1. Hoş geldiniz, Akvaryum Portalı ailesine katılım için kendinizi hazır hissediyorsanız üye olun.
    Yardım sayfasından forum kullanım desteği alın.

Nano reef kurulumu ve Geliştirme

Başlığı 'Nano Reef Akvaryum Kurulumları' kategorisinde YIKIKTEMO tarafından 19 Ekim 2008 başlatılmıştır.

  1. YIKIKTEMO

    YIKIKTEMO

    Mesajlar:
    30.098
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert
    Nano reef kurulumu maddiyat ve yer darlığı sebebiyle tercih edilmektedir. Bu durumda böyle küçük hacimli akvaryumlarda başarılı olmanın sırrı akvaristin kendi nefsine hakim olması, akvaryuma koyulacak omurgasız ve balık adedi ile yakından alakalıdır. Böyle bir hacimde nano reef akvaryumu kurmak isteyen arkadaşların, bu konuya özen göstermeleri gerekir. 100 litre cıvarında bir akvaryumu gerek hazır, gerekse kendimiz imal edebiliriz.

    Şelale filtre;

    Nano reef kurulumu arkasına asılı taşırma sistemi veyahut yüksek hacimli şelale filtre kullanarak kurulabilir. Bu filtrelerde kullanılacak filtre malzemelerinin kimyasal filtre elemanları olması (Elyaf,aktif kömür,fosfat tutucu vb.) işimizi kolaylaştıracaktır. Dikkat edilmesi gereken, elyafların yenileri ile değiştirilmesi 2-3 günlük periyodlar ile olup, vaya kontrol yapılarak ihtiyacı değişme ihtiyacı gözlenmelidir. Filtreyi temizlik için rahat ulaşabileceğimiz şekilde dizayn etmeliyiz. Elyafın sık sık değiştirilmesi ihmal edilmemelidir. Dış filtre kullanımı ise çok sık temizlenmesi zor olacağından, ve bu kapalı sistemde birikecek olan tortu, akvaryumumuza zarar vereceğinden kullanımı uygun değildir.

    Nano reef kurulumu Aydınlatma:

    Minyatür reef kurulumu sırasında daha sonra karşılaşacağımız sorunlar önceden düşünülerek kurulum yapılmalıdır. Su hacminin çok düşük oluşu akvaryumun dış etkenlerden çok daha çabuk etkileneceği anlamına gelir. Böyle küçük hacimli akvaryumlarda yüksek sıcaklıkla mücadele etmek çok daha zorlaşacaktır. Aydınlatmanın seçimi, üretilen farklı ampul tipleri sayesinde bu ekipmanların performansı ile yetinebilecek omurgasızların tercih edilmesi sayesinde sıcaklık konusunu daha kolay aşabiliriz. Ancak yazın akvaryum istenmeyecek kadar ısınma eğilimi gösterecektir. Aydınlatma olarak ilk başlangıçta bir 6700 kelvin 36wat ve bir tanede 15w corallife 20000k kullanılabilir. Eğer ihtiyaç duyulursa, bir ikinci 20.000 kelvin ilave edebilirsiniz. Her ne kadar nano akvaryumlar için soğutma ekipmanları imal edilse bile, maliyetleri yüzünden pek tercih edilmeyeceklerdir. Bu yüzden yazın soğutma işlerinde en basit soğutma şekli olan fan kullanımı tercihimiz olmalıdır. Ancak fan kullanımının dezavantajı suyun daha fazla buharlaşması eğilimi göstermesidir.

    Zemin malzemesi;

    Nano reef kurulumu sırasında zemininde çok ince bir tabaka argonit kum veya ince mercan kırığı kullanılmalıdır. Kum kalınlığının fazla olması tabanda tortu birikimi yaparak pH salınımına sebep olacaktır. Bu aşamada kullanılacak kumu akvaryuma ilave edebiliriz. Kurulumda kullanılacak olan su, ozmoz ya da iyi etüt edilmiş damacana su olmalıdır.

    Suyun hazırlanışı;

    Kullanılacak uygun su akvaryuma doldurulmalı ve akıntı motorları çalıştırılmalıdır. Bu aşamadan sonra tuzumuzu 30 litreye bir kg tuz olacak şekilde akvaryumun içerisine dökerek ilave edebiliriz. Kullanılacak tuzun piyasada marine ve reef olarak satıldığını düşünürsek, reef tuzları bizim için daha iyi olacaktır. Akıntı motorları sayesinde tuz erimeye başlayacaktır. Bu erime tam anlamı ile gerçekleşmelidir. Su berrak bir hali alana kadar sabırlı olunmalıdır. Akvaryum suyunun ısısı normal şartlarda 26 dereceye ayarlandığında, tuz yoğunluğunuda 1000 de 22 ila 1000 de 25 seviyesine ayarlayabiliriz. Piyasada tuz ölçerler çeşitli markalar altında satılmaktadır. Satın alacağınız tuz ölçeri esnaf arkadaşların kullandığı ölçer ile kıyaslayarak (Deneyerek) doğru ölçtüğünden emin olabilirsiniz. Buharlaşan suyun yerine eklenecek suyun silikat ve fosfat gibi zararlı maddelerden arındırılmış olması gerekir.

    Canlı kaya ilavesi;

    Nano reef kurulumu sırasında tuzun erimesi ve yoğunluğu hazırlandıktan sonra canlı kayalarımız akvaryuma ilave edilebilir. Kullanılacak canlı kayanın kalitesinden kesinlikle ödün verilemez. Bizim en önemli filtre malzememiz olacağı unutulmamalıdır. Benim bu konudaki tavsiyem ise su hacminin az oluşu ve bundan tasarruf etmek adına üzerinde sağlıklı canlılar (omurgasızlar) bulunan kayaları tercih etmemizdir. Daha sonra aşağıda en uygun canlılardan bahsedeceğiz.

    Ancak canlılara geçmeden önce sizlere kurulum gerçekleştirilip ışıklar yakıldıktan sonra tekrar bir sabır döneminin olduğunu hatırlatmak isterim.

    Diyatom evresi;

    Akvaryum kurulup tüm sistem çalıştırılca bir diyatom (kahverengi yosun ) oluşumu gerçekleşir bu normal bir süreçtir. Akvaryum camlar, kayalar diyatom ile kaplanabilir. Biyolojik döngü başlıyor demektir. Bu kahverengi yosun yavaş yavaş yerini yer yer yeşil yosunlanmaya bırakır. Kahverengileşme azalmaya ve bitmeye başlar. Bu durum akvaryumun hazır hale geldiğini bize haber verir. Bu aşamada akvaryum suyunu imkanı olan arkadaşlar test kitleri ile ölçerse, balık ve omurgasız ekleme zamanına daha sağlıklı bir karar verebilir.

    Diyaton sonu;

    Nano reef akvaryumlarında akvaryumumuzun boyutları yeterli ise hava taşlı protein toplayıcı kullanımı faydalı olacaktır. Ancak canlı yelpazesinde ve su değişimlerini aksatmamak konusunda kendinize güveniyorsanız bu ekipman gerekmeyebilir. Su hareketini ise akvaryum hacmi ile uyumlu bir ya da iki akıntı motoru ile sağlayabiliriz.

    Nano reef akvaryumu kuracak arkadaşlar, sadece statü kazandıracağı düşüncesi ile bakımı zor canlıları alarak yarısı bozulmuş polipleri açmayan, tüm güzel görsellikten yoksun bir akvaryuma sahip olmaktansa, atık yüküne dayanıklı, hatta bunlarla beslenebilen yumuşak mercanların bulunduğu bir akvaryumu kesinlikle tercih etmelidir. Bu şekilde kurulmuş bir akvaryum çok daha güzel görünecektir.Nanomuz oturup, yeterli canlı yüküne ulaşınca, yemleme yapılmaya başlayınca, sisteme iki adet eklem bacaklı dahil edebiliriz. Bu canlılar temizlik ekibi olarakta faydalıdır.
     
    Düzenleme: 15 Mayıs 2016
    TencoMelih, sinsitilki, Beyaz Moli ve diğer 4 kişi bunu beğendi.
  2. emmi_06

    emmi_06

    Mesajlar:
    1.090
    İsim:
    Özgür ABAY
    Ynt: Nano reef kurulumu

    Temel abi,bu akvaryumda süper olmuş.Naçizhane bi sorum olacak.Bu akvaryumun içine balık ekleme olmuyormu acaba?
    Bu arada Temel abi,okuduklarım beni korkutuyor.Gerek kurulum,gerekte bakımı çok zor gibi.
     
  3. YIKIKTEMO

    YIKIKTEMO

    Mesajlar:
    30.098
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert
    Ynt: Nano reef kurulumu

    Bence bakımı zor değil. Sadece bu tarz akvaryumların ihtiyacı biraz fazladır. Yani ihtiyaç duyulacak element ve omurgasızların beslenmesi gibi konular vardır. Zaten bunlar zaman içerisinde rutin olarak hızlıca yapılabilmektedir. Balık eklenebilir elbette. Ancak balıkların türü, boyutları, beslenme alışkanlıkları önem arz etmektedir. Bu konulara ve anlatıldığı gibi, akvaryumun haddini ve taşıyacağı yükü hesap ederek balık eklenmelidir. Bu akvaryumda beslenebilecek bir çok balık türü mevcuttur.
    Saygılar...
     
  4. Hiper0ktivE

    Hiper0ktivE

    Mesajlar:
    160
    Ynt: Nano reef kurulumu

    Temel abi çok teşekkür ederim. Verdiğin bilgiler çok işime yaradı.

    Saygılar.. :alkis:
     
  5. taygun

    taygun Guest

    Ynt: Nano reef kurulumu

    Temel Bey,

    Merhaba. Yazdığınız bilgiler şüphesiz çok önemli. Teşekkürler. :alkis:

    Bir de ben şunu öğrenmek istiyorum. Balık sayısı ile su miktarı arasında nasıl bir orantı var. Yani kaç litre suya kaç balık ya da kaç cm. balık bulundurulabilir. Yoksa bu oran balık - su oranı yerine mesela balık-canlı kaya gibi bir oran mı var. Malum canlı kayalar sistemin yükünü ciddi bir şekilde karşıladığına göre bu oran balık-canlı kaya şeklinde de olabilir.

    Şunu da belirtmek isterim ki bu konuda benim hiç bir tecrübem olmadığı için tamamen fikir yürütüyorum.

    Saygılar
     
  6. YIKIKTEMO

    YIKIKTEMO

    Mesajlar:
    30.098
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert
    Tamer abi, fikir yürütüyorsun ama, çok güzel ve doğru fikir yürütüyorsun. Canlı kaya miktarı arttıkça su litresi mecburen düşüyor. Bu daha fazla balık koyabiliriz anlamına gelmiyor elbette. Ancak kaç litre kaç balık sorusuna çok çelişkili yanıtlar gelmektedir. Ben bu konu hakkında bir paylaşım yapmıştım.
     
    Düzenleme: 15 Mayıs 2016
  7. taygun

    taygun Guest

    Ynt: Nano reef kurulumu

    Aklıma bir soru geldi. Akvaryumda su eksildikçe ilave edeceğiz. Peki, bu su rastgele dinlendirilmiş su olmayacak değil mi? Eksilen su ile aynı nitelikte olması gerekir. Aksi takdirde akvaryum suyu seyrelmiş olacaktır.

    Bu durumda, yani ilave edilecek suyun akvaryum suyu ile aynı nitelikte olması için; sıcaklığıyla, tuzluluk oranıyla kısacası neredeyse tüm özellikleriyle, canlısı olmayan boş bir deniz akvaryumunun hazırda olması gerekir diye düşünüyorum.

    Doğru mudur?
     
  8. YIKIKTEMO

    YIKIKTEMO

    Mesajlar:
    30.098
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert
    Ynt: Nano reef kurulumu

    Doğru değil Tamer abi.

    Malesef bu konu yine bir çok arkadaşı bu işten geri çekmektedir. Sanki deniz akvaryumlarında eksilen , buharlaşan suyu eklemek bir sıkıntı gibi gösterilir.

    Oysa durum çok farklıdır. Su buharlaşırken saf olarak buharlaşır. Yani içerisindeki tüm katkı ve maddeleri akvaryumda bırakır. Kısaca, biz eksilen suyu tatlı su ile tamamlamak zorundayız. Aksi taktirde, elementler, tuz oranı aşırı yükselir. Buharlaşan su tatlı su ile tamamlanmak zorundadır.

    Bu tatlı suyun içeriği bellidir ve tartışması yoktur. Hiç bir ağır metal, klor, fosfat, slikat gibi istenmeyen metalleri barındırmaz. Bu yüzden bu tatlı su, ya damacana suyu, ya da ozmos su olmak zorundadır.

    Seni ayrıca tekrar kutlamak isterim abi. Ben bu sorular yerine, bu güne kadar hep balığı aldıktan sonra arşatıran hobicilere denk geldiğim için, bu sorular hoşuma gidiyor.
    Saygılar...
     
    brkfrt bunu beğendi.
  9. maroon_clown

    maroon_clown

    Mesajlar:
    42
    Ynt: Nano reef kurulumu

    Abi bilgiler bir tarafa akvaryum beni cezbetti, İNŞAALLAH bir gün bizlerinde böyle bir akvaryumu olur.
     
  10. molossus

    molossus

    Mesajlar:
    224
    İsim:
    caner şapağasıoğlu
    Nano reef kurulumu

    Temel bey, merhaba. Doğanın güzelliklerine kayıtsız kalmak mümkün değil. Hele sizin balıkların yemlenmelerini izleyince...
    Malum, benim koi havuzu balkonda. Artık evimin içine de bir akvaryum düşünüyorum.
    Yukarıda fotoğrafları bulunan sistemde ortalama kaç amphiprion ocellaris (palyaço) yaşayabilir?
     
  11. YIKIKTEMO

    YIKIKTEMO

    Mesajlar:
    30.098
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert
    Nano reef kurulumu

    Caner Bey selamlar,

    Beslemek istediğiniz türün doğasına bakalım ve birlikte karar verelim. Nano akvaryumların malum hacimleri 100 litre cıvarı. Her balık türü için adet sayısı değişecektir bunun en büyük sebeblerinden biri su şartlarından ziyade geniş alan ihtiyacıdır türün hassasiyetine göre. Palyaço türleri doğal ortamlarında genellikle birkaç metre alanda anemon içinde veya kenarlarında geçirir. Hatta bu zamanın çoğunu 50 cm anemon içinde geçirebilir. Geniş alan her akvaryum için önemli olsada bu tür için konuyu su değerlerini sabit ve onlara yeterli düzeyde tutmaya çalışmak yönünden ele alabiliriz.

    Bu tarz bir nanoda kullanılacak ekipman kalitesinin iyi olması ve akvaryum bakımlarının aksatılmaması durumunda en sağlıklı ileriki boyları düşünülerek ve fazla sayıda olmaları halinde çıkacak sürtüşmeler göz önüne alınarak erişkin bir çift en ideal şekilde beslenir. Tabi eğer şartlar zorlanırsa 2 çift beslenemez değil. Eğer yavru olarak balıklar alınır ve ilerde çiftleri ayırırım düşüncesi olursa 6-7 adet eklenebilir. Sürtünme yaşamayacakları bazı gobi, Dottyback, yumuşak huylu damsel türlerinden balıklar eklenebilir artı olarak. Toplam hacime uygun türde 5-6 balık ortalaması verilebilir rahatlıkla.
     
  12. Muzikopat

    Muzikopat

    Mesajlar:
    2.586
    İsim:
    Hüseyin ÇELİK
    Nano reef kurulumu

    Abi tebrik ederim. Tamer Abi ile yaptığınız soru cevap olayı da faydalı bilgiler edinmemizi sağladı. ALLAH yar ve yardımcın olsun.


    Saygılar...
     
  13. molossus

    molossus

    Mesajlar:
    224
    İsim:
    caner şapağasıoğlu
    Nano reef kurulumu

    O halde benim araştırmam da başlıyor demektir :)
    Konuya buradan mı devam edeyim yoksa başka başlık mı açayım?
     
  14. YIKIKTEMO

    YIKIKTEMO

    Mesajlar:
    30.098
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert
    Nano reef kurulumu

    Caner Bey açıkcası konuya başka başlık altında ve kurulacak olan akvaryumun fotoğrafları ile başlarsak takibi daha kolay olur. Yapılacak işlemler akvaryum üzerinde görsel takip edilerek devam eder. Zaten başlayınca kurulumun zor olmayacağını göreceksiniz.

    En hayırlı kararınızı vereceğinizi düşünüyorum.
     
  15. kaan07

    kaan07

    Mesajlar:
    636
    İsim:
    Kaan ÖNCÜ
    Nano reef kurulumu

    GErçekten süper içinde fenerbahçeli bir balık var sanırım. :D
     
  16. barisy

    barisy

    Mesajlar:
    576
    İsim:
    Barış Yıldırım
    Cevap: Nano reef kurulumu

    Abi iyice içime kazındı... " Tuzlu suya geç "
     
  17. YIKIKTEMO

    YIKIKTEMO

    Mesajlar:
    30.098
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert
    Cevap: Nano reef kurulumu

    Olay budur arkadaşlar. Fakat bu tarz akvaryumlarda su değişim periyotları çok önemlidir. Bir de aydınlatma bu sistemde hafife alınmıştır. Daha uygun armatürle çok daha güzel olur.

    Gözlerden kaçmasın içindeki canlı yükü bakımı gayet kolay canlılardır. Yani çok akıllıca hareket edilmiş. Slogan belli;

    Açmayan, güzelliğini sergilemeyen nadir canlıların olduğu akvaryumdansa...Açan, güzelliğini sergileyen bakımı kolay canlıların olduğu akvaryum 100 kat daha güzel görünür (Sevdim bunu güzel oldu)


    temel2:
     
    brkfrt bunu beğendi.
  18. Cikletci

    Cikletci

    Mesajlar:
    249
    İsim:
    Ömer ADAK
    Cevap: Nano reef kurulumu

    Gayet güzel bir akvaryum tebrikler.
     
  19. Türker İnan

    Türker İnan

    Mesajlar:
    26
    İsim:
    Türker İNAN
    Cevap: Nano reef kurulumu

    Temel Abi,
    zahmet olmaz ise içindeki canlıların listesini paylaşırsanız sevinirim.
     

Sayfayı Paylaş