1. Hoş geldiniz, Akvaryum Portalı ailesine katılım için kendinizi hazır hissediyorsanız üye olun.
    Yardım sayfasından forum kullanım desteği alın.

Neolamprologus brichardi (Brichardi)

Başlığı 'Tanganyika Balıkları Forum' kategorisinde bmehmetyavuz tarafından 12 Ekim 2008 başlatılmıştır.

  1. bmehmetyavuz

    bmehmetyavuz

    Mesajlar:
    301
    [img width=700 height=371]http://img356.imageshack.us/img356/9024/birchardijn9.jpg[/img]

    Tanganyika Gölü’nün cichlidlerinin keşfini yapan ve aynı zamanda Brichardilerinde keşfini yapan Pierre Brichard’ın anısına, tür bu ismi almıştır.Tanganyika gölünün kayalık, kıyı şeritinde yaşar. Etçil beslenir. Küçük kabuklular ve sinek larvaları ana besin kaynaklarını oluşturur. Yavaş büyüyen yavrular, yaklaşık 8 ayda, boyları 4 cm iken cinsel olgunluğa ulaşırlar. Üremeleri kaya kovuklarına yumurta bırakmak şeklinde gerçekleşir. 23-25 c° de yaşarlar. Tanganyika balığı olduğu için çok sert suları sever, yaşadığı ph 8,5-9,01 aralığıdır. Doğasında ve dolayısı ile akvaryum ortamında taban seviyesinden hoşlanır. Ortalama boyu 9-10 cm civarıdır. Cinsiyet ayrımı zordur. Erkeklerinin büyüdükçe kafa yapıları dikleşir ve yüzgeç uzantıları daha uzun olur. Dişilerinin kafa yapısı erkeklere nazaran daha oval bir hal alır. Bakımı zor olmadığı gibi , diğer Tangayika türlerine göre de daha küçük hacimli akvaryumlarda beslenebilir. İdeal bakım için en az 70 lt kapasiteli akvaryuma ihtiyaç duyar. Hastalıklara karşı da oldukça dirençli bir türdür. Barışçıl olarak diğer uyumlu cichlid türleriyle yaşayan Brichardiler, üreme zamanında sertleşirler. Bu durum koloni içine alınmamış kendi türleri içinde geçerlidir. En beğenilen özellikleri kurdukları kolonideki sosyal yapıları ve ebebeynlerin yavrularına olan düşkünlükleridir. Yavruların bakımı ebebeynler dışında, koloni içindeki diğer balıklar tarafından da seve seve üstlenilir. Brichardiler hastalıklara karşı çok dayanıklı olsalar da, su değişimlerine karşı hassaslardır. Kolonideki yavrular bu su değişimine dayanamayıp ölebilirler. Brichardi akvaryumunda kayaları bolca bulundurmak ve bunları yuva yapabilecekleri mağaralar oluşturacak şekilde yerleştirmek gerekir. Besin zincirinde bitki olmadığı için bitkili akvaryumlarda bakılması mümkündür. Tek eşli olduğu için aktivister tarafından en ideal yolun, 10-15 adet arası yavru Brichardi alınıp, eş tutmalarını beklemek ve daha sonrasında da diğer balıkların, akvaryumdan çıkartılması yönünde aktarılmaktadır.Akvaryumumuzda protein ağırlıklı granül yemler ile beslenmesi, belirli aralıklar ile canlı yem takviyesi yapılması tavsiye edilmektedir. Haftada bir supralina tablet ile besin zincirine takviye yapılmasının hatta 10 günde bir aç bırakılıp yemleme yapılmamasının sindirim sistemi için çok faydalı olduğu da aktivistler tarafından aktarılmaktadır.
    Yeni Brichardi’ lerimizi aldığımız da tavsiye edilen, bir iki gün ışıkların açılmaması ve balıklarımızın akvaryumumuza alışmalarını sağlamaktır. Bu alışma süresi zarfında balıklarımızın yem yememesi sıkça karşılaşılan bir durumdur. Böyle bir durumda endişe etmeye gerek yoktur. Sonuçta mutlaka yem yiyeceklerdir. Dikkat edilmesi gereken en önemli nokta , fazla yem atarak, suyun bozulmasına sebebiyet vermemektir.
    Saygılar, keyifli paylaşımlar

    Makale şahsıma ait olup, izinsiz kullanılması yasaktır. :uyari:
     
  2. avşarbeyi

    avşarbeyi

    Mesajlar:
    226
    Ynt: Neolamprologus brichardi (Brichardi)

    Benim de ileride beslemek istediğim türlerden bir olmasına binaen paylaşımınız için teşekkür ederim.
     
  3. Desert Falcon

    Desert Falcon

    Mesajlar:
    608
    Ynt: Neolamprologus brichardi (Brichardi)

    Emeğine,diline sağlık hocam.Bu ilaçlarla vitamin takviyesi yapılmasını ne kadar doğru buluyorsunuz ?Acaba içeriğinin ne olduğunu anlayan var mı ? Vitamin dışında neler içerir,akvaryuma olumsuz etkisi olur mu?
     
  4. bmehmetyavuz

    bmehmetyavuz

    Mesajlar:
    301
    Ynt: Neolamprologus brichardi (Brichardi)

    "Haftada bir supralina tablet ile besin zincirine takviye yapılmasının hatta 10 günde bir aç bırakılıp yemleme yapılmamasının sindirim sistemi için çok faydalı olduğu da aktivistler tarafından aktarılmaktadır."
    Şahin, sanırım supralinayı Supradyn olarak okumuşsun. Yazıda vitamin kullanımından söz etmedim. Ama vitamin takviyesi konusunda benim aklıma yatan en ideal uygulama Bemix ampülün yeme emdirilmek suretiyle verilmesi. 3 yıldır dönem dönem kullanıyorum ve daha hiçbir yan etkisini görmedim.
    Saygılar...
     

Sayfayı Paylaş