1. Hoş geldiniz, Akvaryum Portalı ailesine katılım için kendinizi hazır hissediyorsanız üye olun.
    Yardım sayfasından forum kullanım desteği alın.

Nanoya doğru.

Başlığı 'AP Portal Blog- Üye Tank Tanıtımları' kategorisinde burberrysboy tarafından 23 Kasım 2008 başlatılmıştır.

1. burberrysboy

burberrysboy

İsim:
    umut sayın
    Değerli forum üyesi arkadaşlar umarım bilginizi tecrübenizi benden esirgemeyeceksin 60x40x40 ebadında ki hali hazırdaki tuzlu su tankımı (Monolarım var 6 adet) gerçek bir nanoya dönüştürme kararı aldım canlı yükü olarak canlı kaya ilavesi ve bir kaç omurgasız eklemeyi düşünüyorum eğer mümkünsede monolarımla geçinebilecekse clown fish ve neon damsel olabilir önce internetten ışıklandırma sorunumu çözmek için 60 cm uzunluğunda bir armatür akvaryum kapağı 1 adet t5 14w beyaz renkli 1 adet t5 mavi actinic blue florosan (akvaryumumun yüksekliği sadece 40 cm olduğu için okuduğum makalelerden bu yükseklikte bir akvaryumda 2x14w yeterli geleceğini düşündüm), yeni bir tuzölçer sipariş ettim, elimdeki az miktarda kalmış olan tuzum yetmeyeceği için instant ocean marka tuzu da siparişe ilave ettim öncelikle bu konuda sorularım var yanıtlarsanız memnun kalacağım direk konuya giriyorum
    1- 48x21x35 ölçülerinde küçük bir akvaryumum var bunu sump'a dönüştürebilir miyim, ama çok makale okumama rağmen (sanırım pratik zekam sıfır) ne cizimlerden ne anlatımlardan su nerden giriyor, nerden basılıyor, hangi bağlantıdan protein skimmera geliyor, bişey anlamış değilim bu konuda okudukça batmaktayım. Konuyu dağıtmayayım sump için uygunmudur bu eski tank onu merak ediyorum ve asıl konu tanka bu sump tan basılan su nasıl gelecek her halükarda illaki ana tankı deldirmemiz mi gerekiyor suyu taşırmak için?
    2-Protein skimmer konularını araştırdım deneyimli akvaristlerde genel kanı macro ve ati markalarda yoğunlaşmış siz hangi modeli uygun görürsünüz?
    3-Filtrasyonu bir nano tank kurulumu aşamasında kullanıldığını gördüğüm atmanın en büyük boy şelale filtresini kullanıyorum içindeki medyaları çıkartıp sadece elyaf doldurdum şu anki canlı yüküyle ayda 1 kez değiştiriyorum temizliyorum bu filtrasyon yeterli gelecek midir, canlı kayalar büyük kısmını kendileri hallediyor filtre işleminin ama tankım küçük olduğundan çok fazla canlı kaya koyamayacağımı biliyorum o yüzden soruyorum belirttiğim ebatlarda kaç kg canlı kaya kullanmalıyım?
    4-Acelem yok balıklarım geçen ay oodinium oldu tatlı su banyosu ve sürekli belli periyotla su değişimiyle bu evreyi kayıpsız atlattım çok şükür fakat şu anki suyuma güvenim yok yeni baştan su hazırlayacağım cycle dönemini bekleyeceğim 3-4 ay ne kadar sürerse yeter ki sağlıklı bir su kimyası tutturabileyim bu arada tatlı su akvaryumumla ilgileneceğim için ve bir köpeğim var Rottweiller cinsi ona vakit harcayacağım için sabırlı olabilirim yoksa bu iş beni herkes kadar heyecanlandırıyor yerimde duramazdım o ayrı bi konu tabi. Burada sormak istediğim konu güvenilir test kaynağı olacak cycle döneminde gün içinde sık sık değerleri kontrol etmem gerektiği için bana sizinde kullanmış olduğunuz güvendiğiniz olabilir bir test kiti önermeniz olacak mümkünse internetden sipariş vereceğim bulunduğum yerden bu tip şeyleri bulmak mümkün değil şimdilik ilk anda aklıma gelenler bunlardı sizlerin ekleyeceği bişeyler varsa can kulağıyla dinliyorum yanıtlarınız ve değerli görüşleriniz için şimdiden teşekkür ederim biraz uzun karmaşık ve çok çok şahsi oldu kusuruma bakmayın .Sağlıklı günler dilerim. Hali hazırdaki tanktan görüntüler su kimyası:
    ph:8.3
    amonyak:0
    tuz:1023
    tabanda mercan kırığı kullanıldı 100w ısıtıcı 26 derecede sabit tutuyor akvaryum ısısını.

A.P Bot Yazı düzenlemesini kaydetti.: 15 Mayıs 2016
  2. YIKIKTEMO

YIKIKTEMO

Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert
    Umut kardeş selam,
    Öncelikle kararından dolayı kutlarım. Akvaryumuna sump ilave etme konusuyla başlamak isterim. Akvaryumu deldirmeden suyu sumpa taşırmak mümkün.

Deldirerek suyu taşımanı tavsiye ederim. Yine deldirmeden hazır OVERFLOW satın alabilirsin. Akvaryum boyutları sumpu gerektirecek boyutlarda olmasa da, sump büyük kolaylık sağlayacaktır. Sözünü ettiğin akvaryum sump olarak kullanılabilir. Önemli olan suyu akvaryumdan sumpa taşıyacak sistemi kurmak. Deldirerek 50'lik pimaş ve benzeri bir hortum ile indirmek, yukarıda sözünü ettiğim overflow ile indirmek mümkün. Bu aşamadan sonra zaten sorun yok. Akvaryumun boyutuna hacmine uygun bir devridaim (kafa motoru) motoru ile temizlenen su yukarı kolayca basılabilir. Motor gücü saatte 1.500, 2.000 litre olabilir. Aydınlatma olarak, üretilen farklı ampul tipleri sayesinde bu ekipmanların performansı ile yetinebilecek omurgasızların tercih edilmesi sayesinde sıcaklık konusunu daha kolay aşabilirsin. Ancak yazın akvaryum istenmeyecek kadar ısınma eğilimi gösterecektir. Aydınlatma olarak ilk başlangıçta bir 6700 kelvin 36wat ve bir tanede 15w corallife 20000k kullanılabilir. Eğer ihtiyaç duyulursa, bir ikinci 20.000 kelvin ilave edebilirsin. Canlı kya olarak 10-15 kg yerlidir. Şelale filre uygun. Canlı yükünü akvaryumun sınırlarını zorlamadan belli ölçüde tutmalıyız. Besleyeceğin canlılar için uygun. Eğer su değişimlerini aksatmaz ve iyi bir ps eklersen bir, iki ilave yapılabilir. Tuz olarak ben, Tropic marin öneririm. Suyuna güvenin yoksa değişmen iyi olur. Diyatom süreci 15 gün ile 1,5 ay arasında değişir. Besleyeceğiniz canlılar zaten başlangıç için son derece güzel. Kurulum için gerekli bilgiler aşğıdaki link içerisinde mevcuttur. Kurulumun anlatımı bu başlıkta gayet açık anlatılmıştır.

Kurulum sırasında soracağın soruları buradan yanıtlayacağız elbette. Piyasada bir çok ps modeli satılmaktadır. İmkan durumuna göre kaliteli olmasına dikkat etmelisin. Mevcut su hacminin 3-4 katı güçte olması iyidir.

Test kiti olarak ben tetra kullanıyorum. Ph ve nitrat ölçüyorum.

Kurulum aşamalarını bizlerle fotoğraf eşliğinde paylşırsan ayrıca seviniriz.
    Kolay gelsin...

Düzenleme: 15 Mayıs 2016
  3. burberrysboy

burberrysboy

İsim:
    umut sayın
    Açıklamaların için teşekkür ederim Temel Abi bir sorum daha olacak bu durumda şu linkteki protein skimmer iş görür mü merak ediyorum askılı bir tip 300-400lt için uygun demişler benim tank 90 lt civarında gelmekte bunun yanında 35 lt civarındaki eski tankımı sump yapsam bir overflow yardımıyla örneğin şöyle bişeyle ana tanka taşırsam nasıl olur? sump olarak kullandığım tanka ısıtıcıyı askılı ps yi koyabilir miyim ana tankta sadece şelale filtre ve bu overflow kalsa görsel açıdan iyi olacağı muhakkak ama pratikte fayda sağlar mı? yanıtlarına göre siparişlerimi vereceğim ya da daha makul seçenekleriniz varsa dinlemeye hazırım. şimdiden yanıtlarınız için teşekkürler.

4. comando

comando

Ynt: Nanoya doğru.

Onur bey eğer sump yapacaksanız bence başka bir protein skimmer alın askı ps yerine sump için olanlardan, mesela sizin de dediğiniz gibi macroları kullananlar mennun. Ama ati alabiliyorsanız bence düşünmeyin ilerde akvayumu büyütürsünüz falan bir daha masraf çıkmaz. İkisi kıyaslanamaz bence. Birde siz akvaryumu baştan kurmayı sıfırdan kurmayı göze almışsınız o zaman linkte verdiğiniz o overflow u alana kadar( ki overflow kullananlar da taşma sorunu yaşayanlar var, garantisi yok) o parayı verene kadar 50 lik delikli pırıl pırıl hatta mevcut akvaryumunuzdan daha büyük ölçülerde bir akvaryum yaptırılabilir. Temiz olur iyi olur, istediğiniz ölçülerde olur. Şöyle söyliim bana 150 litrelik cama cam ve 50 lik delikli akvaryum için 75 ytl fiyat çıkmıştı :).

5. burberrysboy

burberrysboy

İsim:
    umut sayın

Hükümet kaçak kat çıkmama müsade eder mi acaba :) Emre bey malesef şu an için evime o boyda ve ebatta akvaryum koyabileceğim alanım yok olsaydı da göze alamazdım nisapeten tuzlu suda çok çok deneyimsizim ve yeniyim biliyorsunuz ki tatlı su akvaryumlarında ustalar küçük akvaryum bakımında belli olurken deniz akvaryumlarında bu tam tersidir şimdilik emin ve sağlam adımlarla tecrübe edinmeye çalışacağım bu arada henüz skimmer siparişi vermiş değilim overflow içinde beklemedeyim öncelikle bulunduğum ilçenin tüm camcılarına dolaşmam icab ediyor kim delerim derse artık su seviyesine yakın bir yerden arka camı deldirme niyetim var şimdilik siparişlerini geçtiğim ürünler şunlar sanırım 2-3 güne kadar elime ulaşırlar.
    4 filtreli bir ro cihazı,60 cmlik 32x2 t5 floresanlı kapak armatür, tropicmarine 25kg tuz, yeni bir tuz ölçer şimdilik bunlar sırada en büyük problem olarak arka camın delinmesi, küçük akvaryumun sump haline getirilmesi ve bunların birbirine bağlanması ve küçük bir servet olan skimmer alınması var:)

6. comando

comando

Akvaryum bir bütün halindeyken delinmesi çok zor Umut bey ben gittim deldirtmeye arka cam komple gitti tekrardan çıkarıp arka camı yeni delikli cam yapıştırdılar ve eğer içi doluyken evde deldirmeyi düşünüyorsanız çok büyük risk alırsınız. Ben eve gelip delmeleri için verdikleri fiyatı duyduğumda dudağım uçuklamıştı :D zira benim istediğim boyutlada yeni bir akvaryumla aynı fiyattı. Benim bir önceki mesajımdada demek istediğim daha büyük bir akvaryum almanız değil o overflow a vereceğiniz para yerine aynı boyutlarda (60*40*40) 50 lik delikli yeni bir akvaryum yaptırabileceğiniz hatta baya bir para artacağı yönündeydi tabi mevcut akvaryumunuzu götürüp deldirmek en mantıklısı.

7. burberrysboy

burberrysboy

İsim:
    umut sayın

Tamamen ters anlamışım kusura bakma:) şimdi ben kabataslak bir durumu izah edeyim o zaman bu kısmı atlamıştım özellikle hani gereksiz olduğunu düşündüğüm için evimde canlı doğuran beslediğim dönemden kalma 2 akvaryumum daha var bunlardan birini artık bahsettiğimiz sumpa dönüştürme kararı almıştım diğer biraz daha irice olanını temizleyip kuracağım halihazırdaki akvaryumdaki malzemeleri ve balıkları suyla birlikte bu akvaryuma transfer edeceğim arkası delinecek olan akvaryum boşa çıkmış olacak ebatları müsait olduğu için atarım arabama delecek camcıda alırım soluğu yeter ki delebilecek rodajını zımparasını yapabilecek camcı bulayım beni korkutan asıl sump çözemedim hala nasıl bişey :basardim:

8. comando

comando

Sump işini merak etmeyin araya koyacağınız bir parça cam ve iki parçada kule için ayakla halledilir :heyo:. Beraber bir çizim yaparız, tabi sump ı ayarlamadan önce ps i almanız gerekiyor. Enden boydan yükseklikten kurtaracak mı boyutlara göre ayarlama yapmamız gerekiyor. bu linkin ikinci sayfasında benim sump var burdan bir fikir edinebilirsiniz.

9. burberrysboy

burberrysboy

İsim:
    umut sayın

Atinin Bm 160 200-500 Lt akvaryumlar için üretilmiş olan modeli 180mmye 200 mm kılı bu model en ufak modeli kılına oluyor benim sump yapmayı düşündüğüm tanka bilmediğim bir zararı olur mu bilemiyorum tabi. Siz daha deneyimlisiniz.

10. comando

comando

Temel abi bu soruya daha güzel cevap verecektir eminim. Siz elinizdeki akvaryumu değerlendirmek istiyorsunuz ama eğer akvaryumun altında yeriniz varsa o yer kadar yeni bir sump yapmanız her açıdan daha iyi olacaktır. Çünkü ps 20 cm e kule de yer kaplıyacak kafa motoru için de yer gerekiyor ki bu kısmın olabildiğince büyük olması buradan su ekleneceği ve yine buradan buharlaşacağı için önemli. Akvaryumun altında ne kadar yeriniz varsa o kadar cama cam sump yaptırın bence sıkış tıkış olmasındansa ferah olsun rahat rahat müdahale edesiniz. Ben akvaryumu kurarken böyle sizin gibi forumlara girip araştırmadım sormadım sonuç 3 tane çöpe giden sump :) sağlam adım atmak en iyisi sanırım.

11. burberrysboy

burberrysboy

İsim:
    umut sayın

Bakalım Temel Abi nediyecek bu konudagerçi ati nin skimmerine uyacaksak bu tank baştan çöpe gidecek macroların ebatlarını bilemiyorum tabi

12. burberrysboy

burberrysboy

İsim:
    umut sayın

Terslikler üstüste geliyor ne demiş ingilizler en çabuk gerçekleşen şeyler hep kötülüklerdir boşuna değil yani, tropic marine marka tuzu sipariş ettiğim firmadan aradılar ithalatçıyla sorunları varmış sanıyorum 1 aydan önce gelemz dedi reef marine yollayabilirim dedi siparişi iptal ettirdim bilmediğim bir marka diye bu konuda yardımcı olabilecek arkadaşım var mı tropic marine marka tuzu netten araştırdım ama stoklarda yok firmalarda:S

13. YIKIKTEMO

YIKIKTEMO

Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert

Umut, aslında akvaryumun hacmi fazla değil. Elbette gönül sumpu olsun ve ekipmanları tam olsun ister. Fakat kafanıda karıştırmak istemem. Zaten kafanıda bence karıştırma. Yapılacak olan basit;

Eğer illaki sump olsun ve su hacmi yükselsin istersen, sump kolay. Yapı marketlerden sumpun işini fazlasıyla görecek ve dolabın altına sığacak ebatlarda bakalit kaplar mevcut. Tabi 35 lt'lik akvaryumun sump olmaz değil, sadece değmez diye düşünüyorum. Önemli olan akvaryumu deldirmen veya deldirmeden overflow kullanman. Kara noktası sadece burası. Linkini verdiğin ps askılı olarak akvaryum için uygun. Sump için kullanışlı görünmüyor.

Beslemek istediğin canlılar için, şelale filtre yanına linkteki gibi bir ps bağlayarak zaten istediğin canlıları çok rahat besleyebilirsin. Kafanı hiç karıştırma. Tuz olarak tropic marin bulamadıysan red sea marka kullanabilirsin.

İnşallah yakında forumumuza sponsor olacak olan bir ticari üyemiz. Bu gibi konuları çözecek kendi yapımlarını paylaşacak. Umarım hobicilere çok faydalı olur.

14. cimlikaya

cimlikaya

Yer:
    İST.
    İsim:
    Teoman Çimlikaya

Selamlar.Ben olsam 60*40*40 ölçülerindeki akvaryumumda şelale filitreden başka hiçbir şey kullanmazdım (hatta onuda kullanmazdım sadece oksijen için tahta hava taşı vede hava pompası kullanırdım ).sadece haftada 1 kg tuz hazırlayıp su değişimi yapardım . :heyo:

15. burberrysboy

burberrysboy

İsim:
    umut sayın

Tamam Böyle düşünüyorsanız size güveniyorum yıllardır reef ve marine ile uğraşan kişiler olarak, önerdiğiniz marka tuzumu sipariş vererek hazırlayıp tanka ilave edeceğim bu durumda 10 kg lık iyi kürlenmiş canlı kaya ilavesiyle ortalama 1 ay sürecek olan diatom sürecini başlatmış olacağım bu esnada yapmam gereken başkaca bişey göremedim forumda hazırlanan nano tanklarda umarım yanılmıyorumdur:) İzmir bana en yakın il canlı kayayı başka yerden bulamam güvenebileceğim bir esnaf önerecek arkadaşım var mı acaba forumumuzda?

16. YIKIKTEMO

YIKIKTEMO

Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert

Kararın hayırlı olsun. Kurulumu fotoğraflı olarak paylaşırsan, daha başarılı bir kurulum için fikir alış verişi yapabiliriz. Umarım esnaf için fikir verecek biri çıkar.

17. burberrysboy

burberrysboy

İsim:
    umut sayın

Az evvel redsea marka tuzumu ve Temel abinin önerisiyle tetranın ph ve amonyak test kitlerinide sipariş verdim böylelikle elimde şu anda eksik olarak kalan tek şey iyi kürlenmiş canlı kaya oluyor birde bugün siparişini verdiğim yeni sağlam bir sehpa ileride akvaryumu büyütebilirm düşüncesiyle maksimum değerler olan 93x41x65 cmlik ebatlarda olacak içi sump konulabileceği düşüncesiyle geniş tutulacak arka kapaktan uygun yerlere 50lik pimaş geçecek şekilde delikli ve bunun yanında ilaveten piriz,fiş vs gibi elemanların geçebileceği bir delik bunan bu sehpayıda elime geçtiğinde kurulum aşamasında resmini çeker koyarım diğer hazırlıklarla beraber.

18. YIKIKTEMO

YIKIKTEMO

Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert

Umarım İzmir'den kaliteli canlı kaya temin edebilirsin. Fakat eğer bu imkanı bulamaz isen, buluruz bir başka çözüm ne yapalım.

19. burberrysboy

burberrysboy

İsim:
    umut sayın

Bakalım abi şu malzemelerim kargoyla bi gelsinde hele sağ salim eksiksiz gediksiz oturup tekrar konuşuruz canlı kaya hususunu izmirden bulurum diye ümit ediyorum ama sağlıklı mı değil mi ayırt edecek çapta donanımı olan bi arkadaş bulsam daha süper olur tabi, şu durumda sumptan, skimmerdan vazgeçtim ph ve amonyak/nitrat test kiti, ışıklandırma için armatür, ro cihazı,redsea tuz, kalitelisinden bir tuzölçer hazır gibi ilk kurulumda benim unuttuğum elimin altında olması gereken ihtiyacım olan bişey var mı başka?

20. YIKIKTEMO

YIKIKTEMO

Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert

Bir adet akvaryumun boyutuna uygun güçte akıntı motoru ve mercan kırığı tabana sermek için 10kg kadar. Akıntı motoru olarak, elinde olan veya kolay bulabileceğin iç filtre kafasıda olabilir. Fakat pervane mili kesinlikle porselen olmalı ve balıkları çekecek, kapacak şekilde ağzı açık bırakılmamalı. Ama deniz akvaryumuna için satılan bir akıntı motoru bulursun sanırım. Suyu ısıtan bir marka sakın olmasın. Mesela Seıo marka kullanıyorum ben, tavsiye ederim. Fiyatı çok uygun ve geniş açı akıntısı var.

Sayfayı Paylaş