1. Hoş geldiniz, Akvaryum Portalı ailesine katılım için kendinizi hazır hissediyorsanız üye olun.
    Yardım sayfasından forum kullanım desteği alın.

Nacizane üretim denemelerim

Başlığı 'Tatlı Su Üretme ve Yetiştirme' kategorisinde okan058 tarafından 7 Temmuz 2009 başlatılmıştır.

  1. okan058

    okan058

    Mesajlar:
    853
    İsim:
    okan sakal
    Arkadaşlar öncelikle şimdiden anlatımım ve uslubüm için özür diliyorum pek makale yazmayı beceremem :) .
    Bir kaç üretim denemenden sonra ilgimi çeken tropeuslara yöneldim . Bir çok esnaf arkadaş erkeğini dişisini şu gün olmuş ayıramamaktadır bir anda renkleri kararır bir anda renk alırlar onun için en mantıklısı yavru boyda alınması ve beraber büyütülmesidir .
    Büyük üreticilerden gelen yavrularda ise erkekler çabuk büyüdüğü için genelde erkek yavrular piyasada olur tabiki arasında dişi olmaz demiyorum ama genelliği erkek yavrular yoğunlukdadır . Benim aldığım yavrular amatör bir üreticinin yavrularıydı irili ufaklı seçmeye çalıştım ve gayet sağlıklı yavrulardı . İlk adaptasyon olsun yemleme olsun bir çok sorunla karşılaşıyosunuz benim su değişimlerim dengesiz ve pek dinlenmemiş olduğu için bir çok kayıp verdimki bu yavrularda çok önemli . Daha sonra suyu dinlendirmek için boş bir tank ve dış filitre ile devamlı hareketli sular kullandım .Benim en büyük yardımcı besinim ıspanak ve salatalıktı tropeuslar bitkisel ağırlıklı olduğu için belli bir yaşa gelene kadar yemlemede kayıplar yaşadım . Daha sonra ise renk sorunu yaşamaya başladım ve renklenmenin en önemli faktörünün kroten olduğunu öğrendim . Kroten olan yemler genelde etcil ağırlıklıydı tetra bitsin içinde kroten bulduk ama nafile bu yem olmazdı . Benim balıklarım çok canlı renkte olmalıydı ne yapsak diye düşünürken birden besinleri araştırmaya başladık illaki muaddeli doğada vardı . Birden nette araştırırken havucun kroten ağırlıklı olduğunu okudum ve havuç devriminden sonra bariz renkte parlama ve net rekler olmaya başladı işte olay buydu ikola dediğin böyle olurdu :heyo: . Tam olarak aldığım 25 yavrunun ancak 20 tanesini büyütebildim bu yavrularında dokuz tanesi dişi geriye kalanı erkekti balıklarım bir yaşını doldurduktan sonra kavgalar başladı en baskın ve canlı renkleri olan erkeklerden iki erkek ve dokuz dişisi olan bir familya kurdum . Bir çok kez yumurtladılar ama bir türlü beş günü tamamlayamadılar bir defasında 12. gün kusturmak istedim ama fileyi gören dişi yumurtaları yuttu . Daha sonra akvaryumda bir erkek ve beş dişi bıraktım uzun zaman bekledim yumurtayı aldıktan bir kaç gün sonra fileyi akvaryumu koydum önceden fileye alışmalarını bekledim yabancılık çekmediler alıştılar ama yine yakalama çalışırken aynı hüsran yuttular yumurtayı . En sonunda kendi haline bıraktım ve bol kayalıkla dekor yaptım ilk yumurtlayan dişim altı kez yumurta denemesinden sonra kendi halinde kustu ve bir koyunu yayar gibi yavrularını besledi sonunda üç tane ikola yavrum olmuştu . Her yumurtlamasında sayıyı bir yada iki artmaya başladı dahada tecrübeli olmaya başladı bence anne bir balığa en önemlisi tecrübe besleme ve dikkat ondan sonra geliyor . Dişi balığım anneliğe tam alılştıktan sonra kusturmaya başladım ve yavru sayısı sekizi bulmaya başladı asıl iş şimdi yavruları büyütmekti . Bir çok yem denedim calvuslarımda çok işe yarayan larviva stars bile işe yaramadı düzenli artemia ve sera flora ile yavrularımızıda büyütmeye başladık . Ben yavruları büyüttüğüm akvaryumu oldukça büyük tuttum çünki ne kadar az su değişimi o kadar az riskti ve büyüyen kendini kurtaran yavrularımı daha küçün tanka alarak ana yavru tankımı her zaman seyrek tuttum ve neticede Haticede aşşağıdaki videodadır .
    SAYGILAR ...
    İzlesene.com : Video - ikola
     
  2. YIKIKTEMO

    YIKIKTEMO

    Mesajlar:
    30.098
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert
    Ellerine sağlık Okan. :basardim: Beni kırmayıp klavye ile cebelleşerek bu tecrübelerini yazıp bilgi denizine attığın için şükranlar. :cicek: Gayet güzel olmuş, makale bilimsel olduğunda değerlidir diye bir kural yok. Buram buram tecrübe olan makale en değerli makaledir. Benim de nacizane tür üzerinde beslemişliğim var. Malum ayran gönüllü bir hobiciyim ben. Bu süre içinde ve hala türün başlıklarına yazarım. 20 ithal yavrudan bir dişi çıkarsa çok şanslı saymak lazım kendimizi. Ama o günler geride kalsa da benim Tanganyika maymunum onlar. canım.gif
     
  3. stablizer

    stablizer

    Mesajlar:
    278
    Roman gibi okudum Okan hocam.Tropheus beslediğim zamanlar geldi aklıma.Bu yazıyı Prof yazsa bu kadar zevkle okumazdım,eline koluna sağlık.Tropheus unutulmaz bir tecrübe,heran dönebilirim tekrar.
     
  4. okan058

    okan058

    Mesajlar:
    853
    İsim:
    okan sakal
    Arkadaşlar cevaplarınız çin çok teşekkürler . Eğerki keyif verebildiysem ne mutlu bana . Tatlı suda beslenecek türler arsında bana göre ilk sırayı tropeus alıyor . Bir çok tür besledim ama en zevk aldığım türler tropeus , Bricardi ve unutulmaz calvuslarım ...
     
  5. balıkosman

    balıkosman

    Mesajlar:
    257
    İsim:
    Osman Tuna
    Ellerinize sağlık Okan bey çok keyifle okudum bende.Bu tür gerçekten bana göre tecrübe ve araştırma ister.Umarım birgün beslersem sizden radım alırım.
     
  6. okan058

    okan058

    Mesajlar:
    853
    İsim:
    okan sakal
    Elimden geldiği kadar yardımcı olmaya çalışırım hocam ne demek ama tabiki bunlar nacizane tecrübeler :cekingen: . Eminimki bir çok arkadaşın daha derin bilgileri vardır .
     

Sayfayı Paylaş