki suyu güneş gören bir yere koymanız yeterli.
    3. Artemia yumurta halinde alınır ve gerekli uygulamayı yapıp yumurtadan çıkması sağlanır ve 7-8 saat içerisinde tüketilir. Bu uygulama her gün yapılır. Yavruların asıl ve 1 numaralı besinidir. Mümkün olduğunca uzun süre verilmelidir. Nasıl çıkarılacağı ayrı başlıklarda anlatılmıştır.

    4.Ana babayı ayırmak yanlış değil, hatta maksimum yavru için ayırmak şart. Yavru veya yumurta döneminde birçok eş kavga eder. Sonuç malum. Çok az eş yavrulara sıkıntısız bakar. Bir sürü eşim oldu, yalnızca biri benim müdahalem olmadan 50 yavru büyütebildi. Normalde yumurtaları ilk gün ayırıp gerekli bakımları yapmak daha kesin sonuç verir.

    5.Evet, öyle yapılmış. :)
    Bol ve sağlıklı yavrular dilerim.
     
    TencoMelih bunu beğendi.
  10. yavuz06

    yavuz06

    Mesajlar:
    1
    Yer:
    Ankara, Turkey
    İsim:
    yavuz tokgoz
    Koray bey birkac sorum var cevap verır iseniz sevinirim.
    1- 2 yetiskin melek cıftı var ıkısıde 9 gune kalmadan yumurta bırakıyorlar ilk önce anne babayı ayırmıyordum ama baktım olmuyor anne babayı ayırdım. bir form sitesinde okudugum kadarı ıle etrafını kapattım sureklı ısıgı acık tutup mavı ılacı sureklı doktum suyun rengı belırgın bır sekılde mavı oldu. anne bozulan yumurtaları yerken saglam yumurtlarda pimaş borudan yere dusuyordu babada o yumurtaları yemeye baslayınca anne babayı ayırdım. sımdı 2. gununde yumurtalardan kuyduk cıktı yerdeler. bazılarıda halen borunun ustunde harekelı yapısık duyorlar tankın ıcıne pipo fılıtresı koydum dıs fılıtre kapalı. yavrular kendı basına yuzmeye baslayınca anneyı koyayımmı ? dıs fılıtre yı ne zaman calıstırayım. vede mavı ılactan dokmeye devam edeyımmı. artemıya bende kabuksuz altın sarısı posette var o olurmu. dip cekme işleminde yerdekı yavrularıda yanlıslık ıle cekerım dıye ben yukarıdan 5 lıtre su cekıp hazır 5 lıtrelık sudan koyuyorum tankım 65*25*35 bu sorulara cevap verırsenız cok sevınırım . şimdiden çok tesekkur ederım.
     
  11. Sezer han

    Sezer han

    Mesajlar:
    115
    Bende mlek besliyorum şuan, teşekkür ederim çok işime yarayacak :)
     
  12. Marineros

    Marineros

    Mesajlar:
    69
    İsim:
    Caner Adanır
    Elimde 180 litrelik akvaryum var ve karma balık bakıyorum.elimde 4 adet melek balığı var üçü yetişkin.ve ikisi çift oldular uzun zamandır.aldığım akvaryumcudan çift haldeydiler.benim sormak istediğim,nasıl yumurtlar bu balıklar :) işin en kolay kısmında kaldım :) yok yok yok.önceden sadece melekler vardı yine yumurtlamadılar yine.bu konudaki birikimlerinizi dinlemek isterim.
     
  13. ka2n

    ka2n

    Mesajlar:
    4.306
    Yer:
    Ankara
    İsim:
    Kaan AYDINOĞLU
    Melekler bir kere yumurtlamaya başlarsa durduramazsınız. Yumurtlama aparatıcı çıkarırsınız ısıtıcıya, ısıtıcıyı çıkarırsınız dış filtre borusuna, onu da çıkarırsınız taban camına yumurtlarlar. Balıklar henüz yumurtlamıyorsa sabretmeniz gerek. Bolca canlı-dondurulmuş yem vermeye bakın, suyu olabildiğince yumuşatın.
     

Sayfayı Paylaş