1. Hoş geldiniz, Akvaryum Portalı ailesine katılım için kendinizi hazır hissediyorsanız üye olun.
    Yardım sayfasından forum kullanım desteği alın.

Normal Akvaryumu Deniz Akvaryumuna Çevirme

Başlığı 'Deniz Akvaryumu Kurulumu Forum' kategorisinde YIKIKTEMO tarafından 21 Eylül 2012 başlatılmıştır.

  1. YIKIKTEMO

    YIKIKTEMO

    Mesajlar:
    30.098
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert
    Normal akvaryumu deniz akvaryumuna çevirme konusunda kara kara düşünüyor veya gözünüzde büyütüyorsanız, bence akvaryumu çevirmek konusunda biraz yanılıyorsunuz. Yanılıyorsunuz demek ayrıdır, bu iş böyle yapılır demek ayrıdır ama bu yazıda öyle veya böyle yok, işlemin kendisi var. Akvaryumun camı nasıl delinir, deniz akvaryumu zor mudur gibi cevabını merak ettiğiniz sorulara cevap bulacağınızı düşünüyorum. Sonuç olarak, gerekenler yapılırsa normal akvaryumu deniz akvaryumuna çevirme atla deve değil. Düşünelim ve taşınalım, ardından 'ben yaparım' diyorsak yazıya devam edelim.

    Normal Akvaryumu Deniz Akvaryumuna Çevirme Nasıl Yapılır?

    Hedefimiz olan normal akvaryumu deniz akvaryumuna çevirme işlemini yapmak için doğal olarak elimizde örnek akvaryumumuz olması gerekiyor. Ortalama olarak 300 litre bir akvaryumu baz alırsak ve aşağıda olacak bir sump sistemi oluşturmak istiyorsak alvaryumu delmek gerek. Bu noktada birkaç hatırlatma yapmam gerekirse, camı delmeden suyu sump sistemine aktarmak mümkündür ama en ideal ve güvenli yol camı delmektir. Normal akvaryumu deniz akvaryumuna çevirme konusunda camı delmek önemli bir virajı dönmektir. Çünkü, sump sistemi sağlıklı bir deniz akvaryumu için önemli bir alandır. Bu hem görsel olarak ve hem de artı katkılarıyla önemlidir. Akvaryumun camına nasıl delme işlemi uygulayarak normal akvaryumu deniz akvaryumuna çevirme konusunda önemli virajı aşabileceğinizi bizzat kendi videomuzdan size sunabiliriz. Gereken uç matkaba takılan elmas uçtur.

    Video: Courageous (Özkan) kardeşimize teşekkürler.;)



    Akvaryumun delinmesi bizi oldukça rahatlatacak. Tabii delik nereden delinecek diye merak ediyorsanız delik akvaryumun arka camının sağ tarafından veya sol tarafın üst cam sınırına 8 cm ve yine sağda veya solda kalan cama yana mesafede 7 cm delinebilir. Eğer aparat olarak dirsek kullanacaksak dirsek ağzı yukarı baktığında su seviyesi yüksek olmayacak şekilde ayarlanmalı. Gereken bağlantı aparatlarını aşağıda bulabilirsiniz. Bir hatırlatma olarak, camı delerken matkap ucunu bir yandan ıslatmanız gerek ve cama aşırı baskı yapmamanız gerekiyor. Bazı çok ince camlı akvaryumların camı kırılabilir ve biz de uyarmış olalım.

    Normal Akvaryumu Deniz Akvaryumuna Çevirme ve Tesisat:

    Fotoğraflar: Murat (murer) ve Erman Pehlivan, teşekkür ediyoruz.;)

    normal akvaryumu deniz akvaryumuna çevirme.jpg normal akvaryumu deniz akvaryumu yapmak.jpg

    Normal akvaryumu deniz akvaryumuna çevirme konusunda yapılması gereken birkaç işlem daha var. Aparatımız Fırat boru bayiilerinde satılıyor. Dikkat ederseniz bu projede dirsek ağzı aşağı bakıyor. Dirsek ağzı aşağı bakacaksa deliğimizi camın üst sınırına 4 cm kala delebiliriz. Yok eğer dirsek ağzı yukarı dönük olacak ise o zaman camın üst sınırına 7-8 cm kala delebilirsiniz. Daha sonra aşağıdaki gibi önüne ızgara yapacağız ama bu ızgaranın mecburi olmadığını ve dirsek ağzının da yukarı bakabileceğini hatırlatmak isterim. Izgara kullanılmayan durumlarda dirsek ağzına salınım yapmayacak bir sineklik teli çevirmeniz gerekir, aksi halde küçük balıklar sumpa kaçıp ölebilir.

    normal akvaryum tesisat.jpg normal akvaryumu çevirme hortumları.jpg

    Normal Akvaryumu Deniz Akvaryumuna Çevirme Son Nokta:

    Yapmak istediğimiz normal akvaryumu deniz akvaryumuna çevirme işleminin artık sonuna geliyoruz. Görüldüğü gibi deliğimize aparatı taktık ve akvaryumun içi ve yine dışına aparata çevirmeli şekilde giren dirseklerimizi ekledik. Spiral hortum ise dıştaki dirseğe bağlanacak ve aşağı ekleyeceğimiz sumptan su yukarı basıldıkça suyun fazlası bu delikte sumpa geri dönecek. Normal akvaryumu deniz akvaryumuna çevirmek için bu aşamadan sonra sump gerek ama sump son derece kolay yapılabilir. Günümüz teknolojisi içinde sump cam kareden ibaret oldu. Akvaryumun alt dolabına uygun ölçüde cam bir sump yapmamız yeterli. Diğer gerekenleri deniz akvaryumu kurulumu kategorimizden inceleyebilirsiniz. Elbette camın delinmesi gerekmiyor, overflow sistemi veya camı düz şekilde en üst seviyeden keserek arkasına taşırma kabı ekleyip oradan suyu sumpa indirmek mümkündür. Okuyup kararınızı kendinizin vermesi daha doğru olur. Başarılı normal akvaryumu deniz akvaryumuna çevirme mücadelesi dilerim. Yazıdan birşey anlamadım derseniz (insanlık hali)... açın bir konu beraber çevirelim normal akvaryumunuzu.

    Akvaryum Portalı;
     
    Düzenleme: 16 Şubat 2016
    Sinan09, Turkuaz, Beril olcay ve diğer 21 kişi bunu beğendi.
  2. yekim

    yekim

    Mesajlar:
    946
    Yer:
    Samsun
    Temel abi eline sağlık. Genelde benim gibi hobiye tatlı suyla başlayıp zaman ilerledikçe tuzlu suya geçiş yapacak arkadaşları kara kara düşündüren bu probleme bir nevi çözüm bulmuşsunuz. Teşekkür ederim.
     
    Turkuaz ve YIKIKTEMO bunu beğendi.
  3. YIKIKTEMO

    YIKIKTEMO

    Mesajlar:
    30.098
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert
    Teşekkürler Yusuf, beğenmene sevindim. Sahip olunan normal akvaryumları deniz akvaryumuna çevirmek isteyenler çoğalmaya başlayınca böyle bir kaynak hazırlamak istedik.
     
  4. yekim

    yekim

    Mesajlar:
    946
    Yer:
    Samsun
    Temel abi; malum ekonomik şartlar Türkiyede normal tatlı suda çoğu hobiciyi zorlarken, tuzlu su hevesinde bize yardımıcı oluyorsunuz. Özellikle DIY bölümündeki PS ler çok hoşuma gitti ve çalışmalara başlıyacağım, ama astarı yüzünden pahalıya gelir diye korkuyorum. Keşke imkanım olsada sizlerle birlikte ekip olarak topladıp yaptığınız Ps projelerinde size katıla bilsem. Emeğinize sonuna kadar saygı duyuyorum. Anladığım kadarı ilede ticari olarak değerlendirmiyormuşsunuz, yapıp satmıyormuşsunuz okuduğum kadarı ile. Satış bölümünü takip edip artık DIY skimmer bulabilirsem bende başlamayı düşünüyorum. Özelden en kısa zamanda başınızı ağrıtırım tetikde olun ;)
     
  5. barabelli

    barabelli

    Mesajlar:
    984
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Eray YILMAZ
    Temel abi tebrik ederim,oldukça merak edilen bir konu.İhtiyaca göre anında görüntü makaleler sıklaştı,emeğine sağlık Temel abi..



    Sent from my iPhone using Tapatalk
     
    Turkuaz bunu beğendi.
  6. Okurt

    Okurt

    Mesajlar:
    2.232
    Yer:
    Çanakkale
    Işıklandırma ve ps en çok maliyet gerektiren en önemli iki nokta, Ben mercan bakmayacağım derseniz, sadece balık içeren Marin tank dediğimiz bir akvaryum olacak ise sıradan bir ışıklandırma da yeter. Ps olayına iyi eğilmek lazım malum litreniz oldukça büyük. Bu büyüklükteki bir PS de oldukça büyük bir çırpıcı motor veya en az 2 orta boy motor gerekebilir.
     
  7. yekim

    yekim

    Mesajlar:
    946
    Yer:
    Samsun
    Özdemir Bey; tuzlu suya geçmemdeki asıl sebep palyaço balığı beslemek. Onlar için en iyi ortamı hazırlamak istiyorum, o konuda bayağı araştırma yapıyorum. Şuan araştırmalarım konusunda canlı kayayla 60-80 litrelik akvaryumda belenebileceği konusunda şekiller oluştu ama tuzlu su canlıları konusunda araştırma yapıyorum. Tatlı su canlıları gibi değil. Anemonları deniz bitkisi zannederken meğer hayvanmış bunlar. Kafam çorba gibi oldu. Haftasonu o forum, o makale derken beynim sulandı. Mercan akvaryumum da kesinlikle düşünmüyorum derken bi bakıyorum akvaryumum da olması çok iyi olacak canlı mercan çıkıyor. Asıl amacım hacmi büyük tutup, canlı yükünü azaltmak istiyorum akvaryumda. Ona göre ps yapmam lazım
     
  8. Okurt

    Okurt

    Mesajlar:
    2.232
    Yer:
    Çanakkale
    Evet 90x50x40h gibi bir ölçü ile başlamak şu anda elinizdeki akvaryumu tuzluya çevirmekten çok daha ekonomik olabilir. Bu hacme buble magus nac7, ve ışıklandırma ile esas harcama kalemi halledilebilir.
     
  9. ZeRo-x7

    ZeRo-x7

    Mesajlar:
    932
    Yer:
    İstanbul/ Beykoz
    İsim:
    Murat Sarıoğlu
    Hep mrak etmiştim çok faydalı oldu teşekkür ederim temel abi.
     
    Turkuaz bunu beğendi.
  10. Elmaslar

    Elmaslar

    Mesajlar:
    338
    Yer:
    İstanbul Levent
    İsim:
    Suleyman elmaslar
    Ellerinize saglik anlayamadigim yer eleketrik kesintisi olursa sump in taşmasini nasil onlenecegi gordugum kadari ile emis dipten cazibe ile emiyor diger taraftan pompa ile basiliyor elektrik kesintisinde emis devam ederek tasma yapamazmi ?
     
    Turkuaz bunu beğendi.
  11. Alparslan

    Alparslan

    Mesajlar:
    19.505
    Yer:
    Kartal-İst
    İsim:
    Alparslan İşken
    Yok yapmaz yukarı su basan hortumun akvaryuma ne kadar batırdıysanız o kadar geri su çeker hiç batırmazsanız hiç çekmez sizin elinizde...:)
     
    Turkuaz bunu beğendi.
  12. Elmaslar

    Elmaslar

    Mesajlar:
    338
    Yer:
    İstanbul Levent
    İsim:
    Suleyman elmaslar
    Su basan normal alpaslan hocam emis akvaryumun dibine yakin olmuyormu en azindan bir miktar suyun icinde birlesik kaplar nizamina gore emmeye basladi an sifon yaparak devam edecektir, onunde engel olmassa orada kafam karisiyor sump akvaryumdan kucuk degilmi sirf bunu cozemedigim icin akvaryumumda dis filtre kullaniyorum ve canli koyamiyorum
     
    Turkuaz bunu beğendi.
  13. YIKIKTEMO

    YIKIKTEMO

    Mesajlar:
    30.098
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert
    Aşağıda basit çizimle anlatmaya çalıştım.

    Sump çalısması.png
     
    TencoMelih, Elmaslar ve Alparslan bunu beğendi.
  14. Elmaslar

    Elmaslar

    Mesajlar:
    338
    Yer:
    İstanbul Levent
    İsim:
    Suleyman elmaslar
    Tesekkurler usenmeden cizmissiniz zahmet verdim
     
  15. Erman Pehlivan

    Erman Pehlivan

    Mesajlar:
    2.787
    Yer:
    İzmir / Torbalı
    İsim:
    Erman PEHLİVAN
    Sorularınızı okuyunca kendimi gördüm sizde bi an :)

    Su, delik hizasından aşağıya inince mecburen sifonlanamıyor. Suyu yukarı bastırdığınız dönüş borusu suya ne kadar gömülüyse aşağıya o kadar su iner, Alparslan kardeşimin dediği gibi.

    Sump bunu tolere edecek büyüklükte olmalı elbette ama bu birazda tankın yapısıyla ilgili.

    Şimdiki aklım olsa, arkadan taşırmalı durso en ideali.. Ne su sesi, ne başka bişey..


    Sent from my iPhone using Tapatalk 2
     
  16. Elmaslar

    Elmaslar

    Mesajlar:
    338
    Yer:
    İstanbul Levent
    İsim:
    Suleyman elmaslar
    Sanirim acemiligim hemen anlasildi aslinda teknik adamim bir kere gorunce genelde yaparim gordugumu bu sump isinde tedirginim ama en kisa surede o akvaryum delinecek arkadas sizler varken hayatta korkmam artik zaten 3 tane baligim var bi yerlere koyarim kisa sure icin islerim izin berirse bu hafta girismeyi dusunuyorum
     
    Alparslan bunu beğendi.
  17. messiah

    messiah

    Mesajlar:
    341
    Yer:
    Manisa
    Bu ucun tam ismi nedir acaba ? 32-33 mm. lik nerden bulabilirim ?Satın alabileceğim link ws. varsa bilgisi olan yardım lütfen...
     
  18. Elmaslar

    Elmaslar

    Mesajlar:
    338
    Yer:
    İstanbul Levent
    İsim:
    Suleyman elmaslar
    Genel olarak elmas cam panc diyorlar her ölcüde var neredeyse istanbulda karaköyde var 125 tl gibi hatırlıyorum ama siz iyi bir araştırma yaparsınız yanıltmak istemem
     
    messiah ve Alparslan bunu beğendi.
  19. messiah

    messiah

    Mesajlar:
    341
    Yer:
    Manisa
    Alparslan kardeşimiz problemimi çözdü sağolsun Süleyman bey.İlginiz için teşekkür ederim.
     
    Alparslan bunu beğendi.
  20. messiah

    messiah

    Mesajlar:
    341
    Yer:
    Manisa
    Bu arada 32 mm. punch satın aldım bu gün elime geçti.Yarın hayırlısıyla delmeye çalışıcam akvaryumu.Olumlu olumsuz sonuçtan haberdar ederim sizleri.
     
    MESUT_KERİM bunu beğendi.

Sayfayı Paylaş