1. Hoş geldiniz, Akvaryum Portalı ailesine katılım için kendinizi hazır hissediyorsanız üye olun.
    Yardım sayfasından forum kullanım desteği alın.

New York Steelo dan Sakal yosunu çözümleri.

Başlığı 'Genel Tuzlu Su Konuları ve Tartışmalar' kategorisinde halilkocan tarafından 6 Aralık 2012 başlatılmıştır.

  1. halilkocan

    halilkocan

    Mesajlar:
    7.593
    İsim:
    halil kocan
    Arkadaşlar Youtube de dolaşır iken birkaç video dikkatimi çekti. İngilizcesi olan arkadaşlar zaten bunu anlıyor ama ingilizce si yetersiz olan ben gibi hobicilere fayda sağlar belki diyerek yayınlamaya kara verdim. Tabi bizim forum kaynaklarımızda da bilgi yok değil.
    Öncelikle Video yu kısaca özet halinde Çeviren Mmoner isimli üyemiz Mahir beye teşekkürler.



    Kısaca şöyle diyor 18 dakika susmadı valla :)

    "Unutmayın, hiçbir tank birbirinin aynı değildir" diyor ve kendi tankı üzerinden güzelce örnekliyor.

    Bu sistemde yeni tank sendromundan dolayı GHA problemi yaşamış, fakat iki hafta içinde yosunlar kendiliğinden yok olmuş, "şu an arkada sadece kahverengi yosunlar kaldı" diyor.

    İlkin GHA'nın yüksek pH'ı sevmediğinden pH'ını 8.1 ve üstünde tutuyormuş.

    Tanktaki besinleri (nitrat, fosfat) kontrol altında tutmak için;

    Mutlaka ve mutlaka RODI su,
    Ana tankta ve refigium da doğal filtrasyon için DSB (Nitrat için DSB, fosfat için refigiumda Chato(spagetti yosunu)),
    Sistemi iki kat güçte çevirecek kaliteli bir PS (Ps'yi ne kadar sık temizlerseniz, o kadar iyi çalışıyor/kalitelidir demektir diyor),
    Bir de ROWA ile çalışan fosfat reaktörü kullanıyormuş.

    "Eğer doğal filtrasyon olmadan DSB'siz bir tank kursaydım, mutlaka Bio-pellet gibi bir sistem kullanırdım, bu sistem 80 günlük ve hiç su değişimi yapmadım " diyor.

    Yosunla mücadelede temizlik ekibininin önemine kısaca değinmiş; Strombus, nassarus salyangozları, hermitler, Tang, Foxface gibi balıklar.

    "Balıkları sık (5-6 kere) fakat çok çok az yemleyin" diyor (tankta palyaçolardan başka balık göremedim ama).

    Işığı kısmanın bir fayda sağlamayacağını düşünüyor, doğadaki resiflerde ışığının hiç değişmediğinden bahsediyor, yine de "tankınızı pencere kenarına kesinlikle kurmayın, doğal güneş ışığı kesinlikle almasın" diyor.
     
    A.P Bot Yazı düzenlemesini kaydetti.: 18 Haziran 2015
    YIKIKTEMO bunu beğendi.
  2. Okurt

    Okurt

    Mesajlar:
    2.232
    Yer:
    Çanakkale
    Valla çok geveze herif ya 5 dakika oldu hala mevzuya giremedi kapattım, yalan değil :)
     
  3. YIKIKTEMO

    YIKIKTEMO

    Mesajlar:
    30.098
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert
    Öncelikle ellerinize sağlık arkadaşlar, Mahir kardeşimize de çevirisi için çok çok teşekkür ediyorum. Konu güzel bence, yani şimdi ben Steello abiye biraz giydirecem daha da güzel olacak.:D

    Bilirsiniz çok ukalayımdır, eski tarihli bilimsel yazıların sahibi prof insanlara da saygısızlık yaparım bolca. Steello abimiz de bundan nasibini alacak. :)

    Soru 1: Refugium kurmuş algleri vb. koymuş, bu mücadele de şart mı, kaç kişi yapar?

    Soru 2: Gazı kesmemiş Dsb sistem kurmuş, bu da sanki dsb olmayan tüm akvaryumlarda sakal yosunu olurmuş hissi yaratmış, dsb sistem birçok kişide yosun oluşumunu tetikleyebilir mi tam tersi?

    Soru 3: Gaza basmış Rowa fosfat reaktörü de bağlamış, kısaca bu bir akvaryumu düzenli fosfat tutucuya mahkum etmez mi?

    Soru 4: Sorunun asıl kaynağı nerede, baş rol oyuncusunu bulursak bunlara gerek kalır mı, bunların olmadığı ama yosun sorunu da olmayan akvaryumlar yok mu? Nitrat 80 ppm olup yosun sorunu yaşamadığım dönemler oldu, bu nasıl oluyor du?
     
  4. Okurt

    Okurt

    Mesajlar:
    2.232
    Yer:
    Çanakkale
    Aslında bu durumun tek açıklaması Minimumlar yasası. Bende fosfat aylarca ölçülebilir değerin altındaydı yosun oluştu, cyano değildi ama oluştu

    google girin " liebig barrel " yazın görselde tarattırın . Liebig minimum yasasını önerirken bu fıçı analojisini kullanmıştır. bir ekosistemde bir canlı onu sınırlayan madde tükenene kadar hayatta kalabilir. Temel abinin verdiği örnekte 80 ppm nitrat varmış ama demek ki sınırlayıcı-limitleyici besin o değil, büyük ihtimal fosfat veya bir iz elementti ve onun eksikliğinden dolayı gelişim duruyordu.

    Birde doğayı çok idealize ediyoruz, mercan resiflerinde yosun oluşmuyor diye bir şey yok ve doğada tatlısular bizim Takashi Amano tankları gibi değil. Durmadan mevsimsel çöküş, alg patlamaları, meteorolojik etkilerle bir yıkılış ve yeniden yapılanma içinde. Takmayın kafanıza bu kadar bence :)
     
    Montimahir bunu beğendi.
  5. bulents

    bulents Özel Üye

    Mesajlar:
    5.572
    Yer:
    İstanbul
    Herkesin eline emeğine sağlık.
    Aydınlatıcı birçok videosunu seyrettiğim bir grup NYS, aynı zamanda özdemir in dediği gibi bayıltan çekimleri de çok.
    Sakal yosunu,cyano istenmeyen yosun türlerinin hemen hepsinde fotosentez ana beslenme yöntemi olduğu için, karbondioksit,ph,kh,ışık duyarlılığı kaçınılmaz bakılması gereken konular. Her tank ayrı bir dünya olduğu için ,Tek başına bilimsel önerme ve varsayımlarla bir yere varmak maalesef mümkün değil. O sebeple bilimsel önermeler yerine (ki bu ve benzeri verileri internette her yerde bulabilirsiniz.) tecrübe paylaşımının çözüme daha çok yaklaştırdığını, çok daha faydalı olduğunu düşünüyorum.
    Kendi tecrübem;
    Yaklaşık 3 ay boyunca sıfır noktasına yakın nitrat,fosfat , 9-11 aralığı kh, 8-8.2 aralığı ph ile keyifli bir şekilde hayatına devam etti sakal yosunlarım. Her hafta düzenli su değişimlerimi yaptım. Yaptıkça serpilip büyümeye devam ettiler. Bazı mercanlarımı kaybettim.
    Lambalarımı değiştirmekten, tanka karbondioksit girişini engellemeye varana kadar birçok bilinen bilinmeyen yöntemi denedim. Maalesef sorun çözülmedi. Ne zaman tuzumu değiştirdim, yosunlar birkaç gün içinde sönmeye başladılar. Seyrettiğim hiçbir video da tuzunu değiştir, ondan da olabilir gibi bir uyarıya rastlamadım. Sebebin de paylaşılanların tecrübe değil, bilimsel bilgi paylaşımı olmasından kaynaklandığını düşünüyorum.
    O yüzden ben de temel gibi başrol oyuncusunun bulunması gerektiğini düşünüyorum. Tuz ile giren aminoasit midir, par değerleri bozuk aydınlatma mıdır, aşırı asidik suyumuz mudur? Onu bulup ortadan kaldırmadan sorunu kökünden çözme şansımız yok.
     
  6. Okurt

    Okurt

    Mesajlar:
    2.232
    Yer:
    Çanakkale
    Son üç aydan mı bahsediyorsun Bülent abi yoksa geçmişteki bir üç aydan mı? Son kullandığınız tuzu biliyoruz da onun için sordum, yoksa yeni bir değişiklik mi var tuzda.
     
  7. bulents

    bulents Özel Üye

    Mesajlar:
    5.572
    Yer:
    İstanbul
    Geçmiş mevzuu Özdemir, şu anda kullandığım tuzlarda herhangi bir sorun yaşamadım.
     
  8. MOVACIKLI

    MOVACIKLI

    Mesajlar:
    1.679
    İsim:
    Mustafa ovacıklı
    Bende Bülent abi ile aynı sorunları yaşamış biri olarak katılıyorum tuz dan kimse bahsetmiyor. Cyanodan çıldırmak üzereydim taki tuzu değiştirene kadar ondan sonra ancak kurtulabildim.
     
  9. bulents

    bulents Özel Üye

    Mesajlar:
    5.572
    Yer:
    İstanbul
    Literatürü reddettiğimiz düşünülmesin yazdıklarımızdan, aksine ben kendi adıma çok faydalı bilgiler edindiğimi düşünüyorum.
    Burada dikkat çekmek istediğim konu, her alanda olduğu gibi akvaryum dünyasında da inanılmaz bilgi kirliliği var internette. Tecrübe paylaşımının özellikle ülkemizde daha hızlı ve faydalı sonuçlar doğuracağını iddia ediyorum sadece. (Yaşadıklarımız da bunu doğruluyor)
    Tabii doğal olarak o tecrübe oluşurken hobicide,kimbilir ne bilgi girdileri oluyor,ne ansiklopediler,kitaplar okunuyor.
     
  10. YIKIKTEMO

    YIKIKTEMO

    Mesajlar:
    30.098
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert
    Literatür pek kelime olarak bana uygun değil gibi ama yerinde ve zamanında çok işime yarar. Bir kere benim akvaryum bakışımda Dsb kumunu kurcalayayım bakalım diyen adam kim olursa olsun taktirliktir. Fakat, sorun çözümündeki öneri ve uygulamalara bakarsanız sorun kaynağına odaklanma olmadığını, çözüme odaklı olduğunu görürsünüz. Bu ne anlama geliyor bir bakalım;

    Bir kovaya mavi mürekkep damlatılıyor, damlayan mürekkep suyu mavi yapıyor ve maviliği almak için çözümler arıyoruz, kömür, kum filtresi veya farklı uygulamalar. Bu uygulamalar tekrarlamalı ve düzenli damlaların etkikeri alınmalı yoksa su birkaç saat içinde mavi olur. Mavi damla sorgulanmalı ki asıl eşşek sağlam kazığa başlansın, diğerleri pek sağlama almak olmuyor kanımca.

    Evet uygulamalar yanlış mı hayır, faydalı mı evet. Fakat kaç sorun yaşayana veya tüm yosun sorunu yaşayanlara DSB, refugium, fosfat reaktörü mü yaptıracağız?
     
  11. harfuzmani

    harfuzmani

    Mesajlar:
    5.755
    Yer:
    Bursa
    Kısaca atan sigortayı kaldırmak yerine neden attığını bulmak :okey:
     
  12. YIKIKTEMO

    YIKIKTEMO

    Mesajlar:
    30.098
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert
    Mahir senin tarzını ve bakışını çok beğeniyorum, katılımların yerinde ve keyifli. Fakat seni bu hobide üzmüşler, yahut küstürmüşler bilemiyorum ama çok temkinlisin ve hiç rahat değilsin gibi bir his var. Yahu kaç adm var senin bakışında bakan ve katılan konulara bu hobide, bir burada birçok arkadaş var tabii eklemem lazım. :D Bütün tuzlu su forumlarına üyesin ve bence çok güzel katılımların olmuş. Sana yazıldığını, senin anlaşılmadığını düşünüyorsun hep gibi geliyor bana. Portal emek verilen tüm işlere basit veya büyük demeden saygı duymuştur her zaman, bunu anlayamayanlar zaman zaman gelir ama gider. Dostum rahat ol biraz, ne düşünüyorsan klavyeye yaz, klavyeyi doğal kullan gerisini merak etme.

    Herkes aynı düşünse yanmışız zaten. :D
     
    Montimahir bunu beğendi.
  13. Enkılmen

    Enkılmen

    Mesajlar:
    132
    aranızda sanırım en aceminiz benim ama çok okurum benim deniz akvaryumundan anladığım çok basit bir denklem ve basit bir formül var
    güzel sorunsuz bir akvaryum sahibi olmak çok kolay aynı zamanda çok zor . değişik bir teori

    temel prensipler
    1-güzel bir akvaryum ve sump
    2-güzel bir aydınlatma ama çok abartı olmuyacak denenmiş bir sistem
    3-denenmiş bir ps akvaryum hacminin 2 katı
    4-sık ama az su değişimi gözlemim başarılı tanklar %5 haftalık değişim yapıyor
    5-kaliteli tuz
    6-makul ve mütevazi canlı yükü
    7- Ve en önemli unsur SABIR SABIR SABIR SABIR
    bunu yazan benim ama ben bile 7. kuralı uygulayamıyorum acele ediyoruz sistem dinamiklerini anlamadan birşeyler satın alıyoruz okuyoruz yazıyoruz düşünüyoruz ne garip herşeyi hızlı tüketiyoruz hayatı hızlı tüketiyoruz hobiyi hızlı tüketiyoruz. esasında yukarda yazdıklarımızı herkez biliyor bende dahil kimse elindekilerle mutlu olmuyor daha fazla çok daha fazla ve bum patlıyor ..

    adamlar yıllarını veriyor deneyimler teoriler kitaplar kimyasallar testler tanklar 1000 lerce dolar biz zekiyiz hızlıyı çabuğuz onların tankları gibi tanklar istiyoruz
    küçük balık istemioyoruz kocaman tang lar sarı sarı gezsin mercanlar sallansın ama kolay olmuyor ..

    sonra bum yine patlıyor

    çok laf kusursuz olmaz ... kusura bakmayın iyi gceler efendim


    Akvaryumu seviyorum çünkü SABIR ne anlama geliyor insana çok güzel öğretiyor.
     
    muratmuratt, halilkocan ve Montimahir bunu beğendi.

Sayfayı Paylaş