1. Hoş geldiniz, Akvaryum Portalı ailesine katılım için kendinizi hazır hissediyorsanız üye olun.
    Yardım sayfasından forum kullanım desteği alın.

Meleklerin birlikte yaşadığı türler

Başlığı 'Amerikan ve Piranha Balıkları' kategorisinde rappier tarafından 19 Haziran 2009 başlatılmıştır.

  1. rappier

    rappier

    Mesajlar:
    320
    İsim:
    Mecit BAĞCI
    Ben melek balığı beslemek istiyorum. Makale okudum, melek balıkları hakkında araştırma yaptım ama bir de direk bakan, büyüten kişilerden tecrübelerini almak istedim. Meleklerle sorunsuzca yaşayacak türler nelerdir ??
     
    A.P Bot Yazı düzenlemesini kaydetti.: 13 Mayıs 2016
  2. Neverlander

    Neverlander

    Mesajlar:
    2.908
    İsim:
    Abdullah Üüzümcü
    Meleklere sorun çıkarmayacak türler mi, meleklerin sorun çıkarmayacağı türler mi?

    İlki ise ve meleklerinizin beraber yaşarken mükemmel keyif alacağı ve mükemmel şekilde gelişeceği türler kesinlikle canlı doğuranlardır... :D
     
  3. rappier

    rappier

    Mesajlar:
    320
    İsim:
    Mecit BAĞCI
    Abdullah bey ilk söylediğiniz. Yani meleklere sorun yaratmayacak türler. Şu anda bende Lepistesler var. Duyduğum kadarıyla melekler ile lepistesler arasında biraz sıkıntı olabilir deniyor.
    Melek yetiştirmeye düşünmeye başladığımdan beri pekçok kaynaktan yazı okudum. Okuduğum bunca şeyden sonra kafamda bir sürü soru işareti oldu.
     
  4. RuPTuR

    RuPTuR

    Mesajlar:
    1.483
    İsim:
    Cem
    Yumurtladıkları zaman lepistesler melekler için sorun oluyor.Sürekli strese sokuyorlar çifti.Onun dışında gelişimleri için iyi br gıda kaynağı oluyor lepistes yavruları.
     
  5. Neverlander

    Neverlander

    Mesajlar:
    2.908
    İsim:
    Abdullah Üüzümcü
    Melek çiftleri ayırılıp ayrı bir tankta üremeleri sağlanmıyor mu? Ben böyle yapılması gerekiyor diye biliyordum... Yanlış mı biliyorum?
     
  6. rappier

    rappier

    Mesajlar:
    320
    İsim:
    Mecit BAĞCI
    Valla melekler konusunda yazılanlar bana biraz çelişkili geldi. Kimisi hassas türdür diyor kimisi kolay. Yavrulatma olayı ise başlı başına bir muamma =) bu kadar birbirinin tersi yazı herhalde başka türde yoktur. O yüzden iyice kafam karıştı. Herhalde deneme yanılma yöntemiyle birşeyler yapacağız. Ama aldığım canlıların elimde ölmesinide istemiyorum.
     
  7. taygun

    taygun Guest

    melek balıklarının iyi bir avcı olduklarını, gördüğü canlı doğuran yavrularını -biraz abartarak söyleyeyim - yakalayana kadar rahat etmediklerini ve gece de avlandıklarını biliyorum

    Saygılar
     
  8. Neverlander

    Neverlander

    Mesajlar:
    2.908
    İsim:
    Abdullah Üüzümcü
    Mecit Bey,

    Melekler hakkında kesin olarak bildiğim tek şey şudur: İlk adaptasyon ve onu izleyen bir ay içerisinde eğer akvaryum şartları kendileri için uygun değilse şak dadanak ölüverirler... Bu süre zarfını atlatan melekler ise sizinle oldukça uzun süre geçireceklerdir... Yani aslında meleklerin zorluk derecesi türsel olarak verilmemeli, bireysel olarak değerlendirilmeli...
     
  9. RuPTuR

    RuPTuR

    Mesajlar:
    1.483
    İsim:
    Cem
    Meleklerin yerli üretim olanları artık Türkiye sularına alıştığından dinlendirilmiş su ile çok rahat yaşatılmakta ve üretilebilmekte.İthal olarak gelen meleklerde ise hala sıkıntı mevcut.Mesela hala ben altum ürettim diyebilen çıkmadı piyasaya çünkü yeni bir tür ve ithal geliyor hep.Neyse diğer sorulara gelince;Yavrulamayı ana tankta yaptırmanız bence çok daha iyi.Yavrulayacağını anladığınız çifti başka bir akvaryuma aldığınızda çift stress yapıyor ve en ufak çıtırtı-patırtıda yumurtaları toplamaya başlıyorlar.Benim tecrübelerime göre(ve yazılmış bütün kaynakları taramamdan sonra) en iyisi ana tankta bir plakanın üzerine yavrulatmak ve döllenme bittikten sonra o plakayı cam bir kavanoza veya çok büyük olmayan bir akvaryuma aktarmak.Ben plakanın yumurta olan tarafını aşağı bakacak şekilde 30-40 derece açı ile kavanoza yerleştiriyorum,plakanın en altından çok kısık şekilde direk hava hortumu ile hava veriyorum.Baloncuk bütün yumurtaların üstünden yukarı doğru çıkmakta.Yumurtaların pamuklanmaması için suyun mantardan arındırılmış olması gerekiyor.Bunun için de metilen mavisi en kolay bulunan ve en ucuz madde.Bugün gidip okuldaki biyokimya anabilimdalından toz halinde hocalarıma danışarak bir miktar aldım.Artık kendim sulandıracağım.Piyasada metilen mavisi diye mavi su satan markalar mevcut çünkü.Size Contra-Ichthyo'yu önerebilirim.Su parlament mavisi olana kadar metilen mavisi döküp karıştırıyoruz.Birdahaki denememde geniş spektrumlu antibiyotik kullanmayı da düşünüyorum.Gelelim kullanacağımız suya;en güzeli tabiki ters osmoz suyu ama heryerde bulmak mümkün değil.Onun yerine pH'ı 7-7,5 olan damacana sularını kullanabiliriz.Bakın şunu unutmamakta yarar var;bulanık amazon suyunda yaşayan melekler artık üreme çağlarını tamamlamış meleklerdir.Asıl üreyen melekler pH'ın nötüre yakın olduğu sularda yaşarlar ve suları son derece berraktır.Ben de uzun zaman bulanık su olması gerekiyor diye düşünüyordum ama değilmiş.Bu arada yumurtaların olduğu yerde hiçbir filtre malzemesi kullanmıyoruz.Onun yerine hergün %75-80 oranında taze su ile su değişimi yapıyoruz.Yumurtalar anladığım kadarıyla kendilerine toksik olan bir madde salgılıyorlar.Bunu uzaklaştırabilmek için de su değişimi yapılması şart.Metilen mavisi ve antibiyotik birleşince pamuklaşma olacağını sanmıyorum ama olursa iğne ile pamuklaşmış yumurtaları ayırabilirsiniz.3. gün sonunda yavruların kuyrukları seçilebilir hale gelecektir.Bol şans...
     
  10. rappier

    rappier

    Mesajlar:
    320
    İsim:
    Mecit BAĞCI
    Bilgi için teşekkürler =)
     
  11. RuPTuR

    RuPTuR

    Mesajlar:
    1.483
    İsim:
    Cem
    Çoğu yerde güncel bilgi bulunmuyor.O yüzden kafa karıştırıcı,çelişkili bilgiler var.Umarım yardımcı olmuşumdur.
    Bu arada benim yavrular artık kuyruklu :) Bıdıklar geziniyor...
     
  12. taygun

    taygun Guest

    Eline sağlık Cem. ne güzel yazmışsın. em34:
     
  13. Neverlander

    Neverlander

    Mesajlar:
    2.908
    İsim:
    Abdullah Üüzümcü
    Evet, Cem çok güzel bir derleme ve tecrübe aktarımı olmuş... Ellerine sağlık...

    Bu arada Contr-ichtiyo'nun sahtesinin piyasaya sürüldüğünü duydum... Aman dikkat...
     
  14. rappier

    rappier

    Mesajlar:
    320
    İsim:
    Mecit BAĞCI
    Sanırım sizlerinde dediği gibi bilgiler güncel değil. Belkide türün ülkemize ilk girdiği zamandan kalma. Hal böyle olunca bu tür zordun diyenlerin sayısıda epey çok.

    Benim burada derdim en az kayıpla türe adaptasyon. Maddi açıdan sorun değil rahatlıkla alabilirim ve ölen olursa yerini tekrar doldurabilirim ama balıklarım öldüğü zaman gerçekten çok üzülüyorum.
     
  15. sadri01

    sadri01

    Mesajlar:
    47
    Selamlar 8 adet yavru zebram var +2 yavru mücevher akvaryumum 60 litreden fazla 1 çift melek burada yaşarmı?
     
  16. YIKIKTEMO

    YIKIKTEMO

    Mesajlar:
    30.098
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert
    Meleklerin uzun yüzgeçleri çok ilgilerini çekecektir. Buna istinaden zebra gibi üreme döneminde son derece agresif türler yavaş hareket eden meleklere ciddi zararlar verecektir. canım.gif

    Kısaca vaz geçmeniz gerekecek bu sevdadan. ;)

    Daha uygun türlerin sevdalarında görüşmek dileklerimle.
     
  17. sadri01

    sadri01

    Mesajlar:
    47
    peki hangi türler önerirsiniz?
     
  18. YIKIKTEMO

    YIKIKTEMO

    Mesajlar:
    30.098
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert
    Yine amerikan türlerine yönelin bence. Değişik türler kısıtlı bulunuyor ülkemizde. Akvaryumcunuz size yardımcı olacaktır. Benim tür önermem gerekirse, Maymun kafa olabilir.

    İlgili linkte üretim tecrübeleride bulunmaktadır. Forumda size destek olacak arkadaşlarda mevcuttur.

    Makrakanta yine uygun bir tür, aynı zamanda dibe düşen yemleride tüketeceğinden fayda da sağlar. Isıya hassasdır dikkat.
     
    Düzenleme: 13 Mayıs 2016
  19. sadri01

    sadri01

    Mesajlar:
    47
    teşekkür ettim hocam aklınıza geldikçe söylerseniz sevinirim ve kolay bulunması çok önemli balıkların benim için.sarı prenses,mavi prenses,yunus vb balıklar koyamam demi.
     
  20. YIKIKTEMO

    YIKIKTEMO

    Mesajlar:
    30.098
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert
    Açık konuşmak gerekirse olmaz cevabı sadece doğru yönlendirme adına olur. Farklı habitat şartlarına sahipler. Ancak akvaryumlarda kaç kuşaktır üremiş balıklardan söz ediyoruz. Artık habitat kalmamış ortada. Olur neden olmasın. Bölgeci türler olmalarını hesaba katarak ve sayıyı ayarlıyarak olmayacak diye birşey yok. Birçok örnek var. Sorunsuz birlikteler. canım.gif
     

Sayfayı Paylaş