1. Hoş geldiniz, Akvaryum Portalı ailesine katılım için kendinizi hazır hissediyorsanız üye olun.
    Yardım sayfasından forum kullanım desteği alın.

Mutfakta kullandığımız Reverse Osmos İle Akvaryum Suyu Temin Etme

Başlığı 'Genel Tuzlu Su Konuları ve Tartışmalar' kategorisinde emarch tarafından 7 Ağustos 2014 başlatılmıştır.

  1. YIKIKTEMO

    YIKIKTEMO

    Mesajlar:
    30.098
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert
    Çok güzel bir konu olmuş Emrah, ellerine emeğine sağlık. Beni de yakından ilgilendiren bir kaynak olmuş. :)

    Sıfır TDS almak çok zor olmuyor, birçok arkadaş bunu ro cihazı dizaynını bu amaca uygun tasarlayıp elde ediyor. Fakat saf su ifadesi biraz daha derin ve karmaşık, deniz akvaryumu için o kadar da saf su denecek bir su hedeflenmiyor.
     
    emarch ve Nadir bunu beğendi.
  2. vicia ervillia

    vicia ervillia

    Mesajlar:
    521
    Yer:
    manisa
    İsim:
    burcak arbil
    Tds elektiriksel iletkenlik değilmi ? 0 yakalanınca su (membrandan çıkan)nasıl 7-8 ph olabilir açıklayabilirmisiniz???
     
    emarch bunu beğendi.
  3. Erdal

    Erdal

    Mesajlar:
    4.010
    Total dissolved solids TDS

    İletkenlik değil, toplam çözülmüş katılar anlamına geliyor ağır metaller vs
     
    emarch ve YIKIKTEMO bunu beğendi.
  4. muratmurat

    muratmurat

    Mesajlar:
    20
    İsim:
    Murat murat
    Temel beye katılıyorum arkadaşlar önemli olan istediğiniz su değeri ve tamamen cihaz markası değil filtre malzemesinin markası memran ve reçine ile 0 tds alınabilir biz laboratuarda kullanmaktayız
     
    emarch bunu beğendi.
  5. vicia ervillia

    vicia ervillia

    Mesajlar:
    521
    Yer:
    manisa
    İsim:
    burcak arbil
    Simdi cozunmus katilar araciligi ile iletkenlik sahip olunuyor zaten
     
    emarch bunu beğendi.
  6. veysel

    veysel

    Mesajlar:
    15.828
    Yer:
    ankara (aydın)
    Alın bir ro hem için hem akvaryuma, ben öyle yapıyorum 7 tds ile kuruyorum tankı. Filtre değişimine kadar 20-30 tds olur herhalde. Damacana su ile de kurulum yapıyoruz en düşük damacana su markası aşağı yukarı 60 tds te oluyor yanılmıyorsam. Bu şekilde hobi yapalım tamam da kendimize eziyet etmeden zevk alarak yapalım.

    Ha tartışalım konuları vs leri o ayrı. Silikat reçinesi alıp belli bir litreden sonra yenilemezseniz tds oranı hemen artıyor.

    Özellikle yapılan kurulumda kaliteli tuz, yeterli düzeyde ekipman özellikle ve özellikle kaliteli aydınlatma ve mebranı kaliteli bir ro cihazı ile sıkıntı yaşanacağını zannetmiyorum.

    Silkat, fosfat sadece suyla değil yapılan yemleme, bazı marka tuzlar vs ile de tankımıza giriyor. Biz ne kadar tds 0 yapmak için uğraşsak bile. Hatta daha derinleştirirsek, dalga motorlarında, aydınlatmada bile yapılan en ufak değişiklikler bile alg ve yosun sorununu tetikleyebiliyor.

    Bunun için diyorum ki kurulumlarınızı en ince detayıyla planlayıp öyle yapın, eliniz kolunuz akvaryuma fazla sokmayın yeterli olur.

    Silikat filtesi kullanın kullanmayın demiyorum yanlış anlaşılmasın, bütün bunları yaparken suyun ısısını, tuzluluğunu iyi ayarlayın, su değişimlerinin rutini neyse aksatmayın. Bunda bile en ufak değişim düzeninizde ufak çapta oynamalar meydana getirecektir.

    Bütün bunları yaptınız suyu sıfırladınız, bunları korumakta önemli. Örnek verecek olursak;; böyle kurulmuş bir aylık bir akvaryuma anemonu, blue tangi vs alır koyarsak yem yemiyor diye yemi basarsak, anemona karides verdim yemiyor ölecek gibi deyip dayarsak yemi gitti bizim tds için uğraşımız.

    Neyse bir şeyler yazdım idare edin grip olmuşum.:)
     
    Erdal, emarch, YIKIKTEMO ve diğer 4 kişi bunu beğendi.
  7. vicia ervillia

    vicia ervillia

    Mesajlar:
    521
    Yer:
    manisa
    İsim:
    burcak arbil
    Elinize saglik Veysel bey, aradigimiz cevaplari cimbizla forumda konular içerisinde bulmaya çalişsamda fikirleriniz düşünceleriniz çok ayınlatıcı. Şuna sitemkarim forumda akvaryum özelliklerini paylaşan tüm arkadaşlar bilimselliğe çok yakın paylaşimlarda ; ro cihazi için bir araştirmaya girdiğimde çok sessiz kalinip allah razi olsun duyarsiz kalmiyanlar meclisten disari bir marka fiyat bile öğrenemedim... Piyasada ele güne yem olcaz bu gidişle:))
     
    veysel bunu beğendi.
  8. emarch

    emarch

    Mesajlar:
    697
    İsim:
    emrah aydogdu
    Resimlerde tds 0 degeri verdigini gorebilirsiniz. Daha 3 gun once au degisimi yaparken kontrol ettim gene tds 0 vermektedir. Sehre bolgeye gore degiskenlkk goatere bilir fakat biraz yukaridaki semalara goz atabilirseniz. Butun isi membranin yaptigini gorursunuz. Membrandan cikan su 8 10 tds arasi bir deger cikar. Silikat koyuyoruz ki bu 8 10 tsa degerini 0 indirsin diye. Cok zor degil.


    Sent from my iPhone using Tapatalk
     
    muratmurat bunu beğendi.
  9. Nadir

    Nadir

    Mesajlar:
    700
    Yer:
    Karabük/SAFRANBOLU
    İsim:
    Nadir AYAĞ
    Teşekkürler Emrah. Eline sağlık. Her zamanki gibi konuyu ilk farkedenlerdenim. :p
     
    emarch bunu beğendi.
  10. YIKIKTEMO

    YIKIKTEMO

    Mesajlar:
    30.098
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert
    Biraz yanılıyor olabilirsin. Benim ki tamamen doğal ve tecrübesel. :p Örnek olarak ben de cihazı yapı marketten aldım, hazır paket. Sonra kendimce filtrelerinde düzenleme yaptım, sonra bunların yerini değiş diyenler oldu, onu bundan önce, şunu bundan sonra derken söz dinledim ve aşağıdaki linkte bulunan RO cihazını 1 yıldır kullanıyorum. Benim için suyun TDS değeri vb çok da önemli olmadığı için (Akvaryum Tarzı nedeniyle) daha linkteki günden sonra henüz hiç filtre değişimi yapmadım.

    http://akvaryumportali.com/threads/reverse-osmos-filtre-dizilimi.15802/#post-244914

    Göz atmanı öenririm, bu dizilim tam doğru olmayabilir ama konu altına soruların ile sana uygun şekli yakalayabilirsin.
     
    emarch bunu beğendi.
  11. emarch

    emarch

    Mesajlar:
    697
    İsim:
    emrah aydogdu

    Ben Teşekkür ederim Temel bey..

    Ben teşekkür ederim Nadir bey : )
     
    YIKIKTEMO bunu beğendi.
  12. emarch

    emarch

    Mesajlar:
    697
    İsim:
    emrah aydogdu

    Bence gerekli bilgi zaten fazlasıyla mevcut. Sitemkar olmaya gerek yok. Diğer arkadaşlara haksızlık etmiş olursunuz. ROnun çalışma prensibini anlamaya çalışın lütfen. Alırken bütçeniz, doğru ürün olduğunu en iyi siz karar vereceksiniz .

    Dikkat edilecek konuyu tekrar yazayım. 1. membranın Amerikan olmasına ve su arıtma kapasitesine dikkat edin. 2. Silikat filtreli bir sistem alın 3. motorlu olan bir sistem alın. Bu üç özeliği olan yerli yabancı ucuz pahalı hangisi olursa siz artık bütçenize göre karar verin.
     
  13. Erdal

    Erdal

    Mesajlar:
    4.010
    Sadece akvaryum için satılan 5 kademe cihazlar fiyatları 200 ile 300 arası işin içine mutfak girsin derseniz 400 ile 1500 arası değişiyor ben sadece akvaryum için olanını almıştım 285 liraya size firmasını mesaj atarım
     
  14. vicia ervillia

    vicia ervillia

    Mesajlar:
    521
    Yer:
    manisa
    İsim:
    burcak arbil
    ro nun çalışma prensibine sahibim zatende basit bir durumu arz ettim Sağolsun özelde msj atan forum üyelerine...
    İstek talep ettiğim hangi arıtma cihazını ne kadara satın aldınız. Hangi marka..Forumun amaçlarından biride aktivist arkadaşların birbirini koruması ve kollamasıdır diye düşünüyorum.(dış piyasada kazıklanmıyalım diyerekten) konunun alman amerikan filitreleri ayrı konu..
    Sizden ve benden sonrada Ro cihazına ihtiyaç duyacak arkadaşlarımıza hiç olmazsa bu güzel konunun fayda sağlaması amacı ile ....
     
  15. veysel

    veysel

    Mesajlar:
    15.828
    Yer:
    ankara (aydın)
    Metro gross marketlerde de satıyorlar bazen indirimlerle çok uygun fiyatlara geliyor.
     
    vicia ervillia bunu beğendi.
  16. emarch

    emarch

    Mesajlar:
    697
    İsim:
    emrah aydogdu

    Burçak bey , sizin sorunuzdan sonra kullandığım ürünü söyledim. Ama benim kullandığım mutfak tezgah altı olduğu için internetten akvaryum için bir arıtma cihazı alsam hangisini alırdım diye araştırma yapıp size özelden yolladığım örnek ürün için "bu cihazlar ozmoze cihazından çok uzakta ; filitre ediyor desek daha mantıklı; tds değerini 0 a indirgemek demek iletkenlik 0 demek; ph ı zaten tda si o olan suyun ph ı 5 tir; bir alet alıcam ama bunlar çok çin malı kalıyor şar birde konuya çok uzak cihazlar" yazdığınız için ya çalışma prensibini anlamadınız ya da farklı amaçla kullanacağınızı düşündüm. O yüzden ısrarla dikkat etmeniz gereken kısımları yazmaya çalıştım. Ayrıca bu iş su ile bitmiyor Veysel beyin dediği gibi ışık yemleme iç akıntı yüzey akıntısı vs vs tüm faktörler çok önemli. İnşallah istediğiniz gibi bir ürünü istediğiniz fiyattan bulursunuz.
     
    vicia ervillia bunu beğendi.
  17. ka2n

    ka2n

    Mesajlar:
    4.306
    Yer:
    Ankara
    İsim:
    Kaan AYDINOĞLU
    Damacana su almaya korkar oldum o kadar cyano problemi gördükten sonra, ailemi de ikna ettim, müsait olmayan mutfağa, musluklardan 3-4mt uzağa da olsa osmos sistemini kurduk.
    Klasik arıtıcı, altta 3 adet housingde filtreler var, membran tatlandırıcı tank motor vs.
    Sıra geldi silikata, gittim su arıtmacılara silikat diyorum boş boş bakıyorlar meğer mixbed reçine diye istemek lazımmış :)
    Birinde bulduk, 1-2 lt kadar aldım silikatı bağlamak için de membran kaplarına benzeyen kaplardan aldım, ama aklmda soru işareti kaldı, acaba housingde mi kullanmalıydım. Sizler nasıl kullanıyorsunuz? Bu arada Emrah abi anlattığınız gibi membrandan sonra bir çıkış alıp vana koydurdum tabi ki, akşam resimlerini de paylaşırım fikir verir düşünen arkadaşlara. Neyse konuya döneyim tekrar, reçineyi nasıl kullanmamız gerekiyor,
    images (1).jpg
    images.jpg
    Bende şuan üstteki beyaza benzer bir kapta duruyor silikat, daha ucuz diye onu tercih etmiştim ama uygun değilse alttaki gibi housing alayım. Bir de son olarak, aldığım reçine beni biraz tedirgin etti adam 100lt civarı bir çuvaldan aldı verdi, bunun kalitelisi nedir,nerden alınır yardımcı olabilecek kimse var mı? Osmosu pek kullanamadık, 100lt su almamışızdır daha, yakında tds değerlerini paylaşacağım.
    Teşekkürler.
     
    YIKIKTEMO bunu beğendi.
  18. LostRua

    LostRua

    Mesajlar:
    3.518
    Yer:
    Konya
    İsim:
    Doğuş ARISOY
    Yukaridaki olan beyazin seffaflari olsa guzel olur gozlede kontrol etmek gerekir recineyi tam dolu olmasi lazim recinenin hatta tika basa. Recine olarak benim önerim prolite mixbed reçine. Litresi 18-25 TL arasi degisiyor. Litrelik almakta daha faydali nem oranlarina dikkat etmek lazimmis raf ömrü var diye duydum. Housingin fiyati 40 TL yukaridaki kabin ise 25 TL olmasi lazim. Akvaryumun en sevdigim parcasi bu aritici. Cayida güzel tadıda.


    Sent from my iPhone using Tapatalk
     
    ka2n bunu beğendi.
  19. ka2n

    ka2n

    Mesajlar:
    4.306
    Yer:
    Ankara
    İsim:
    Kaan AYDINOĞLU
    Housinge ihtiyacım yok yani? Bendeki beyaz bile değil, mavi gibi birşey :)
     
  20. LostRua

    LostRua

    Mesajlar:
    3.518
    Yer:
    Konya
    İsim:
    Doğuş ARISOY
    Olur olur hepsinin adı housing diye geciyor zaten birine mebran veya karbon diyorlar digerini boyutuna göre söylüyorlar 10 luk 20 lik gibi. Evet mavimsi içi gözüken bir şey olması lazım. Giriş ve çikisinda elyaf gibi sünger gibi malzemeler var. Tek farki o. TDS değerinide ölçerken şebeke mebran çıkışı ve reçine çıkışı olarak ölçmekte fayda var. Bu sayede hem mebranın sağlığını ölçmüş de oluruz. Ama yaklaşık 300 litrelik kullanımdan veya depoyu 3-4 defa doldur boşalt yapmadan kullanmamak lazım diye biliyorum. İlk baştada karbondan dolayı su siyah olabilir. Sonra çok berrak oluyor.


    Sent from my iPhone using Tapatalk
     

Sayfayı Paylaş