1. Hoş geldiniz, Akvaryum Portalı ailesine katılım için kendinizi hazır hissediyorsanız üye olun.
    Yardım sayfasından forum kullanım desteği alın.

Nano'ya ilk adım..

Başlığı 'AP Portal Blog- Üye Tank Tanıtımları' kategorisinde Hiper0ktivE tarafından 16 Ekim 2008 başlatılmıştır.

1. Hiper0ktivE

Hiper0ktivE

60*60*60 ölçülerinde bir akvaryum siparişi vermeyi düşünüyorum. Bu akvaryumda tuzlu su için herhangi bir sistem olmayacak. Akvaryum elime geçtiğinde işlemlere başlayacağım. Bu ölçüler 70*70*70 ölçülerindede olabilir.

Ben bu akvaryumu alırsam eğer:

Şuanda almayı düşündüklerim:

1- Şelale filtre ( bu akvaryum şelale filtre ile idare edebilir mi ?)

2- Mercan kırığı olarak düşünüyorum kumu. Bu kumda bazı balık veya omurgasızlar beslenemez diye hatırlıyorum bu doğrumu eğer doğruysa hangi balık ve omurgasızlar beslenemiyor.

3- Tuz

4- Tuz ölçer

5- Protein skimmer

*** Akvaryumun üstü açık olacağı için aydınlatmayı nasıl yapacağım hakkında fikrim yok, nasıl olabilir ?

Herkese şimdiden teşekkürler. Akvaryumun siparişini yarın ya da ertesi gün sipariş edeceğim.

2. YIKIKTEMO

YIKIKTEMO

Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert
    Ynt: Nano'ya ilk adım..

Selam Murat,
    Şelale filtre, sump sistemi düşünülmüyorsa, iyi bir fikir olarak karşımıza çıkıyor. Aslında çok değişik alternatif yolları artık gündeme gelmelidir. Bunlar bulunmalı ve tartışılmalıdır. Bu konulara bu forum altında girmek en büyük temennimdir. Şelale filtre satın alırken en büyük ve güçte olanı tercih edilmelidir. Gerek temizlenmesi, gerekse elyaf kontrolü açısından kolaylık sağlar.

Mercan kumunda bazı balık ve omurgasızların beslenmediğini duyduğundan söz etmişsin. Bunu nerden duydun bilmiyorum ama, kesinlikle mantıklı açıklaması yapılmamamış ve seni aydınlatmamış.
    Mercan kırığında beslenemeyen balık, ince kuma kendini gömerek uyuyan balıklar, ince kumu ağız içerisinde eleyerek beslenen bazı türler bazında ele alınırsa, haklılık payı vardır. Bunun dışında düz bir söylemdir. Omurgasızlar açısından ise, açıkcası bu düşünceye katılmıyorum.

Tuz olarak Tropic marin tavsiye ederim. Kolat eriyor olması ve kh değerinin uygunluğu dikkat etmen gerekenler.

Tuz ölçer, satın alacağın ölçeri esnafın kullandığı tuz ölçer ile aynı suda deneyerek , kıyaskıyarak satın alman, kafanda soru işareti bırakmaz. Zira hatalı ölçen bir çok marka mevcut.

Protein skimmer, can damarımız diyebiliriz. Ne kadar kaliteli olursa, o kadar canlı yüküne sahip olabiliriz. Hava taşlı yerine motorlu bir ps almanı tavsiye ederim. Bir çok uygun marka mevcut. Bunlardan bir Macro'dur. Akvaryum arkasına , yanına asılıyor olması kolay kullanım sağlar. Akvaryum hacmine uygun bir model seçilebilir.

Aydınlatma, hazır akvaryum ölçülerine uygun armatür satın alabileceğin gibi, beslenecek canlıların ihtiyacı göz önünde tutularak, kendin bir armatür üretebilirsin. Akvaryumu aşırı ısıtacak metal halit gibi armatürler konusunda dikkatli olmalısın. Isı kurulum aşamasında hesaba katılmalıdır.

Benim tavsiyem, T5 florasanlardır. Eğer maddi olarak uygun bir aydınlama düşünürsen T8 florasanlar kullanılabilir. Kurulum aşamasına geçtiğinde aydınlatma konusunu burada birlikte çözeriz.

Diğer kafana takılan soruları sorabilirsin. Zaten gerek sabit başlıklar, gerekse diğer paylaşımlarda kafana takılan soruların cevaplarını bulabilirsin. Uygulamada karşına çıkacak her şeyi burada zaten çözeriz.

3. Hiper0ktivE

Hiper0ktivE

Aslında sump sistemi kurmayı düşünüyorum. Ama bilmiyorum fazla mı gelir. Akvaryuma bir tane en güçlüsünden şelale filtre bitanede orta güçte bir şelale filtre daha alsam fazla mı gelir? Böyle yapan bir akvaryumcu arkadaşım vardı. Sorun çıkmadığını söylemişti..

Ne dersin abi ?

4. Hiper0ktivE

Hiper0ktivE

Maddi yönden hiçbir sıkıntım yok. Gereken neyse alırım. Aslında küçük çaplı bir sump kurabilirim. 30 litre civarında. Olmazsa onu kurarım. Şelaleler olmaz ise.

5. YIKIKTEMO

YIKIKTEMO

Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert

Sump rahatlık demektir. Ancak akvaryumun hacmine bakıldığında gereksiz görünüyor. Şelale filtre sayısı bence bir adet yeterli. Ekipmanları bu şekilde çoğaltmak yerine, ps kalitesine ve aydınlatma armatürüne odaklanman çok daha iyi bir hareket olur. Bu şekilde görsel olarak akvaryum ekipman içinde boğulmaz. Avrupa'da bunun mükemmel örneklerini görmekteyiz.

6. Hiper0ktivE

Hiper0ktivE

O zaman siparişi yarın vereceğim. Akvaryumun bana gelmesi zannediyorum 1 haftayı alır. Acelem yok sağlam olsun yeter. Kurulumunu adım adım paylaşacağım. Başka sorularım ile başını ağrıtacağım Temel abi ..:)

7. Hiper0ktivE

Hiper0ktivE

Bugün bütün gün düşündüm. Ölçülerine karar veremediğim için akvaryum siparişini veremedim.

Bugün samimi bir akvaryumcu arkadaşımda 60-50-60 ölçülerinde, mobilyalı, aldında sump yerleştirilecek kadar hacmi olan, mobilyası demir ile güçlendirilmiş güzel bir akvaryum buldum. Fiyat olarak 375 ytl istiyor. Ama bu akvaryum tatlı su olarak amaçlanmış. Herhangi bir sistem bulunmamakta. Fiyatı ... bilemiyorum. Fazla pahalı gelmedi aslında. Arkadaşa biraz pahalı dedim açtı belgesini ona maal olduğu fiyatı gösterdi. Sadece 30 ytl kar koymuş.

Sizce fiyat nasıl arkadaşlar ? Bu arada kum, tuz ölçer , tuz siparişlerini verdim. Kum ve tuzu tavsiyeler doğrultusunda istedim.

Haydi bakalım. Başlıkta ki gibi ilk adımı attık :basardim:

Tuzlu su için kendime büyük bir klasör hazırladım :D İçinde akvaryumun hazırlanması tuzlu su akvaryumlarında ideal su değerleri, hastalıklar, tuzlu su akvaryumunun dekorasyonu filtreleme, ışıklandırma .. gibi birçok konuyu içeriyor. Bu klasör için bana yardımcı olabilecek ( Tuzlu su hakkında bilgilerin olduğu site verebilecek ) arkadaşlara çok teşekkür ediyorum. :basardim: Ama internette yazanlar sizin verdiğiniz tavsiyeler kadar içimi rahatlatmıyor. Uzun lafın kısası internetteki bilgiler dışında sizin başınızı daha çooook ağrıtacağım.

Akvaryum elime geçtiğinde kurulumu adım adım paylaşacağım bu başlık altında.

saygılar, selamlar.

8. comando

comando

Demir profil ve sump bana sağlıklı ve uzun ömürlü gelmiyor. Tuzlu su buharlaştığından birde kapalı ortam olduğundan oksitlenme olabilir. Benim dolap sadece tahta olduğu halde yeşil sarı pamukçuklar oluştu o yüzden ahşap koruyucu sürdüm 4-5 kat, iş çıktı yani :hink:. Sadece tahta olması bu açıdan faydalı olabilir. Kolay gelsin..

9. YIKIKTEMO

YIKIKTEMO

Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert

Gerçekten Emre, çok haklı paslanma sorunu yaşanıyor. Tabi eğer su sıçramasna ve profillerin boyasına sürekli bakım yapılırsa, sorun aza indirilebilir. Ama temizi dayanıklı bir malzemeden ahşap sehbadır.
    [img width=700 height=525]http://img114.imageshack.us/img114/294/cimg3393hn2.jpg[/img]
    Benim sehba.

Saygılar...

10. cimlikaya

cimlikaya

Yer:
    İST.
    İsim:
    Teoman Çimlikaya

Selamlar.
    Bende birkaç satır yazıyım .Birkere ben nano akvaryuma karşıyım nedenmi? Çünkü biz akvaryum vede balık sevdalıları azla yetinmeyi bilmiyoruz hele birde tuzlusu olunca felaket .Sürekli bir arayış içersinde oluyoruz .Bence o yüzden nano yok çünkü bizleri kesmiyor.Benim nacizane fikrim 100*50*70 350 lt.100 cm boyda vede 50 cm yükseklikt 4 beslenecek canlı türüne göre 4 yada 6 39 watlık t5,güçlü bir sirkülasyon motoru 5000 lt/saat .Yanlız akvaryumda çift delik olmalı sumptan gelen suyuda 6 yada 4 e bölerek akvaryuma verirsek (gerçi bu bazı forumlarda tartışıldı düz akıntı ,tek yönlü akıntı olmaz diye).akvaryum içi dalga yapıcılarada gerek kalmaz diye düşünüyorum .

11. YIKIKTEMO

YIKIKTEMO

Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert

Teoman abi, ne gülmüştük ama, bu akıntı konusuna. Kırk saat düşündüm, düz akıntı, yan akıntı, diye. Hala anlam vermiş değilim. Fikir benden çıkmıştı. Sumpdan yukarı suyu basan motor, daha güçlü tutulacak ve 4-5 koldan açıları ayarlanarak akvaryuma basılacaktı. Bu sayede akıntı sağlanacak ve akıntı motoru kullanılmayacaktı. Buna düz akıntı dediler. Konuyu açtığın iyi oldu. Diğer arkadaşların yorumu bu fikrime nedir ? Merak ettim doğrusu.

Belkide sorun bende.

Sayfayı Paylaş