1. Hoş geldiniz, Akvaryum Portalı ailesine katılım için kendinizi hazır hissediyorsanız üye olun.
    Yardım sayfasından forum kullanım desteği alın.

Metilen Mavisi

Başlığı 'Tatlı Su Hastalık Tedavi Portalı' kategorisinde YIKIKTEMO tarafından 20 Mart 2012 başlatılmıştır.

  1. YIKIKTEMO

    YIKIKTEMO

    Mesajlar:
    30.098
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert
    Metilen mavisi hazırlama, beyaz benek tedavisi ve akvaryum deneyi yanında nedir sorusuna yanıt bulmaya çalışacağız. Öncelikle metilen mavisi kullanım klavuzuna baktığımızda bitkilere zararsız olduğu yazısını görürüz. Kullanımı sonrası akvaryumda kömür kullanmaksızın varlığını yitirme noktasına kendiliğinden gelen nadir ilaçlardandır diyebiliriz. Metilen mavisi Sorunlara çözüm aradığımız aşamalarda doğru tedavi yolunu seçmek önemli bir etkendir. Metilen mavisi gibi ürünler dezenfekte ve beyaz benek hastalığında yaygın kullanılmaktadır. Metilen mavisi tedavici edici etkisi Akvaryum balıkları beyaz benek sorun derecesi tedavisine doğru cevap alabilmek adına önemli bir kıstastır. Metilen mavisi örnek olarak vatoz ve çöpçü ve Pengasus türü balıklarda daha etkili görünmektedir. Balıkların mukozası üzerindeki parazitlerin beyaz olması ve bu tarz balıkların genellikle siyah renk olması etken olabilir ama bu bir tahmin ve düşünceden ibarettir. Metilen mavisi kullanımı sırasında akvaryum hava hortumları çıkmayacak şekilde mavi renge boyanmaktadır. Elbette tolore edilebilecek bir hususdur. Metilen mavisi aslında güçlü bir dezenfektandır, bu yüzden balıklardan uzak noktada azar azar eklenmelidir. Akvaryumun biyolojik yaşamına zarar vermediği ürün üzerinde yazmaktadır. Ancak tedavi şekli olarak kısa süreli banyolar şeklinde de balıklara uygulanabilir. Uzun süreli tedavi uygulamalarında 5 litre suya 3 damla dozu uygulanabilir. Ayrıca http://www.akvaryumportali.com/tatl...enek-hastaligina-eski-ve-yeni-bakis-4860.html konusuna göz atabilirsiniz.

    Metilen mavisi nedir?

    [​IMG]

    İçerik olarak bakılırsa C16H18N3SCl.3H2O formunda olup, yine redoks indikatörü ve antiseptiktir. İlave olarak bakteri boyamasında, siyanür gibi maddelere karşı antidot etken olarak kullanılır. Mavi renkli toz maddedir. Akvaryum kullanım alanında Metilen mavisi Ichthyo contra olarak bilinir genel olarak.

    Metilen mavisi tedavisi ve deneyi;

    [​IMG]

    Metilen mavisi deney okul derslerinde verilen bir konudur ancak metilen mavisi akvaryum tarafında sistemde sürekli kullanılan karbon kömürünün işlevini test etmekte de kullanılabilir. Hazırlık aşaması kendi kapağına bir miktar dökerek filtre su emişinden metilen mavisi filtreye yollanır ve filtre çıkışında mavi boya olup olmadığı kontrol edilerek karbonun işlevini yapıp yapmadığı veya gözeneklerinin dolup dolmadığı test edilir.

    Metilen mavisi aynı zamanda yeni satın alınan balıkları parazitlerden arındırmak ve bitkileri ise zararlı salyangoz ve türevlerinden arındırmak için banyo yaptırma şeklinde kullanılır. Tedavi sırasında bolca oksijen akvaryuma sağlanır ve ısı 29 derece civarına çekilirse daha etkili olacaktır. Metilen mavisi kullanılarak yapılan tedavi sonrası ilaç artıklarını almak için karbon kullanımı şart değildir ancak genel bir dip çekimi ardından su değişimi yaparak kısa süreli de olsa aktif karbon kullanımı faydalıdır.

    Benzer madde olan Malagit yeşili ise Cholorid ve oxalate şeklinde satılır. Oxalate türü balıklar için daha zehirlidir ama parazitler açısından daha etkilidir. Uygun doz 0.03 mg/litre. Genel olarak 1.5 gr. malagit yeşili 1 litre suda eritilerek eriyikten 2ml/100 litre suya uygulanır. 2 ppm dozlu eriyikte balıklar 30 dakika banyo yapılır ise dış pazazit ve mantarlara karşı etkili mücadele yapılmış olur. Dış parazitler için akvaryuma 100 litre su için 1 ml şeklinde uygulanabilir.

    Akvaryum Portalı;
     
    TencoMelih ve Ankaraguclu bunu beğendi.
  2. balıkosman

    balıkosman

    Mesajlar:
    257
    İsim:
    Osman Tuna
    Cevap: Metilen Mavisi

    Güzel tanıtım teşekkür,kömür testi güzelmiş ama.:)
     
  3. aliass

    aliass

    Mesajlar:
    63
    İsim:
    Emre
    Metilen mavisini su değişimlerinde dip çekiminde kullanan arkadaşlar var. Metlin mavisi nasıl kullanılmalı?
    Dip suyu çektikten sonra yeni taze suyu dökdükten sonramı akvaryuma damlatılmalı (balıklar içerideyken)
    Yoksa Dışarıdan taze ekleyeceğimiz suya döküp ondan sonra o suyu akvaryuma mı dökelim?
     
    okuducu bunu beğendi.
  4. Okurt

    Okurt

    Mesajlar:
    2.232
    Yer:
    Çanakkale
    Metilen mavisi sadece ayrı bir kap veya bu iş için ayrılmış bir tedavi akvaryumunda kullanılır. Akvaryumcuların metilen mavisi veya benzeri ilaçları hobiye yeni başlayanlara satması, her su değişiminde ve arada sırada akvaryuma damlat demesi sadece insanları kazıklama çabası, şerefsizlik; kötü niyet yoksa yerden göğe cahillik, işi bilmemekten kaynaklanır.
     
    aliass, veysel, Alparslan ve diğer 1 kişi bunu beğendiniz.
  5. aliass

    aliass

    Mesajlar:
    63
    İsim:
    Emre
    Mesela akvaryumda 1 balık öldü. Akvaryumda bir hastalık varsa o zaman balıklar içindeyken metilen damlatmak gerekmez mi?
     
  6. MOVACIKLI

    MOVACIKLI

    Mesajlar:
    1.679
    İsim:
    Mustafa ovacıklı
    İlk akvaryumumu kurduğumda ayni şeyleri banada söylemişlerdi kendi hazirladiklari pet şişelerde satiyorlardi her su değişiminde bundan 1 kapak suya ilave edeceksin demişlerdi.
     

Sayfayı Paylaş