1. Hoş geldiniz, Akvaryum Portalı ailesine katılım için kendinizi hazır hissediyorsanız üye olun.
    Yardım sayfasından forum kullanım desteği alın.

Neverlander "Paraşüt" Tekniği: Ulaşılamayan “Dağlık” Araziye Java Fern İndirme

Başlığı 'Bitkili Akvaryum Portalı' kategorisinde Neverlander tarafından 17 Ocak 2009 başlatılmıştır.

1. Neverlander

Neverlander

İsim:
    Abdullah Üüzümcü
    Yukarıda linkini verdiğim konu başlığında sorduğum TÜBİTAK Zeka Olimpiyatı Sorusu’na doyurucu yanıt vermeyen ve beni aşağıda anlatacağım yöntemi uygulamak zorunda bırakan başta Temel Hocam olmak üzere bütün ilgili arkadaşlara teşekkür ederim…

Temel Hocam, sana sonunda bana bunu yaptırtacağını söylemiştim…

Tekniğin Detayları:

Doğa gezisine çıkılır… Olabildiğince ince ölü kökler toplanır… Sonra aşağıdaki linkte verilen yöntem uygulanarak akvaryum için kök üretimine geçilir…

Köklerin suya batıp batmadığını her kaynatmadan sonra test ediniz… Suya henüz batmayan kökleri tekrar kaynatınız… Köklerin tamamı suya batana kadar kaynatma işlemini tekrarlayınız…

İşte “Java Fern” kargolarını taşıyacak su altı indirme “paraşüt”leri…

Daha sonra misina ile java fernleri kütük(çük)lere tutturunuz…

Kütükçükler, üzerlerine java fernler tutturulduktan sonra akvaryum içindeki “ulaşılamaz dağlık alana” indirilmeye hazırdır… Yapmanız gereken tek şey kütükçükleri dikey doğrultuda kaya ile hizalamak ve bırakmak… Daha düzgün bir düşüş istiyorsanız akvaryum içinde elinizin ulaşabileceği kısma kadar kütükçüğü siz taşıyabilirsiniz…

İndirme harekatından önce…

İndirme harektaından sonra…

Teknik ile bazı açıklamalar…

Java Fern (Microsorum pteropus

Java fern, rizomlu bir bitkidir… Bu nedenle ince siyah renkteki köklerinin hemen üzerindeki rizomun kesinlikle örtülmemesi gerekmektedir… Aksi takdirde bitki zaman içinde çürüyecektir… Kuma gömülmek istendiğinde sadece ince siyah köklerin gömülmesi gerekir… Ancak bu kökler oldukça kısadır ve kuma efektif bir şekilde tutunma sağlayamaz… Bundan dolayı java fernler özellikle sert zeminlerin (kaya, kütük, hindistancevizi kabuğu, testi vb gibi) üzerine tutturulurlar… Tutturuldukları alana kısa bir müddet sonra kendileri tutunurlar ve zaman içinde yayılırlar… Bu özellikleri nedeni ile özellikle testi veya hindistancevizi kabuğundan yuvalara doğal görünüm kazandırılması, kütük ve kayaların süslenmesi için kullanılırlar ve oldukça rağbet görürler…

Bu nedenle ince kökleri seçtim… Bu sayede kökün üzerinden taşan serbest java fern kökleri için kayada daha fazla açık alan sağladım… Bu da köklerin kendiliklerinden kayalara tutunma şansını artıracak bir uygulamadır…

Teknik Başarılı mı?

Tekniğin işe yarayıp yaramayacağını henüz bilmiyorum… Java fernleri satın aldığım kişiye sorduğumda kesinlikle bu yöntemle kayalara tutunmayacaklarını söyledi… Ancak bu cümle beni tatmin etmedi… Bunca zaman birçok alanda olmaz denilen şeyleri oldurmanın hazzını yaşamış olarak bu hazzı da yaşamak istedim açıkçası… Tekniğin başarılı olup olmadığını biz müddet sonra kütükçükleri çekip çıkarmak istediğimde öğrenmiş olacağım… Kütükçükleri çıkarırken zorlanırsam ve/veya kütükçükleri çıkardıktan sonra kayaların üzerinde hala java fernler varsa teknik başarılı olmuş demek olacaktır…

Sonuçları resimler eşliğinde yine bu başlık altında sizlere paylaşacağım...

Saygılar…

A.P Bot Yazı düzenlemesini kaydetti.: 14 Mayıs 2016
  2. YIKIKTEMO

YIKIKTEMO

Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert
    Abdullah hocam, bence başarılı ve harika olmuş. Misina ile bağlama fikrini uygulaman güzel olmuş. Aslında doğadan toplanan dal parçaları olduğu gibi akvryumda da kalabilir, doğal dekor olarak. Tabi çürüyüp dağılacak bir malzeme değilse.

Ellerine sağlık görsel olarak paylaşmandan dolayı.

3. Neverlander

Neverlander

İsim:
    Abdullah Üüzümcü
    Valla özellikle beni bu işe zorladığın için ben sana teşekkür ederim Temel Hocam... :cicek:

4. RuPTuR

RuPTuR

İsim:
    Cem
    Abdullah abi,üzülerek söylemek isterim ki bence de olmayacak bir iş.Kökler kütüğü saracaktır,kayalara gereksinim duymayacaktır.Daha ince bir dal ile yerleştirseydin olurdu belki.Benim gözüme biraz kalın gözüktü.Bu arada ben de benim Fern'i(Fern olduğu kesin artık) mangonun üstüne sabitleyeceğim.Kumun içinde gömülü duruyordu valla :(

5. Neverlander

Neverlander

İsim:
    Abdullah Üüzümcü
    Üzgünüm Cem ama benim paraşüt birliğim seni üzecek… Alanın ne kadar geniş olduğunun bir önemi yok, önemli olan sınırlı olması… Diyelim ki java fern bir gün kütük yüzeylerini tamamen kapladı, peki sonra gelişimini nereye doğru sürdürecek? Yukarı doğru değil heralde…

6. RuPTuR

RuPTuR

İsim:
    Cem
    Küyük yüzeyini tamamen kapladıktan sonra işte...

7. Neverlander

Neverlander

İsim:
    Abdullah Üüzümcü
    Ama bir süpriz de yapabilirler... ;)

8. RuPTuR

RuPTuR

İsim:
    Cem
    Dün gece ben de fernleri çıkarıp mangoya sarayım dedim.Çekince baktım çakıllara tutunmuş.Dedim tam benim dediğim gibi olmuş.paraşüt tekniği ile kayanın kuytu bir yerine indirme yaptım :) birazdan fotoğraf eklerim..

9. Neverlander

Neverlander

İsim:
    Abdullah Üüzümcü
    Hadi bakalım... İlk uygulayıcılardan oldun anlaşılan... Fotoğrafları bekliyoruz...

10. RuPTuR

RuPTuR

İsim:
    Cem
    Çok kaliteli tatlı su bilgileri, ellerine sağlık.

A.P Bot Yazı düzenlemesini kaydetti.: 14 Mayıs 2016
  11. Neverlander

Neverlander

İsim:
    Abdullah Üüzümcü
    Valla şansın da yardımıyla çok iyi iş çıkarmışsın Cem... Tebrikler...

Tabii seninki su altı paraşütü değil füzesi olmuş... :D

12. RuPTuR

RuPTuR

İsim:
    Cem
    Sen paraşüt diye ben de füze diye patent alalım Abdullah Abi ne dersin :D

13. Neverlander

Neverlander

İsim:
    Abdullah Üüzümcü
    Alalım Cem... Yalnız seninki Ruptur Füzesi olursa çok karizman olur ha... "YIRTIK" FÜZE... Yırtan füze daha iyi ama... :D

14. RuPTuR

RuPTuR

İsim:
    Cem
    RuPTuR MissiLe vs Neverlander ParachuTe dost gif

15. Neverlander

Neverlander

İsim:
    Abdullah Üüzümcü
    Ha! Amerika'dan alacağız patentleri... Zaten Türkiye'den alırsak patent hakkının %90'ı kurumun yani Akvaryum Portalı'nın olur... Olmasın... Gerçi tekniğin geliştirilmesinde "azmettirici" rolleri var ama...

16. YIKIKTEMO

YIKIKTEMO

Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert
    Abdullah hocam,

Sana bitki tutturmada paraşüt açtırmayacak bir fikir vermek isterim. El değmen gerekecek tabi. Genel olarak diğer arkadaşlarında işine yaraycağını düşünüyorum. Aşağıda fotoğraflar anlatıken ben çayımı alayım. :hasta:

Düzenleme: 14 Mayıs 2016
  17. Neverlander

Neverlander

İsim:
    Abdullah Üüzümcü
    Elledik mi olmaz Temel Hocam... Elleyecek olsak, di mi yani, ellerdik... :D Bu indirme değil geçirme olmuş resmen... :D

18. RuPTuR

RuPTuR

İsim:
    Cem
    Uzun zamandır bu konuya cevap yazmadık Abdullah Abi.Son durum nedir?
    Benimkiler tutundu kayaya çoktan,baya da yaprak verdiler :cicek:

Sayfayı Paylaş