1. Hoş geldiniz, Akvaryum Portalı ailesine katılım için kendinizi hazır hissediyorsanız üye olun.
    Yardım sayfasından forum kullanım desteği alın.

Melek cichlid Üretimi ve Yavrular

Başlığı 'Amerikan ve Piranha Balıkları' kategorisinde rcall tarafından 30 Kasım 2008 başlatılmıştır.

  1. rcall

    rcall

    Mesajlar:
    28
    Haddim olmayarak, melek cichlid üretiminde bir kaç tavsiyede bulunmak istedim.
    Elimizde gerçekten eş ve verimli bir melek çiftimiz var diyelim. Her ne kadar dinlendirilmiş çeşme suyunda yavru alabilsekte, çiftlerimiz, yumurta verimimiz, çıkan yavru sayısı, serbest yüzüşe kadar bir çok olumsuzluklarla karşılaşmamız kaçınılmaz oluyor. Çünkü; her il ve ilçelerdeki su değerleri birbirini kesinlikle tutmuyor.
    Her akvarist beslediği balıktan yavru almak ve mutlu olmak ister. Bunun tabiki bir bedeli olacaktır ;)
    En azından sertliği ve ph'ı düşük şaşal su kullanmak, ya da benim gibi şaşal ve R/O kullanmak en ideal seçim olacaktır.
    Ben üretimde standart bir değer yakaladım ve bunu üç aşağı beş yukarı geçmemek kaydıyla bu değerleri oturttum. Yumurtalarda mantarlaşma oranı neredeyse sıfırdır. Su değerleri; mms 245, ph 6,5
    Başka bir konuda çiftlerimizin bakımlarına ve diyetlerine değineceğim. Şimdi önce yumurtalar, açılmaları ve serbest yüzmelerine değineceğim.
    Önce yumurtalarla başlayalım. Bu yumurtalar ebeveynlerin ilk denemesiydi ve stres olunca eşler ayırmak zorunda kaldım yumurtaları. Eğer ki eşler iyi anlaşıyorsa ve strese girecek bir durum yoksa yumurtaları ayırmaya hiç gerek yok. Bizden iyi bakacaklardır buna emin olun.
    Yumurtalar
    [​IMG]

    Yumurtaların ilk gün aşamaları; Eğer ilk 24 saat içinde beyazlayan yoksa yumurtalar döllenmiştir. Döllenmeyen yumurta aksi taktirde beyazlayıp bozulacaktır. 48 saat içinde su değerleriniz düzgün ve sabitse yumurtalar koyulaşmaya kiremit rengini andırmaya başlayacaktır. 48 saat ila 72 saat arsı yumurtalarda hafif siyahlanma başlar ve yavruların gözleridir. 72 saatin ardından ince kıl gibi kuyruklar çıkar ve kıpırdattıklarını görürsünüz. Buyrun bu da gün evreleri.
    [​IMG]

    Serbest yüzüş anları; Yavrular bu evreye geçmeden önce, bünyelerindeki bağlı bulundukları yumurta kesesinden ilk besinlerini alırlar. Bu yumurta kesesi bitinceye kadar yüzüşe geçemezler. Bu evre yaklaşık yumurtlamanın olduğu günü sayarsak 7-8 gündür. Serbest yüzüşe geçen yavrulara ilk olarak artemiaları hediye edilir. Artemiayı gün içine yaymak en idealdir(günde 7-8 defa azar azar).

    [​IMG]

    Konuda veya üretiminizde mutlaka aklınıza takılan bir soru işareti olacaktır. Lütfen başlık altında sorunuz.
    Bilgi paylaştıkça güzeldir...
    Faydam dokundaysa ne mutlu.
    Saygılar...
     
  2. YIKIKTEMO

    YIKIKTEMO

    Mesajlar:
    30.098
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert
    Ynt: Melek cichlid Üretimi ve Yavrular

    Ramazan Bey,
    Ellerinize sağlık, güzel bir üretim tanıtımı olmuş. Tebrik ederim. Başlık altında bu tecrübe ürtimine gelen sorularla oluşan başlık devamı çok faydalı olacaktır. Bu açıdan başlık sabit başlık yapılmıştır.

    Teşekkür ederiz...
     
  3. baksu

    baksu

    Mesajlar:
    14
    İsim:
    Bahadır Aksu
    Ynt: Melek cichlid Üretimi ve Yavrular

    Gerçekten süper görüntüler. Zaten ben oldum olası hobinin bu larva gözlem aşmalarının fotoğraflanmasına bayılırım. Bu hobiyi hobi yapan ve en iyi anlatan görüntüler oluyor.

    Benim merak ettiğim ise, malesef melek balıkları ağırlıkta ithal eilmesinin sebebidir. Acab bunu üretim yersizliğine mi bağlıyorsunuz ?

    Eğer öyle ise, bunun sebebi sizce nedir ?
     
  4. rcall

    rcall

    Mesajlar:
    28
    Ynt: Melek cichlid Üretimi ve Yavrular

    Aslında ithale çok karşı biriyim. Neden diyecek olursanız;
    Hangi tür yemle beslendiğini, hangi su şartlarında büyüdüğünü, o kadar yol gelip(ithalatcının akvaryumu, akvaryumcunuzun akvaryumu ve en son sizin akvaryumunuz) o kadar su değişimini görüp adepte olup olamayacağını kestirememiz vs vs.
    Daha önceleri bütün varyeteler ithal ediliyorken, şimdilerde bir kaç tür dışında ithal edilmiyor.
    Black angel(kırmızı göz), black lace, silwer clown, zebra türleri ağırlıkta ithal ediliyor şu sıralar. İthal sebebi ise bu varyetelerin diğerlerine nazaran üretimi daha hassaslık ve uzmanlık istiyor. Bu varyetelerden gerektiği kadar yerli üretim olmadığı için ve akvarsitlerin bu varyetelere sahip olma arzuları malesef ithal edilmelerini gerektiriyor.
    Şu sıralar, marble, inci gövde, gold, blue angel, trıcolor varyeteleri bilinçli akvaristler tarafından ülkemizde üretiliyor.
    Mesela şu an ben, black angel üzerine yoğunlaştım ve en son alışverişimde ithal kurbanı oldum. Fiziken hiç bir problem olmayan balıkların, içleri çürümüş nerdeyse. Sonuçta siparişi vermiş bulunuyorsunuz ve balıkları almak zorundasınız. Yerli üretim olmuş olsaydı daha iyi olmazmıydı, olurdu tabiki ve daha iyi olurdu. Ama pes etmek yok tabiki, sonuçta bu balıkları yerli üretime kazandırmak için çabalarım. İnşAllah'ta başarılı olurum.
     
  5. rcall

    rcall

    Mesajlar:
    28
    Ynt: Melek cichlid Üretimi ve Yavrular

    Küçük bir foto paylaşımıyla başlayalım konumuza. İnci gövde eşlerim ve havalandırmakla meşgul oldukları yumurtaları. Görüyorsunuz değil mi hallerini? Fotoğraf çekmeme bile izin vermiyorlar. Beni direkt tehdit olarak algılıyorlar. Yahu şöyle bir çekilin bir iki poz alayım diyorum, ama nafile. Böylede idare ederiz artık. : ;)

    [​IMG]

    Koskoca yumurtlama konisi koyuyorum, şu keratanın yumurtladığı yere bakın. Ama sonuçta ben bunlara aşığım, bunlarda bana. Yavrularıyla çok güzel ilgilendiler ve beni fazlasıyla mutlu ettiler.
    [​IMG]
     
  6. bmehmetyavuz

    bmehmetyavuz

    Mesajlar:
    301
    Ynt: Melek cichlid Üretimi ve Yavrular

    Ramazan Bey, yavruların gelişim hızı ve beslenmesi hakkında da bizi bilgilendirirseniz, memnun oluruz. Artemia kullandınız mı? Şayet kullandıysanız, ki ben öyle olduğunu tahmin ediyorum, kaçıncı gününe kadar kullandınız?
    Saygılar...
     
  7. rcall

    rcall

    Mesajlar:
    28
    Ynt: Melek cichlid Üretimi ve Yavrular

    Diğer cichlidlerin yavrularına nazaran, melek yavruları daha hassastır. Aslında önemli unsurlar saymakla bitmiyor. Eşlerin diyetine dikkat edilirse verim daha yüksek ve yumurtalarda belirgin bir büyüklük olur. İlk yumurtadan çıkan yavru eğerki artemiayı rahat yiyebilecekse, hemen uygulamaya başlarım. Günde en az(çalışan biri olarak) 4-5 defa veririm. Ama artemiayı yavrulara verirken gün içersine yaymak çok faydalı oluyor(7-8 defa).
    İlk 10-15 gün yavru akvaryumunun üzerinde loş bir ışık bulunması çok iyidir. Ölüm oranı minumuma iner.
    Ben ilk bir ay sadece artemia veririm, daha sonra kuru yeme geçerken artemiayı da arada veririm. Direkt kuru yeme geçmek bazen kötü sonuçlar çıkarabilir. Sindirim sistemi henüz yeni gelişen yavrular, bazen kuru yemi kaldıramıyor ve ölüyor. Azar azar alıştırmakta fayda vardır.
    Saygılar...
     
  8. *KONT*

    *KONT*

    Mesajlar:
    161
    1.Kaç adet yavru veriyor???

    2.Yavrularını yiyor mu???

    3.1 erkeğe en az kaç dişi olmalı???

    4.Ne kadar zamanda bir yavru veriyor???
     
  9. sedatı_ego

    sedatı_ego

    Mesajlar:
    35
    İsim:
    sedat mutlu
    Cevap: Melek cichlid Üretimi ve Yavrular

    1. genel bir sayı yok . balıkların kondisyonu önemli yani yumurtlamadan önceki aldıkları besinler
    2. ortam stresli olursa yerler . ama genelde iyi bir anne ve babadırlar :)
    3. melek balıkları tek eşlidir . eğe rki eşi ölmüş bir melek varsa çok düşük bir ihtimal olsada tekrar eş tutar ama genelde beslenmeyip intahar ediyolar ...çok duygusal canlılar anlıyacağınız .
    4. buda kondisyona bağlıdır ama ortalama verirsek 15-20 gün .

    yanlışlarım varsa affola

    saygılar.
     
  10. cemetary34

    cemetary34

    Mesajlar:
    3
    İsim:
    sertaç
    Cevap: Melek cichlid Üretimi ve Yavrular

    benim melek balıklarım yumurtluyorlar fakat yavrular yüzmeye başlayınca 3 gün içinde ölmeye başlıyorlar artemia veriyorum ama yinede olmuyor ne tavsiye edersiniz....saygılar
     
  11. Sezer han

    Sezer han

    Mesajlar:
    115
    Ben meleklerimi petshopcuya vermek zorunda kaldım, elma salyangozlarımı ve molly malıklarımı strese sokuyorlardı, kuyruklarını falan yiyorlardı. Okadar büyütmüştüm halbuki biraz üzüldüm fakat her balığı uygun cinslerle beslemek hem bizim hem balıklar için daha iyi sanırım.
     

Sayfayı Paylaş