1. Hoş geldiniz, Akvaryum Portalı ailesine katılım için kendinizi hazır hissediyorsanız üye olun.
    Yardım sayfasından forum kullanım desteği alın.

Molly ler hakkında bazı sorular.

Başlığı 'Canlı Doğuran Portalı' kategorisinde gokhanaltintas tarafından 31 Mayıs 2009 başlatılmıştır.

  1. gokhanaltintas

    gokhanaltintas

    Mesajlar:
    69
    Arkadaşların deneyimlerinden faydalanmak istiyorum. Şimdi pek çok yerde molly lerin akvaryumda tuz olursa daha iyi ve uzun yaşayacağını yazıyor ve bir de en son da bitki akvaryumunda bakın diyorlar. Şimdi hem tuz diyorlar hem bitki akvaryumu her kez bilirki bitki akvaryumuna azcık tuz bile dökseniz bitkilerin canına okur, şimdi ben sağlıklı mollyler yetiştirmek için ne tür bir akvaryum hazırlamalıyım.
    Selamlar Saygılar
    Gökhan Altıntaş
     
  2. RuPTuR

    RuPTuR

    Mesajlar:
    1.483
    İsim:
    Cem
    Tuzlu su deyince aklıma,geçen gün Köşk Akvaryum'da(Vatan) gördüğüm,tuzlu suda yaşayan veliferalar geldi.Ağzım açık izledim 5-10 dakika,baktım erkekler dişilerle çiftleşiyor bile...Tamam sert suda yaşıyor bu canlılar ama tuzlu su biraz garip geldi bana açıkçası huh:
     
  3. volkantr34

    volkantr34

    Mesajlar:
    3.301
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Volkan
    Gökhan bey azıcık tuz bitkilerin canına okur kısmını kimileri söylüyor ama siz onlara aldanmayın.Tuzu abartmadığınız sürece kesinlikle bir zararı yok.Faydası şu , balıkların solumaları sırasında suda ki nitrit'ten zehirlenmemelerini sağlar.kısaca öyle söyliyim.. yani tuzun bir zararı olsaydı inanın bende bitki namına bişey kalmazdı :) Moli'nin bendede ayrı bir yeri var ama eskiden patır yavru aldığım moli'leri şimdi ne yazık ki bende sağlıklı büyütemiyorum, bırakın büyütmeyi yaşatamıyorum..
     
  4. gokhanaltintas

    gokhanaltintas

    Mesajlar:
    69
    Patır molly i anlamadım? Ben genelde balon molly ler de çok kayıp yaşadım durmadan öldüler ki en sevdiğim balıktır. Bitkilere zarar vermeyecek tuz miktarı içi ne söyleyebilirsiniz? Bilgiler için teşekkür ederim.
    Selamlar.
     
  5. volkantr34

    volkantr34

    Mesajlar:
    3.301
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Volkan
    Pardon ya patır patır yazıcaktım :F Tek patır yazınca tabii haklı olarak saçma olmuş , kusura bakmayın... 100 lt'ye 1 bardak suya 1 çorba kaşığı tuzu ayda 1 katıyorum ben tankıma , negatif bir yönünü görmedim açıkçası.. Açıkçası tuzun eksikliğini hissetmiyorum ama molli bakanlar için belki gerekebilir.. Aslına bakarsanız velifera ve molli'lerle Abdullah daha haşır neşir ve bayağıda yavru alıyor , onun ve diğer arkadaşlarında yorumlarını bekleyelim derim..
     
  6. Neverlander

    Neverlander

    Mesajlar:
    2.908
    İsim:
    Abdullah Üüzümcü
    Gökhan Hocam,

    Moliler delta balıklarıdır... Yani nehirlerin deniz ile birleştiği, başka bir ifade ile tuzlu su ile tatlı suyun karıştığı yerler molilerin doğal yaşam alanlarıdır... Ancak moliler her iki suya da adaptasyon sıkıntı duymazlar... Tam bilmiyorum ama yiyecekleri azaldığında pekala tuzlu suya da geçiyorlardır... Veliferalar ise biraz sertçe su olmakla birlikte sadece tatlı suda yaşarlar doğal yaşam alanlarında...

    Akvaryumlarımda çok sayıda velifera ve moli besliyorum... Bir müddettir 135 lt karma canlı doğuran akvaryumumu kılıçkuyruk ağırlıklı hale getirmeye çalışıyordum... Ancak geçenlerde meydana gelen 4 saatlik elektrik kesintisi sonucunda kılıçkuyruklarımın yarıdan fazlası öldü... Bunun üzerine tekrar velifera ve dalmaçya moli ağırlıklı bir tank kurma çalışmalarına döndüm... Hatta bu hafta ciddi sayıda velifera ve moli ekledim tanka...

    Molilerin tatlı suda baklımalarınınherhangi bir mahsuru yok... İlla da karışık ya da tuzlu su sağlamak gerekmiyor... Aynı diğer bir delta balığı olan Argus'lar gibi... Tabii bir farkla Argus'lar delta ortamı yani tatlı/tuzlu su karışımında daha iyi gelişim gösteriyorlar... Hatta bazı su ürünü mezunları Argus'ların sadece tuzlu suda yani deniz akvaryumlarında beslenmeleri halinde çok ama çk daha etkili şekilde gelişebildiklerini söylüyor... Molilerde benzer bir durumdan bahis geçen tek bir kaynağa rastlamışlığım yok... Ama bildiğim moliler kademeli yani yavaş adaptasyon açısından en dayanıklı canlı doğuran türü... Hatta ciddi sülfirik asit düzeylerine sahip bir suda yaşayan bir moli populasyonu bile var... Hızlı yani ani adaptasyonda ise en randımanlı canlı doğuran türü ise veliferalar...

    Molilere dair bir gözlemim var, Volkan da bu gözlemi paylaşmıştı... Özellikle bitkili tanklarda kullanılan sıvı gübrelerinin moliler üzerinde ölümcül etkisi söz konusu... Ben bu sıvı gübreler arasından potasyum gübrelerinin bu ölümlerden sorumlu olduğu sonucuna varmış ve derhal potasyum vermeyi kesmiştim... Potasyum vermeyi kesmem ile birlikte bir daha moli ölümü yaşamadım...

    Neden potasyum sorusuna gelince... Potasyum kalp atışı ile doğrudan ilişkili bir iyondur... Kalp hücrelerinde çok sayı ve çeşitte potasyum kanalı bulunmaktadır... Bu kanalların potasyum alım ve geri verişleri kalp atışı ritminin düzenliliği için gereklidir... Tıpta sonlandırılacak gebeliklerde potasyum-klorür (KCl) kullanılarak tahliye edilecek fetüs ilk etapta öldürülür... (Bu konu etik bir tartışmadır ve bu tartışmann yeri bu başlık değildir...) KCL'deki potasyum yani K iğne yardımı ile doğrudan tahliye edilecek fetüsün kalbine verilir... Kalp hücrelerinde potasyum kanallardan yüksek dozlarda kalbe girer ve anne karnındaki tahliye edilecek fetüse kalp krizi geçirttirip ölümüne neden olur...

    Potasyum gübrelerinde kullanılan potasyum düzeyi genel anlamda balıklar için ölümcül dozlarda değildir... Ancak -benim tahminim- molilerin kalp hücrelerindeki potasyum kanaallarının bir veya birkaçının türe ait genetik değişimler nedeni ile daha çok potasyum bağlama/alma kapasitesine sahip olduğunu ve bu bağlamda molilere potasyum varlığında kalp krizi geçirme riski verdiğini düşünüyorum...
     
  7. gokhanaltintas

    gokhanaltintas

    Mesajlar:
    69
    Cevaplar için çok teşekkür ederim gerçekten çok aydınlatıcı oldular büyük akvaryumum da lepisteslerin yanına velifera koymayı düşünüyordum bol bitkili bir akvaryum bu gece az tuz ekledim bir kaç güne kadar sazlarda problem olmaz sa bu seviyede suyu kullanacağım akvaryum çok derin en az 90 cm bu sebeple orta su için balıkolarak velifera düşünüyorum balonlar genelde yukarıda geziyorlar balon molyleri çok seviyorum ama yaşatamadım hiç en iyisi 2 hafta yaşadı umarım bundan sonra yaşarlar. Gereği durumunda tekrar sorularım olacak genelde diğer tüm balıklarımı iyi yaşatıyorum ama molylerde yüzüm gülmedi.
    Selamlar Saygılar.
     
  8. RuPTuR

    RuPTuR

    Mesajlar:
    1.483
    İsim:
    Cem
    Abdullah Abi,bu tarafa geçersen,Köşk'te alt katta,ortadaki bitki akvaryumlarının yanında,aşağı inince hemen karşında,yerde duran akvaryuma bir göz atarsın.İçerisinde bir de Leather anemonu ve canlı kayalar vardı...
     
  9. Neverlander

    Neverlander

    Mesajlar:
    2.908
    İsim:
    Abdullah Üüzümcü
    Gökhan Hocam, tuz deyip duruyorsun da istersen şu linki bir oku, endişelerin dinsin...

    İkincisi orta düzey balık arıyorsan veliferalar da seni hüsrana uğratabilir... Bütün canlı doğuranlar yüzey balıklarıdır... Ha, veliferalar diğerlerinden daha fazla orta düzeye inip çıkarlar ama maalesef çok uzun süre kalmazlar... Vakitlerinin çok ama çok büyük bölümünü su yüzeyine yakın yerlerde geçirirler...

    Velifera erkekleri biraz daha fazla orta düzeyi kullanır... Meşhur "Yelken Savaşları"nı genelde bu düzeyde yaparlar... İzlenmesi kesinlikle gerekli görsel bir şölendir... Cumartesi aldığım iki velifera erkeği akvaryumda hakimiyet kurmak için yelken savaşı yaptılar ve nerede ise 10 dk boyunca beni mest ettiler... Bir de elimde kamera varken şunu yapsalar ya... huh:
     
    A.P Bot Yazı düzenlemesini kaydetti.: 14 Mayıs 2016
  10. gokhanaltintas

    gokhanaltintas

    Mesajlar:
    69
    Tüm cevaplar için çok teşekkür ler hafta sonu izmirde idim molly bulamadım istediğim gibi.. Bir tane dişi black molly aldım :) ne işime yarayacaksa.
    Düzgün balıklar bulunca alacağım tuz un şu an kadar kötü etkisini göremedim gözlemlemeye devam edeceğim.
    Gökhan Altıntaş
     
  11. YIKIKTEMO

    YIKIKTEMO

    Mesajlar:
    30.098
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert
    Moli konusunu ve tuz ilişkisini çok fazla okuyoruz. Emin olun kimse hala ne olduğunu ve ne olması gerektiğini bilmiyor. Tabi ben de bildiğimi iddaa etmeyeceğim ama konuyla alakalı bir çif sözüm olacak. ;)

    Tuzun nitrit patlamasında Volkan'ın işaret ettiği konuya faydası vardır, ama sağlıklı bir akvaryum için görecesi değişecektir. Hiç kullanmadım, belki ihtiyaç duymadım. Bir Moli düşünün yoğun bir bitkili akvaryumda, Moli düşünün zeki olduğunu düşünen bir arkadaşın tuzlu su akvaryumda kobaylık halinde ( Yaşarsa tuzlu su balığı eklenirmiş sopa: ) Moli düşünün tatlı su akvaryumunda ve nacizane kaya tuzuna, salina iyotlu tuzla cebelleşmekte.

    Moli olsam ne düşünürdüm diye düşündüm... Düşüncem açıksı net olurdu. Ben tatlı suyla tuzlu suyun birleştiği noktalarda yaşarım. Bu noktalarda suyun tuzluluk oranı tatlı suya göre fazladır. İyi de bu tuz hangi tuz ? Biraz düşününce bu tuzun deniz tuzu, hani bildiğimiz 72 elementi içeren tuzlu su olduğu aklımıza geliyor. Tatlı suya karışma olasılığı ne kadarsa su o kadar tuzlandırılmalıdır. Bu tuz hangi tuz ? Moliye sorarsanız tuzlu su akvaryumlarında kullanılan tuz derdi. Bir başka değişle doğal deniz suyunun buharlaştırılması suretiyle elde edilen tuzdur derdi.

    Tamamen tuzlu suya girdikleri ve adapte olabildikleride doğrudur, ancak süresi ve sıklığını tam bilemiyoruz. Pek yazılmasa da, bizzat şahidimdir ki, mor renk alırlar tuzlu suda zamanla.

    Nacizane bana göre Moli...
     
  12. Emrah Ece

    Emrah Ece

    Mesajlar:
    2.320
    Yer:
    İSTANBUL
    İsim:
    emrah ece
    Peki Temel abi Tuzlu suya girince mor olan molly hangi molly ?
     
  13. YIKIKTEMO

    YIKIKTEMO

    Mesajlar:
    30.098
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert
    Açıkcası türünü tam olarak ilgilendiğim tür olmadığından bilmiyorum. Boyut olarak bir hayli büyümüş ve protein skimmer bağlı bir tuzlu su akvaryumunda sadece moli beslendiğini gördüm. Yer International akvaryum. Kadıköy iskelediki kuşcu çarşısı diyelim. Kalktı yeri değişti şimdilik. Gördüğümde ilgimi çekmişti ve sormuştum. Aldığım yanıt buydu ve uğradıkça doğruluğuna şahit olmuştum. Kulakları çınlasın Hakan abidir sahibi. Büyük ihtimallede doğrudur kısaca.
     
  14. Emrah Ece

    Emrah Ece

    Mesajlar:
    2.320
    Yer:
    İSTANBUL
    İsim:
    emrah ece
    Poecilia sphenops (Siyah Moli) Olabilirmi acaba benziyormuydu yani ? en sonunda bana denettireceksiniz siz bu işi :D
     
  15. tol-x

    tol-x

    Mesajlar:
    42
    İsim:
    İbrahim
    Ben 1 seneye yakın 4 lt ye bir çay kaşığı iyotsuz tuz kullandım. ne beyaz benek, ne başka bir parazit nede yosun problemi kaldı ama tabi canlı bitkide kalmadı. İnanılmaz yavru aldım o kadarki dağıtarak tank'ı boşaltmak zorunda kaldım...
     
  16. Emrah Ece

    Emrah Ece

    Mesajlar:
    2.320
    Yer:
    İSTANBUL
    İsim:
    emrah ece
    dost: Acaba o balıkları alanlardan biri kim :heyo:
    Selamlar İbrahim abi...
     
  17. tol-x

    tol-x

    Mesajlar:
    42
    İsim:
    İbrahim
    İşte canlı doğuranların bir diğer keyfide bu :)
     

Sayfayı Paylaş