1. Hoş geldiniz, Akvaryum Portalı ailesine katılım için kendinizi hazır hissediyorsanız üye olun.
    Yardım sayfasından forum kullanım desteği alın.

Mercan Kayalığı Canlılarında Genel Beslenme

Başlığı 'Tuzlu Su Kimyası ve Ekipman Portalı' kategorisinde YIKIKTEMO tarafından 7 Ekim 2010 başlatılmıştır.

  1. YIKIKTEMO

    YIKIKTEMO

    Mesajlar:
    30.098
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert
    Mercan Kayalığı Canlılarında Genel Beslenme üzerine çeşitli yazılarımız olmuştur ve aslında özellikle balıkların beslenmesi konusunda sanırım tartışmalı veya tartışması su götürmez şekilde balık beslemesi hakkında sabıkalıyımdır. Tabi bu bu kadar meraklı oluşum ve yem araştırması içinde olmam zaman içinde açıkcası sabıkayı başarıya ve olumlu gelişmeler yanında merak edilerek birçok akvarist tarafından kullanılırken yaygınlaşmasına da vesile olmuştur.

    Mercan Kayalığı Canlılarında Genel Beslenme konusunda zaman zaman makalelerimizi kollarken bu besinlerin tavsiye edildiğini görünce gülümsemeden edemediğim çok olmuştur. Tuzlu su akvaryumu son yıllara kadar neredeyse tatlı su akvaryumlarının tamamen tersi bir tutuma yani tatlı suda kullanılan yemlerin ve besinlerin kesinlikle kullanılmamasına ve ayrı bir dünya olarak kendi yapısına sahip olarak lanse ediliyordu. Tabi nacizane bunun hep yanlış olduğunu yazdık durduk. Bunları yazarken okuyanlar bazen basite indirgenen yapıyı anlamaktan zorlanıyordu ama zamanla anlaşıldıki gölgeyi öcü yapmak biraz da beyinlerimizde oluyor.

    Bezelye, soğan, yakmayan ve az yakan kırmızı pul biber, tere, elma, maydanoz kabak aklıma gelenler. Bunların her birinin içeriğini bilimsel olarakta mesajlara eklemeyi ihmal etmemiştik aslında.

    Elbetteki canlıların beslenmesi bundan ibaret olmayacaktı çünkü bu besinler sadece ana diyet yanında birer destekleyici unsurlardı ve tabiki bu tarz gıdaların rahat kullanımı daha çok 300 litre üzeri akvaryumda daha sağlıklı olarak mümkündü. Çünkü küçük hacimlerin su değerleri çabuk bozulabilir yapıdadır.

    Bizler yukarda yazanları destekleyici unsur olarak kullanmaya devam ederken ana besin maddelerini incelemeye ve besin değerlerine bakalım. Ancak öncesinde akvaryum canlılarımızı beslediğimiz karides, balık eti gibi besinlerin içeriğine ve vitamin olarak katkısına bakalım.

    Bu tarz besinler ile genelde yırtıcı ve avcı etçil balıklar beslenir. Mercan ve omurgasız çeşitliliği olarak anemon türleri ve yine karides parçalarını yiyebilen polipler tüketebilir.

    [​IMG]

    Mercanlar, balıklar, larvalar planktonda tüketir. Okyanusların besin zincirinin temelini oluştururlar diyebiliriz.

    Little Fishies Phytoplan (Haematococcus pluvialis) 400 kat büyütülmüş hali.

    [​IMG]

    Fitoplankton (Nannochloropsis sp.) - 400 kat büyütülmüş bir karedir.

    [​IMG]

    Birçok mercan resifi canlısı fitoplankton ile doğrudan beslenir. Bu küçük yosun türü (000, 1 / düzeyinde 20 mikron) besin kaynağı olarak temeli oluşturur. Midyeler, omurgasızlar, mercanlar çeşitli taktiklerle sudan toplarlar. Örnek olarak yeni doğan karides yavrularını veya üreyebilen deniz balığı yavrularını besleyeceğimiz rotifer ve artemianın beslenmesinde de önemli rol oynar. Yavru balığın yiyeceği rotiferin zengin vitamin içermesi buna bağlıdır.

    Rotifer:

    [​IMG]

    Rotifer (Brachionus plicatilis), 1950 – 1960 yılları arasında Japonya’da yılan balığı yetiştiriciliği yapılan havuzlarda oksijen eksikliğine sebep olduğundan çiftliklerde asalak olarak görülmüştür. 1965 yılında Japon uzmanlar tarafından kırmızı mercan (Pagrus major) larvalarının ilk beslenmesinde canlı yem olarak kullanılabileceği ortaya konmuştur. Daha sonra, rotifer yetiştiricilik teknikleri geliştirilmiş ve dünya çapında uygulanmaya başlanmıştır. Rotiferin büyük miktarlarda üretimi su ürünleri yetiştiriciliğinin gelişimine önemli katkılarda bulunmuş ve günümüzde rotifer kullanılarak 60’dan fazla deniz balığı türü yetiştirilebilmektedir. Rotifer tuzlu su balığı üretiminde çok önemli bir yere sahiptir. Yavruların ilk 15-20 günün ardından hayatta kalması rotifer düzeneğini kurarak bulundurmaya bağlıdır.

    Etçil balıklara Lepistes ve japon balığı verilmesi.

    Bu konu etik değerler açısından ele alındığında zaten ayrı bir tartışma konusudur. Çünkü bu türleri etçil olan orfoz ve aslan balığı gibi türlere veren hobiciler bulunmaktadır. Tabi bu bir hata ama sığınılan ksife besin değerlerinin olmamasından ziyade balıkların doğal avcı tavırlarını korumak olduğu lanse edilir. Karaciğer yağlanması hastalığı ile birlikte kanda hemoglobin azalır ve tuzlu su balıklarının büyümesinde engel oluşturabildiği kayıtlara geçmiştir. Birçok bakteriyel enfeksiyonlar ve yüksek karaciğer dejenerasyonu sorunları yaşanabilmektedir. Bu yüzden bu tarz beslemeden uzak durulmalıdır. Genel olarak bu besin değerini kazandıracak birçok besin bulunmaktadır. Karides, kalamar, somon, levrek eti verilebilir.

    Akvaryum Portalı;
     
    Erman Pehlivan ve murer bunu beğendi.

Sayfayı Paylaş